فواید خوردن دل و جگر مرغ
جگر مرغ یکی از سالم ترین مواد غذایی روی کره زمین است. البته منظور فقط و فقط جگر مرغ ارگانیک یعنی مرغی که به صورت طبیعی رشد کرده باشد است. اگر چه این قسمت از گوشت بدن خیلی محبوب نیست؛ اما کبد پر از مواد مغذی ضروری است. این بخش از سلامت پلاس وی در زمینه تغذیه، مزایای سلامتی و نگرانی ها موجود درباره مصرف دل و جگر مرغ را خواهیم گفت و علاوه بر این، ما به چگونگی پختن جگر مرغ برای داشتن بهترین طعم احتمالی اش می پردازیم.
جگر مرغ چیست؟
اول اینکه جگر، گوشت قرمز یا سفید نیست؛ بلکه به عنوان گوشت عضوی از بدن طبقهبندی می شود. گوشت جگر بسیار مغذی است و ارزش تغذیه ای بیشتری نسبت به گوشت معمولی ماهیچه ارائه می دهد. در حقیقت، این اندام ها حاوی مقدار قابل توجهی مواد مغذی هستند که اگر هر روز آنها را مصرف کنیم، می تواند برای سلامتی ما بسیار مفید باشد. با وجود پروفایل مغذی مؤثر، بسیاری از مردم آن را در مقایسه با گوشت سایر قسمت های بدن مرغ نمی خورند؛ جگر مرغ محبوبیتی در حد گوشت سینه مرغ را ندارد، اما ارزش تغذیه ای بیشتری دارد.
ارزش های غذایی جگر مرغ
در اینجا نمایه تغذیه کامل جگر مرغ (پخته شده) به ازای هر 100 گرم موجود است :
- کالری 167 kcl
- کربوهیدرات 0.9 گرم
- فیبر 0 g
- شکر 0 g
- چربی 4.8 g
- چربی اشباع شده 1.6 g
- چربی تک اشباع 1.2 g
- چربی چند غیر اشباع 1.3 g
- روغن امگا 3 مقدار ردیابی
- امگا6:749g
- پروتئین 24.5 g
جگر مرغ سرشار از پروتئین است و دارای یک پروتئین با چگالی تقریباً 90 / 57 درصد است.
همچنین حاوی مقادیر متوسط چربی در رژیم غذایی و حداقل کربوهیدرات است.
ویتامین های جگر مرغ (%RDA)
- ویتامین ب12:281%
- ویتامین آ:267%
- فولات:144%
- ویتامین ب 2:117%
- ویتامین ب 5:67%
- ویتامین ب 3:55%
- ویتامین ث:47%
- ویتامین ب 6:38%
- ویتامین ب 1:19%
- ویتامین ای:4%
همانطور که در بالا نشان داده شده است، جگر منبع مهمی از چندین ویتامین ضروری است.
علاوه بر این، منبع شگفت انگیز ویتامین C است. گوشت های ماهیچه معمولی حاوی این ماده مغذی نیستند.
ارزش غذایی جگر مرغ و فواید آن
مواد معدنی جگر مرغ میزان (%RDA)
- سلنیوم:118 %
- آهن:65 %
- فسفر:41 %
- روی:27 %
- مس:25 %
- منگنز:18 %
- پتاسیم:8 %
- منیزیم:6 %
- سدیم:3 %
- کلسیم:1 %
جگر مرغ طیف مناسبی از مواد معدنی ضروری را ارائه می دهد و به ویژه غنی از سلنیوم و آهن است.
نکته مهم: جگر مرغ غنی از پروتئین است و حاوی مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی مهم می باشد.
فواید و مزایای سلامتی جگر مرغ
از مهمترین فواید جگر مرغ می توان به موارد ذیل اشاره کرد؛
1. حاوی ویتامین های B :
ویتامین های B، نقش مهمی در تولید انرژی دارند و بخشی از کار آنها شامل استخراج انرژی از مواد مغذی موجود در غذا می باشد.
علاوه بر این، چنانچه بارها در بخش سلامت تغذیه در پلاس وی گفته شده است گروه ویتامین B برای عملکرد بهینه سلول های ما ضروری است و این ویتامین ها نقش حیاتی در ترمیم سلول و سنتز DNA دارند.
جگر مرغ حاوی مقادیر بسیار زیادی از ویتامین B12 می باشد که تنها 3 / 10 درصد مقدار توصیه شده روزانه را تامین می کند.
