آشنایی با خواص تربچه های قرمز رنگ سبزی خوردن
تربچه، یکی از صیفی جات بدون چربی و کلسترول است. فیبر یکی از مهمترین مواد موجود در تربچه است. همچنین تربچه دارای ویتامین c, k, B6، نیاسین و فولات است. برگ های این گیاه 6 برابر بیشتر از ریشه آن داری ویتامین C است. این برگ ها برای درمان زردی مفید هستند. علاوه بر این تربچه حاوی کلسیم، پتاسیم، مس، اسید فولیک و آنتوسیانین (Anthocyanin) نوعی آنتی اکسیدان قوی است. مصرف مداوم تربچه، باعث حرکت آسان روده می شود، در نتیجه منجر به بهبود تدریجی اشتها می شود.
تربچه از خانواده شب بو ها است که دارای ریشه های خوراکی می باشد. دوره کشت، اندازه و رنگ متفاوتی در تربچه ها وجود دارد و اختلاف آنها را بر همین اساس می توان تعیین کرد. عطر و طعم موجود در تربچه خیلی غنی و متمایز از دیگر سبزیجات مشابه است. در این بخش از سلامت پلاس وی با خواص و فواید تربچه بیشتر آشنا می شویم.
تربچه از نظر طب سنتی
تربچه گیاهی ادرار آور است که موجب دفع سموم بدن می شود. این خاصیت ضد سمومی و ضدسرطانی برای درمان سرطان های مختلف مانند کلیه، روده، معده و... مؤثر است.
تربچه با دارا بودن ویتامین C، فسفر، روی و ویتامین B کمپلکس، برای پوست مفید است.
تربچه خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد که موجب رفع اختلالات پوستی مانند خشکی، ترک و جوش های قرمز می شود. این گیاه که غنی از فیبر، آب و حاوی میزان پایین کربوهیدرات قابل هضم است، بنابراین در کاهش وزن مؤثر است.
تربچه علاوه بر مقابله با تب، رفع اختلالات ادراری مانند التهاب، آلودگی قارچی، سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند و گردش خون در بدن را بهبود می بخشد.
مواد مغذی در تربچه
حدود 100 گرم تربچه دارای مقادیر کم، چربی اشباع شده و کلسترول است. 90 درصد آن آب است و علاوه بر آن حاوی طیف گسترده ای از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری مانند پتاسیم، ویتامین C، فولات، فیبر، منگنز، مس، منیزیم، کلسیم، ویتامین B6، ریبوفلاوین و سدیم است.
خواص آب تربچه
اگر آب تربچه را به طور عادی مصرف نمائید، از خواص آن برای پاک کنندگی و نرم سازی بدن بهخصوص در مخاط های بینی، سلول ها، مجاری معده، کیسه صفرا، کبد، روده ها، کلیه، ریه ها و همچنین برای معالجه روماتیسم بهرهمند می شوید.
آب تربچه طعم تندی دارد به همین دلیل بهتر است با آب سایر میوه جات و سبزی ها ترکیب شود. برای آبگیری، باید تربچه های قرمز تازه و جوانه های سبز همراه با برگ انتخاب شود.
علاوه بر خواصی که ذکر شد، آب تربچه موجب روشن شدن رنگ چهره، افزایش نیرو، رفع گرفتگی کبد، از بین بردن سنگ صفرا و کلیه، آلرژی ها و خارش ها، کهیر، یرقان و سرفه های خشک می شود.
مصرف روزانه ی دو تا سه بار، آب تربچه (1 قاشق مرباخوری) همراه 1 قاشق مرباخوری عسل، برای رفع بیماری هایی مانند سرفه معمولی، سیاه سرفه، گلودرد و ناراحتی ریوی بسیار مفید است.
خواص تخم تربچه
در گذشته هنگام مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار می دادند که موجب پاکی معده و درمان مسمومیت می شد. خوردن تخم تربچه، ترشح شیر مادر را زیاد می کند. تخم تربچه همچنین اشتها آور و ضد یبوست است.
