چرا پا آسیب می بیند؟ کدام بیماری های پا جدی است ؟
پا جزء جدایی ناپذیری از اعضای بدن است که هر روزه به آن ها احتیاج داریم ، به همین ترتیب بیشتر دچار آسیب دیدگی و ساییدگی می شود . در حقیقت ، تخمین زده شده است که هر فرد تا سن 50 سالگی به احتمال زیاد حدود 120700.8 کیلومتر راه رفته است و در نتیجه پاها دچار آسیب دیدگی خواهند شد . حال در این قسمت از پلاس وی به انواع آسیب دیدگی های پا و چگونگی تشخیص و درمان هریک از بیماری های پا خواهیم پرداخت.
انواع بیماری های پا را بشناسید
1. پای ورزشکار:
احساس خارش و گزگز پا و انگشتان پا ممکن است نشانه ای از این بیماری باشد . بیماری پای ورزشکار مسری بوده و پس از قرارگرفتن پا در محیط های مرطوب توسط نوعی قارچ بوجود میاید.
دراین شرایط ممکن است تاول پا ، شکننده شدن ناخن ها و شکستگی آنها ، زبری و مرطوب شدن پوست روی پا تجربه شود . بعضی اوقات شرایط برای درمان دشوار بوده ولازم است برای پاکسازی و درمان به پزشک مراجعه کرد.
2. پینه :
برآمدگی کنار انگشت شست پا را پینه می نامند . دراین شرایط انگشت شست پا تمایل دارد به سمت دیگر انگشتان کج شود و هنگام راه رفتن دردناک خواهد بود.
این مشکل به علت التهاب و تحریک انگشت شست و انگشت دوم پاایجاد می شود اما گاهی ممکن است به علت ساختار پا که علت آن ارثی می باشد ، ایستادن طولانی مدت و پوشیدن کفش های تنگ و نامناسب ایجاد شود.
برای درمان این مشکل ابتدا بهتر است از کفش هایی مناسب و داروهای مسکن استفاده کنید و در صورت تشدید و ادامه دار بودن به پزشک مراجعه کنید.
3. تاول :
وجود کیسه هایی کوچک مملوء از آب برروی پوست را تاول می نامند . این وضعیت هنگام راه رفتن ، ایستادن برای مدت طولانی ، کفش پوشیدن و تعریق پا دردناک خواهد شد.
بطور کلی ، تاول ها مشکلی جدی نبوده و درمان آن درخانه نیز امکان پذیر است اما درصورتی که باعث احساس ناراحتی شود با مراجعه به پزشک می توان ناراحتی را رفع کرد چرا که توسط تجهیزات استریل مناسب تاول را خالی خواهد کرد.
4. میخچه :
پیش از این در بخش سلامت پلاس وی کامل توضیح دادیم که گاهی بدن برای پیشگیری از تاول زدن پوست پا را ضخیم کرده و باعث ایجاد این مشکل می شود . میخچه معمولا دردناک نخواهد بود.
خمیدگی قلاب مانند شست پا به طرف پایین ، پینه و پوشیدن کفش های تنگ می تواند علت میخچه باشد . با گذشت زمان میخچه پا تحریک شده و برای درمان احتیاج به معالجه پزشک و جراحی دارد . داروهای مسکنی مانند ضماد میخچه می تواند به کاهش فشار بر میخچه هنگام راه رفتن کمک کند.
5. خار پاشنه :
خار پاشنه باعث ایجاد درد در پاشنه پا می شود . در حقیقت زمانی ایجاد می شود که با گذشت زمان و ایستادن طولانی مدت به رباط فاسیت پلانتار کف پا فشار وارد شده و این فشار به نقطه اتصال فاسیت به استخوان پاشنه پا منتقل شده و موجب تشکیل خار استخوانی در پاشنه می شود.
پوشیدن کفش های نرم و بدون قوس زیرین ، ایستادن مکرر ، دویدن در مسافت های طولانی و افزایش وزن باعث ایجاد این مشکل خواهد شد . خار پاشنه در زمان استراحت پا درد بیشتری دارد.
با استفاده از درمان های خانگی مانند کمپرس یخ ، داروهای ضد التهابی و کشش پا بصورت روزانه و یا درمان هایی از جانب پزشک مانند تزریق کورتیکواستروئید ، فیزیوتراپی و یا جراحی می توان این مشکل را درمان کرد.
6. چرخش پاشنه پا :
درد ، التهاب و یا بیرون زدگی استخوانی در قسمت جلویی پاشنه پا ممکن است از علائم چرخش پا باشد و به علت رسوب کلسیم بین پاشنه پا و قوس کف پا ایجاد خواهد شد. تشخیص این بیماری کمی دشوار بوده و ممکن است با خارپاشنه اشتباه گرفته شود.
دراین شرایط ابتدا پاهای خود را استراحت داده و کفش مناسب و راحت بپوشید اما در صورت تشدید به پزشک مراجعه کنید . چرخش پاشنه توسط کمپرس سرد، داروهای مسکن ، فیزیوتراپی و احتمالا با جراحی درمان خواهد شد.
7. ناخنک پنجه :
ناخنک پنجه معمولا به نام ناخنک پا نیز شناخته می شود و هنگامی رخ می دهد که به علت رشد غیر طبیعی ناخن ها مخصوصا ناخن انگشت شست پا در گوشت کنار ناخن فرو می رود. ناخنک پنجه می تواند بطور ناگهانی رخ دهد و یا از بدو تولد آشکار شود.
این بیماری ممکن است باعث ایجاد درد و ناراحتی شود حتی ممکن است نشانه یک بیماری جدی مانند آرتریت روماتوئید ، دیابت یا فلج مغزی باشد . این بیماری تنها توسط پزشک تشخیص داده می شود . درمان آن شامل پوشیدن کفش مناسب ، بستن آتل پزشکی ، تمرینات کششی انگشت پا ، دارو و یا جراحی می شود.
8. پا چکشی :
چکشی شدن انگشت پا وضعیتی است که در آن یک و یا همه انگشتان پا به سمت پایین خم می شوند . این بیماری می تواند ارثی باشد و یا در اثر پوشیدن کفش نامناسب ، آرتریت و یا آسیب دیدگی انگشتان پا بوجود آید . این وضعیت هنگام قدم زدن و کشش انگشتان پا دردناک شده و باعث می شود تا نتوانید حتی انگشتان پا را جمع کنید.
پوشیدن کفش مناسب ، استفاده از باندهای طبی و داروهای ضد درد می تواند به کاهش درد آن کمک کند.
9. نقرس :
نقرس شرایطی است که اغلب بر روی پا به خصوص انگشت شست اثر می گذارد و به دلیل تجمع اسید اوریک در بدن می باشد که برخی افراد احساس داغی شدیدی در پا خواهند داشت . این مشکل در فرم های مختلف و طی چهار مرحله ظاهر می شود.
در ابتدا درد این بیماری موقتی بوده و به مرور زمان مزمن خواهد شد و به مفاصل آسیب می رساند . نقرس به دلایل زیادی مانند خوردن غذاهایی خاص شدید می شود . این مشکل در زنان یائسه و مردان بین40-50 سال بیش از بقیه ظاهر خواهد شد.
10. عفونت قارچی :
پوسته پوسته شدن ، شکنندگی و یا زرد رنگ شدن ناخن نشانه ای از ابتلا به عفونت قارچی می باشد و این بدان علت رخ می دهد که قارچ هایی در محیط مرطوب وارد ناخن می شوند.
ممکن است قارچ به دلیل شرایط پزشکی مانند دیابت ، استفاده از وسایل آلوده پیرایش ناخن ، قرار گیری در مکان های عمومی مانند استخر آلوده و آسیب دیدگی پوست نیز رخ دهد.
11. زگیل های پلانتار :
زگیل های پلانتار معمولا در کف پا ایجاد شده و یک بیماری شایع است که در اثر ویروس پاپیلومای انسانی رخ می دهند . این زگیل ها هنگام راه رفتن دردناک بوده اما با این حال قابل درمان می باشد . برخی اوقات زگیل خود به خود درمان می شود اما در موارد دیگر لازم است بااستفاده از محصولاتی حاوی سالیسیک اسید آن را درمان کرد.
12. درد زیر پنجه پا :
درد زیر پنجه همچنین به نام متاتارسالژیا نیز نامیده می شود . این شرایط برروی توپ پا اثر گذاشته و ناشی از پوشیدن کفش نامناسب ، ورزش و یا ضربه سنگین ایجاد می شود.
ناحیه بین انگشتان پا و قوس پا احساس گزگز و بی حسی داشته و ممکن است احساس کنید سنگریزه ای در کفش شما وجود دارد که این علائم با گذشت زمان بدتر خواهد شد. با استراحت دادن پاها ، کمپرس سرد و قرص های مسکن می توان این درد را کمی تسکین داد اما در صورت تشدید علائم باید به پزشک مراجعه کرد.
13. صافی کف پا :
پای صاف در صورتی ایجاد می شود که هیچ قوسی در کف پا هنگام ایستادن وجود نداشته باشد . این بیماری به طور کلی مربوط به ژنتیک است و عموما مادرزادی بوده . اگر هنگام ایستادن طولانی مدت این شرایط شما را اذیت می کند ، برای درمان و تشخیص آن باید به پزشک مراجعه کرد.
14. نورومای مورتون :
نوروم مورتون شرایطی است که بافت عصبی موجود در توپ پا ، قوس و انگشتان پا ضخیم می شود . این مشکل اغلب در خانم های میانسال اتفاق میفتد و می تواند ناشی از پوشیدن کفش پاشنه بلند ، کفش های خیلی تنگ و یا ورزش دومیدانی باشد.
15. استخوان سزاموئید :
استخوان سزاموئید شرایطی است که در آن استخوان پا ملتهب شده و باعث درد شود . سزاموئیدیت زمانی اتفاق میفتد که استخوان سزاموئید آسیب دیده و یا ملتهب شود. استراحت پا ، اعمال کمپرس سرد و گرم ، مصرف داروی مسکن و بستن بانداژ از اقدامات درمانی اولیه این بیماری می باشد.
16. نوروپاتی دیابتی :
نوروپاتی دیابتی به علت کنترل نشدن قند خون ایجاد و باعث وارد شدن آسیب به اعصاب خواهد شد . در این شرایط گزگز پاها ، بی حسی و یا حساسیت پاها هنگام راه رفتن تجربه می شود.
اگر مبتلا به دیابت هستید در صورت بروز این علائم باید به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است منجر به عوارضی از جمله عفونت ، آسیب دیدگی عصبی و حتی قطع عضو شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟
مشکلات پا از نظر نوع ،علائم و شدت متفاوت هستند ، چنانچه با داروهای خانگی و استراحت بهبودی حاصل نشد باید حتما به پزشک مراجعه کرد.