تاریخچه روز جهانی چای
تولید چای به زمان های بسیار قدیم در چین برمی گردد. در آن زمان؛ بعضی از امپراطوران چین برگ چای را دم می کردند و آن را یک نوشیدنی محبوب می دانستند.
حتی دیده شده که بسیاری از مردم چین در حال مدیتیشن، چای مصرف می کردند و بعد از مصرف آن به خواب می رفتند یا حتی بعد از بیداری، اولین نوشیدنی آن ها چای بوده است. آن ها عقیده داشتند که چای خستگی بدن شان را از بین می برده است، چشمانشان را باز می کرده و آن ها را بیدار نگه می داشت.
در بعضی دیگر از کشور های آسیایی هم این سنت رواج دارد. البته اهمیت چای هنوز به اندازه کافی مشخص نشده و بسیاری از مردم دنیا از آن خبر ندارند. منظور از چای، همان برگ های گیاه چای است که آن را دم کرده و میل می کنند.
چای دومین نوشیدنی رایج در دنیا محسوب می شود که اولین آن آب است. با تحولات فرهنگی و زبانی، چای رواج بیشتری پیدا کرد و از ارزش و محبوبیتش کم نشد.
چای در کشور ها و فرهنگ های زیادی مورد استفاده قرار می گیرد و چنانچه در پلاس وی اشاره شده است به همین دلیل روز جهانی چای هرساله در تاریخ 21 آوریل در کشورهای بزرگ برگزار می شود. در واقع می توان هر روز را روز چای نامید زیرا این نوشیدنی محبوبیت بسیار زیادی دارد و رایج ترین نوشیدنی دنیاست.
حقایقی خواندنی در مورد چای
- تقریباً 1500 نوع چای مختلف در جهان وجود دارد.
- به طور میانگین ،85 درصد از چایی که در دنیا استفاده می شود ، چای یخی است.
- بیش از یک و نیم میلیون پوند چای به صورت روزانه در کشور های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.
- کلمه چای از زبان چینی بر گرفته شده است.
- چای یک نوشیدنی ملی در کشور ایران و افغانستان محسوب می شود.
- چای سبز بعد از چای سیاه دومین نوشیدنی گرم رایج است که هر دو را معمولاً با قند مصرف می کنند.
- مردم روسیه در قرن 17 شروع به نوشیدن چای کردند اما از آن جایی که چای در این کشور قیمت بالایی داشت، تا قرن 19 رواج پیدا نکرد و در بین مردم جا نیفتاد.
- چای در روسیه با سماور یا در یک محفظه فلزی درست می شد.
- چین بزرگترین تولید کننده چای است. در سال 2009 چین نزدیک به یک میلیون و 350 تن چای تولید کرد. هند دومین تولید کننده چای محسوب می شود.
- تحقیقات نشان می دهد که 2737 سال قبل از میلاد مسیح، چینی ها گیاه چای را پرورش می دادند. از همان زمان برگ چای را به عنوان دمنوش مصرف می کردند.
- در سال 2011، به طور میانگین بیش از 65 میلیارد بار چای مصرف شده است که تقریباً برابر با 3 میلیارد گالن می شود.
- که 85 درصد این چای ها، چای سیاه، 14 درصد چای سبز و مابقی چای سفید بوده است.
- تقریباً بین 4 الی 12 سال طول می کشد تا گیاه چای به ثمر برسد.
- سه سال هم طول می کشد تا این گیاه آماده برداشت شود.
- کارخانه چای نپتون در دبی هر سال 5 میلیارد تن چای تولید می کند.
- چای سیاه طولانی ترین فرآیند اکسیداتیون را دارد و چای سفید کوتاه ترین فرایند را دارد.
- به دلیل اینکه چای رطوبت را جذب می کند، پس بسیار مهم است که گیاه چای را حتماً در یک ظرف دربسته و محکم نگه دارید و فضای کوچکی را برای نگهداری انتخاب نکنید.
- چای پرکاربردترین نوشیدنی جهان بعد از آب محسوب می شود.
