چطور خودمان در خانه جوانه گندم درست کنیم؟
ارزش غذایی حبوبات و غلات بعد از این که جوانه می زنند بسیار بالا میرود به همین منظور در آشپزی کاربرد های فراوانی دارند که این باعث می شود تبدیل به بخش ثابتی از رژیم غذایی هرکسی شود.
جوانه ها دارای اسیدهای چرب، مقدار زیادی املاح معدنی، اسیدهای آمینه و قند طبیعی می باشند و چنانچه چندین نوع از آنها استفاده شود به جرأت می توان گفت که مواد ضروری بدن تامین خواهد شد.
تهیه و درست کردن جوانه غلاتی همچون گندم، برنج و ... هیچ نیازی به تجهیزات خاص و پیچیده ای ندارد و به سادگی انجام می شود و به نوعی می توان گفت هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان سرگرمی لذت بخشی به شمار می رود.
در این بخش از سایت پلاس وی آموزش تهیه جوانه گندم را در اختیارتان قرار دهیم بنابراین با ما همراه باشید و صفر تا صد درست کردن جوانه گندم را یاد بگیرید.
اصول اولیه در نحوه درست کردن جوانه گندم
ابتدا بایستی اقدام به خیس کردن دانه های گندم کرده تا رطوبت آنها بالا رفته و فیتیک اسید (phytic acid، ترکیبی آلی که در اکثر مواد غذایی گیاهی می توان یافت) موجود در آن ها غیر فعال شود.
هرچند در دفعه اول به طور کامل جوانه نمی زنند اما همین غلات خیس خورده را میتوان با شیرهای گیاهی همچون شیر بادام مخلوط کرده و یا آنها را در زمان خیلی کم در مقایسه با غلات خیس نشده، می توان پخت.
برای اینکه جوانه زدن به طور کامل انجام شود بایستی دانه های خیس شده را شسته و اقدام به تخلیه کردن آب آنها بکنید و بعد به مدت یک الی 5 روز به حالت مرطوب داخل یک شیشه نگهداری کنید.
جوانه گندم معمولاً به صورت نیمه پخته و یا خام استفاده می شود و یا از آن آرد درست می شود. دستگاه میوه خشک کن برای خشک کردن جوانه غلات گزینه مناسبی می باشد البته نور خورشید و گرمای فر با دمای پایین نیز از دیگر گزینه های مناسب به شمار می رود.
مناسب ترین ظرف برای تهیه جوانه گندم
برای تهیه جوانه گندم از هر ظرف شیشه ای میتوان به کار برد البته بایستی در نظر داشته باشید که پس از جوانه زدن به حجم غلات افزوده می شود به عنوان مثال اگر بخواهید از نصف فنجان گندم، اقدام به تهیه جوانه گندم بکنید شما به یک شیشه یک لیتری با درب گشاد نیاز دارید.
بعد از انتخاب شیشه شما با یک سرپوش توری باید دهانه شیشه را بپوشانید به طوری که امکان خروج آب و گردش هوا وجود داشته باشد. برای این کار تا می توانید از پارچه درشت بافی که در صاف کردن مایعات یا تهیه پنیر به کار می برید استفاده کنید و همچنین می توانید از یک صفحه با پلاستیک و یا استیل ضد زنگ استفاده کرده و با کش لاستیکی آن را روی درب شیشه محکم بکنید.
همه چیز درباره درست کردن جوانه گندم
مواد مورد نیاز
- آب (تصفیه شده)
- یک دوم فنجان گندم کامل
لوازم مورد نیاز
- صافی آب کیش
- فنجان اندازه گیری و پیمانه
- شیشه 1 لیتری دهن گشاد
- کاسه برای خیساندن گندم
- سرپوش مناسب مثل پارچه درشت بافت یا توری سیمی و کش لاستیکی یا پیچ فلزی یا نوار برای محکم کردن سرپوش دهانه شیشه
- کاسه ای برای تخلیه آب اضافه
طرز تهیه جوانه گندم
1- شست و شوی گندم و آبکشی آن
ابتدا گندم ها را داخل یک صافی بریزید و به طور کامل آن را شستشو دهید سپس اقدام به تخلیه آب آن بکنید.
2- خیس کردن گندم ها
برای خیس کردن گندم ها، کاسه آماده کنید و گندم ها را داخل آن ریخته و روی آن آب بریزید به طوری که روی آن را چند سانتی متر از آب احاطه کرده باشد گندم ها باید دست کم یک شب یا 12 ساعت در آب باقی بمانند.
3- آبکش کردن گندم ها
در این مرحله اقدام به ریختن گندم ها داخل یک آبکش یا صافی بکنید تا کاملاً آب آن تخلیه شود سپس اقدام به شستن کامل گندم ها کرده و سپس مجدد آب آن را خالی کنید.
4- ریختن گندم ها درون شیشه
در این بخش شروع به ریختن گندم ها داخل ظرف شیشه ای یک لیتری که از قبل آماده کرده اید بکنید توجه داشته باشید که دهانه شیشه گشاد باشد.
5- سرپوش گذاشتن روی ظرف شیشه ای
در اینجا با استفاده از پارچه درشت باف دو لایه ای و یا توری سیمی اقدام به پوشاندن دهانه ظرف شیشه ای کرده و با نوار فلزی و پیچ یا کش لاستیکی آنرا در جای خود ثابت و محکم بکنید.
6- وارونه کردن بطری شیشه ای
با ایجاد زاویه ظرف شیشه ای را وارونه کنید تا آب اضافی آن خالی شده و هوا در آن گردش پیدا کند. می توانید ظرف را درون یک کاسه قرار دهید تا آب اضافه وارد آن شود و زمانی که مشاهده کردید آب اضافی کاملاً تخلیه شد آنرا در جایی که به دور از نور مستقیم خورشید است بگذارید بهترین کار این است که ظرف را در محلی که دمای هوای آن بین 68 تا 75 درجه فارنهایت یعنی 20 تا 24 سانتی گراد است قرار دهید.
7- شست و شو به تخلیه آب به تعداد دو بار در روز
در این مرحله شما باید دو بار در روز اقدام به شستشوی گندمها بکنید یعنی هر 12 ساعت یا بیشتر داخل آن آب بریزید و به حالت چرخشی آن را تکان دهید تا همه دانه های گندم به صورت برابر شسته شوند سپس آب آن را بیرون ریخته و ظرف را همچون مرحله 6 مجدد وارونه کنید.
8- مراقبت و منتظر ماندن
بایستی دانه های گندم به مدت یک الی 5 روز جوانه بزنند. همین که دم های کوچک گندم ها شروع به ظاهر شدن کردند شما متوجه آماده شدن گندم ها می شوید و طبق سلیقه خود می توانید مدت کمی صبر کنید تا گندم ها فقط به مقدار کم جوانه بزنند و یا نیز می توانید به مدت طولانی تری منتظر باشید تا به اندازه یک چهارم اینچ یا بیشتر جوانه گندم ها رشد کنند.
9- قرار دادن جوانه های گندم داخل یخچال
در این مرحله شما می توانید جوانه های گندم را شسته و آب اضافی آن را تخلیه کرده و سپس داخل یخچال قرار دهید. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که به هیچ عنوان نباید زیر جوانه ها آب جمع شود چرا که این اتفاق مخصوصاً در فصل گرم تابستان باعث می شود که دانه ها خراب شود. جوانه ها تا یک هفته داخل یخچال ماندگاری دارند چنانچه متوجه لزج شدن و یا بوی بد جوانه ها شدید آنها را دور بیندازید.
نکات تکمیلی تهیه جوانه گندم
- چنانچه قصد خشک کردن جوانه گندم را دارید می توانید از فر با دمای پایین و یا دستگاه میوه خشک کن استفاده کنید و یا اینکه جوانه ها را با استفاده از نور خورشید خشک کنید.
- پس از اینکه جوانه گندم را خشک کردید می توانید با آسیاب کردن آن آرد جوانه گندم تهیه کنید.
- برای مصارف خانگی جوانه ها نباید سبز باشد چرا که مزه تلخی می دهند.
- تهیه سمنو مهمترین گزینه مصرف جوانه گندم می باشد.
- جوانه را می توانید داخل سالاد خود استفاده کنید.
- جوانه را می توان به عنوان سرخ کردنی و یا دورچین بعضی از غذاهای آب پز به کار برد.