روستاهای خلخال را در این مطلب به شما معرفی خواهیم کرد. ۱۴۷ روستای خلخال که دارای آب و هوای خنک است و در تابستان گردشگران زیادی برای بازدید به این شهرستان سفر می کنند . در ابتدا با شهرستان خلخال آشنا خواهیم شد.شهرستان خلخال با قدمت ۱۲۰۰۰ ساله در جنوب استان اردبیل واقع شدهاست و مرکز آن شهر خلخال است. شهرستان خلخال بزرگترین شهر استان اردبیل بعد از شهر اردبیل است. وسعت آن ۳۹۸۰ کیلومتر مربع است.
این شهرستان از طرف شمال به شهرستان کوثر از طرف شرق به استان گیلان از طرف جنوب به شهرستان طارم در استان زنجان و از طرف مغرب به شهرستان میانه حدود میشود و از طریق فیروزآباد ۱۰۵ کیلومتر با میانه فاصله دارد. شهرستان خلخال در ۴۸ درجه و۳۲ دقیقه طول جغرافیایی و۳۷ دقیقه و۳۷ درجه عرض جغرافیایی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفتهاست.
نام قدیمی و اصلی خلخال، هیرو میباشد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نام خلخال در مجلس شورای ملی تصویب و به کار برده شد.
خلخال به منطقه وسیعی اطلاق میشده که شامل مناطق کاغذکنان میانه، ترک، آقکند وآچاچی میانه، بخشهای جنوبی نیر و اردبیل بود. این مناطق به مرور زمان با گذشت در تغییر و تحولهای سیاسی هرکدام به نحوی از خلخال جدا و به شهرستانهای اطراف واگذار شدهاند. مرکز خالخال در دورههای مختلف با فاصله کم مکانی متغیر بوده، آخرین مرکز حکومتی خانات خالخال شهر هرو (یا هرووُ یا هیرو یا هرو یا هروآباد) بوده که همزمان با تغییر اسم خالخال به خلخال بعد از انقلاب، نام هروآباد هم به خلخال تغیر کرد و در حال حاضر هرو با نام جدید خلخال همچنان مرکز این شهرستان است.
اقلیم و آب وهوا
شهرستان خلخال یک منطقه کوهستانی است که ارتفاع آن از شرق به غرب و از شمال به جنوب کاهش مییابد رشته کوههای تالش در شرق آن از شمال به جنوب کشیده شدهاست که مانند سدی میان دریای کاسپین و استان گیلان و آذربایجان قرار گرفتهاست بهطوریکه بر خلاف دامنههای شرق در استان گیلان که پربارش است ، در دامنههای غربی آن در منطقه خلخال به جهت کاهش باران و خشکی هوا پوشش گیاهی انبوه و چشمگیری دیده نمیشود. در این شهرستان رود مهم قزلاوزن و شاخههای آن مانند هیروچایی (محل اتصال در دربند مشکول) شاهرود (محل اتصال در سرخ آباد طارم) و آرپاچائی (از شاخه های هیروچایی) و سنگآباد به طرف جنوب جریان داشته و سرانجام به دریای خزر میریزد این منطقه از لحاظ آب وهوا دارای تابستانهای معتدل و زمستانهای سرد است به لحاظ موقعیتهای جغرافیایی و شرایط کوهستانی این منطقه دارای جالبترین منابع آبهای گرم معدنی است که مهمترین آنها آب گرم معدنی خلخال سویی با نام محلی ایستی سو در بخش سنجد در فاصله شهرهای گیوی و خلخال و آبگرم تیل در بخش شاهرود میباشد.
جمعیت
برابر با سرشماری سال ۱۳۹۵ شهرستان خلخال ۸۶۷۳۱ نفر جمعیت داشت. بر اساس این سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ شهرستان خلخال دارای ۸۶۷۳۱ نفر جمعت بودهاست .
تقسیمات کشوری
بخش مرکزی شهرستان خلخال
دهستان خانندبیل شرقی
دهستان خانندبیل غربی
دهستان سنجبد شرقی
شهرها: خلخال
بخش خورش رستم
دهستان خورش رستم جنوبی
دهستان خورش رستم شمالی
شهرها: هشجین
بخش شاهرود شهرستان خلخال
دهستان پلنگا
دهستان شال
دهستان شاهرود
شهرها: کلور
وسعت، شهرستان خلخال تا دوره قاجار فراتراز این نقشه بوده که در دوره قاجار طی حکم حکومتی منطقه طارم ازخلخال جدا و به شهرستان زنجان واگذار گردیده، در انقلاب سفید شاه و با قانون آخارباخار مرزهای خلخال از سمت شرق محدود تر شده تا جای که از نزدیکیهای دهستان خرجگیل تالش به گردنه الماس و کرمان محدود شده و از سمت غرب بخشهای تَرک و روستاهای اطراف به شهرستان سراب واگذار شده است.پس از انقلاب اسلامی ایران بخش بزرگی از خلخال به اسم کاغذکنان به دلیل نبود یک پل بر روی رودخانه قزل اوزن از خلخال جدا و به شهرستان میانه واگذار شد درسال ۱۳۷۵ بخش سنجید از خلخال جدا شده و بصورت شهرستان جدید و بانام شهرستان کوثر تشکیل شد.
زبان و گویش
زبان بخشی از مردم شهر خلخال ترکی آذربایجانی میباشد. با اینحال زبان تاتی عمدتاً در بخش خورش رستم(روستای کجل)، بخش شاهرود و همچنین زبان تاتی که در روستای کجل صحبت میشود به مراتب بیشترین مقاومت دربرابر زبان ترکی را داشته و از لحاظ واژه شناسی اصیلترین گویش زبان تاتی را دارا است. برخی پژوهشگران معتقدند زبان تاتی، زبان قدیم مردم آذربایجان بوده و آذری نامیده میشده است.
زبان تاتی که یکی از زبانهای منحصر به فرد و باستانی میباشد در بیشتر بخش شاهرود و قسمتی از بخش خورش رستم (روستاهای کجل، دیز و کرنق) خلخال رواج دارد. گروهی از مردم تات در بخش شاهرود خلخال زندگی میکنند، زبان تاتی شباهت زیادی به زبانهای تالشی و گیلکی دارد. زبان تاتی که یکی از زبانهای منحصر به فرد و باستانی میباشد در بیشتر بخش شاهرود و قسمتی از بخش خورش رستم (روستاهای کجل، دیز و کرنق) خلخال رواج دارد. گروهی از مردم تات در بخش شاهرود خلخال زندگی میکنند، زبان تاتی شباهت زیادی به زبانهای تالشی و گیلکی دارد.