فواید کلی تربچه
- تنظیم سوخت و ساز چربی
- پاکسازی معده و درمان مسمومیت؛ در گذشته هنگام مسمومیت غذایی مقداری تخم تربچه را با سکنجبین به بیمار می دادند.
- درمان سوزش ادرار؛ برای رفع سوزش می توان به جای تربچه، از دم کرده ی برگ های آن استفاده کرد.
- برای پیشگیری از بروز سرطان هایی چون کولون، پروستات و سینه،کلیه، معده مفید می باشد.
- تقویت چشم با آب برگ تربچه.
- خاصیت نرم سازی بدن بهخصوص در مخاط های بینی، سلول ها و ریه ها با آب تربچه.
- تنظیم متابولیسم بدن.
- مؤثر برای معالجه روماتیسم.
- تخم تربچه اشتها آور است.
- افزایش شیر مادر با مصرف تخم تربچه.
- کمک به هضم غذا با مصرف برگ تربچه.
- بهبود گردش خون
- رفع تب
- نیکو و روشن کردن رنگ صورت
- از بین بردن آثار کبودی زیر چشم، آثار ضربه، جای زخم و کک و مک با استفاده از ضماد ترب و عسل.
- مرهم ترب برای زخمهای بد و جوش های آبدار مفید است.
- برای جلوگیری از گزش حشرات، آب ترب را بر روی پوست بمالید.
- جلوگیری از فعالیت نوعی آنزیم که سبب تشکیل جرم دندان می شود.
- پیشگیری از پوسیدگی و افتادن دندان ها.
- بوی تربچه برای سینوس ها مفید است.
- پیشگیری از لخته شدن خون
- از بین بردن سلول های سرطانی و تاثیر مثبت در روش شیمی درمانی
کاهش وزن و لاغری با خواص تربچه
تربچه سرشار از فیبر، آب و حاوی میزان پایین کربوهیدرات قابل هضم است، افرادی که تمایل به کاهش وزن دارند مصرف تربچه توصیه می شود.
مفید برای پوست و مو
تربچه با انتقال جریان خون به سوی موها، باعث تقویت پیاز مو می شود و از این رو برای تقویت و روییدن موهای ریخته شده، مفید می باشد. برای رویش مجدد موها، عصاره ترب را بر موضعی که موی آن ریخته قرار دهید.
رفع دانه های سرسیاه و لکه ها
دانه تربچه را جوشانده و برای از بین بردن دانه های سرسیاه و لکه ها، هر روز به ناحیه ی لکه دار بمالید. یک مشت دانه ی تربچه را 10 تا 15 دقیقه در چهار لیوان آب بجوشانید تا این محلول را تهیه نمایید. پس از خنک شدن، پنبه ی آغشته به این محلول را به طور منظم روی دانه های سیاه و لکه ها بمالید. همچنین می توان برای کاهش درد و التهاب ناشی از گزیدگی حشرات نیز از این محلول استفاده نمود.
خواص تربچه برای قند خون
برای کاهش قند خون، مصرف سبزیجات بسیار ضروری است. سبزیجاتی مانند کنگر، مارچوبه، انواع جوانه، کلم بروکسل، کلم بروکلی، کاهو، هویج، گل کلم، کرفس، خیار، ترب، تربچه، بادمجان، تره فرنگی، قارچ، بامیه، پیاز، فلفل دلمه ای، اسفناج، کدو، گوجه فرنگی و شلغم در کاهش قند بسیار مفید است. تربچه حاوی فواید بسیار زیادی در رژیم غذایی بیماران دیابتی است. این گیاه غنی از لیپوئیک اسید است که نوعی آنتی اکسیدان می باشد. به نظر محققان، تربچه در کاهش کلسترول خون تاثیر دارد.
