چگونه گل یاس رازقی را پرورش دهیم؟
گل یاس رازقی با برگ های سرسبز و گلبرگ های زرد و سفیدش و رایحه شیرینی که دارد ، هرکسی را تحت تاثیر قرار می دهد. علی رغم عدم ماندگاری آن در فصول سرد سال ، مراقبت از آن بسیار آسان است و در صورت تامین نیازهای مراقبتی آن تا سال های طولانی می توانید در کنار خود حفظ کنید.در این قسمت از پلاس وی به ارائه راه کارهای مهم در زمینه پرورش و نگهداری این گیاه زیبا خواهیم پرداخت.
گونه های مختلف گیاه یاس رازقی
این گیاه دارای بیش از 200 گونه مختلف در سراسر جهان است . موارد زیر گونه های محبوب گیاه یاس رازقی به حساب می آیند:
یاس عربی
این گونه از گیاهان یاس رازقی ، استحکام و مقاومت بیشتری در مقایسه با سایر گونه های خود دارند و در تمام طول سال شکوفا می شوند . شکوفه های این گیاه بزرگ تر و معطر تر از سایر گونه های آن است.
یاس گلبول
این گیاهان همیشه سبز دارای شکوفه های زرد و زیبا هستند.
یاس زمستانی
این گونه از گیاهان یاس رازقی ، از مقاومت بالایی در فصل زمستان برخوردار بوده و دارای شکوفه هایی به رنگ زرد می باشند اما با این وجود شکوفه های این گیاهان، عطر خاصی ندارد.
یاس هندی
گیاهان بالا رونده با شکوفه های سفید و رایحه ای بی نظیر
یاس بوته ای
درختچه همیشه سبز، رشد قائم و حساس به سرما.
گل یاس چینی
این گیاهان بسیار پر شکوفه هستند و برای نگهداری در محیط داخلی منزل بسیار مناسبند . این گیاهان دارای عطری مشابه گیاه چای سبز هستند و شکوفه های آن به رنگ سفید و صورتی می باشند.
نکات مراقبتی گل یاس رازقی
محل نگهداری
گیاه یاس رازقی نیازمند نگهداری در محیطی پر نور و خنک است . بسیاری از افراد این گیاه را در گلدان های زیبا در بالکن و تراس منزل خود نگهداری می کنند اما با این حال باید به خاطر داشته باشید که این گیاه را در مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید زیرا احتمال آسیب رسیدن به برگ های آن وجود خواهد داشت.
بنابراین در صورت تمایل به نگهداری از این گیاه در بالکن ، آن را در نقطه ای سایه دار و در صورت تمایل به نگهداری از آن در محیط داخلی منزل ، آن را در کنار پنجره پوشیده شده با پرده نگهداری کنید ، همچنین لازم به ذکر است اگرچه این گیاه نیازمند هوای تقریبا خنک است اما هوای سرد باعث آسیب رسیدن به آن خواهد شد.
دمای مورد نیاز این گیاه 18 تا 22 درجه سانتی گراد است و وجود تهویه مناسب در محل نگهداری این گیاه به جلوگیری از ابتلا آن به بیماری ها و آفات مختلف کمک خواهد کرد.
خاک
این گیاه نیازمند خاک نفوذ پذیر و سرشار از مواد مغذی و هوموس است . استفاده از گلدان دارای سوراخ های زهکشی نیز به وجود تهویه مناسب خاک کمک می کند.
بستر
بستر مناسب گیاه یاس رازقی ، بستر شل و نفوذ پذیر با Ph کمی اسیدی است . استفاده از زغال سنگ نارس و خاک رس نیز باعث بهبود میزان نفوذ پذیری بستر این گیاه می شود . در فصل تابستان نیز می توانید از خاک باغ با کیفیتی که سرشار از مواد مغذی و نفوذ پذیر است استفاده کنید.
دوره کاشت
گیاه یاس رازقی نباید قبل از اتمام خواب زمستانی کاشته و یا تعویض گلدان شود . دوره خواب زمستانی گیاه از ماه مهر تا اواخر اسفند ماه است و بنابراین زمان مناسب برای کاشت و تعویض گلدان این گیاه، فصل بهار می باشد.
کاشت این گیاه در باغچه
در صورت اتمام دوره خواب زمستانی این گیاه می توانید آن را در خاک باغچه و منزل خود بکارید، با این حال باید دقت کنید که خاک از نفوذ پذیری مناسب برخوردار بوده و امکان ورود هوا به آن فراهم باشد . انجام این کار در فصول گرم سال پیشنهاد می شود.