هنرهای دستی
از میان هنرهای دستی معروف این شهرستان میتوان به تهیه شال، جاجیمهای ابریشمی و پشمی، گلیم بافی، پلاس، لباسهای پشمی و کرکی و بافت مسند اشاره نمود. متأسفانه بعد از متروک شدن نوغان داری (پرورش کرم ابریشم) بافت جاجیمهای ابریشمی نیز متروک شد و حالا در هر کجا جاجیمهای خلخال پیدا شود باید آن را جزو اشیای عتیقه محسوب نمود. شال پشمی خلخال که قسمت عمده آن در بخش شاهرود تهیه میشود از صادرات مهم خلخال بوده که آن هم فعلاً کاهش یافتهاست. بافت گلیم و مسند نیز در خلخال رواج دارد. در این منطقه گاه مسندهای بسیار نفیس دیده میشود که هنرمندان خلخالی آن را به صورت برجسته میبافند.
جاذبههای طبیعی
روستاهای آلهاشمین (سفلی و علیا) همراه با جادهٔ چشمنواز، چمنزار وسیع و معروف، چشمههای بهشتی، باغات دیدنی و امامزادگان آلهاشمین
چشمه باش بولاقی در روستای وارث آباد، بهترین نوع آب معدنی در خلخال است.
چشمه قرخ بلاغ (بیوک گوز) در روستای کلی
رودخانه قزل اوزن نیز از کنار روستای نیمه ائیل جاریست.
رودخانه گوجلی (گوژلی) چای در روستای کلی
آب چشمه ای که سنگ کلیه و مثانه را دفع میکند در روستای کلی به سمت آلهاشم
طبیعت زیبا و بکر آلچا بلاغ در روستای کلی
چشمه آب سرد میرعادل (یا به زبان ساکنین محلی بیلدیر) که در روستای اندبیل واقع شدهاست.
گردنههای معروف الماس مجره در مسیر خلخال – اسالم
چشمه آب سرد ازناو که در روستای خوجین واقع شدهاست.
آبشار نره گر
مسیر قدیم خلخال از روستای مجره به گیلان – گیلان
طبیعت زیبای روستای مجره
غار باستانی معروف ازناو (ازنو مسجدی) روستای مجره
امتداد جاده اسالم به روستای مجره و شهر خلخال
از جمله ییلاقهای معرف خلخال ییلاقی به نام سردول که در روستای وهرآورد قرار دارد و ییلاق تابستانی طایفههای گوناگون از ایل شاهسون از چندین دهات اطراف و حتی از تالش گیلان است.
طبیعت زیبای روستای کلی
فنا رود در روستای خوجین
حاجت بولاغی (ائلر باغی)
آبگرم روستای گرمخانه
باغ عسگری در روستای زاویه
آبشار قاراگوش قیه سی و گور گور در روستای کلی
آبشار قارا قوش قیسی در روستای کلی
آبشار قاراگوش قیه سی در روستای کلی
طبیعت زیبای روستای آل هاشم گیلوان
دریاچه قارا گول در بالای کوهای روستای وارث آباد
قلعه باستانی یمن در شمال روستای خللر گیلوان
روستاهای خلخال
روستای آغبلاغ
آغبلاغ یک روستا در استان اردبیل است که در دهستان خانندبیل غربی در شهرستان خلخال واقع شدهاست. آغبلاغ ۸۸ نفر جمعیت دارد.
روستای آغبلاغ
آغبلاغ به معنی چشمه سپید روستاهای است از توابع دهستان سنجبد شرقی در بخش مرکزی شهرستان خلخال استان اردبیل واقع شده است.این روستا در فاصله ۱۳ کیلومتری خلخال قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۱۰۰ متر است.بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۲۰ نفر بوده است .
روستای آق سو
آق سو یک منطقهٔ مسکونی در استان اردبیل است که در دهستان خورش رستم جنوبی واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، آق سو ۳۲ نفر جمعیت دارد.
روستای آلهاشم سفلی
آلهاشم سفلی روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.این روستا یکی از بهترین جاذبه های گردشگری در استان اردبیل میباشد. چمن کم نظیر آن از جمله این جاذبه هاست. ازمیوه های این روستا میتوان به گردو، سیب، آلبالو، گیلاس و… اشاره کرد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۳۲۰ نفر با ۶۸ خانوار بودهاست.
روستای آلهاشم علیا
آلهاشم علیا روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۳۰۷ نفر با ۶۲ خانوار بودهاست.جمعیت وآمار خانوار روستای آل هاشم علیانسبت به سال ۸۵تغییرزیادی کرده است وافزایش یافته است.
روستای آهو
آهو یک منطقهٔ مسکونی در استان اردبیل است که در دهستان خورش رستم جنوبی واقع شدهاست و یکی از زیباترین روستاهای شهرستان خلخال می باشد . براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، آهو ۹۴ نفر جمعیت دارد.
روستای احمدآباد
از آبادیهای دهستان شال در بخش شاهرود شهرستان خلخال است که در سال ۱۳۹۵ تعداد ۳۸ نفر در خود جای داده بود.احمدآباد در ۳۷ درجه و ۱۱ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۴۷ دقیقه طول شرقی در منتهیالیه جنوبی شهرستان خلخال و در مجاورت روستاهای کهل دشت، گندمآباد و چملوگبین واقع شده و ارتفاع آن ازسطح دریا ۱۸۳۰ متراست.تمامی کلماتی که در پیشوند «آباد» هستند اطلاعاتی کلی از نحوه ایجاد آبادیها را بدست میدهند.
روستای اردبیلق
اردبیلق یک روستا بسیار بزرگ در استان اردبیل است که در دهستان خورش رستم شمالی خلخال واقع شدهاست.اردبیلق ۳۳ نفر جمعیت دارد.
روستای ارسون
ارسون یک روستا در استان اردبیل است که در دهستان خانندبیل غربی واقع شدهاست. ارسون ۱۲۳ نفر جمعیت دارد.و دارای ۴۳ خانوار است.
