چرا ما می خوابیم؟
بدن ما خواب را به شکل یکسان مانند غذا خوردن، نوشیدن و نفس کشیدن تنظیم می کند و در نتیجه خواب نقش بسیار مهمی در سلامت ما دارد. اگر چه که پاسخ دادن به سوال چرا می خوابیم سخت است اما تئوری های مختلفی در کنار هم می توانند دلایل آن را تا حدی توضیح دهند که چرا ما یک سوم زندگی خود را خواب هستیم. اگر دلیل خوابیدن را بفهمید، قطعاً به آن اهمیت بیشتری خواهید داد.
تئوری های توضیح دهنده دلایل خوابیدن
همان طور که غذا خوردن برای سلامت ما ضروری است، خوابیدن هم نقش بسیار مهمی در سلامت بدن دارد. در واقع سطح خواب باعث می شود که احساس بهتر یا بدتری داشته باشیم. با خواب کافی احساس هوشیاری، انرژی، شادی و در کل حس بهتری نسبت به زندگی خواهیم داشت.
هم خوردن و هم خوابیدن توسط سیستم پیچیده و قدرتمندی در درون بدن تنظیم می شود. چنانچه در بخش سرگرمی و گوناگون پلاس وی می خوانید دانشمندان افراد زیادی را برای این سوال از جنبه های متفاوت بررسی کردند. آن ها همچنین آزمایشاتی را انجام دادند. مثلاً هنگام خواب پروسه بدنی حیوانات و انسان ها را مورد بررسی قرار دادند. در بعضی از ان ها نیز به الگوهای خواب نگاه کردند تا شباهت ها و تفاوت های بین انواع خواب را پیدا کنند.
تئوری فعالیت نکردن
یکی از اولین تئوری های موجود برای علت خواب که به آن تئوری جهش گفته می شود، این گونه بیان می کند که فعالیت نکردن هنگام شب یکی از نیازهای ضروری بدن برای زنده ماندن است تا بتوانند از اعضای بدن در برابر آسیب دیدگی محافظت کند. خواب شبانه برای حیوانات مزایای زیادی دارد. مثلاً آن ها هنگام تاریکی شکار نمی شوند و می توانند راحت بخوابند.
تئوری انرژی
یکی از منابع اصلی انرژی به غیر از غذا خواب است و متخصصین هم این موضوع را تایید می کنند که بدن ما به خواب نیاز دارد تا بتواند انرژی داشته باشد. سوخت و ساز در طول خواب کاهش پیدا می کند. هم دمای بدن و هم کالری در طول خواب کاهش پیدا یافته و در نتیجه خواب باعث می شود که بدن بتواند از منابع انرژی خود استفاده بهتری داشته باشد و آن ها را برای بیداری ذخیره کند.
تئوری تجدید پذیری
یک تئوری قدیمی هم در این مورد وجود دارد که خواب باعث می شود بدن ما مواد از دست رفته خود را دوباره بازیابی کند. در واقع بدن هنگام خواب فرصت پیدا می کند تا دوباره خودش را بازیابی و ترمیم کند. در واقع پروسه هایی مثل رشد عضلانی، ترمیم بافت بدن، ترکیب بندی های پروتئینی و آزاد شدن هورمون رشد بیشتر در طول خواب اتفاق می افتد.
شکل پذیری ذهنی
خوابیدن باعث می شود که ساختار مغز ما متفاوت تر از همیشه باشد. البته فهم این موضوع کمی سخت است اما خواب نقش بسیار مهمی در ارتقاء رشد مغزی نوزادان و کودکان دارد.