تعویض گلدان
برای بهره مندی این گیاه از مواد مغذی مورد نیاز خود از خاک ، لازم است که گیاهان در حال رشد را سالانه به گلدان بزرگ تر با خاک جدید منتقل کنید و بنابراین گیاهان رشد یافته و بالغ هر 2 تا 3 سال یک بار نیازمند تعویض گلدان هستند . توجه داشته باشید که قطر گلدان جدید نباید بیش از 10 سانتی متر از گلدان قدیمی باشد.
آبیاری
تامین آب متعادل برای رشد گیاه یاس رازقی بسیار مهم است . برای آبیاری این گیاه در صورت امکان از آب باران و یا آب شیری که به مدت یه روز در ظرف باقی مانده است استفاده کنید.
برای جلوگیری از بروز شوک و آسیب به گیاه یا رازقیتان ، از آبیاری آن با آب سرد خودداری کرده و حتما از آب ولرم استفاده کنید و در روز های گرم سال این گیاه را یک بار در صبح و یک بار در عصر آبیاری کنید و پس از اتمام آبیاری گیاه ، اجازه دهید که آب اضافی از سوراخ های زهکشی گلدان خارج شده و پس از گذشت 10 دقیقه سینی زهکشی گلدان را خاکی کنید.
از آن جایی که این گیاه در مقابل رطوبت نسبت به خشکی ، تحمل بیشتری از خود نشان می دهد ، بستر خاک این گیاه باید همیشه مرطوب نگه داشته شود. این گیاه در طول فصل رشد به آبیاری منظمی نیازمند است اما در طول فصول سرد سال و به خصوص در دوره خواب زمستانی به آبیاری کم تری نیازمند می باشد.
کوددهی
به منظور تامین مواد مغذی مورد نیاز رشد این گیاه ، در طول ماه های فروردین تا شهریور این گیاه را به صورت هفتگی با کود مایع سرشار از مواد مغذی تغذیه کنید.
هرس
هرس گیاه یاس رازقی بعد از پایان خواب زمستانی و آغاز فصل رشد آن آغاز می شود و به صورت سالانه خواهد بود.
به منظور هرس این گیاه ، شاخه هایی که از رشد بیش از حدی برخوردار بوده اند را در انتهای هر گره کوتاه کنید و شاخ و برگ های خشک شده گیاه را با استفاده از قیچی باغبانی برش دهید.
دقت داشته باشید که در صورت عدم هرس به موقع گیاه یاس رازقی ، رشد جوانه های این گیاه کاهش یافته و متوقف خواهد شد و هرس کردن آن ها نقش به سزایی در تقویت رشد و گل دهی این گیاه دارد.
خواب زمستانی
در صورت کاهش یافتن دمای هوا به زیر 15 درجه سانتی گراد ، گیاه را به داخل منزل خود منتقل کنید . در طول دوره خواب زمستانی این گیاه، آن را در مکانی روشن و خنک نگه داری کنید و از کوددهی آن خودداری کرده و آبیاری آن را کاهش دهید اما با این حال دائما ریشه های گیاه را مرطوب نگه دارید.
در طول دوره خواب زمستانی گیاه یاس رازقی ، مرتبا آن را منظور شناسایی آفات و بیماری های احتمالی مورد بررسی قرار دهید و در صورت ریزش برگ های آن در طول دوره خواب زمستانی نیازی به نگرانی وجود نخواهد داشت زیرا این امر کاملا طبیعی است و پس از پایان این دوره ، گیاه دو مرتبه شکوفه خواهد داد.
به محض افزایش دمای هوا ، گیاه را به محیط بیرون از منزل منتقل کنید و از قرار دادن ناگهانی آن در نور خورشید خودداری کرده و ابتدا آن را در مکانی سایه دار قرار دهید.
تکثیر
تکثیر این گیاه با کاشت بذر و یا روش قلمه زنی امکان پذیر است . به منظور تهیه بذر های این گیاه به گل خانه های تخصصی مراجعه کنید.
کاشت
به منظور کاشت این گیاه با استفاده از بذر های آن، ابتدا بذر های گیاه را به مدت حداقل 2 ساعت در چای بابونه خیس کنید . این امر بسیار ضروری است و سپس مراحل زیر را دنبال کنید:
- گلدان را با ماسه ذغال سنگ نارس، هوموس، الیاف نارگیل و یا پرلیت پر کرده و مرطوب کنید.
- بذر ها را با فاصله حداقل 5 سانتی متر از یکدیگر بکارید.
- گلدان مورد نظر را در مکانی با دمای 22 تا 25 درجه سانتی گراد نگه داری کنید.
- جوانه زنی بذر های این گیاه چیزی حدود 3 تا 6 هفته به طول خواهد انجامید. بذر ها نباید خیلی خشک و یا خیلی مرطوب باشند. به محض ظاهر شدن جوانه ها، دمای محل نگهداری این گیاه را به 20 درجه سانتی گراد کاهش دهید.
قلمه زنی
- ساقه مورد نظر به طول 15 تا 20 سانتی متر را برش دهید.
- گیاه را در گلدانی با بستر نرم بکارید.
- گلدان را در دمای 20 درجه سانتی گراد نگه داری کنید و با آب ولرم آبیاری کنید.
- وجود تهویه مناسب در محل نگهداری گیاه از اهمیت بالایی برخوردار است.
- بعد از ریشه زنی قلمه ها، بهتر است آن ها را به گلدان بزرگتری منتقل کنید.
بیماری ها
عدم مراقبت صحیح از گیاه یاس رازقی ، عامل اصلی ابتلا این گیاه به آفات و بیماری های مختلف است . برای مثال آبیاری این گیاه با آب حاوی کلسیم باعث کاهش میزان توانایی گیاه در جذب آهن خواهد شد.
پوسیدگی ریشه نیز در اثر تهویه نا مناسب و آبیاری بیش از حد گیاه اتفاق خواهد افتاد و در صورت عدم آبیاری کافی این گیاه ، شاخه ها و برگ های این گیاه خشک شده و از دست خواهند رفت.
آفات گل یاس رازقی
حشرات اردی
این حشرات ، حشرات سفید رنگی هستند که اندازه آن ها چیزی حدود 3 تا 4 میلی متر است و در محور ساقه ها و برگ ها رشد می کنند و برای از بین بردن این آفات از مواد روغنی استفاده می شود.
شته
در صورت نگه داری گیاه یاس رازقی در خارج از محیط منزل و یا آبیاری بیش از حد آن، امکان حمله شته ها به این گیاهان وجود خواهد داشت . اولین راه مقابله با این آفات ، اسپری کردن آب جوش همراه با روغن پارافین است که در صورت عدم تاثیر گذاری این راهکار، سموم دفع آفات راهکار موثری خواهد بود.
نکاتی کوتاه و مهم برای پرورش گل یاس رازقی در خانه
1- 7.5 سانتی متر از سطح خاک را مملو از مالچ (خاک پوش) کنید. مالچ از رشد علف هرز جلوگیری می کند و باعث حفظ رطوبت خاک می شود. فصل بهار برای تعوض مالچ با نوع تازه آن بسیار مناسب است.
2- در فصل تابستان برای حفظ ظاهر درختچه می توان یک سوم شاخه هایی را که زیاد رشد کرده اند را هرس کرد .هنگام هرس کردن باید تنها شاخه های بیش از اندازه بلند و خارج از شکل را انتخاب کنید و آنهایی که در خاک روییده اند را برای رشد بهتر باقی بگذارید.
برای هرس و تقویت رشد گیاه بهتر است در فصل بهار، حدود 1 سانتی متر از بالای هر شاخه را با قیچی باغبانی هرس کنید. این کار برای رشد و پرپشت تر شدن شاخه های گیاه انجام می شود.
3- بهتر است در فصل بهار کود مناسب گیاه تان را تقویت کنید. قبل از استفاده از هر نوع کودی، برای اطلاع از اندازه مصرف کود به برچسب روی آن توجه کنید . در فصل بهار و تابستان، ماهانه یکبار به گیاه خود کود بدهید، برای جذب سریع کود توسط گیاه می بایست کود را در آب حل کنید.
4- هنگام سرد شدن هوای شب در فصل پاییز بهتر است گلدان یاس را به داخل منزل منتقل کنید. سرد شدن اندک هوا نیز باعث از بین رفن گیاه می شود . برای استفاده از نور خورشید در فصل زمستان ،گلدان یاس رازقی را در گرمای اتاق و پشت یک پنجره آفتاب گیر قرار دهید.
5- برای آبیاری این گیاه در فصول سرد زمانی را انتخاب کنید که سطح رویی خاک خشک است.
6- از گل یاس رازقی به عنوان یک چای گیاهی معطر نیز می توان استفاده کرد.