روستای اسبو
اسبو روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش شاهرود، دهستان شاهرود قرار دارد. اهالی اسبو مانند دیگر روستاهای بخش شاهرود به زبان تاتی سخن می گویند.این روستا در ۲۵ کیلومتری جنوب شهر خلخال میباشد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۴۳۸ نفر بودهاست.
جاذبههای گردشگری
آبشار نره گر
امامزاده سید ابراهیم که از نوادگان امام موسی کاظم هستند.
رودخانه شاهرود و باغات کنار دست آن
روستای اسکستان
اسکستان روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش شاهرود، دهستان شاهرود قرار دارد. مردم این روستا به زبان تاتی سخن می گویند.بر اساس سرشماری سال ۱۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۶۴۱ نفر بودهاست. مردم اسکستان به زبان تاتی سخن میگویند.
روستای اسمرود
اسمرود یک روستا در استان اردبیل است که در دهستان خانندبیل غربی واقع شدهاست. اسمرود ۶۹ نفر جمعیت دارد.
روستای الکش
الکش یک روستا در ایران است که در بخش شاهرود شهرستان خلخال در استان اردبیل واقع شدهاست. این روستا در دهستان شال قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۹۲ نفر بودهاست.
روستای اناویز
آناویز روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۸۱ نفر بودهاست.
روستای اندبیل
روستای ‘اَندَبیل’ در ۳ کیلومتری شهرستان خلخال در جنوب استان اردبیل قرار دارد. این روستا با وسعتی معادل دو هزار و دویست (۲۲۰۰) هکتار از شمال غرب به روستای علیآباد، از شرق به ارتفاعات خانقاه و باغرو، از جنوب شرق به روستای خانقاه سادات و از غرب و جنوب غرب به شهر خلخال محدود میشود. آب و هوای این روستا در تابستان معتدل ودرگرمترین روزهای تابستان حدود بیست درجه سانتیگراد و در زمستان سرد است. از آنجایی که حوزه جغرافیایی خلخال از جمله قلمروهای تاریخی آذربایجان است و در کتابهای جغرافیایی و تاریخی سدههای دوم و سوم هجری قمری از جمله در کتاب حدود العالم من المشرق الی المغرب نیز به شهر خلخال اشاره شده و از شهرهای آذربایجان بهشمار آورده، لذا روستای اندبیل دارای سابقه طولانی سکونت میباشد. از طرف دیگر وجود آثار و بقایای قلعه کُفو و آتشکده آن، در محدوده ارتفاعات تفرجگاهی اندبیل (ارتفاعات دره بنات) نیز گواه بارزی بر قدمت طولانی روستای اندبیل است. اندبیل روستایی کوهپایهای با بافت مسکونی متراکم است. این روستا در شیبی ملایم استقرار یافته و کوچههای پیچ در پیچی دارد، که نهر آب از میان آنها میگذرد. معابر روستا با درختان فراوان به شکل کوچه باغهایی درآمدهاند که طراوت و زیبایی کمنظیری را به نمایش میگذارند. منظره ساختمانهای روستا با سقفهای شیروانی و دیوارهای گلی همرنگ طبیعت، نشانگر کمال درآمیختگی فضای روستا با محیط طبیعی اطراف است. خانههای ساکنین روستا از نوع فعالیت آنان شکل گرفته و از معیشت آنان تأثیر پذیرفتهاست. جنگلهای بلوط و ممرز و بوتههای تمشک ونسترن که به صورت متراکم در شمال روستا گسترده شدهاند یکی از جلوههای بسیار زیبای طبیعی روستا بهشمار میروند. اقلیم زیستی بیهمتا وگیاهان متنوع داروئی و زیبا و چشمانداز این جنگلها به خصوص در بهار، تابستان و پاییز با رنگهای الوان، زیبایی سحرانگیزی دارند که هر دوستدار طبیعت را به سوی خود جذب میکنند. چشمه بیله دیر، با اب ذلال ودائمی که از ارتفاعات بنات سرچشمه میگیرد طراوت وزیبائی خاصی به منطقه بخشیدهاست. پرواز شاهینها پوشش ابرو مه که در تابستانها بهطور مرتب تکرارمیشود ونسیم فرحبخش فصل تابستان باعث جذب گردشگران فراوان کشوری ومحلی به تفرجگاه گردیدهاست طرح احداث مجتمع تفریحی، ورزشی اقامتی اندبیل که شامل تله کابین وهتل ومتل و امکانات ورزشی در فضاهای باز وسرپوشیده میباشد در حوالی آن در جریان است. فاصله تفرجگاه تا ابگرم کوثر پنج کیلومتر میباشد ودارای پتانسیل فراوان گردشگری است وباتوجه به احداث راه جدید سرچم اردبیل وراه آهن که از کنار خلخال عبور میکند قابلیت انرادارد که به قطب جدید گردشگری تبدیل شود.
رودخانه اندبیل
رودخانه اندبیل چایی ازسرشاخههای رودخانه هروآباد است که از کوههای سراخانی، خانقاه داغی و باغرو سرچشمه میگیرد وپس از مشروب کردن اراضی روستای اندبیل به رودخانه هروآباد میپیوندد. کرانههای این رودخانه در فصل تابستان محل مناسبی جهت گذران اوقات فراغت است و مردم و خانوارهای گردشگر در سواحل مناسب این رودخانه چادر برپا میکنند و به استراحت میپردازند.
تفرجگاه بیلدیر بولاغی
تفرجگاه اندبیل که بیشتر به چشمه بیلدیر (بیلدیر بولاغی ) معروف است در پنج کیلومتری شرق مرکز شهرستان خلخال ، در محدوده روستای اندبیل و در کوهپایه های تالش قرار گرفته و دارای بوته زارهای جنگلی و چشمه سارهای پر آب و زلالی است.این منطقه سر سبز و زیبا وعده گاه طبیعت گردان و علاقهمندانی است که همه ساله در فصول گرم سال مسیر قدیمی و زیبای پیاده روی خلخال تا اسالم را با پای پیاده از اینجا شروع می کنند و با طی این مسیر از زیباییهای آن استفاده کرده و لذت می برند. دراین منطقه چشمه آب بزرگ و وسیعی وجود دارد که آب خنکی درحجم زیاداز دل زمین می جوشد و بلافاصله به رودخانه بزرگی تبدیل می شودوازغرب به شرق جاری می گردد. چشمه بیلدیر از ارتفاعات بالای دره بنات میجوشد و از طریق آبراهی که به صورت پلکانی ساخته شده جاری میشود. این آبراهه یکی از دیدنیترین چشمانداز روستایی اندبیل محسوب میشود.این چشمه و حواشی آن تفرجگاه مناسبی برای گردشگران است و چون به صورت پلکانی ساخته شده است جلوه زیبایی دارد.درسنوات اخیرباایجادتاسیسات رفاهی لازم منطقه بیلدیر رابه تفرجگاه زیباییی تبدیل کرده اند و با راه اندازی جشنواره مجسمه های یخی وبازی های زمستانی بررونق آن افزوده اند.
