ورزشگاه آزادی
ورزشگاه آزادی یکی از بهترین ورزشگاه های ایران و جزو بزرگترین ورزشگاه های جهان است و بخشی از مجموعهٔ ورزشی آزادی است؛ که بازی های خانگی تیم ملی فوتبال ایران و همچنین دو تیم بزرگ پایتخت نشین استقلال و پرسپولیس در این ورزشگاه برگزار می شود.
تاریخچه ورزشگاه آزادی
ورزشگاه آزادی که در زمان پهلوی به نام ورزشگاه آریامهر خوانده می شد و پس از انقلاب ورزشگاه آزادی نام گرفت ،برای میزبانی بازی های آسیایی 1974 که در تهران برگزار می شد ساخته شد.
ورزشگاه آزادی، با معیارهای بین المللی و برای بازی های آسیایی 1974 با مساحت 141000 متر مربع در مجموعه ورزشی آزادی ساخته شد. طراحی و ساخت این ورزشگاه را عبدالعزیز فرمانفرماییان به عهده گرفت و در تاریخ 26 مهر 1350 گشایش یافت .
ورزشگاه آزادی بزرگترین وزشگاه خاورمیانه
طرح استادیوم براساس دید کامل برای همه تماشاچیان در نظر گرفته شده است به طوری که حداکثر دید تماشاچی از مرکز زمین حد شمال و جنوب 136 متر و در شرق و غرب 129 متر است . سطح مقطع بیضوی این استادیوم به تماشاگران این امکان را می دهد که براحتی هر شخصی را در درون زمین مورد هدف قرار دهند و از این حیث تیم های مهمان با هراس به این ورزشگاه می آیند .
این ورزشگاه درسال 82-83 مورد بازسازی توسط شرکت سیمان رزین گردید ، که دربازسازی آن سکوهای طبقه اول بطور کامل عایق کاری گردید و رختکنهای موجود بازسازی شد.
روشنایی زمین و ورزشگاه توسط 4 عدد برج که در شمال غربی، شمال شرقی، جنوب غربی و جنوب شرقی ورزشگاه قرار دارند تامین می شود در بالای این برج ها از چراغ های گازی و مرکوری و تنگستن هالوژن استفاده شده که سطح نوری برابر 1650 لوکس در سطح زمین تولید می کنند که ضریب اختلاف شدت نور در نقاط مختلف 101/15 لوکی می باشد .
این مجموعه ورزشی هم اکنون با دارا بودن سالن های چند منظوره، سالن دوازده هزار نفری و دریاچه مصنوعی یکی از بی نظیرترین مجموعه های ورزشی آسیاست زمین بازی ورزشگاه از چمن و اطراف چمن یک پیست دو میدانی در هشت ردیف از جنس تارتان قرار دارد و در قسمت غربی ورزشگاه و ضلع جنوب جایگاه ویژه، جایگاه گزارشگران صدا وسیما و در جنب راست این محل جایگاه خبرنگاران با ظرفیت 85 نفر احداث شده است .
ورزشگاه آزادی از بی نظیرترین مجموعه های ورزشی آسیا
گنجایش ورزشگاه آزادی
ورزشگاه آزادی تهران بزرگترین ورزشگاه ایران است که از لحاظ گنجایش بزرگترین ورزشگاه فوتبال خاورمیانه، چهارمین آسیا و یازدهمین در جهان است .
از سال 1353 تا کنون از این ورزشگاه به عنوان استادیوم یکصدهزارنفری نام می برند؛ ظرفیتی که بدون وجود صندلی در دو طبقه می توانست به شکل واقعی برای تماشاگران وجود داشته باشد. اوایل دهه 80 نصب صندلی های تک نفره روی سکوهای طبقه اول آغاز شد .
در طبقه پایین چیزی حدود 33هزار صندلی نصب شد. این امر مسلما از گنجایش حقیقی ورزشگاه آزادی کم کرد، اما با توجه به سیمانی بودن سکوهای طبقه بالا، هیچ کس به طور دقیق نمی توانست توضیح بدهد که ظرفیت ورزشگاه ملی ایرانیان، دقیقا چند نفر است؟
حالا اما با نصب صندلی در طبقه دوم، گنجایش دقیق ورزشگاه آزادی هم روشن شده است. با نصب 45هزار صندلی در طبقه دوم ظرفیت آزادی، به 78هزار نفر تقلیل یافت. ظرفیت ورزشگاه آزادی (یا همان آریامهر قدیم) در حال حاضر با توجه به تعداد صندلی های نصب شده 78 ٬ 116 نفر می باشد .
تعداد صندلی های ورزشگاه آزادی
چمن ورزشگاه آزادی
مسئله و مشکل چمن یکی از دغدغه های اهالی فوتبال است. چه کسی در دنیا فکر می کند یکی از دلایل افت فوتبال در ایران مسئله چمن است . این در شرایطی است که مربیان و بازیکنان حاضر در لیگ برتر بارها از وضعیت چمن های موجود در ورزشگاه های کشورمان ابراز نارضایتی کرده و بارها باخت شان را به دور از موضوعات فنی و به ناهموار نبودن زمین بازی ربط داده اند .
زمین چمن ورزشگاه آزادی با احتساب دیدارهای داخلی و بین المللی تیم های ملی، پرسپولیس و استقلال ، در هر فصل فوتبالی برگزار کننده 50 تا 60 مسابقه است .