فواید درمانی تربچه
اختلالات ادراری
خاصیت ادرار آوری تربچه موجب افزایش میزان ادرار می شود. همچنین برای درمان التهاب و سوزش ادرار از آب تربچه استفاده می شود. افزایش ادرار موجب تمیز شدن کلیه، از بین رفتن عفونت کلیه ها و سیستم ادرار می شود، به طور کلی به رفع اختلالات سیستم ادرار کمک می کند.
کبد و کیسه ی صفرا
به طور کلی تربچه دارای خواص مفیدی برای کبد و صفرا است که باعث تنظیم جریان صفرا و بیلی روبین، اسیدها، آنزیم ها می شود. تربچه، بیلی روبین را از خون خارج می کند و کبد را سم زدایی می کند. علاوه بر این، تربچه حاوی آنزیم هایی شبیه به میروسیناز، دیاستاز، استراز است که برای پیشگیری از عفونت و زخم در کبد و کیسه ی صفرا مؤثر است.
کاهش وزن
فیبر بالای تربچه موجب پر شدن سریع معده و ایجاد احساس سیری می شود. اما کالری کمی به بدن تزریق می کند. بنابراین برای کاهش وزن، انتخاب مناسبی است.
یرقان (زردی)
تربچه برای کبد و معده بسیار مفید است و خواص سم زدایی آن موجب تصفیه خون می شود. در بیماری یرقان، تربچه به طور شگفت آوری خون را از وجود بیلی روبین پاکسازی می کند و همچنین تولید آن را نیز تنظیم می کند. تربچه علاوه بر موارد ذکر شده، با افزایش اکسیژن در خون از تخریب سلول های قرمز جلوگیری می کند. البته برای درمان یرقان، تربچه (ترب سیاه) مفیدتر است. برگ های تربچه نیز برای درمان یرقان بسیار مفید هستند.
اختلالات پوستی
تربچه دارای ویتامین C، فسفر، روی و بعضی از ویتامین های گروه B است که برای پوست بسیار مفید هستند. آب موجود در تربچه به مرطوب سازی پوست کمک می کند. برای این منظور، مقداری تربچه ی له شده را در یک کیسه کتانی قرار دهید و بر روی پوست صورت بگذارید.
یبوست و هموروئید (بواسیر)
فیبر بالای تربچه به هضم غذا و جذب آسان آب و رفع یبوست کمک می کند، در نتیجه مصرف منظم آن از ایجاد یا گسترش بواسیر پیشگیری می کند.
برونشیت و آسم و اختلالات تنفسی
تربچه خاصیت ضد خلط دارد که باعث کاهش خلط سیستم تنفسی از جمله بینی، گلو، نای و شش ها حاصل از سرماخوردگی، عفونت و آلرژی می شود. مصرف روزی 2 یا 3 بار، به مقدار یک قاشق مرباخوری آب تربچه همراه یک قاشق مرباخوری عسل، موجب رفع بیماری هایی مانند سرفه معمولی، سیاه سرفه، گلودرد و ناراحتی ریوی می شود.
سرطان
تربچه سم زدای بسیار خوبی است و سرشار از ویتامین C، اسید فولیک و آنتوسیانین است که به بهبود انواع سرطان به ویژه سرطان کولون، کلیه، روده، معده و دهان کمک می کند.
نیش حشرات
تربچه دارای خاصیت ضد خارش است که درمانی مفید برای تسکین خارش ناشی از نیش پشه و زنبور است. آب تربچه با کاهش درد و تورم محل گزش، باعث تسکین آن می شود.
تب
تربچه تب بر است و می تواند حرارت بدن را پایین آورده و التهاب تب را کاهش می دهد. برای رفع تب نوشیدن آب تربچه بسیار مفید است.
طبع تربچه
در طب سنتی، تربچه را گرم و خشک میدانند که از گذشته های دور برای درمان بسیاری از بیماری ها به کار می رفته است.
مضرات تربچه
زیاده روی در مصرف ترب موجب دل پیچه شده و برای دندان و گلو مضر است.