جشنواره زمستانی اندبیل
هرساله با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه، از طرف سازمان میراث فرهنگی استان اردبیل، جشنواره زمستانی شامل ساخت آدمبرفی، پیست اسکی و غذاهای زمستانی در این منطقه برگزار میگردد.
اقتصاد اندبیل
کشاورزی و دامپروری از شغلهای مردم این منطقه میباشد. وجود باغات میوه از قبیل سیب، گیلاس، گلابی، آلبالو و … از برخورداریهای این روستا میباشد. وجود جاذبههای زیبا منطقه و احداث اتوبان جدیدالاحداث اردبیل-زنجان-تهران از سمت جنوب استان سبب افزایش گردشگر در این منطقه بکر گردیدهاست.
لباس محلی
از گذشتههای دور موسیقی با طبیعت روستای اندبیل درآمیخته است. استفاده از انواع آواها و آهنگها در مراسم عروسی و جشنها از خصوصیات بارز موسیقی این روستاست. جشن عروسی گاهی چندین روز ادامه مییابد و عاشیقهای محلی انواع آوازهای عاشیقی را در این مراسم به اجرا درمیآورند. اجرای انواع موسیقی آذربایجانی از قبیل مقامات و آواز، ترانهها، ریتمها و رقصهای مردم از ویژگیهای عروسی مردم روستاست. پوشاک غالب مردان روستا ماند مردم شهر، کت و شلوار است. تعدادی از مردان کلاه خاصی که از پشم یا نخ بافته میشود بر سر میگذارند. اما لباس غالب زنان روستا برخلاف مردان کاملاً محلی است. زنان به جای دامن شهری، دامن چیندار (شلیته) میپوشند و پیراهن گلدار بلندی که تا پایین دامن میافتد به تن میکنند و کُتی را که به آن یَل میگویند از روی پیراهن میپوشند و با «یایلیق» (روسری) سر خود را میپوشانند. رنگ پیراهن معمولاً سفید گلدار یا به رنگ روشن است. زنان و دختران روستا از چادر استفاده نمیکنند، مگر اینکه بخواهند به مراسم رسمی عزاداری بروند یا در ایام خاصی برای مراسم ویژه عازم مسجد شوند. لباس کودکان نیز مانند لباسهای کودکان شهری است. انواع غذاهای محلی آبگوشت، کوفته، کباب و انواع خورشتها در روستا تهیه میشود. استفاده از برنج نیز در روستای اندبیل رایج است. در این روستا مواد لبنی همچون شیر، پنیر، ماست و کره به وفور یافت می
روستای اندرق
اندرق یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان شال واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، این روستا کمتر از سه خانوار جمعیت داشتهاست.
روستای اوجغاز سفلی
اوجغاز سفلی یکی از روستاهای استان اردبیل است که در بخش مرکزی شهرستان خلخال واقع شدهاست.اوجغاز سفلی (Owjqāz-e Soflā) یا آشاغی اوجغاز از آبادی های کرمانجی و ترک نشین دهستان سنجبدشرقی در بخش مرکزی شهرستان خلخال است در گذر زمان میزبان مهاجرانی از روستاهای کیوی ,گل تپه , نی و زاویه ترک بوده است همین امر یکی از دلایل رواج زبان ترکی و سخن گفتن مردمان روستا به زبان ترکی آذری می باشد این روستا در ارتفاع ۱۷۵۵ متری از سطح دریا در ۳۷ درجه و ۴۵ دقیقه و ۲۸ ثانیه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۳۰ دقیقه و ۱۳ ثانیه طول شرقی در میان دو رودخانه اوجغازچایی (پیرانلو) و آرپاچایی جای گرفته است.رودخانه معروف آرپاچایی که ازارتفاعات سمت شمالی دهستان در ییلاقات اوجغاز ومیل آغاردان سرچشمه می گیرد باگذر از سمت شرقی روستای اوجغاز به سمت جنوب جریان می یابد. حاصل این مجاورت باغات سبز و وسیع و درختان ستبر و بلندی است که در دو سوی رودخانه قدعلم کرده و زیبایی خاصی به اوجغاز می بخشند. رودخانه پیرانلو یا اوجغاز که یک رودخانه محلی است از ارتفاعات شمال غربی روستای پیرانلو سرچشمه می گیرد و باگذشتن از روستای پیرانلو در حوالی روستای اوجغاز سفلی از سمت غرب به شرق جریان می یابد تا در سمت جنوب شرقی پائین دست روستا به آرپاچایی ملحق شود. مجاورت با این رودخانه ها باغات سبز زیبایی را در روستای اوجغاز بوجود آورده است که در جای خود ممر ددرآمدی برای اهالی به حساب می آید.
آشاغی اوجغاز از نظرتوپوگرافیکی در منطقه ای کوهستانی قرار گرفته است و قسمت عمده ای از آبادی در کوهپایه قراردارد.معمولاً هر ارتفاع وبلندی به دره ختم می شود و به همین خاطردرمجاورت اوجغاز نیز دره های عمیقی وجود دارد. روستاهای پیرانلو و مصطفی لو درسمت شمال وروستاهای خداقلی قشلاق و لنبر درسمت جنوب اوجغاز سفلی قرارگرفته است. سمت غربی اوجغاز به ارتفاعات منطقه و سمت شرقی آن به مناطق ییلاقی منتهی می شود.
روستای اوجغاز سفلی یا آشاغی اوجغاز درسرشماری عمومی نفوس ومسکن سال ۱۳۸۵ دارای ۹ خانوار با ۶۷ نفر جمعیت بود که ۳۳ نفرآن مرد و ۳۴ نفرزن بودند. این تعداد در فاصله ۵ ساله بین دوسرشماری با ۵۰ درصدکاهش به ۷ خانوار با ۳۳ نفرجمعیت تقلیل می یابد. شغل اصلی اهالی اوجغاز کشاورزی ، باغداری و دامداری است.
