وی فور یو
یک سال پیش / خواندن دقیقه

حسابداری یا حسابرسی ؟ تفاوت آن ها چیست ؟

حسابداری یا حسابرسی ؟ تفاوت آن ها چیست ؟

حسابداری و حسابرسی دو موضوعی هستند که به دلیل شباهت لغوی و نزدیک بودن در معنا توسط بسیاری از افراد با هم اشتباه گرفته می شوند.

 چه فرقی میان حسابداری و حسابرسی وجود دارد ؟

چالش اشتباه گرفتن عبارات با یکدیگر یا یکسان فرض کردن آن ها همیشه رایج بوده. حتی شوخی های جالب و مشهوری هم در این مورد وجود دارد. اشتباه گرفتن «فریبرز عرب نیا» و «ابولفضل پورعرب» یا تشخیص تفاوت بین برندهای خودروسازی «دانگ فنگ» و «سانگ یانگ» دو مورد از رایج ترین شوخی ها در مورد چالش اشتباه گرفتن عبارات مختلف با یکدیگر است. اما این مسئله در زمینه حسابداری هم وجود دارد.

حسابداری و حسابرسی دو موضوعی هستند که به دلیل شباهت لغوی و نزدیک بودن در معنا توسط بسیاری از افراد با هم اشتباه گرفته می شوند. خیلی از افراد تصور می کنند حسابداری و حسابرسی یک پدیده هستند یا برخی آن ها را با هم اشتباه می گیرند.

قبل از اینکه تفاوت این دو مشخص شود باید بدانیم که حسابداری دقیقا به چه معناست و حسابرسی چیست. بعد از مشخص شدن تعریف هریک می توانیم تفاوت آن ها را بهتر بشناسیم.

حسابداری به چه معناست؟

به فرآیند شناسایی، اندازه گیری، ثبت و ارائه گزارش های اطلاعات اقتصادی که به تصمیم گیرندگان داخل سازمان و خارج از سازمان برای تصمیم گیری کمک می کند حسابداری می گویند. برخلاف آنچه که گاهی به اشتباه تصور می شود حسابداری همان دفترداری نیست و دفترداری تنها بخشی از فرآیند حسابداری محسوب می شود. حسابداری با عنوان زبان تجارت نیز شناخته می شود.

دفترداری بخشی است که در آن رویدادها و مبادلات مربوط به واحد اقتصادی مورد نظر ثبت، طبقه بندی و خلاصه سازی می شود. در حال حاضر این فرآیند در بیشتر موارد در نرم افزارهای حسابداری انجام می گیرد، اما در گذشته ای نه چندان دور در دفاتر فیزیکی انجام می شد.

حسابرسی چیست؟

تعریفی جامع از حسابرسی که بتواند انواع حسابرسی را شامل شود به شکل زیر خواهد بود:

فرآیندی که طی آن شواهد و اسناد مرتبط با فعالیت های مالی و رویدادهای اقتصادی یک واحد اقتصادی جمع آوری، بررسی و ارزیابی شود و میزان انطباق آن با گزارش های تهیه شده سنجیده شود حسابرسی است. سپس در فرآیند امر حسابرسی گزارشی توسط حسابرس تهیه شده و به مسئولین بالارده ارائه می شود.

حسابرسی

در واقع حسابرسی به این منظور انجام می شود که اطلاعات گزارش های تهیه شده از صحت کافی برخوردار باشند و نشان دهنده حقیقت وضعیت اقتصادی یک مجموعه باشد.

حالا که تعریف مشخصی از حسابرسی و حسابداری به دست آورده ایم می توانیم تفاوت این دو را بهتر بررسی کنیم.

تفاوت های حسابداری و حسابرسی چیست؟

حسابداری و حسابرسی در بخش های مختلف دارای تفاوت هایی هستند. تفاوت آن ها در موضوع، زمان انجام کار، ارتباط با گزارشات مالی، مسئولیت شخص انجام دهنده آن ها و حتی در نتیجه به خوبی قابل تشخیص است.

تفاوت حسابداری و حسابرسی در موضوع و اصول

موضوع فعالیت حسابداری انجام امور مرتبط با اسناد حسابداری و تهیه صورت های مالی است، در حالی که در حسابرسی همین صورت های مالی قرار است مورد بررسی و کنترل قرار گیرند. حسابداری قوانین و اصول خود را دارد که با عنوان استانداردهای حسابداری شناخته می شود و در مقابل استانداردهای حسابرسی نیز از قوانین حاکم بر دنیای حسابرسی هستند.

حسابداری

تفاوت در زمان انجام کار

حسابداری فرآیندی ادامه دار است که از زمان آغاز دوره مالی شروع می شود و تا پایان دوره مالی ادامه پیدا می کند، اما حسابرسی با پایان فرآیند حسابداری در پایان دوره مالی آغاز می شود. حسابداری فرآیندی ادامه دار و روزانه است، اما حسابرسی به صورت دوره ای و در پایان هر دوره مالی انجام می شود. بنابراین این دو از نظر زمان انجام کار تفاوت های زیادی دارند.

تفاوت در مسئولیت های افراد انجام دهنده کار

وظایف حسابدار شامل ثبت رویدادهای مالی در دفاتر حسابداری، بررسی و تحلیل و تعیین نتایج وضعیت سودآوری و ارائه اطلاعات به تصمیم گیرندگان از طریق ارائه گزارش های کاربردی است. اما وظیفه حسابرسی بررسی همه این اطلاعات و تحلیل صحت و انطباق آن ها با واقعیت است. در صورتی که حسابدار وظایف خود را به درستی انجام دهد حسابرسی با چالش ها و مشکلات کمی رو به رو خواهد شد.

حسابداری

تفاوت در نتایج

هدف و نتیجه انجام حسابداری نمایش وضعیت عملکرد واحد اقتصادی، میزان سودآوری یا تضرر و به طور کلی نشان دادن وضعیت اقتصادی یک مجموعه اقتصادی است و هدف حسابرسی شفاف سازی در مورد میزان صحت گزارش ها و اطلاعات اقتصادی که توسط حسابداری ارائه شده است. حسابرسی کمک می کند تا دیدگاه درست و دقیق تری از نتایج گزارشات حسابداری برسید. 

سیستم حسابداری، بهترین بازوی کمکی

فرآیند حسابداری و حسابرسی هردو نیازمند زحمت و زمان فراوانی هستند، اما این فرآیندها می توانند با بهره گیری از بازوی کمکی با سرعت و دقت بیشتری پیش بروند. سیستم حسابداری که در نرم افزارهای حسابداری وجود دارد بخش های مختلف فرآیند حسابداری را مکانیزه می کنند. اما فقط همین نیست، سیستم حسابداری می تواند با مکانیزه سازی امور حسابداری علاوه بر افزایش دقت و کاهش خطا به حداقل مقدار ممکن به تسریع امور حسابرسی نیز کمک شایانی کند.

هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع