آجیل شب عید؛ خواص خشکبار و آجیل عید نوروز
ایرانیان به رسم نیاکان خود هنگام لحظه تحویل سال نو سفره هفت سین پهن می کنند و بر سر سفره خود به جز سین های معروف، تنقلات شب عید مانند آجیل، شکلات ، میوه ، شیرینی و... را برای پذیرایی از مهمانان قرار می دهند.
آجیل شب عید که اغلب دارای ترکیباتی چون پسته، بادام، بادام هندی، فندق، کشمش، نخودچی، گردو، تخمه کدو و... است، نه تنها در شب عید بلکه در طول سال نیز برای سلامتی انسان بسیار مفید است.
مصرف متعادل آجیل عید نوروز خواص فراوانی داشته و موجب تقویت بنیه بدن، کاهش کلسترول، درمان کم خونی ناشی از فقر آهن، افزایش قدرت ذهن، پیشگیری از سرطان، سلامت قلب و عروق، کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و پوکی استخوان و... می شود اما زیاده روی در مصرف آجیل عوارضی را نیز در پی دارد.
در این روزهای آخر سال که تمام خانوادههای ایرانی درتکاپوی تدارک نوروزی زیبا و خرید آجیل شب عید هستند،این بخش از پلاس وی را به بررسی خواص انواع آجیل شب عید و ترکیبات آجیل شب عید و مضرات مصرف بیش از حد آجیل اختصاص داده ایم.
خواص پسته شب عید
گرچه این روزها قیمت پسته شب عید در بازار سرسام آور است اما پسته یکی از اجزای اصلی آجیل شب عید است که از خواص بی نظیر آن نمی توان گذشت. خواص پسته شب عید عبارتند از:
- سرشار از آنتی اکسیدان
- افزایش کلسترول خوب خون
- کاهش کلسترول بد خون
- پیشگیری از سرطان
- تحریک امیال جنسی
- مغذی
- حفظ تعادل قند خون
- مفید برای درمان اسهال
- کاهش چربی خون
- مفید برای سلامت دستگاه گوارش
- جلوگیری از حمله قلبی
- کاهش فشار خون
- کاهش ریسک افزایش وزن
- مناسب برای گیاهخواران
خواص بادام شب عید
بادام یکی از آجیل های محبوب شب عید است که انواع مختلفی داشته، از بادام تلخ برای تهیه روغن بادام و از بادام شیرین نه تنها در آجیل شب عید استفاده می شود بلکه بادام در فرهنگ نژادی مناطق مختلف جایگاه مهمی داشته و رومی ها بادام را در مراسم عروسی به عنوان سمبل خوشبختی و باروری به عروس و داماد هدیه می دهند. بادام منبع مهمی از ویتامین ها و مواد معدنی مانند پروتئین، منیزیم، فسفر،روی، کلسیم ، فولات و ویتامین E است. خواص بادام شب عید عبارتند از:
- کاهش میزان کلسترول مضر خون «LDL» و افزایش کلسترول مفید «HDL»
- کمک به کاهش وزن و لاغری
- کاهش چربی خون
- غنی از آنتی اکسیدان
- سرشار از مواد مغذی
- جلوگیری از اترواسکروز
- افزایش قدرت ذهن
- کمک به سلامت دندان ها
- افزایش استحکام استخوان
- کاهش میزان انسولین ناشتا و گلوگز ناشتا
- تقویت میکروبیوم روده
- خواص بادام هندی شب عید
بادام هندی در زمرهی گرانترین و محبوب ترین اعضای خانواده آجیل است که غنی از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی و ویتامین هایی چون ویتامین A و... می باشد. خواص بادام هندی شب عید عبارتند از:
- • غنی از چربیهای غیراشباع
- تولید انرژی
- رشد سالم مغز
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- ضد میکروب
- جلوگیری از سرطان
- مفید برای جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی
- قابض
- جلوگیری از ریزه خواری و ایجاد حس سیری
- غنی از آنتیاکسیدان
خواص فندق شب عید
فندق یکی دیگر از ترکیبات خوش طعم آجیل شب عید است که جدا از طعم فوق العادهاش، سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامینها، مواد معدنی، ترکیبات آنتی اکسیدانی و چربیهای سالم است. خواص فندق شب عید عبارتند از:
- سلامتی پوست و مو
- تقویت قوای جنسی
- جلوگیری از اختلال نعوظ در مردان
- تقویت جنین در دوران بارداری
- کاهش سطح چربی خون
- لاغری
- درمان کم خونی
- دفع سموم
- تنظیم فشار خون
- کاهش التهاب
- بهبود سطح قند خون
- پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی
- درمان سرطان پروستات، سرطان تخمدان، سرطان دستگاه گوارش و ریه
خواص گردو شب عید
گردو یکی از مقویترین انواع مغزها در میان آجیل شب عید است که مصرف آن باعث درمان بسیاری از بیماریها مانند سردرد و... خواهد شد. گردو منبع خوبی از فسفر، پتاسیم ، منیزیم ، پروتئین و ویتامین E است و می توان از آن درون غذاهایی چون فسنجان و... نیز استفاده نمود. خواص گردو شب عید عبارتند از:
- کاهش کلسترول خون
- افزایش قابلیت ارتجاعی رگها
- درمان بیماریهای قلبی و محافظت از قلب
- تقویت هوش
- پیشگیری از ورم مفاصل
- ضد سرطان
- حاوی آنتی اکسیدان
- افزایش قدرت سیستم ایمنی
- جلوگیری از لخته شدن خون
- تنظیم فشار خون
- تنظیم قند خون
- جلوگیری ازفراموشی و آلزایمر
- جلوگیری از تشکیل سنگ کیسه صفرا
- محافظت از استخوان
- خواب آرام و درمان بدخوابی
- تقویت نیروی جنسی
- درمان یبوست
خواص تخمه ژاپنی شب عید
تخمه ژاپنی که در اصل نام آن تخم جابانی است، یکی از اجزای آجیل شب عید متعلق به روستایی به نام جابان( ژابان، جابن) در اطراف دماوند،سرشار از پروتئین، آنتی اکسیدان و مواد مغذی است و از این رو خواص و فواید فراوانی دارد. خواص تخمه ژاپنی شب عید عبارتند از:
- دارای طبیعتی گرم و خشک
- درمان کم خونی
- اشتهاآور و درمان بی اشتهایی
- درمان التهابات
- جلوگیری از پوکی استخوان
- سرشاز از پروتئین
- حفظ سلامت ماهیچه
- تنظیم ترشح آنزیم ها و کمک به انتقال ریزمغذی ها به داخل سلولها
- غنی از اسیدها چرب اشباع نشده و مفید
- پیشگیری از سکته قلبی و مغزی
- کاهش کلسترول بد خون LDL
- جلوگیری از سرطان پروستات
- عملکرد بهتر مغز
- تامین آهن مورد نیاز بدن و درمان
- حفظ سلامت و عملکرد اعصاب
خواص تخمه کدو شب عید
تخمه کدو یکی از انواع تخمه آجیل عید است که با طعم جذاب و خواص بینظیر طرفداران زیادی دارد. این نوع تخمه سرشار از ویتامین و مواد معدنی بوده، پائیز که فصل کدو تنبل است، می توانید تخمه آن را خشک کنید ودر عید نوروز از آن استفاده نمایید. خواص تخمه کدو شب عید عبارتند از:
- درمان عفونتهای مجاری ادراری و مثانه
- درمان فشار خون بالا
- درمان انگلها
- کاهش دهنده طبیعی التهاب بدن
- کاهش خطر ابتلا به سرطان روده – معده و پروستات
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
- تشکیل و حفظ استخوانهای سالم
- تنظیم سطح قند خون
- منبع غنی فیبر برای مبتلایان به چاقی
- بهبود کیفیت خواب
مضرات آجیل شب عید
در عید نوروز که بازار دید و بازدید نوروزی گرم است، سعی کنید بیش از حد آجیل نخورید زیرا علیرغم خواص فروان آجیل، مصرف بیش از حد آنها می تواند مضرات زیر را به همراه داشته باشد:
- افزایش وزن و چاق
- افزایش چربی
- افزایش فشار خون در پی مصرف بیش از حد آجیل شور
- احتمال بیماری های قلبی و افزایش حمله قلبی
- حساسیت و آلرژی به دلیل طبع گرم آجیل و وجود برخی مواد آلرژی زا به ویژه در بادام زمینی
- مشکلات پوستی و بروز جوش و آکنه
- مشکلات گوارشی مانند نفخ معده و ایجاد گاز در دستگاه گوارش و اسهال
- آسیب به دندان ها و تغییر رنگ دندان
نکات خرید آجیل عید
هنگام خرید آجیل به ظاهر آن دقت کنید تا روی آجیل سوراخ یا نشانی از کپکزدگی وجود نداشته باشد.
آجیل تازه بوی نامطبوع نظیر بوی تند، ماندگی و یا ترشیدگی نمیدهد.
پستههایی با رنگ پوست زرد و براق یا دارای مغز قرمز و نیز انواع تخمههای پر رنگ، همگی با رنگهای مصنوعی تهیه شده و بهداشتی نیستند.
انواع تخمههای لبخندان و پسته های لب خندان طعم و کیفیت خوبی نداشته و سریعتر فاسد میشوند.
بررسی ظاهر، نداشتن رنگ مصنوعی، داشتن عطر و بوی طبیعی و بررسی طعم، نکاتی هستند که باید هنگام خرید آجیل عید به آنها توجه کنید.