اوجغاز سفلی نیز به همراه دیگر روستاهای کردنشین منطقه از سال ۱۳۹۴ در اولویت پروژه های گازرسانی شهرستان خلخال قرار گرفته است و پروژه های گازرسانی آن در شرایط سخت کاری و با توجه به صعب العبور و کوهستانی بودن منطقه اجرا می شود. راه ارتباطی روستای اوجغازسفلی درحد فاصل سه راهی پیرانلو تا اوجغاز خاکی است ، روشنایی معابرومنازل آبادی از طریق شبکه سراسری برق تامین می شود وامکانات تحصیلی در مقطع ابتدایی برای اهالی فراهم است.
ناگفته نماند که در دهستان سنجبدجنوبی دو منطقه دیگری به نام اوجغاز وجود دارد که یکی اوجغازعلیا یا یوخاری اوجغاز ودیگری اوجغازییلاقی نامیده می شود.اوجغازعلیا روستای بزرگی است که به نام بلوکانلو معروف است.
روستای اوجغاز علیا
اوجغازعلیا (بلوکان) یکی از روستاهای استان اردبیل است که در بخش مرکزی شهرستان خلخال واقع شدهاست.« درسرشماری عمومی نفوس ومسکن سال ۱۳۸۵ دارای ۱۷۵ خانوار با ۸۲۱ نفر جمعیت بود که ۴۰۶ نفرآن مرد و ۴۱۵ نفرزن بودند.این تعداد درفاصله ۵ ساله بین دوسرشماری در سال ۱۳۹۰ به ۲۳۶ خانوار با ۸۸۶ نفرافزایش می یابد و روستای بلوکانلو یا یوخاری اوجغاز از لحاظ تراکم جمعیت در بین روستاهای کرمانج نشین رتبه دوم را بعد از روستای لنبر به خود اختصاص می دهد. قومیت اهالی این ناحیه کرد زبان است و مردم به گویش کرمانجی سخن می گویند.
امکانات معیشتی
«روستای بلوکانلو باتوجه به تعداد جمعیت خود از امکانات متعددی مثل مدارس ابتدایی و راهنمایی، شرکت تعاونی روستایی ، مسجد ، مخابرات ، شعبه نفت ، شورای ده و دهیاری روشنایی برق، آب آشامیدنی بهداشتی ، خانه بهداشت وخدمات بهورزی و فروشگاه تعاونی برخوردارمی باشد. راه ارتباطی روستای بلوکانلو که در سال ۱۳۹۱ آسفالت شده در کیلومتر ۱۲ جاده خلخال – اردبیل به سمت شرق از آن جدا می شود و پس از طی ۱۴ کیلومتر در جهت شمال وگذشتن از مجاورت روستاهای نواشنق ، خداقلی قشلاق ، سه راهی لنبر و مصطفی لو به روستای بلوکانلو منتهی می گردد. عملیات اجرایی آسفالت راه روستایی بلوکانلو و مصطفیلو درسال ۱۳۹۱ با ۲۶۰ میلیون تومان و به مساحت ۱۰ کیلومتر آسفالت شده است. در روستای بلوکانلو زیارتگاهی به نام امامزاده وجود دارد که بنای آن در قسمت شمال شرقی روستا جای گرفته است. ساختمان بنای آن در دهه های اخیر بناشده و یا موردمرمت قرار گرفته است.
روستای ایلوانق
ایلوانق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۶۶ نفر بودهاست.
روستای برندق
برندق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش خورش رستم، دهستان خورش رستم جنوبی قرار دارد. این روستا از نظر وسعت جغرافیایی و مراتع جزو بزرگترین روستاهای استان اردبیل می باشد، به گونه ای که از قسمت شمالی تمام مراتع و دامنه های کوه آق داغ و از قسمت غرب تا رودخانه قزل اوزن که تقریباً در ۶ کیلومتری روستا قرار دارد متعلق به این دهستان می باشد. برندق میان دو رودخانه به نام زال و گل بندر قرار دارد طبیعت بکرمنطقه روبارا در حاشیه رودخانه دهستان از مکان های دیدنی و خاص می باشد که برای مردم محلی تفرجگاه بسیار آرام و لذت بخشی بوده و گاهی مردم به ماهیگیری نیز مشغول می شوند.
از جمله نکته های جالب فرهنگ مردم این روستا نسبت که جمع آوری زباله و اهمیت دادن به طبیعت است . روز ۴ فروردین روز پاک برندق نام گذاری شده و مردم در این روز با همکاری هم اقدام به جمع آوری زباله های رها شده در بستر رودخانه و معابر می پردازند این روستا از پرباغات ترین روستاهای شهرستان خلخال است به گونه ای که میوه هایی مثل انار،زردالو،آلو،هلو،آلبالو،گیلاس،شلیل،گلابی،انگور،سیب،شاتوت،به،توت،ازگیل،انجیروتمشک این میوه ها از درجه یک ترین میوه های شمال غرب کشور محسوب میشوند .هوای نیمه گرمسیری ،خاکی حاصلخیز و وجود بارانی کافی و همچنین رودخانه قزل اوزن دلیل پربار بودن محصولات است.همچنین خشکباری مثل توت خشک،انجیرخشک،کشمش،بادام زمینی،گردو،بادامو تخمه آفتابگردان نیز از این روستا کشت میشود. برنج این روستا اگرچه کم است ولی از بهترین برنج های باکیفیت ایران محسوب میشود درحالی که معروف نیست . ازصیفی جات هم میتوان به تولید انبوه پیاز،گوجه فرنگی،بادمجان،سیر،کدو،فلفل و خیار اشاره کرد. مردان این روستا بیشتر به کشاورزی،دامداری و باغبانی مشغول هستند و زنان این روستا به جوراب بافی،کیسه بافی،جاجیم بافی،فرش بافی،کت بافی،جلیقه بافی و بافت های دیگر،خیاطی و درست کردن لبنیات از جمله کره،ماست،دوغ و پنیر و شیره ها و مرباها و رب ها مشغولند .
بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۱۸۲۰ نفر بودهاست.
روستای بفراجرد
بفراجرد نام بخشی است که در استان اردبیل ، بخش مرکزی، خانندبیل شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۱۳۸ نفر با ۲۵۷ خانوار بودهاست.
روستای بفراجرد یا واهراوارد و برخی نیز با تلفظ واراوارد ، واراباد نیز از ان یاد میکنند. این روستا در هفده کیلومتری و قسمت جنوبی شهرستان خلخال(هرو اباد) قرار گرفته است. همچنین در گوگل ارث علاوه بر نام بفراجرد از کلمه وارث اباد نیز استفاده شده است که این موضوع اشتباه است.برای سفر کردن به روستای بفراجرد از شهرستان خلخال باید به سمت جنوب حرکت کرد و در جاده اسالم به خلخال حرکت نمود بعد از طی حدودا دو کیلومتر تقاطعی در روستای خوجین است . با توجه به تابلوی سد بفراجرد به سمت مسیر بفراجردحرکت میکنیم بعد از طی حدودا پنج کیلومتر به روستای طولاش میرسیم. بعد از روستای طولاش تقریبا ده کیلومتر دیگر تا بفراجرد باقیست . روستای بفراجرد از ناحیه شمالی با روستا های خانقاه بفراجرد، طولاش و آل هاشم هم مرز است. همچنین از قسمت شرقی با روستای خمس.از ناحیه جنوبی با روستای میانرودان و سوسهاب و از ناحیه غربی با روستای کلی هم مرز میباشد.قدمت محل کنونی بفراجرد بیش از ۴۰۰ سال است. طبق نقل افراد قدیمی و با توجه به اثار باقی مانده در نواحی مختلف روستا از قبیل قبرستانهای قدیمی پیشینه روستا بیش از هزار سال است.اب و هوای روستا در فصول پاییز و زمستان بسیار سرد و تقریبا سرد ترین و پر بارش ترین نقطه خلخال است ، اما در فصول بهار و تابستان این منطقه دارای اب و هوای بسیار مطبوعی است که گردشگران زیادی نیز از این منطقه دیدن میکنند . البته به دلیل کمبود امکانات رفاهی موضوع گردشگری در منطقه خلخال رونق زیادی ندارد.روستای بفراجرد در تابستانهای گرم کشورمان ایران آب و هوای بسیار خنک و دلپذیری دارد . دشتهای سر سبز چشمه های پر اب و کوههای زیبا این روستا را با سایر نقاط خلخال متمایز کرده است. همچنین از این روستا تا کوه آق داق راه زیادی نیست.
روستای بلیل
بلیل روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۲۰ نفر بودهاست.
روستای بورگهیم
بورگهیم یک روستا در ایران است که در دهستان خورش رستم شمالی واقع شدهاست.از مهمترین مشاغل این روستا می توان به باغداری، کشاورزی، دامپروی، زنبورداری و تولید صنایع دستی اشاره کرد.عسل، لبنیات، انواع میوه و حبوبات از محصولات عمده این روستا می باشد.
روستای بیرق
بیرق یک روستا در استان اردبیل است که در دهستان خانندبیل غربی واقع شدهاست. بیرق ۳۳۲ نفر جمعیت دارد.
روستای بیله ده
بیله ده یک روستا در ایران است که در دهستان خورش رستم شمالی واقع شدهاست.
روستای پروج
پروج روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل غربی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۵۲ نفر بودهاست.
روستای پیرانلو
پیرانلو یکی از روستاهای استان اردبیل است که در بخش مرکزی شهرستان خلخال واقع شدهاست. همچنین در خراسان رضوی ، شهرستان قوچان نزدیک به سدتبارک ، روستایی با همین نام موجودست که به زبان کُردی کُرمانجی تکلم میکنند .
روستای پیشگمان
پیشگمان یک روستا در استان اردبیل است که در دهستان خورش رستم جنوبی واقع شدهاست.پیشگمان ۵۵ نفر جمعیت دارد.
روستای تازهکند گلوزان
تازهکند گلوزان روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش شاهرود، دهستان شال قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۲۰۱ نفر با ۴۸ خانوار بودهاست.
روستای تازهکند گندمآباد
تازه کندگندم آباد یک روستا است که در استان اردبیل واقع شدهاست. تازه کندگندم آباد ۵۲ نفر جمعیت دارد.
روستای ترازوج
ترازوج یک منطقهٔ مسکونی است که در دهستان خانندبیل غربی واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، ترازوج ۱۹۶ نفر جمعیت دارد.
روستای ترزنق
ترزنق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل غربی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۳۶۲ نفر بودهاست.
روستای ترک
ترک یک روستا در ایران است که در دهستان خانندبیل غربی در بخش مرکزی شهرستان خلخال واقع شدهاست. ترک ۱۱۲ نفر جمعیت دارد.
روستای تیل
تیل روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵جمعیت این روستا ۶۹۹ نفر بودهاست. مردم تیل به زبان ترکی آذربایجانی صحبت میکنند.از عمده ترین محصولات باغی آن میتوان از گردو، گلابی، سیب ، آلبالو و آلوی خورشتی که در استان فقط در این روستا است و از محصولات لبنی آن میتوان از کره، ماست و پنیر نام برد.
مشاهیر
عبدالله(حامد) حیدری تیل، برنده مدال نقره رشته پرتاب نیزه در مسابقات پارالمپیک ۲۰۱۶ ریو برزیل زاده این روستاست.
روستای جعفرآباد
جعفرآباد یکی از روستاهای استان اردبیل است که در دهستان خورش رستم جنوبی، بخش خورش رستم شهرستان خلخال واقع شدهاست. طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، این روستا دارای۴۸ خانوار و ۱۱۹ نفر جمعیت بوده است
روستای جلالآباد
جلالآباد یکی از روستاهای خلخال است که در دهستان شال واقع شدهاست. جلالآباد ۸۲ نفر جمعیت دارد.
روستای جلالآباد
جلالآباد یکی از روستاهای خلخال است که در دهستان شال واقع شدهاست.جلالآباد ۳۵ نفر جمعیت دارد.
روستای چلمبر
چلمبر یکی از روستاهای استان اردبیل است که در بخش مرکزی شهرستان خلخال واقع شدهاست.
روستای چملوگبین
چملوگبین یکی از روستاهای خلخال است که در دهستان شال واقع شدهاست. چملوگبین۶۸ نفر جمعیت دارد.
