علل انواع آلوپسی در کودکان
آلوپسی در کودکان نوعی بیماری است که باعث ریزش بیش از حد موی آنان می شود. به منظور درمان صحیح این بیماری، تعیین نوع آلوپسی و علت احتمالی آن ضروری است. آلوپسی ریزش بیش از حد مو است که در کودکان زیر 12 سال رخ می دهد.
در ابتدا این بیماری معمولا مورد توجه قرار نمی گیرد زیرا بسیاری از والدین ریزش مو را به عنوان یک علامت طبیعی دوره رشد تلقی می کنند با این وجود، در برخی موارد این موضوع قابل توجه است زیرا حجم موهای کودک کاهش میابد و حتی ممکن است لکه های طاسی ظاهر شود اما علل آلوپسی در کودکان چیست؟ این بیماری چگونه طبقه بندی می شود؟ در این قسمت از پلاس وی در مورد مهم ترین جنبه های این بیماری اطلاعاتی جمع آوری شده است.
علل آلوپسی در کودکان چیست؟
بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط انجمن ریزش مو، حدود 3 درصد مراجعه کودکان شامل مشاوره در مورد آلوپسی در دوران کودکی است که برای بسیاری از والدین نگرانی زیادی را ایجاد کرده است. این مشکل فقط مربوط به مسائل سلامتی نیست و به تاثیر عاطفی بر کودکان نیز مربوط می شود.
خوشبختانه در بیشتر موارد این مشکل موقتی بوده و با مداخلات حرفه ای مناسب می توان آن را حل و درمان کرد اما با این حال، برای تعیین دوره مناسب درمان ابتدا متخصص باید علت را تشخیص دهد.
در بسیاری از موارد آلوپسی در کودکان به علت فرایند های عفونی در پوست سر یا عوامل ژنتیکی می باشد. با این حال محرک های احتمالی دیگری نیز وجود دارد که می تواند از علل ریزش موی کودکان باشد که این موارد عبارتند از:
- بیماری ها:کم کاری تیروئید، لوپوس اریتماتوز، سرطان دوره کودکی و سایر موارد
- تغییرات متابولیکی
- کمبود های تغذیه ای به عنوان مثال:کمبود روی یا آهن
- عوامل احساسی:طلاق والدین، زورگویی، اضطراب و سایر موارد
- کشیده شدن مو
آلوپسی در کودکان چند نوع دارد؟
آلوپسی در دوران کودکی به دو دسته تقسیم می شود:آلوپسی سیکاتریک و آلوپسی غیر سیکاتریک.
در دسته اول آسیبی به فولیکول مو وارد می شود که باعث یک اثر دائمی و غیر قابل برگشت خواهد شد. از طرفی دیگر اثرات آلوپسی غیر اسکار قابل برگشت است.
انواع مختلف آلوپسی در دوران کودکی چه هستند؟
آلوپسی پس سری:
آلوپسی پس سری در ماه های اولیه زندگی به دلیل تکامل چرخه فولیکولی که در دوره های جنینی و نوزادی اتفاق میفتد، رخ می دهد. در طول هفته بیستم بارداری پوست سر فولیکول هایی دارد که در حال رشد هستند و با گذشت این ماه ها این فولیکول ها وارد مرحله ریزش می شوند که در زمان تولد میتوان ریزش ناگهانی مو را مشاهده کرد. در این حالت درمانی لازم نیست زیرا موها مجدد رشد خواهند کرد.
آلوپسی مثلثی مادرزادی:
آلوپسی مثلثی از رحم مادر آغاز می شود. این آلوپسی با حضور یک لکه مثلثی شکل که فاقد مو است شکل می گیرد. این لکه به طور معمول در هر دو طرف منطقه گیجگاهی ظاهر می شود و به قسمت های دیگر گسترش نمیابد. این نوع آلوپسی در کودکان دائمی بوده و به عبارتی دیگر هیچ درمانی ندارد.
تلوژن و آناژن الفلوویوم:
کودکانی که این نوع مشکل را دارند با ریزش مو فراوان مواجه می شوند. به طور کلی ریزش با شرایط ذیل اتفاق میفتد:
- بیماری های غدد درون ریز
- بیماری مزمن
- کمبود ویتامین ها و مواد مغذی
- شیمی درمانی
- استفاده از برخی مواد دارویی
- برخی از جراحی ها
- تب شدید
- واکسیناسیون
تلوژن و آناژن افلوویوم بیشترین شیوع را دارند.
آلوپسی آرئاتا:
این بیماری یک روند التهابی مزمن است که از سیستم ایمنی بدن نشات می گیرد و به دلیل متوقف شدن ناگهانی فولیکول ها در مناطق خاص، چه روی سر و چه روی بدن (روی بازو یا پا)، موها خود به خود ریزش پیدا می کنند.
به طور کلی آلوپسی آرئاتا قبل از بیست سالگی رخ می دهد و قابل درمان است. دلایل اصلی این آلوپسی تنش عاطفی یا استرس شدید ناشی از دوره های امتحانی، نوعی سواستفاده عاطفی یا جسمی یا طلاق والدین است.
آلوپسی در دوران کودکی در نتیجه کشش مو
بستن موها به صورت دم اسبی، خرگوشی و بافت های محکم باعث ریزش مو در کودکان می شود که در نتیجه کشیدن مو در قسمت های خاص رخ می دهد. در بعضی موارد این آلوپسی غیر قابل بازگشت است بنابراین مهم است که از ایجاد کشش برروی موها پیشگیری کرده و آن ها را آزاد بگذارید.
آلوپسی در نتیجه تریکوتیلومانیا
در مواردی که اضطراب شدیدی بر کودکان حاکم است سبب می شود تا آن ها موهای خود را بکشند که منجر به آلوپسی می شود. درمان آن شامل توجه روان پزشکی با هدف کشف علت ایجاد مشکل است. این یک بیماری عصبی است و بیشتر در ناحیه پشت گردن و کنار مو ها مشاهده خواهد شد.
آلوپسی درنتیجه قارچ ( کرم حلقوی )
دراین حالت، آلوپسی به دلیل وجود قارچ ایجاد می شود و شامل ریزش موی موضعی خواهد بود. علاوه بر این قارچ ناشی از این آلوپسی مسری بوده و در اثر تماس مستقیم بین کودکان در مهد کودک یا مدرسه گسترش میابد. درمان این نوع آلوپسی باید طبق تشخیص پزشک صورت گیرد.
آلوپسی به عنوان نتیجه درمان های آنکولوژیک
این نوع آلوپسی نه تنها در سر، بلکه در صورت و بدن نیز رخ می دهد. بهتر است از روش های درمانی خودداری کنید و منتظر بمانید تا درمان سرطان پایان یابد.
سایر نکات
به طور کلی هرنوع آلوپسی در یک گروه سنی خاص شیوع بیشتری دارد.
- آلوپسی پس سری و مثلثی بیشتر در نوزادان و کودکان خردسال دیده می شود.
- تلوژن و آناژن افلوویوم، تریکوتیلومانیا، قارچی و آلوپسی آرئاتا در اواخر کودکی و نوجوانی بیشتر مشاهده می شود.
در هر صورت برای درمان، نیاز به تشخیص صحیح متخصص اطفال یا پوست خواهد بود.