از تفکر استراتژیک چه می دانید ؟ این نوع تفکر چیست ؟
تفکر استراتژیک به سادگی یک نوع فرایند تفکرِ با هدف و عقلانی است و روی تجزیه تحلیل عوامل انتقادی و متغیر هایی تمرکز می کند که روی موفقیت بلند مدت یک تجارت ، یک گروه یا یک فرد موثر هستند. تفکر استراتژیک شامل رفتار های دقیق ، هدفمند ، با دقت ، آمادگی برای مقابله با آسیب پذیری ها و مشکلات و در نظر داشتن فرصت های پیش رو است .
تفکر استراتژیک و تجزیه تحلیل های مربوط به آن عاملی برای تنظیم واضح اهداف ، برنامه ریزی ها و ایده های جدید است که باعث می شود یک محیط رقابتی ، همراه با تغییرات مثبت به وجود بیاید . این نوع از تفکر برای انجام کار های اقتصادی، مارکتینگ و منابع در دسترس مناسب است . چنانچه در ادامه ی این بخش از نمناک بهتر توضیح خواهیم داد تفکر استراتژیک به تحقیق ، تفکر و تجزیه تحلیل، نوآوری، مهارت های حل مسئله، ارتباطات و رهبری یک گروه نیازمند است.
چرا تفکر استراتژیک اهمیت دارد؟
یک فضای رقابتی به گونه ای است که توانایی تغییر سازمان در سرعت بالا را دارد. مدل های جدید ممکن است به سرعت خودشان را نشان دهند و باعث شوند که شما بتوانید از مزایای آن ها استفاده کنید یا این که از آن ها جا بمانید.
تفکر استراتژیک در محل کار و روتین زندگی باعث می شود که شما مهارت بیشتری در پیش بینی و به کارگیری فرصت ها داشته باشید . تفکر استراتژیک در یک سطح فردی به شما اجازه می دهد که بتوانید نقش خود را بهتر ایفا کنید ، برای سازمان اقدامات بهتری را به انجام برسانید و منابعی را که در اختیار دارید ، بهتر کنترل کنید.
تفکر استراتژیک در تجارت چیست؟
در طول فرایند برنامه ریزی استراتژیک سالانه یک سازمان ، رهبران اغلب به گردآوری، آنالیز و ترکیب اطلاعات بیرونی و داخلی و ایده ها برای ارتقاء هدف استراتژیک و ساختار آن می پردازند . این اسناد و مدارک باعث می شود که شرکت برای آینده یک دوره زمانی تعریف شده ای داشته باشد . سپس رهبران فعالیت های خاص را انتخاب کرده و برنامه ریزی می کنند که بتوانند به ابتکار عمل های استراتژیک دست پیدا کنند . بیزینس و تجارت همچنین نیازمند برنامه ریزی یک زمان مناسب ، برای تفکر استراتژیک و مرور آن در طول سال می باشد که تیم ها و گروه های رهبری و مدیریتی باید به صورت دوره ای اقدامات استراتژیک خود را مورد آزمایش قرار دهند تا مطمئن شوند که اجرای کاری خوبی دارند و تمام تلاش خود را برای سازمان به کار گرفته اند .
تفکر استراتژیک در مدیریت چیست؟
رهبران تجاری و سرمایه گذاران از تفکر استراتژیک استفاده می کنند و برای تصمیم گیری این که چه محصولی را ارائه دهند که فضای رقابتی را ایجاد کند و چگونه منابع محدود را در طول زمان با کارگزاران به اجرا بگذارند، فکر می کنند . آن ها همچنین تصمیم می گیرند که چگونه بهترین ساختار را برای رسیدن به اهداف بزرگ ایجاد کنند و منابع غیر ضروری و دارای ریسک و خطر ضرر و زیان را حذف کنند .
عناصر و اجزای تفکر استراتژیک چیست؟
اگر روی استراتژی کمپانی خود کار می کنید، باید قدرت تجزیه تحلیل ، توانایی حل مسئله ، تصمیم گیری و مدیریت تغییرات را در خودتان ایجاد کنید .
ایجاد یک برنامه و جهت یابی استراتژیک:
زمانی که یک برنامه یا یک جهت یابی استراتژیک ایجاد می کنید، باید موارد زیر را در نظر بگیرید و تجزیه تحلیل کنید:
- قابلیت ها و فرصت های تجاری
- امکان عملی شدن ایده ها یا ریسک های مربوط به آن
- هزینه های مرتبط با هر حرکت تجاری مدنظر
- بررسی موثر بودن بکارگیری تکنیک های متنوع
- رابطه های موازی با اهداف و برنامه کلی
- اثرات رقیبان ، تغذیه کنندگان ، مشتریان و افراد جدیدی که ممکن است آن ها هم با برنامه استراتژیک پیش بروند.
شناسایی موانع و حل مشکلات در زمان برنامه ریزی:
زمانی که در طول فرآیند برنامه ریزی ، موانع را شناسایی کنید، توانایی حل مشکل شما از طریق موارد زیر انجام خواهد شد :
- جمع آوری اطلاعات مرتبط با مشکل
- تعریف واضح مشکل از دیدگاه استراتژیک
- راه حل هایی که به ذهن تان خطور می کند
- تصور و فکر کردن در مورد چالش های بعدی و چگونگی غلبه بر آن ها
- محول کردن تکالیف بخش های مختلف این استراتژی به شرکای کلیدی
تفکر استراتژیک نیازمند زیرکی و قاطعیت در انتخاب یک برنامه و پایبند بودن به آن است . اگرچه شما باید از فرصت های جدید و بهتر آگاهی پیدا کنید .