روستای چنار
چنار یک روستا در ایران است که در دهستان خورش رستم شمالی واقع شدهاست. چنار ۸۲ نفر جمعیت دارد.
روستای چنارلق
چنارلق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش خورش رستم، دهستان خورش رستم جنوبی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۳۰۱ نفر بودهاست.
روستای حاجیآباد
حاجیآباد یکی از روستاهای استان اردبیل است که در بخش مرکزی شهرستان خلخال واقع شدهاست.
روستای خانقاه بفراجرد
خانقاه بفراجرد روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۸۹۳ نفر با ۱۹۶ خانوار بودهاست. این روستا دارای چشمه سارهای زیبا و معدنی میباشد.
روستای خانقاه سادات
خانقاه سادات روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.امامزاده دانیال بن موسی کاظم در جوار این روستا قرار دارد.این امام زاده که برادر ناتنی امام رضا (ع) می باشد در مراسمات مذهبی، اهالی و شهرهای اطراف جهت زیارت به این مکان روی می اورند.از این روستا یک جاده به گیلان وجود دارد که برای کوهنوردی و جنگل نوردی مسیر بسیار مناسبی میباشد به لحاظ تاریخی پیدایش روستا همزمان با حضور حضرت دانیال بن موسی بن جعفر علیه السلام میباشد، در اصل این روستا فرزندان حاصل از امام زاده بزرگوار است.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۳۰۳ نفر بودهاست.
روستای خانقاه گیلوان
خانقاه گیلوان روستایی در دهستان شال بخش شاهرود شهرستان خلخال در استان اردبیل است. گیلوان ۱۱۲ نفر جمعیت دارد.
روستای خداقلیقشلاق
خداقلی قشلاق یکی از روستاهای استان اردبیل است که در بخش مرکزی شهرستان خلخال واقع شدهاست. اهالی این روستا اصالتی مغانی دارند و در حدود ۱۵۰ سال پیش از دلیلر کشور آذربایجان کوچ کرده و پس از طی کردن مسیری طولانی در طول چندین سال در این مکان که بعدها با نام صاحب اصلی روستا یعنی خداقلی شناخته شد. زبان مردم این روستا ترکی آذربایجانی است. طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۱۳ نفربوده است .
روستای خط پرست
خط پرست یکی از روستاهای خلخال است که در دهستان خورش رستم شمالی واقع شدهاست.خط پرست۵۵ نفر جمعیت دارد.
روستای خمس
خمس روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.امامزاده آقاسید ابراهیم از فرزندان موسی کاظم و امامزاده آقامیر زمان نیز اشاره کرد. همچنین مسجد علیاء حاج عبدالغنی رزاقی خمسی و مسجد جامع از آثار دوره قاجاریه، ارمنی کندی که در شمال و مجاور روستا بوده و قبرستان آنها نیز هنوز است.
مسجد علیاء حاج عبدالغنی رزاقی خمسی مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان خلخال، روستای خمس (خلخال) واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۷۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۹۴۳ نفر بودهاست.
روستای خوجین
خوجین روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان خلخال، بخش مرکزی، دهستان خانندبیل شرقی قرار دارد.از آبادیهای دهستان خانندبیل شرقی و مرکز دهستان خانندبیل شرقی دربخش مرکزی شهرستان خلخال است که در منطقه کوهستانی زیبایی به ارتفاع ۲۰۱۴ متر ازسطح دریادر ۳۷ درجه و ۳۴ دقیقه و ۵۰ ثانیه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۳۵ دقیقه و ۲۰ ثانیه طول شرقی در سه کیلومتری مرکزشهرستان جای گرفتهاست و از سمت شمال به روستای خانقاه سادات و شهر خلخال (هروآباد)، از سمت غرب به روستای بیلیل و زاویه سادات، از سمت جنوب به ارتفاعات ازنو و از سمت شرق به مالان کوه و جنگلهای گیلان و روستای مئجره که درسمت جنوب شرقی آن قرار دارد منتهی میشود.
نامگذاری
روستای خوجین که در بیان اهالی به «فییین» (Fıyın) معروف است از چهار محله به نامهای آشاغی کوچه، خالیران (خولیلان)، یوخاری کوچه و محله اَرقَلی (ارک علی) تشکیل میشود. یوخاری کوچه قسمت اعظمی از روستای خوجین شامل سمت شرق، جنوب و بخشی از سمت شمالی آن را دربرمی گیرد و آشاغی کوچه شامل قسمت غربی و قسمتی از شمال و محله اَرقَلی است.
بافت روستای
بافت کالبدی روستای خوجین از دو قسمت جدید و قدیم تشکیل میشود بافت قدیم آن در قسمت شمال شرقی وبافت جدید آن درقسمت غرب روستا قرار دارد که شامل شش خیابان اصلی آسفالته میباشد. بازارمئیدانی، طولاش چارراهی، حاج جواد کوچه سی، اَرقَلی، ملکی، حبیبی، بابایی، صالحی و سنتویولو، نام خیابانها و کوچههای معروف روستای «فییین» است.نام گذاری کوچه ها وخیابان ها عمدتا به دلیل وجود خانواده های خاص در آن محل میباشد،به عنوان مثال نامگذاری خیابان ملکی به دلیل سکونت خانواده بزرگ ملکی که بزرگترین طایفه خوجین است میباشد. با اجرای طرح هادی در روستای خوجین کار ساماندهی و اصلاح بافت موجود و تعریض معابر روستایی، میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکردهای مختلف مسکونی، تولیدی، تجاری و کشاورزی تعیین شدهاست.
روستای خوجین از بزرگترین وپرجمعیتترین روستاهای شهرستان خلخال است که بعد از روستای «لرد» در سمت جنوبی شهرستان خلخال پرجمعیتترین آبادی شهرستان خلخال بشمار میرود و جمعیت ساکن در آن از کل جمعیت بعضی از دهستانهای خلخال بیشتر است. درسرشماری عمومی نفوس ومسکن سال ۱۳۸۵ تعداد ۷۷۳ خانوار با ۲۷۲۰ نفر در آن زندگی میکردند که ۱۳۴۰ نفرآن مرد و ۱۳۸۰ نفرزن بودند. باافزایش جمعیت خوجین در فاصله ۵ ساله بین دو سرشماری، جمعیت آن در سال ۱۳۹۰ به ۸۷۱ خانوار با ۳۰۶۸ نفرافزایش مییابد.
