تاریخچه روز جهانی آسم و جزئیات نامگذاری آن
میلیون ها انسان در سراسر جهان از بیماری آسم رنج می برند. اگر فردی را بشناسید که به این بیماری مبتلاست، احتمالاً صدای تنفس های او را شنیده و می دانید که این سختی در نفس کشیدن جزء زندگی روزانه اش است. روز آسم برای افزایش آگاهی در مورد این بیماری ایجاد شده است و قصد دارد تا مراقبت ها و آگاهی ها را در مورد آسم برای افراد مبتلا به آن در سراسر جهان افزایش دهد.
آسم اولین بار در سال 1998 توسط GINA ( دفتر برنامه جهانی آسم ) نامگذاری شد. از آن تاریخ به بعد از و پس از تعیین روز جهانی آسم و آلرژی توسط سازمان جهانی بهداشت اولین سه شنبه ی ماه می به نام روز جهانی آسم و آلرژی نام گذاری شده است.
همه ما با صدای تنفس و ظاهر کسانی که مبتلا به آسم هستند تا حدی آشنایی داریم اما از ماهیت، علت و انواع مختلف آن آگاهی کامل نداریم برای همین پیشنهاد می کنیم با مطالعه ی مطلب "پیشنهاد بوعلی سینا برای بیماران مبتلا به آسم" با علائم و تمام جزئیات این بیماری آشنا شوید.
حقایقی درباره بیماری آسم به بهانه روز جهانی اش
- اولین سه شنبه ی ماه می ، روز جهانی آسم در سراسر جهان به منظور افزایش آگاهی در مورد این بیماری اختصاص یافته است.
- آسم نوعی التهاب مزمن در مجاری تنفسی ریه است که باعث سرفه، گرفتگی قفسه سینه، خس خس یا تنگی نفس می شود. شیوع آسم در کودکان (9.4 درصد) بیشتر از بزرگسالان (7.7 درصد) و در زنان (9.2 درصد) بیشتر از مردان (7.0 درصد) است.
- سالانه بالغ بر 56 میلیارد دلار صرف درمان بیماری آسم می شود.
- هر ساله بیش از 3500 نفر بر اثر بیماری آسم جان خود را از دست می دهند که تقریبا نیمی از آنها 65 ساله یا بالاتر هستند. آمارهای اخیر نشان می دهد که نیمی از افراد مبتلا به آسم هر سال حداقل یک حمله آسم دارند، کودکان (53 درصد) بیشتر از بزرگسالان (44.9 درصد) حمله آسم را تجربه می کنند.
- با قرار گرفتن در معرض مواد آلرژی زا (مانند گل محمدی، گرده گل، تارموی حیوانات یا گرد و غبار)، مواد تحریک کننده در هوا (مانند دود، بخارهای شیمیایی یا بوی شدید) یا شرایط بد آب و هوایی علائم آسم تحریک می شود. ورزش یا بیماری به ویژه بیماری تنفسی یا آنفولانزا می تواند شما را مستعدتر کند.
- آسم اغلب ارثی است و شرایط بد آب و هوایی مانند هوای بسیار خشک، شرجی یا بادی می تواند وضعیت آسم را بدتر کند.
- درمان موثر آسم شامل کنترل بیماری با حداکثر جریان سنجی، شناسایی و جلوگیری از عوامل آلرژی زا، استفاده از درمان های دارویی از جمله گشادکننده های برونش و عوامل ضد التهاب است.
- یکی از موثرترین داروها برای کنترل آسم،داروهای ضد التهابی کورتیکواستروئیدهای استنشاقی است، مصرف به موقع این داروها می توانند کنترل آسم را بهبود بخشند و عملکرد ریه را عادی سازند.
- اگر آسم در اثر قرار گرفتن در معرض مواد حساسیت زای غیرقابل اجتناب ایجاد شود یا علائم سه روز در هفته و بیش از دو شب در ماه رخ دهد، باید ایمونوتراپی یا عکس های آلرژی تجویز شود. عکسبرداری به ویژه هنگامی که علائم در طول سال اتفاق می افتد یا با دارو به راحتی کنترل نمی شود، لازم است.
- متخصصان آلرژی که به ایمونولوژیست هم شناخته می شوند، پزشکانی هستند که بیشترین تخصص را در درمان آسم دارند و می توانند منبع درد را پیدا کرده و آن را متوقف کنند.
- امید به زندگی در بیماران مبتلا به آسم خفیف همانند افراد دیگر یعنی حدود 80 سال است.
- فقط 10٪ از مبتلایان به آسم به آسم شدید مبتلا می شوند و این به کمتر از 1-2٪ از جمعیت می رسد.
- اصلی ترین علت اصلی ابتلا به آسم شدید دود سیگار است.
- بیشتر مرگ های مربوط به آسم در اثر کمبود اکسیژن اتفاق می افتد و نه در اثر ایست قلبی به همین دلیل تجویز سریع اکسیژن می تواند از مرگ و میر ناشی از آسم جلوگیری کند.
- بیشتر حملات کشنده آسم در بیمارستان اتفاق نمی افتد و تعداد زیادی از بیمارانی که با سیستم عصبی مرکزی سالم به بیمارستان می رسند زنده می مانند.
- حتی افراد مبتلا به آسم خفیف به دلیل مراقبت نامناسب یا تأخیر در درمان نیز می توانند جان خود را از دست دهند.
- وضعیت اقتصادی - اجتماعی و مرگ و میر ناشی از آسم با هم رابطه دارند یعنی به عبارت دیگر هرچه فقیرتر باشید، احتمال مرگ در اثر آسم بیشتر است به این دلیل که فقرا دسترسی کمتری به دارو و راه های مراقبتی دارند و بیشتر در معرض عوامل شایع آسم مانند آلودگی، گرد و غبار ...هستند.
- واقعیت این است که آسم کاملاً شناخته نشده و آنچه می دانند این است که عوامل شیمیایی متعددی در یک فرد مبتلا به آسم نقش دارد. این موارد شامل فعل و انفعالات ژنتیکی و عناصر موجود در محیط است که می تواند شدت و نیز احتمال واکنش به درمان را تغییر دهد.