- بیش از 3 میلیون تن چای هر سال در کل جهان تولید می شود.
- در زمان های خیلی دور در بعضی از نقاط کشور چین، مراسمی برگزار می شد که در آن شیر را داخل فنجان چای می ریختند و عقیده داشتند که مصرف این نوشیدنی برایشان خوش شانسی می آورد.
- مردم ایران در روز 165 میلیون فنجان چای مصرف می کنند که در سال برابر با 62 میلیارد فنجان می شود.
- بیشتر چای جهان در کوهستان هایی با ارتفاع 914 الی 2100 متر بالای سطح دریا پرورش داده می شود و بیشتر پرورش گیاه چای در مناطق مرطوب انجام می گردد.
- کشور های تولید کننده چای، بیشتر آرژانتین، ایران، چین، هند، اندونزی، کنیا، سریلانکا و تانزانیا هستند.
- اگر برگ های گیاه چای چیده نشود، این گیاه به یک درخت تبدیل خواهد شد.
- چای سیاه در چین به چای قرمز هم معروف است.
- تقریباً 6 دسته بندی پایه برای چای وجود دارد:چای سفید، چای زرد، چای سبز، چای اولونگ، چای سیاه و چای مخمری.
- بعضی از مشاوران خانواده عقیده دارند که زن و شوهر هنگام جر و بحث باید بحث را متوقف کرده و کمی چای بنوشند زیرا چای از لحاظ ذهنی آن ها را آرام می کند.
- گران قیمت ترین چای جهان، نوعی چای کمیاب در کشور چین است.
- چای کیسه ای و چای یخی در سال 1904 تولید شد.
- بسیاری از کسانی که عاشق چای بودند، چای کیسه ای را بدترین نوع اختراع برای قرن بیستم می دانستند، زیرا آن ها عقیده داشتند دانه های چای باید در مدت زمان مخصوص خودش دم بکشد و همین باعث خوشمزگی طعم چای می شود.
- یک فنجان چای تقریباً نصف یک فنجان قهوه کافئین دارد.
- شستن برگ چای، کافئین آن را تا حد زیادی از بین می برد.
- جالب است بدانید که برای چای، موسیقی هایی هم ساخته شده است.
- مطالعات اخیر، مخصوصاً چای سبز را راهی برای کاهش ابتلا به سرطان، بهبود تنفس، از بین بردن بوی بد دهان، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، کاهش فشار خون، کمک به کنترل وزن و کشتن باکتری و ویروس می دانند.
- چای سیاه تقریبا 75 درصد چای مصرفی جهان را تشکیل می دهد.
- چای سیاه رایج ترین نوشیدنی در کشور انگلستان و اروپا است.
- چای سبز همچنین در ژاپن و چین رواج دارد.
- چای سفید و اولونگ رواج کمتری نسبت به دیگر چای ها دارد.
- در بیشتر نقاط جهان چای یک نوشیدنی بسیار مهم است که در طول روز مصرف می شود و علامت مهمان نوازی است.
- در بعضی از نقاط چین هنگامی که برای مهمان چای می آورند، او دو یا سه انگشتش را سه دفعه روی میز می زند که این حرکت نشان دهنده سپاسگزاری برای نوشیدنی چای است.
- چای در انگلستان اولین بار در سال 1357 معرفی شد. البته در آن زمان، خیلی در بین مردم محبوبیت نداشت.
- اولین چای هم در قهوه خانه ها به فروش رسید.
- جالب است بدانید که برای تولید 1 لیتر قهوه، به 1120 میلی لیتر آب نیاز است اما برای تولید یک لیتر چای، فقط به 120 لیتر آب نیاز است. در نتیجه چای نسبت به نوشیدنی های دیگر، به آب بسیار کم تری نیاز دارد.
- چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است و هنگامی که با آب ترکیب می شود، سلامت بدن را از هر لحاظ افزایش می دهد.
- می توان گفت که چای، یکی از عوامل ارتباط بین شرقی ها و غربی ها بوده است.