آشنایی با جاذبه های دریاچه پریشان (پیرشون)
یکی از زیباترین و بزرگترین دریاچه های آب شیرین ایران و خاورمیانه در بخش جره و بالاده شهرستان کازرون قرار گرفته است که به نام پریشان و در زبان محلی به ( پیرشون) خوانده می شود و اسامی دیگری نیز مانندشور، یون، مور، توز، پریشان، کازرون، پریشم دارد.
این دریاچه یکی از جاذبه های طبیعی کازرون محسوب می شود که همواره بسیاری از مردم را از اقصی نقاط ایران به خود جذب می کند. در ادامه این بخش از گردشگری پلاس وی شما را با جاذبه های دریاچه پریشان آشنا می کنیم.
دریاچه پریشان از جاذبه های طبیعی شهر کازرون
خصوصیات دریاچه پریشان
میانگین عمر آب این دریاچه ٦ متر است که در بعضی از سال ها تا ٢ متر می رسد.این دریاچه قابلیت این را دارد که آب های سطحی که از ریزش جوی حوضه ای حاصل میشود را به مساحت ٢٦٣ کیلومتر مربع در خود جای دهد.
منبع تامین آب این دریاچه از صدها چشمه بزرگ و کوچک در مناطق دشت فامور و ارژن و چشمه های کف دریاچه می باشد.
منبع تامین آب این دریاچه بیشتر مواقع از باران های سالانه می باشد و در اردیبهشت به بیشترین مساحت می رسد جالب است بدانید این منطقه جزو مناطق حفاظت شده به شمار می رود و در کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب بین المللی ثبت شده است.
با وجود اینکه آب دریاچه پریشان شیرین است ولی برای آشامیدن مورد استفاده قرار نمیگیرد چرا که مناسب نمی باشد. ماهی ها در داخل این دریاچه آزادانه زندگی میکنند بنابراین از آن به عنوان مکانی برای پرورش ماهی استفاده میشود.
موقعیت جغرافیایی دریاچه پریشان
این دریاچه توسط کوه ها احاطه شده است و فاصله آن نسبت به کوه از سمت جنوب تقریبا ٥٠٠ متر و از سمت شمال تقریبا ٤ الی ٥ کیلومتر می باشد و ١٨ کیلومتر مربع حداکثر سطح مشاهده شده از آن می باشد که این حجم در فصل تابستان به حالت باتلاقی در می آید و به حداقل می رسد.
دریاچه پریشان در کجا قرار دارد؟
نام های دریاچه پریشان
جالب است بدانید دریاچه پریشان،با اسامی شور، یون، مور، توز، پریشان، کازرون، پریشم نیز معرفی شده است.
زیبایی ها و جذابیت های دریاچه پریشان
حد فاصل دریاچه تا کوه از سمت شمال روستای مالکی( هلک، قلات نیلو دهپاگاه، پریشان) روستای سی سخت، روستای عرب فامورو از سمت جنوب قلعه نرگس زار و در غرب دریاچه ایازآباد، شهرنجان و زوالی واقع هستند.
به علت قرارگیری دریاچه پریشان در نزدیکی پوشش گیاهی وسیع و کوه های جنگلی زیبای شگفت انگیز و وصف ناپذیری به خود گرفته است. از غرب تا شمال و جنوب بستر تالاب کاملا از گونه های گیاهان نمک دوست (هالوفیت) از خانواده کنوپودیاسه (اسفناجیان) پوشیده شده است. درختچه های گز با توجه به پایین رفتن سفره های آب زیرزمینی رشد قابل ملاحظه ای دارند.
صدای پرندگان تنها صدایی است که در این دریاچه به گوش می رسد و به قدری مشهود است که میتوان همه لانه های پرندگان را از نزدیک مشاهده کرد و حتی نرگس زار های فریبنده آن این محل توریستی را به شک باور نکردنی به انسان معرفی میکند.
در فصل مهاجرت پرندگان مهاجر آبزی در حوالی دریاچه مشاهده می شود. گلزار ها و مراتعی که در حاشیه این دریاچه وجود دارد باعث به وجود آمدن تفرجگاه طبیعی زیبایی شده است و جلوه های پاییزی و بهاری جذابیت های فوق العاده به این دریاچه بخشیده است ارزش های زیست محیطی این دریاچه بسیار قابل توجه است.
جاذبه های گردشگری دریاچه پریشان
انواع ماهی های دریاچه پریشان
این دریاچه شامل چهار گونه ماهی بومی از جمله ماهی سرخه ، مارماهی آب شیرین ، ماهی زردک و ماهی پرک و نیز چند گونه ماهی وارداتی همچون ماهی فیتو فالک ، ماهی کپور و آمور می باشد که تاریخ وارد شدن آن ها به دریاچه به سال 1368 برمیگردد باید بدانید فقط کپور معمولی سازگاری با شرایط تالاب را دارد و دو گونه دیگر مشکلات عدیده ای در تالاب پدید آورده اند.
انواع پرندگان دریاچه پریشان
ناگفته نماند دریاچه پریشان محل زندگی پرندگان نایابی همچون غاز ، چنگر ، درنا ، اردک ، فلامینگو ، پلیکان و ... می باشد همانطور که پیش از این اشاره شد این دریاچه تنها دریاچه آب شیرین فلات ایران محسوب می شود که از 5.3 الی 5 متر عمق آب آن گزارش شده است.
چنانچه در بخش گردشگری پلاس وی اشاره کرده ایم ویژگی های مهم این دریاچه صرفا به داشتن آب شیرین و ماهیان خوش طعم خلاصه نمی شود بلکه به علت اکوسیستم از اهمیت بالایی برخوردار است به طوری که ظرفیت نگهداری 353 پرنده بومی و غیر بومی در خود دارد.
پرنده های مهاجری که به این دریاچه می آیند مسافت بسیار زیادی را از کانادا ، سیبری ، دانمارک می پیمایند و پس از طی کردن فصلی مجدد زیستگاه اولیه خود برمیگردند.
دیدنی های دریاچه پریشان واقع در کازرون
پریشانی دریاچه پریشان از بی آبی
به دلیل اینکه بخش عظیمی از نیزار های این دریاچه بر اثر عملیات راه سازی سوزانده شده است به همین خاطر در معرض خطر می باشد چرا که در طی این اتفاقات هزار پرنده مهاجر و لاکپشت از بین رفته و حتی قسمت وسیعی از این دریاچه خشک شده است.
هم اکنون به دلیل بارندگی های ناکافی و برداشت بیش از اندازه منابع آب و داشتن بیش از ٣٠٠ حلقه چاه آب از ١٠٠٠ حلقه این زیستگاه اکولوژیکی در حال خشک شدن و پریشانی به سر میبرد.
اقدامات برای احیا این تالاب
اقداماتی از جمله لایروبی مسیر سیلاب ها و چشمه ها ، تعیین حریم تالاب پریشان ، احداث حوضچه ذخیره ژنتیکی و جداسازی اراضی ملی از مستثنیات با احداث خاکریز به طول ٥٠ کیلومتر در سال قبل برای احیای این تالاب انجام شده است اما باید گفت این کافی نیست.