همه چیز در مورد ارتودنسی دندان
اولین چیزی که بیماران نیازمند به ارتودنسی درباره آن نگران هستند هزینه ارتودنسی دندان است. دومین موضوع نیز مدت زمان درمان ارتودنسی است. این دو موضوع تقریبا در 80 درصد بیماران، نگرانی و چالش هایی ایجاد می کند. ما در این مقاله کاری به هزینه درمان ارتودنسی نداریم اما درباره مدت زمان درمان، توضیحاتی ارائه خواهیم داد. اگر در این خصوص سوالی دارید و یا کنجکاو هستید مدت زمان منظم شدن دندان های شما چقدر است حتما این مقاله را بخوانید.
مدت زمان درمان ارتودنسی به طور میانگین چقدر است؟
اینکه طول دوره درمان شما به عنوان کسی که دندان های نامرتبی دارید، چقدر است، به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما باید بدانید که میانگین مدت زمان درمان شما 1.5 تا 2 سال خواهد بود. حداقل مدت درمان نزدیک 1 سال است و حداکثر نیز ممکن است به بیش از 4 سال برسد. اینکه این مدت زمان دقیقا به چه عواملی بستگی دارد را در ادامه بخوانید.
مدت زمان درمان ارتودنسی به چه عواملی بستگی دارد؟
1.نوع و روش درمان ارتودنسی
اولین عامل مهمی که بر روی مدت زمان ارتودنسی دندان تاثیر می گذارد، انتخاب نوع و شیوه درمان است. اینکه بیمار با چه تجهیزات، دستگاه ها یا ابزاری دندان هایش مرتب می شوند. آیا بیمار نیازمند ارتودنسی ثابت است یا ارتودنسی متحرک؟ آیا دستگاه ارتودنسی نامرئی نیاز دارد یا ارتودنسی مرئی؟
اگر طرح درمان بیمار شامل استفاده از دستگاه های ثابت باشد نشان دهنده این است که بیمار مشکل متوسط تا جدی دارد و تنها با دستگاه های ارتودنسی ثابت درمان می شود. و این یعنی مدت زمان ارتودنسی دندان برای بیمار بیشتر از 1 سال خواهد بود. اما اگر بیمار مشکل کم تا متوسط داشته باشد یعنی با ارتودنسی نامرئی و طی مدت زمان کوتاهی درمان خواهد شد...
2.سن بیمار
شکی نیست که مداخلات ارتودنسی و دندانپزشکی در کودکی، می تواند از بروز بسیاری مشکلات یا بدتر شدن شان در آینده جلوگیری کند. به همین جهت است که دندانپزشکان همگی بر روی اهمیت دندانپزشکی اطفال و کودکان تاکیید می کنند.
در سن کودکی، درمان های ارتودنسی با موفقیت و در مدت زمان کمتری به اتمام می رسند. زیرا ساختار استخوان و دندان کودکان در حال رشد بوده و این رشد می تواند به خوبی با کمک یک متخصص ارتودنسی هدایت شود. این یعنی متخصص برای نظم دهی به دندان ها و فک تلاش موثرتری انجام می دهد و کار راحت تری دارد. به همین دلیل مدت زمان ارتودنسی کودکان کمتر است و هزینه درمانشان نیز به مراتب کمتر از هزینه ارتودنسی دندان بزرگسالان است.
اما بزرگسالانی که استخوان فکشان دیگر از رشد ایستاده و تمام دندان های دائمی شان از لثه بیرون زده، با توجه به سفت و سخت بودن استخوان مدت زمان بیشتری برای درمان نیاز دارند.
3. شدت ناهنجاری
بیشتر افراد جامعه (مخصوصاً ما ایرانی ها) از مشکلات و ناهنجاری های فکی رنج می برند. یعنی به صورت مادرزادی و ژنتیکی با نامناسب بودن موقعیت فک ها و دندان ها روبرو هستیم که البته این در دست و کنترل ما نیست که شاکی باشیم.
متخصصان بر این باورند که حدود 60 تا 70 درصد جامعه ما به نوعی دچار این ناهنجاری ها هستند اما از این بین، 50 درصد ممکن است نیاز به درمان داشته باشند و 30 درصد نیز حتما نیاز به درمان دارند.
افرادی که شدت ناهنجاری شان کم باشد (مثلا تنها بین دندان هایشان فاصله وجود داشته باشد) می توانند تا 1 سال و حتی کمتر از آن فاصله بین دندان ها را با ارتودنسی از بین ببرند. اما افرادی که ناهنجاری شدید فکی دارند و برای مثال جلو یا عقب بودن فکی را تجربه می کنند برای درمان به بیش از 2 سال زمان نیاز دارند. بنابراینهرچه شدت ناهنجاری بیشتر باشد مدت زمان ارتودنسی نیز افزایش میباد.
4. همکاری بیمار
این مسئولیت بیمار است که دستورالعمل های ارتودنتیست خود را به دقت دنبال کند. اگر بیماران این کار را انجام ندهند، ممکن است مدت زمان درمان ارتودنسی خود را طولانی تر کنند.
معمولا بیشتر بیماران مخصوصا آن هایی که بزرگسال هستند تلاش خود را می کنند تا تمامی دستورالعمل ها را رعایت کنند زیرا خودشان مایل نیستند برای یک دوره زمانی طولانی دستگاه های ارتودنسی را رعایت کنند.
از طرفی بیشتر افرادی که ممکن است از دستورالعمل های متخصص ارتودنسی غافل شوند نوجوانان و کودکان هستند که البته در این خصوص والدین باید همکاری های لازم را داشته باشند. زیرا هرچه بیماران در عمل به توصیه های ارتودنتیست کوشا تر باشند، مدت زمان ارتودنسی شان کوتاه تر خواهد شد و این یعنی افزایش هزینه ارتودنسی دندان. برعکس همکاری با متخصص و انجام آنچه که او درخواست می کند، مدت زمان درمان و هزینه ها را کاهش خواهد داد