تعریف کردن خواب برای دیگران کار درستی است یا خیر؟
وقتی خوابی میبینیم که دانستن تعبیر آن برایمان مهم است، ممکن است این خواب را برای دیگران تعریف کنیم و مشتق باشیم که از نظر آنها در مورد مفهوم رویای خود، مطلع شویم. بنابراین تعریف کردن خواب برای دیگران، عادت رایجی است که اغلب آن را تکرار میکنیم؛ ولی آیا کاری درستی است یا خیر؟
در این مورد نظرات و عقاید مختلفی وجود دارد که در راستای سوال برخی از شما کاربران نمناکی، در مورد تعیبر خواب و اطلاع از تفسیر رویاهایتان، به آن خواهیم پرداخت تا بدانید که چه خوابی را نباید برای کسی تعریف کنیم و برعکس.
خواب معصومین، خوابی که نباید برای کسی تعریف کرد
اگر شخصی خواب یکی از معصومین را ببیند و عنایتی از جانب خدا شامل او شود، با تعریف کردن برای دیگران علاوه بر ریا، آن فضیلت نیز به این طریق از او سلب شده یا حداقل تاثیر آن در زندگی او کم می شود.
خوابمان را برای دیگران تعریف کنیم یا نه؟
در اسلام به حفظ اسرار و درونیات سفارش شده است. همانطور که دیدن یک خواب و رویا از اختیار انسان خارج است، تعبیر آن نیز از اختیار خود فردی که خواب دیده و دیگران خارج است، بنابراین به هر معبر و تعبیری نباید اعتماد کرد.
چیزی به نام یک علم تعبیر خواب جامع که برای همه انسانها و در تمام زمانها صدق کند ذاتا وجود ندارد. بر این اساس، گفتن خوابها به دیگران یا جستجوی تعبیر آن در کتابها کار بیهوده ایست زیرا حقیقت تعبیر خواب پیچیدهتر از این حرفهاست و هیچکس بهتر از خودتان، آن هم پس از شناخت کامل درون خود، نمیتواند آنرا تعبیر کند.
خوابهای شما خواسته های ناخودآگاهتان را نشان میدهند پس گفتن خواب به دیگران این اطلاعات را فاش می سازد.
اگر خوابهای خود را به دیگران بگویید و آنها برای شما تعبیر بدی کرده باشند، این تعبیر بر زندگی اثر گذاشته و باعث رخ دادن آن خواب در حقیقت زندگیتان میشود.
احادیثی درباره تعریف نکردن خواب بد
پیامبر خدا(ص) میفرمایند:
هر گاه یکی از شما خوابِ خوبی دید، آن را تعبیر کند و برای دیگران بازگو کند و اگر خواب بدی دید آن را تعبیر نکند و به کسی هم نگوید. (کنزالعمّال:41392 منتخب میزانالحکمة:226)
ابوداود، ترمذی و ابن ماجه نیز از ابو رزین عقیلی روایت نموده اند که پیامبر (ص)فرمود:
«الرؤیا علی رجل طائر مالم تعبره فأذا عبرت وقعت...»
خواب اگر تعبیر نشود چونان پرنده ای پرواز می کند و به وقوع نمی پیوندد اما اگر تعبیر شود،واقع می شود...).[کنز العمّال:41390.]
ترمذی نیز از ابو هریره روایت نموده است که پیامبر فرموده است:
«اذا رأی احدکم الرؤیا الحسنة فلیفسرها ولیخبر بها واذا رأی الرؤیا القبیحة فلا یفسرها و لایخبر بها»
اگر یکی از شما خواب خوبی را دید آن را تعبیر نموده ونزد دیگران با زگو نماید و اگر خواب زشت و نا خوشایندی را دید آن را تعبیر نکند و نزد دیگران نیز بازگو ننماید. [کنز العمّال:41392. ]
خوابمان را برای چه کسانی تعریف کنیم؟
عصر پیامبر (صلی الله علیه و آله) بود، زنی شوهرش به سفر رفت، او در غیاب شوهر، خوابی دید و به حضور رسول خدا آمد و گفت:در خواب دیدم تنه درخت خرما در خانه ام شکسته شد.
پیامبر به او فرمود:شوهرت با سلامتی باز می گردد.
پس از مدتی شوهرش، با سلامتی بازگشت.
بار دیگر شوهر او به سفر رفت، و او همان خواب را دید و نزد پیامبر رفت و خواب خود را گفت، پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود:شوهرت سالم باز می گردد
پس از مدتی شوهرش با سلامتی بازگشت.
بار سوم شوهر او سفر کرد، آن زن همان خواب را دید، وقتی که بیدار شد اینبار خدمت پیامبر نرفت،
همان اطراف مرد چپ دستی را دید و خواب خود را برای او نقل کرد، آن مرد گفت:وای!شوهرت میمیرد!
این خبر به پیامبر صلی الله علیه و اله رسید، پیامبر فرمود:
الا کان عبر لها خیرا:آیا او نمی توانست خواب آن زن را تعبیر نیک کند؟ (چراتعبیر نیک نکرد؟)
بر طبق روایات خواب آنگونه که تعبیر می شود،اتفاق می افتد.پس هرگاه یکی از شما خوابی رادید آن را به جز نزد عالم و یا ناصحی بازگو ننماید.بنابراین خواب خود را جز برای آن کسی که دوست صمیمی تو است و یا تعبیر خواب میداند، برای هر کس نقل نکن.
(فرازهای برجسته از سیره امامان شیعه علیه السلام محمد تقی عبدوس و محمد محمدی اشتهاردی)
پیامبر(ص) فرمودند:
رؤیا را جز برای مؤمنی که از حسادت و تجاوز مبرّاست، نباید بازگو کرد. (الکافی:8 / 336 / 530)