تاثیر مصرف آبمیوه در افزایش ریسک ابتلا به دیابت
آب میوه حاوی مقدار زیادی شکر است که قند خون را به سرعت بالا می برد بنابراین افراد مبتلا به دیابت معمولا باید از اکثر آبمیوه ها دوری کنند. به عنوان یک قانون کلی، خوردن یک میوه به طور کامل، سالم تر از خوردن آب میوه یا اسموتی میوه است. هنگامی که صحبت از یک نوشیدنی سالم می شود، تحقیقات نشان می دهد که مصرف منظم آب میوه می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در افراد افزایش دهد.
آب میوه حاوی چیست؟
جدا از ویتامین c و کلسیم، آب میوه حاوی مواد زیر است :
- کالری : 250 میلی گرم از آب پرتقال غیر شیرین حاوی 100 کالری است ؛ در حالی که یک عدد پرتقال فقط 60 کالری دارد.
- فروکتوز ( یک نوع شکر ) : نصف آب یک عدد میوه ؛ شکر بیشتری نسبت به شکر مورد نیاز بدن در طول روز دارد. شکر مورد نیاز بدن در طول روز برای آقایان 30 گرم و برای خانم ها 24 گرم است.
- فیبر : آب میوه همیشه فیبر کم تری نسبت به خود میوه دارد. آبمیوه های فرآوری شده و صنعتی هم هیچ فیبری ندارند.
آبمیوه چگونه روی قند خون اثر می گذارد؟
سطح قند موجود در آبمیوه می تواند باعث افزایش سطح قند خون شود و خطر ابتلا به هایپرگلایسمی یعنی قند خون خیلی بالا را افزایش دهد. شاخص گلایسمیک که نشان دهنده سطح قند خون مواد غذایی است، معمولاً آب پرتقال را در مقیاس 100 بین عدد 66 و 76 قرار می دهد. همین باعث می شود که آبمیوه شاخص گلایسمیک بالایی داشته باشد. پس افرادی هم که به دیابت مبتلا هستند، باید از آب میوه هایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند دوری کنند.
آبمیوه و فروکتوز
آبمیوه قند بالایی به نام فروکتوز دارد و باید توسط کبد شکسته شود. تحقیقات نشان می دهد رژیم غذایی که در آن فروکتوز زیادی وجود داشته باشد، عامل فعالیت بیش از حد کبد است و مشکلاتی مثل بیماری کبد چرب و دیابت نوع 2 را تشدید کرده و یا آن را به وجود می آورد. بسیار مهم است که جدول قند از 50 درصد فروکتوز و 50 درصد ساکروز تشکیل شده باشد. رژیم غذایی که قند بالایی داشته باشد، معمولاً فروکتوز بالایی هم دارد. مصرف بیش از حد آب میوه می تواند خطر ابتلا به هر گونه مشکلات سلامتی در فرد را افزایش دهد.
فواید آب میوه
آب میوه فواید زیادی دارد؛ البته فواید آن بیشتر از معایبش می باشد. آبمیوه منبع عالی از مواد مغذی مثل ویتامین c است ؛ اگرچه همانطور که بارها در بخش سلامت پلاس وی گفته شد بهتر است که ویتامین c از کل میوه یا از طریق سبزیجات سبز برگ دار گرفته شود. سبزیجات برگ دار فواید زیادی نسبت به میوه و آبمیوه دارند زیرا کمتر از بقیه باعث افزایش فشار خون خواهند شد.
خود میوه بهتر از آبمیوه است
بهتر است که خود میوه را مصرف کنید تا اینکه آب میوه را مصرف کنید. میوه فواید زیادی از جمله فیبر محلول دارد. فیبر محلول می تواند گوارش را بهبود ببخشد و خطر افزایش فشار خون را کاهش دهد همچنین غلظت شکر در آن کمتر است. به این نکته توجه کنید که افراد مبتلا به دیابت، باید به جای آب میوه که کربوهیدرات زیادی دارند، خود میوه را مصرف کنند؛ البته بعضی از میوه ها هم برای افراد مبتلا به دیابت ممنوع هستند.
آیا مصرف آبمیوه خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد؟
مطالعه ای در سال 2013 در این باره انجام شده و نشان می دهد که مصرف آبمیوه به اندازه سه بار در هفته، ممکن است 8 درصد خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد. مصرف بلوبری، انگور، سیب و گلابی نیز خطر کمتری دارد.
محققان به این نتیجه رسیده اند که جایگزین کردن آبمیوه با خود میوه به اندازه 3 بار در هفته، خطر ابتلا به دیابت را تقریباً 7 درصد می کاهد. پس سعی کنید از خود میوه استفاده کنید که خطر کمتری نسبت به آب میوه دارد.
در مورد گریپ فروت و موز؛ مصرف خود میوه تقریباً درصد خطر دیابت را کاهش می دهد اما مصرف بلوبری به جای آب بلوبری، خطر ابتلا به دیابت را حدود 26 درصد می کاهد.
در مورد آب سبزیجات چطور؟
آب سبزیجات بدون نشاسته، شاخص گلایسمیک کمتری دارند و کربوهیدرات آن ها نسبت به آب میوه کمتر است. شاخص گلایسمیک کل سبزیجات معمولاً پایین تر است. فیبر موجود در سبزیجات مانند میوه با گرفتن آب آن، کاهش پیدا می کند و آب سبزیجات می تواند نقش مهمی در یک رژیم غذایی سالم داشته باشد ؛ به شرطی که آب سبزیجات را به طور کامل جایگزین خود سبزیجات نکنید.
نکته مهم : معمولاً میوه های پالپ دار گزینه بهتری برای مصرف آبمیوه در بین دیابتی ها هستند. دو مورد از آب میوه های مناسب برای افراد مبتلا به دیابت، آب سیب و آب هویج است. اگر قند خون این افراد به طور ناگهانی کاهش پیدا کرد و این اتفاق در طول روزه یا انجام حرکت های ورزشی افتاد، می توانند از این دو آبمیوه استفاده کنند.