از عوامل پیدایش این روستا و رونق و آبادانی آن میتوان به وجود موقعیت طبیعی برای تأمین آب کشاورزی و شیب طبیعی مناسب جهت ساخت و ساز و زراعت نام برد. این عوامل بعلاوه موقعیت قرارگیری این روستا در مسیر ارتباطی گیلان و بخش شاهرود آن را به صورت یک مجتمع زیستی مناسب درآورده و روستای خوجین را در مرکز فعالیتهای باغی و زراعی و دادوستد روستاهای همجوار قرار داده است به همین خاطر از سالها پیش زمینههای لازم برای ارائه خدمات موردنیاز آبادیهای اطراف در روستای خوجین فراهم آمده و دومین مدرسه شهرستان خلخال به نام مدرسه میرعماد در سال ۱۳۱۹ در خوجین تأسیس گردیده است.
اقلیم
روستای خوجین به جهت همجواری با کوههای مرتفع و خطه سرسبزگیلان از جنگلهای سرسبز و زیبا و مراتع وسیعی برخورداراست. بیش از ۵۰۰۰ هکتار از اراضی ۶۵۵۰ هکتاری روستای خوجین به مراتع درجه ۱، ۶۵۰ هکتار آن به اراضی آبی و باغات میوه و۹۰۰ هکتار دیگر به اراضی دیم اختصاص دارد. قرارگرفتن خوجین در منطقهای مرتفع و وجود کوههای طالش که مانع نفوذ آب و هوای مرطوب به این منطقه میشود. تابستانهای خنک و زمستانهای سردی را برای آن به ارمغان آوردهاست.
آبوهوا
آب و هوای خوجین به علت کوهستانی بودن منطقه دارای زمستانهای خیلی سردبین ۲۰ الی ۵ درجه زیر صفر و تابستانهای ملایم و فرحبخش و مهمانپذیر میباشد. میزان بارندگی باران در سال ۱۵۰ میلیمتر و میزان بارش برف از ۱۵ سانتیمتر تا ۱ متر است. به جهت سردسیر بودن منطقه، ساختمانهای قدیمی اکثراً از موادی مانند آجر و خشت ساخته شده و تدابیرلازم برای جلوگیری از نفوذ سرما به عمل آمده است.
جمعیت
خوجین از پرجمعیتترین و بزرگترین آبادیهای شهرستان خلخال بهشمار میرود که در منطقه کوهستانی زیبایی با ارتفاع ۱۹۰۰ متر ازسطح دریا قرار گرفته و حدود سه کیلومتر با مرکز شهرستان خلخال فاصله دارد. بخشی از موسسات اداری و آموزشی و محلات جدید خلخال درحد فاصل این آبادی با خلخال احداث شده و بدین ترتیب خوجین در حال پیوستن به سمت جنوبی مرکز شهرستان خلخال میباشد و بی گمان در چند سال آینده به شکل یکی از محلات سبز و زیبای شهرستان خلخال درخواهدآمد.[۱]
زیست بوم
پوشش گیاهی روستای خوجین ومراتع اطراف آن، شامل گیاهان خودروی مختلفی مثل غازآیاغی، گل گاوزبان، امه کومجی، کهلیک اوتی، پاریز، ایپلیکچه، چمن زیره سی، گلپر، یارپوز (پونه)، شَوه گیله و.. است و اراضی زراعی آن به کاشت سیب زمینی، گندم، جو، شبدر، یونجه، صیفی جات و سبزیجاتی که اغلب مصرف داخلی دارند اختصاص مییابد. در باغات خوجین میوههایی مثل سیب، گلابی، آلبالو، آلو، زردآلو به عمل میآید. وسعت باغات سیب از همه بیشتر است.
گنجایش
روستای خوجین با توجه به موقعیت طبیعی و جغرافیایی خود از ظرفیتهای زیادی برای توسعه و آبادانی و ایجاد اشتغال برای جوانان برخوردار است. جلوگیری ازاتلاف منابع خاکی و آبی و سرمایهگذاری در زمینههای کشاورزی وگردشگری میتواند امکان اشتغال برای اهالی آن را فراهم آورده توسعه آن را سرعت بخشد. خوجین علاوه بر قابلیتهای مختلفی که در امورباغی و زراعی دارد از استعداد خوبی برای تبدیل به قطب گردشگری شهرستان خلخال برخوردار است. منطقه گردشگری ازنو، آبشارکمرخونی، منطقه فینارود، باغهای خوجین، تپه باستانی خوجین، کوههای خوجین و بقاع سیدابوالقاسم، سید هاشم و سیدابراهیم از قابلیتهای گردشگری روستای خوجین است و با کمی سرمایهگذاری در هر بخش میتوان به توسعه و آبادانی خوجین همت گماشت و شغلی پایدار برای جوانان بیکاری که به دلیل عدم اشتغال در روستای خوجین راهی دیار غربت میشوند فراهم آورد.
مساجد
در روستای خوجین علاوه بر دو مسجد قدیمی مسجدجامع و مسجدمیرعبدالله، دو مسجد جدیدالاحداث به نامهای مسجدصاحب الزمان و مسجد قاسمیه، چند تکیه و سه امام زاده به نامهای، امام زاده قاسم، امام زاده هاشم و امام زاده ابراهیم وجود دارد. تکیه معروف عباسیه از تکایای بزرگ روستای خوجین بهشمار میرود که همه ساله در ایام عزاداری ماه محرم خیل عظیمی از مشتاقان خاندان عصمت و طهارت علیهم السلام در آن حضور مییابند و با راه اندازی موکب عزاداری، برگزاری مجالس وعظ و خطبه و اطعام و احسان مؤمنین حماسه عاشورا را زنده نگه میدارند.
تا چند دهه اخیر حمامی به نام «داداش حامامی» از بناهای دوره قاجاری در روستا وجود داشت که با رواج حمامهای خانگی از حیز انتفاع ساقط گردید و متأسفانه به دلیل عدم توجه مسئولین مربوطه در معرض تخریب کامل قرار گرفت. در سمت جنوب روستای خوجین محلی به نام دره سران وجود دارد که از نواحی تاریخی خوجین بهشمار میرود، سمت شمال شرقی ا