وی فور یو
2 سال پیش / خواندن دقیقه

تاریخچه 9 دسامبر؛ روز جهانی مبارزه با فساد + جزئیات

تاریخچه 9 دسامبر؛ روز جهانی مبارزه با فساد + جزئیات

تاریخ 9 دسامبر مصادف با 18 آذر از سوی سازمان ملل روز جهانی مبارزه با فساد نامگذاری شده است. در این روز همه کشورها موظفند برای مبارزه با فساد تلاش کنند.

9 دسامبر روز جهانی مبارزه با فساد International Anti-Corruption Day

فساد از جمله پدیده هایی است که روند پیشرفت ملی، اجتماعی و اقتصادی را در هر کشوری مختل نموده و بحران هایی در جامعه به وجود می آورد. برای مبارزه با فساد از سوی سازمان ملل روزی به نام روز جهانی مبارزه با فساد نامگذاری شده است و همه کشورها از جمله ایران موظفند، در زمینه مبارزه با فساد تلاش کنند. اگر می خواهید بدانید فساد چیست و در روز مبارزه با فساد چه اقداماتی صورت می گیرد با این بخش از پلاس وی همراه باشید.

روز جهانی مبارزه با فساد چه روزی است؟

9 دسامبر مصادف با 18 آذر از سوی سازمان ملل روز جهانی مبارزه با فساد نامگذاری شده است.

تاریخ روز مبارزه با فساد

فساد چیست؟

کلمه فساد به معنی تباهی و نابودی است. Corruption به معنی فساد عمومی به خصوص «فساد اداری ـ دولتی ـ اقتصادی» است. فساد نوعی خلافکاری است که برای به دست آوردن منافع شخصی توسط فردی که مسئولیت و اقتدار دارد، صورت می گیرد.

فساد شامل فعالیت هایی مانند پولشویی، رشوه خواری و اختلاس و یا قاچاق مواد مخدر و... می شود. فساد دولتی یا سیاسی زمانی اتفاق می افتد که یک مسئول یا کارمند دولتی از ظرفیت های رسمی برای مقاصد شخصی بهره گیری کند.

فساد سبب افزایش نابرابری ها شده و افزایش نابرابری ها باعث ایجاد ناامیدی و سرخوردگی قشرهای محروم می شود بنابراین فساد سطح تولید، رشد اقتصادی و اشتغال زایی را کاهش می دهد.

فساد نقشی جدی در پایین آمدن رشد اقتصادی ایفا می کند و سود دهی فعالیت های تولیدی را کاهش می دهد. کاهش سوددهی فعالیت های تولیدی و اقتصادی سبب می شود در بلند مدت و به تدریج سرمایه ها بسوی بخش فاسد هدایت شوند. به همین علت در ممالک دچار فساد از حجم سرمایه ها و سرمایه گذاری های مفید از جمله نیروی های انسانی کاسته می شود.

رشوه خواری

تاریخچه روز بین المللی مبارزه با فساد

در 31 اکتبر 2003 دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم تصویب شد و از همان زمان سازمان ملل متحد 9 دسامبر را روز جهانی مبارزه با فساد اعلام کرد. در این معاهده سازمان ملل نگرانی خود را نسبت به مشکلاتی که فساد روی جامعه دارد، مانند تحلیل رفتن عرف ها و ارزش های دمکراسی، ارزش های اخلاقی و عدالت وتوسعه پایدار و حاکمیت قانون اعلام می کند و به کنوانسیون اختیاراتی برای جلوگیری و مبارزه مؤثر و کارآمد با فساد را می دهد.

این کنوانسیون از دولت های عضو خواست که برای کشف و دستگیری و استرداد مفسدین، به یکدیگر کمک کرده و از همه تکنیک ها و وسایل استفاده کنند. این کنوانسیون تدابیر اساسی در چهار حوزه را معرفی می نماید:پیشگیری، جرم انگاری، همکاری بین المللی و استرداد دارائی ها.

دولت های عضو باید با فساد اداری و سوء استفاده از اموال عمومی، رشوه، نپوتیسم (رعایت فامیل)، تبعیض برخورد نمایند. جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مبارزه با فساد پیوسته و همواره در تلاش است تا با فساد مبارزه کند و چهره ضدفساد نظام اسلامی را به تصویر بکشد.

مبارزه با فساد

هدف از انتخاب روز جهانی مبارزه با فساد

فساد در واقع تهدیدی برای توسعه اقتصادی، دموکراسی و ثبات اجتماعی کشورها است و مانع دستیابی به اهداف توسعه پایدار خواهد شد، هدف سازمان ملل انتخاب روز 9 دسامبر به عنوان روز جهانی مبارزه با فساد، افزایش آگاهی در رابطه با فساد و تاثیر آن بر جامعه و مقابله با فساد در جوامع است.

در این روز بنیاد ها و سازمان های غیر انتفاعی ازجمله Transparency International آمار های مقایسه ای خودرا منتشر می سازند و کشورها را براساس ارتکاب فساد در آنها ردیف بندی می کنند.

شاخص احساس فساد

سازمان شفافیت بین الملل، از شاخص درک یا احساس فساد استفاده کرده و کشورها را بر اساس میزان فساد موجود درمیان مقامات دولتی و سیاستمدارانشان رتبه بندی می کند. کشورهای که در آنها فساد اندک یا اصلا وجود ندارد، در این مقیاس دارای نمرهٔ 10، و کشورهایی با بیشترین فساد مالی دارای نمرهٔ صفر هستند.

فساد اقتصادی

ابعاد فساد در جوامع

فساد ابعاد مختلفی دارد که عباتند از:

فساد جزئی یا فساد خرد:

فسادی که منافع کوچک برای اشخاص اندکی ایجاد کند، این نوع فساد در جامعه های در حال توسعه که کارمندانی فقیر دارند، روی می دهد. فساد جزئی مانند استفاده از ارتباطات شخصی برای کسب نفع

فساد کلان یا فساد بزرگ:

فسادی که در دولت و ابعاد بزرگ روی می دهد. در دولت های دیکتاتوری و دولت هایی که فاقد قوانین صحیح برای جلوگیری از فساد هستند، این نوع فساد روی می دهد.

مبارزه با فساد مالی

فساد نظام مند یا فساد سیستماتیک:

فسادی که در زندگی روزمرهٔ مردم رایج و گسترده است و نشانه جرم است.این نوع فساد به دلیل ضعف در یک سازمان یا فرایند اتفاق می افتد

همچنین فساد ممکن است در بخش های متفاوتی مانند بخش دولتی، بخش خصوصی و حتی صنعت و سازمان های غیردولتی روی دهد.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع