هر نوع مشکلی در گوارش علامت سرطان روده نیست
روده یکی از مهمترین اعضای دستگاه گوارشی است که از دوازدهه (اثنی عشر) تا مقعد ادامه دارد و در انسان و بسیاری از پستانداران از دو بخش روده بزرگ و روده باریک تشکیل شده است. روده مانند لوله های بلند طنابی شکلی است که موجب تجزیه غذا و سپس دفع آن از بدن می شود. انواع مختلفی از بیماری ها در روده وجود دارد که هرکدام دارای علائم گوناگونی هستند. سرطان روده یکی از بیماری های شایع است که به دلیل سبک زندگی اشتباه، استرس و عادات غذایی نامناسب به وجود می آید. طبق آمار، سن ابتلا به این نوع سرطان به 5 تا 10 سالگی کاهش یافته است. با نتایج و اخباری که در مورد سرطان روده منتشر می شود عجیب نیست که هر نشانه غیر عادی را دلیلی بر سرطان روده در خود تفسیر کنیم مثلا تنبلی روده ها در ساعات خواب و یا هنگام مسافرت و نفخ صبح گاهی .در این بخش از سلامت نمناک خواهیم گفت کدامیک از واکنش های روده، طبیعی است و چرا ایجاد می شود
آمارها از رسیدن سن ابتلا به سرطان روده، به پنج تا ده سالگی حکایت می کنند. سرطان روده این روزها به یک بیماری شایع در میان ایرانی ها تبدیل شده و عجب نیست که در میان انبوه اخباری که در مورد این بیماری منتشر می شوند، هر نشانه عجیبی را که در روده هایمان احساس می کنیم، به عنوان دلیلی برای دچار سرطان شدنشان تفسیر کنیم.
گرچه سرطان روده که با سبک زندگی نادرست، عادات غذایی نامناسب و درگیر شدن با استرس های هر روزه سراغ قربانیانش می رود. یکی از بیماری های شایع در میان ایرانی هاست. اما متخصصان معتقدند که هر اتفاق آزاردهنده ای که هنگام دفع تجربه کنیم، نشانه بیماربودنمان نیست.
اگر شما نگران تنبل شدن روده هایتان در ساعات خواب و زمان سفر هستید یا اینکه نفخ صبحگاهی علاوه بر نگران کردن، کلافه تان هم می کند، این مطلب را بخوانید. ما به شما می گوییم که کدام یک از واکنش های روده تان طبیعی هستند و چرا سراغتان می آیند.همچنین کدام یک از علائم نمی تواند به نشانه وجود سرطان در بدن باشد.
پیر بودن مثانه، موجب بیداری شما می شود ؟
سلول های عصبی روده بسیار باهوش هستند و کار خود را با ساعت بدن تنظیم می کنند ، یعنی هنگامی که محیط اطراف تاریک می شود ، فعالیت آنها نیز آهسته تر از قبل می شود . به همین دلیل در نیمه های شب افراد نیازی به دفع ندارند و برای خالی کردن روده از خواب بیدار نمی شوند. اما عملکرد مثانه مانند روده ها نیست . مثانه تا اندازه ای می تواند حجمی از ادرار را در خود جای داده و در برابر دفع آن مقاومت کند .بنابراین زمانی که مقدار کمی از ادرار وارد مثانه شود شما احساس نیاز برای دفع آن ندارید ف اما اگر حجم مثانه پر شود سیستم عصبی دستور دفع ادرار را صادر می کند و دیگر تحمل پر بودن مثانه برای شما سخت می شود و در هر ساعت از شبانه روز شما باید مثانه خود را خالی کنید.
در شرایط نرمال ، هنگام شب 6 تا 7 ساعت را می توا بدون نیاز به دستشویی به خواب رفت اما برخی از داروها ، وضعیت های خاص مانند بارداری و نوشیدن مایعات قبل از خواب موجب پر شدن مثانه در نیمه شب می شوند که شما نیاز به رفتن دستشویی پیدا خواهید کرد.
مشکلات گوارشی
عادت ماهانه موجب پر شدن روده ها می شود ؟
اگر در ایام عادت ماهانه احساس پر بودن ناگهانی در روده ها و نیاز به تولت رفتن پیدا کردید نباید نگران شوید . در دوران عادت ماهانه اسهال و نیاز به دفع بیشتر در روده ها یک اتفاق طبیعی می باشد . افزایش ترشح هورمون پروستاگلاندین (PROSTAGLANDIN) علاوه بر تاثیر در رحم ، نیاز به پاکسازی روده ها را افزایش می دهد. این هورمون با کمک به انقباضات رحم ، بر روی سرعت دفع در روده ها نیز تاثیر دارد.