چمن فعلی ورزشگاه آزادی از نژاد هلندی است که آب و هوای این کشور کوچکترین شباهتی به کشور ما و به خصوص شهر تهران ندارد و برای تطبیق پذیری این چمن با شرایط اب و هوایی تهران، مسئولین مجموعه آزادی مجبورند بیش از 10 نوع کود مختلف به چمن بدهند و همواره مراقب دمای آن باشند چرا که در صورت کوچکترین سهل انگاری، اتفاقات بدی برای چمن رخ می دهد که برای پوشش این کم و کاستی ها در برخی بازیها شاهد این هستیم که چمن کوتاه نمی شود تا معایب کمتر به چشم بیاید و همین بلندی چمن باعث کندی حرکت توپ و در نتیجه کاهش سرعت بازی می شود.
چمن ورزشگاه آزادی از نژاد هلندی
چمن آزادی از وقتی تعمیر و مرمت اساسی بر روی آن انجام شده، تعویض نشده و چمن پیری محسوب می شود و تنها با سیستم های سرمایشی و گرمایشی که با 27 کیلومتر لوله کشی و زه کشی در زیر زمین انجام شده، توانسته اند این چمن را تاکنون سرپا نگه دارند وگرنه کیفیت این چمن حتی در سطح استادیوم های درجه 3 فوتبال انگلستان یا آلمان هم نیست.
آخرین باری که چمن ورزشگاه آزادی تعویض شده است، به بیش از 15 سال قبل بر می گردد و در طول این سالها تنها به صورت مقطعی بر روی نقاطی از زمین که با آسیب دیدگی همراه شده است، رل قرار داده شده است .
در باب بهترین چمن موجود در کشور به جرات می توان گفت اکنون استادیوم امام رضا متعلق به آستان قدس رضوی بهترین مجموعه ورزشی کشور به شمار می رود و پس از آن نیز چمن تازه مرمت شده استادیوم نقش جهان در رده بعدی قرار دارد و شاید بتوان گفت چمن ورزشگاه آزادی در رده سوم این رده بندی قرار می گیرد که البته از حیث سرعت حرکت توپ در آن، باز هم چمن استادیوم غدیر اهواز از آزادی وضعیت بهتری دارد .
زمین چمن استادیوم آزادی
گوشه ای از تاریخ فوتبال در استادیوم آزادی
در استادیوم آزادی بازی های تاریخی و زیادی انجام شده است که تاریخی ترین این بازی ها عبارتند از :
مسابقات جام ملت های آسیا در سال 1976/1355 در خرداد ماه میزبان مسابقات جام ملت های آسیا که تیم ملی ایران در مقابل استرالیا به پیروزی رسید و به جام جهانی آرژانتین راه یافت .
استادیوم آزادی در سال 1378 بازی را به خود دید که به عنوان پرتماشاگرترین بازی تاریخ فوتبال آسیا نام گذاری شد .
یکی دیگر از مهم ترین فوتبالی که در ورزشگاه آزادی برگزار شد، مقدماتی جام جهانی 2002 بود که در تاریخ دوم شهریورماه سال 1380 تیم ملی ایران با دو گل به یادماندنی علی دایی راه صعود به جام جهانی را برای خود هموار کرد .
از افراد مشهور و ستارگانی که در استادیوم آزادی حضور پیدا کردند، می توان به پله اشاره کرد که با تیم سانتوز و در زمان 30 سالگی اش وارد استادیوم شد و با تیم منتخب تهران مسابقه داد. همچنین از چهره های جهانی دیگری که در این ورزشگاه بازی کرد می توان به توستائو نیز اشاره کرد که دیداری دوستانه با پرسپولیس داشت .
همچنین ازبازیکنان و ستارگان جهانی که بعد از انقلاب در ورزشگاه آزادی بازی کردند، می توان به ریوالدو، الیورکان، مارک بوسنیچ، روبرتو دونادونی و... اشاره کرد .
مهم ترین بازی های فوتبال در ورزشگاه آزادی
چگونه به ورزشگاه آزادی برویم
برای رفتن به ورزشگاه آزادی، می توانید از وسیله ی نقلیه ی شخصی، مترو و اتوبوس استفاده کنید . اگر با وسیله ی نقلیه ی شخصی به ورزشگاه می روید، باید به اتوبان تهران کرج و بزرگراه شیخ فضل اله نوری و سپس بلوار استادیوم آزادی بروید.
برای رفتن با اتوبوس به ورزشگاه در فاصله ای نه چندان نزدیک از درب غربی ورزشگاه یک ایستگاه اتوبوس وجود دارد .همچنین شما می توانید با خطوط بی آرتی از محله های مختلف تهران به میدان آزادی بروید و سپس از آنجا سوار اتوبوس های ورزشگاه آزادی شوید.
بهترین راه برای رفتن به ورزشگاه آزادی استفاده از خط 5 مترو است. ایستگاه ورزشگاه آزادی بین دو ایستگاه ارم سبز و چیتگر واقع شده است. این ایستگاه در ضلع جنوبی ورزشگاه آزادی قرار گرفته و فاصله ای 900 متری با آن دارد .
خط 5 مترو به دلیل جابه جایی بین تهران و کرج و همچنین دارا بودن دو ایستگاه در شهر کرج ( ایستگاه کرج و ایستگاه گلشهر ) معروف به متروی کرج نیز می باشد. قطار های این خط برخلاف سایر خطوط مترو تهران دارای واگن های دو طبقه هستند ضمن آنکه، قطارهای این خط به دو صورت عادی و اکسپرس ( سریع ) حرکت می کنند.
قطار عادی قطاری است که در همه ی ایستگاه ها توقف می کند ولی قطار سریع قطاری است که فقط در سه ایستگاه صادقیه، کرج و گلشهر توقف می کند. شکل ظاهری این دو قطار با هم تفاوتی ندارد و نحوه ی تشخیص این دو از هم، برنامه زمانی حرکت قطار که در سه ایستگاه صادقیه، کرج و گلشهر وجود دارد می باشد .