ایجاد انسجام و انعطاف بین شما و گروه:
تفکر استراتژیک یک فعالیت متعادل کننده بین انسجام و انعطاف است که شما و گروهتان باید :
- اطمینان حاصل کنید که تصمیم گیری ها با اطلاعات کافی از طریق تحقیق به دست آمده اند .
- اهداف و استاندارد ها را مشخص کنید.
- اهداف را اولویت بندی کنید.
- یک فرآیند تصمیم گیری استاندارد را دنبال کنید.
- هنگام نیاز توافق عمومی داشته باشید.
در طول برنامه ریزی استراتژیک ، نیاز به این است که ایده های خود را با کارمندان به اشتراک بگذارید و بازخورد آن ها را بگیرید . همچنین می توانید کانال های تاثیر گذاری را برای فهم بهتر ایده های آن ها با یک برنامه کامل به کار بیندازید و تمرکز خود را روی ارتقاء برنامه ریزی قرار دهید .
ویژگی های تفکر استراتژیک
تفکر استراتژیک دارای پنج ویژگی است که شامل:
نگرش سیستماتیک :
استراتژی یک نگرش تمام نگر ویکپارچه است و تفکر استراتژیک بر مبنای نگرش سیستمیک شکل می گیرد، بدون نگرش سیستمی، بهینه سازی امکان پذیر نمی باشد. یک متفکراستراتژیک باید در ذهن خود یک سیستم کامل از ارزشها را ایجاد کند و ارتباط بین اجزای آن را به خوبی درک نماید.
تمرکز بر هدف :
تفکر استراتژیک سبب مشخص شدن جهت گیری سازمان شده و آن را در کانون توجه سازمان قرار می دهد تا افراد تمامی انرژی خود را در این جهت صرف کنند.
فرصت جویی هوشمندانه :
یک اصل مهم در تفکر استراتژیک، کشف فرصتها و بهره گیری از آنها است. این ویژگی سازمان را برای اتخاذ استراتژی های تازه در جهت فرصتهای جدید آماده می سازد. تفکر استراتژیک توان درک شرایط مناسب برای تغییر استراتژی را دارا می باشد و به صدای افراد منتقد برای درک فرصت های جدید گوش می سپارد.
تفکر در زمان :
تفکر استراتژیک، پلی بین حال (وضع موجود) و آینده (وضع مطلوب) است و گذشته ، حال و آینده رابه هم پیوند می دهد. آینده را درتفکر استراتژیک باید بر مبنای توانمندی های امروز خلق کرد.
فرضیه سازی :
تفکر استراتژیک خلاق است و از ابزار تحلیلی بهره می جوید. فرضیه سازی، بین خصوصیات خلاقانه و تحلیلی حلقه ای ایجاد نموده و یک سوال بدیع را مطرح می سازد”. چه می شود اگر.…؟ “و سپس پاسخ از طریق آزمون فرضیه به طریق تحلیلی تامین می گردد.
چگونه مهارت های تفکر استراتژیک را در خودمان بالا ببریم؟
در این قسمت مراحل ارتقاء مهارت تفکر استراتژیک را به شما معرفی می کنیم :
- زمان بگذارید تا برای آینده برنامه ریزی کنید . مدل ها را شناسایی کنید ، وظایف را اولویت بندی کنید و تعیین کنید که چه زمانی را به منابع اختصاص دهید .
- پرده برداری از وضعیت نامنظم موجود تا بتوانید تفکر شفاف تری در مورد استراتژی داشته باشید .
- گوش کردن به نظرات متخصصان در مورد موضوع و عقاید مدیران در سازمان برای دستیابی به اطلاعات باکیفیت تر که بتوانید آن را در تفکر استراتژیک به کار بیندازید .
- یادگیری پرسیدن سوالات خوب برای دستیابی به عقاید و برنامه ریزی بهتر . سوالاتی مثل "آیا این ایده از یک منبع معتبر است ؟" یا " آیا این ایده منطقی است؟"
- کشف همه نتایج ، جهت بندی ها و استراتژی های مختلف.
- برای آن که بتوانید به صورت استراتژیک فکر کنید، لازم است بتوانید هم زمان به شکلی خلاقانه و منطقی فکر کنید. برای تقویت این مهارت می توانید در هر دو زمینه به مطالعه بپردازید و هم رمان و هم کتاب هایی با فرمول های ریاضی بخوانید.
- افرادی که از مهارت تفکر استراتژیک برخوردار هستند می توانند:اهداف را به روشنی تعریف کنند و برای هر هدف برنامه عملی بریزند.در هر برنامه وظایف را به روشنی مشخص کنند و منابع لازم برای انجام وظایف را فراهم کنند. تفکر استراتژیک به شما کمک می کند که با انجام مرحله به مرحله وظایف، اهداف خود را محقق کنید.
- برای ارتقای تفکر استراتژیک شرایط را بسنجید و فرصت ها و تهدیدها را پیش بینی نمایید و با توجه به هدف، برنامه ریزی کنید.
- مشورت بخش مهمی از تفکر استراتژیک است. افرادی که با این فن آشنا هستند، با هر کسی مشورت می کنند. نظر همه را می پرسند.