با خوردن قهوه نیاز به دستشویی پیدا می کنید !!!
تنها شما نیستید که تجربه رفتن به توالت بعداز خوردن قهوه را دارید. روده 30 درصد انسانها پس از نوشیدن قهوه صبحگاهی فعالیت خود را آغاز می کند تحقیقات نشان می دهد یکی از دلایل این واکنش ها در روده ، اسیدیته قهوه می باشد که موجب فعالیت و سرعت پاکسازی بیشتر آنها می گردد. به نظر محققان تحمل این مشکل به نفع انسان است زیرا موجب سلامت روده ها می شود. بنابراین هر روز اول صبح یک فنجان قهوه بنوشید. نتایج مطالعات نشان می دهد که نوشیدن بیش از دو و نیم فنجان قهوه در روز، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و راست روده را تا 50 درصد کاهش می دهد.
هنگام مدفوع سردتان می شود
اگر چه خالی شدن روده ها و احساس رهایی شما اهمیت دارد اما ممکن است در جریان این اتفاق حالت های ناخوشایندی را نیز تجربه کنید. در زمان دفع پیامی که روده ها به مغز می فرستند، باعث ایجاد تغییرات جسمی در بدن می شود. مثلا عرق کردن و لرزیدن هنگام مدفوع کردن. در حین انجام این اتفاق ممکن است افزایش ضربان قلب و فشار خون را تجربه کنید، بنابراین فکر نکنید که دچار نوعی اختلال شده اید . این اتفاقات به طور طبیعی ممکن است در زمان مدفوع کردن رخ دهد.
غذای تند موجب مدفوع کردن دردناک می شود !!!
غذاها می توانند روی نحوه فعالیت روده ها تاثیر داشته باشند. مثلا خوردن غذای تند موجب تغییراتی در روده و مقعد می شود که دفع کردن را با درد همراه می کند. اگر از قبل به بیماری یبوست و مشکلات این چنینی مبتلا باشید، خوردن غذاهای تند مدفوع کردن را دردناک و سخت تر می کند. البته بر اساس نتایج مطالعه دانشمندان، فلفل قرمز خطر سرطان روده را کاهش می دهد.
تنبلی روده ها پس از عمل جراحی
کم کار شدن روده ها پس از عمل جراحی اتفاق طبیعی است. مدت زمان و نوع جراحی اهمیتی ندارد بلکه داروهای استفاده شده در زمان جراحی ، مسکن های بعد از عمل، استرس ناشی از جراحی و آسیب دیدگی و کاهش فعالیت بدن در دوران نقاهت از دلایل یبوست پس از جراحی هستند. اگر عمل جراحی در پیش رو دارید از چند روز قبل خوراکی های ملین میل کنید و بعد از جراحی نیز از داروهای مناسب برای رفع یبوست استفاده کنید.
پس از دفع روده ها ، مدفوع به سرعت از کاسه توالت پائین می رود
شاید این اتفاق را طبیعی بدانید و اینکه تمیز کردن توالت برای شما آسان تر شده است اما باید بدانید که مدفوع لغزنده نشان می دهد که مواد مغذی زیادی از بدن خارج شده اند و سلامتی در معرض خطر می باشد .مدفوع چرب ممکن است علامت سوء جذب مواد غذایی و یا ابتلا به بیماری هایی مانند پانکراتیت (pancreatitis- التهاب لوزالمعده) مزمن یا سلیاک (celiac- یک اختلال خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی)باشد.
مسافرت موجب یبوست می شود ؟
تقریبا نیم از مردم هنگام سفر به یبوست مبتلا می شوند . اگر شما نیز با تغییر ساعت خواب و بیداری ، تغییر برنامه غذایی ، تغییر آب و هوا و برنامه های زندگی دچار یبوست شدید نباید نگران شوید . تقریبا 40 درصد از مردم در مسافرت دچار یبوست می شوند. اگر شما هم با تغییر برنامه های زندگی تان، تغییر ساعت خواب و بیداری یا حتی تغییر برنامه غذایی و آب و هوا دچار چنین مشکلی می شوید، نگران نباشید.استرس و نگرانی در طول سفر موجب تشدید یبوست می شود و در نتیجه لذت سفر را کمتر می کند.
بوی بد دهان به روده ارتباطی دارد ؟
اختلال در باکتری های مفید روده، موجب به خطر افتادن عملکرد معده و در نتیجه اختلالات گوارشی می شود . به عبارتی گاز بالا رفته و به معده می رسد که منجر به التهاب معده و ایجاد بوهای بد مانند هالیتوز یا بوی بد دهان می شود.