ویتامین B12 در فرایندهای بیولوژیکی متعددی دخیل است که شامل نقش مرکزی آن در سیستم های DNA، انرژی و سیستم های عصبی نمی باشد.
از آنجا که این ویتامین برای سلامت ما بسیار مهم است، کمبود B12 با افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی، افسردگی و جنون همراه است.
نکته کلیدی :
جگر مرغ، غلظت قابل توجهی از ویتامین های B را فراهم می کند.
2. جگر مرغ منبع اصلی سلنیوم :
جگر مرغ مقادیر قابل توجهی از سلنیوم معدنی ضروری را تامین می کند و بیش از 100 درصد RDA را به ازای هر 100 گرم ارائه می دهد. سلنیوم یک ماده معدنی ضروری است که خواص آنتی اکسیدانی دارد و برای عملکرد بهینه غده تیروئید مهم است.
همچنین تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهند سلنیوم می تواند ترمیم DNA را افزایش دهد، که ممکن است به کاهش خطر سرطان و بیماری های مرتبط با DNA آسیب دیده کمک کند.
گستره وسیعی از غذاها حاوی سلنیوم هستند، اما در غذاهای گیاهی این مقدار می تواند با خاکی که در آن رشد می کنند، تاثیر داشته باشد و متفاوت باشد.
در مقابل، جگر مرغ مقدار قابل توجهی از سلنیوم را تضمین می کند.
نقطه کلیدی :
100 گرم جگر مرغ حاوی سلنیوم بیشتری از میزان روزانه است.
3. جگر مرغ غنی از پروتئین :
پروتئین برای بسیاری از جنبه های سلامت ما مهم است. مانند بیشتر غذاهای حیوانی، جگر مرغ منبع غنی از پروتئین غذایی، حاوی 24.5 گرم پروتئین در هر 100 گرم است.
پروتئین موجود در جگر مرغ یک پروتئین "کامل" است، به این معنی که این پروتئین شامل تمام 9 آمینو اسید است که ما در رژیم غذایی خود نیاز داریم.
این آمینو اسیدها به عنوان بلوک های سازنده برای بدن ما عمل می کنند و آنها در همه چیز از جمله، رشد و ترمیم سلول های خود به تولید هورمون و در تولید ماهیچه ها دخیل هستند.
مزایای سلامتی جگر مرغ
جگر مرغ کالری کمتری نسبت به انواع دیگر گوشت ها دارد ؛
100 گرم از انواع گوشت:
- گوشت گاو (ریبای) 291 (13)
- گوشت گاو (زمینی - 80 % لخم) 254 (14)
- سینه مرغ 165 (15)
- ران مرغ (بدون پوست) 217 (16)
- جگر مرغ (17)
کم کالری بودن چیزی نیست که ما باید از آن برای قضاوت درباره ویژگی های سلامتی مربوط به مواد غذایی استفاده کنیم. اما آنچه که این جدول نشان می دهد این است که جگر مرغ کمترین کالری را در بین بسیاری از غذاهای حیوانی دارد.
جگر و سینه مرغ چگالی پروتئین مشابهی دارند، اما جگر ویتامین ها و مواد معدنی بسیار بالاتری دارد.
نکته کلیدی :
جگر مرغ به شدت پروتئین دارد و مقادیر بالایی از پروتئین را به همراه حداقل کالری فراهم می کند.
4. یک منبع غیر گیاهی نادر از ویتامین C :
از افراد بخواهید که یک منبع ویتامین C را نام ببرند، و پاسخ ها احتمالاً پرتقال یا لیمو خواهند بود. با این حال، این نه میوه است و نه گیاه. شایان به ذکر است که این گوشت اندام ها، منبع غنی از ویتامین های ضروری هستند و جگر مرغ حاوی 47 درصد از RDA ویتامین C در هر 100 گرم است.
یک میزان متوسط با سایز متوسط، RDA کامل را برای ویتامین ارائه می دهد. این مقدار ویتامین C تنها یکی از مزایایی است که بخش گوشت های بدن بر روی گوشت ماهیچه معمولی دارند؛ آنها همان مقدار پروتئین را ارائه می کنند، اما مقدار بسیار زیادی در ویتامین و مواد معدنی دارند.
5. "جگر مرغ" شامل میزان بالایی از رتینول است (ویتامین A)
دو نوع ویتامین A وجود دارد که ما می توانیم از رژیم غذایی خود بدست آوریم؛
رتینول :
رتینول ماده مغذی است که به عنوان "ویتامین A" شناخته می شود و در غذاهای حیوانی مثل تخم مرغ، ماهی روغنی و گوشت اندام ها وجود دارد.
رتینول شدیداً بیو است و ما می توانیم از آن در حالت طبیعی اش برای برآورده کردن ویتامین A،نیاز داشته باشیم.
کاروتنوئیدها :
کاروتنوئیدها گاهی اوقات به نام "پرو ویتامین A" خوانده می شوند و آنها یک پیشرونده از رتینول هستند که ما می توانیم در غذاهای حیوانی پیدا کنیم. منابع معمول این عنصر شامل میوه ها و سبزیجات مانند:هویج، کدو تنبل، و سیب زمینی شیرین است.
بر خلاف رتینول، کاروتنوئیدها بیو نیستند و قبل از اینکه بتوانیم از آن ها استفاده کنیم، نیاز به تغییر دادن در داخل بدن دارند.
برخی افراد دارای ژن هایی هستند که توانایی آنها برای تبدیل کاروتنوئید به رتینول را محدود می کند (20).
ویتامین A موجود در جگر :
به طور مثبت، جگر دارای رتینول هستند، که "آماده استفاده ویتامین A" هستند. علاوه بر این، جگر مرغ میزان استثنایی این ویتامین را فراهم می کند که 267 % از RDA را به ازای 100 گرم خواهد بود.
ویتامین A به خصوص برای بینایی ما مهم است و چشم را سالم نگه می دارد، و همچنین نقش مهمی در سلامت ایمنی بدن ایفا می کند (21، 22).
نکته کلیدی :
جگر مرغ یک منبع غنی و بیو از رتینول هستند.
ویتامین موجود در جگر مرغ
فواید دیگر جگر مرغ برای بدن
1. محافظت در برابر کم خونی :
اولین فایده سلامتی جگر محافظت در برابر کم خونی است. کم خونی یک بیماری است که در آن کمبود سلول های قرمز خون وجود دارد. به این ترتیب، وقتی کم خونی دارید، می تواند فعالیت شما را مختل کند اما نگران نباشید، جگر مرغ می تواند از شما در برابر این مشکل محافظت کند.
از آنجا که جگر حاوی مقدار ویتامین A و آهن خوبی است، عملکرد سلولی را بهبود می بخشد و به کم خونی طبیعی کمک می کند. بدن را با ویتامین B12 تامین می کند، که تعادل را حفظ کرده و از تولید گلبول های قرمز خون حمایت می کند.
همچنین احتمالاً برای مصرف ایده آل است؛ زیرا اسید فولیک، آهن و ویتامین را هم تامین می کند. خود آهن جز اصلی تولید گلبول های قرمز خون است.
2. جگر مرغ سلامت چشم و بینایی را بهبود می بخشد :
جگر مرغ نیز برای چشم شما مفید است. جگر مرغ ویتامین A بالایی دارد و در نتیجه یک حامی عالی برای بینایی سالم است. جگر دارای ویتامین A در شکل رتینول، آلفا و بتاکاروتن و از جمله لیکوپن است. ویتامین A جز تشکیل دهنده اصلی یک مولتی ویتامین است و برای دید چشم ضروری است.
گزارش های علمی حاکی از آن است که ویتامین A می تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا را در طی پیری کاهش دهد و افرادی که از رتینیت پیگمنتوزا رنج می برند را درمان کند. پس حالا میدانید که غذایی که برای چشم مفید است، به جز هویج، جگر مرغ نیز است.
3. جگر مرغ برای بافت بدن خوب است :
بدن ما بافت زیادی، از بافت های خون تا بافت مغز دارد. باید به خاطر داشته باشیم که بافت یکی از بخش های مهم بدن ما است. شما می توانید با مشکلاتی مانند لب ها، ترک خوردن زبان و پوستهپوسته شدن پوست، که ناشی از کمبود ویتامین B2 در بدن است، مبارزه کنید.
ریبوفلاوین نیز به عنوان ویتامین B2 شناخته می شود که برای ترمیم کامل و توسعه بافت های بدن از جمله پوست ضروری است و جگر مرغ نیز حاوی 2.3 ریبوفلاوین است.
وجود جگر مرغ در منوی غذایی، می تواند تلاشی برای نگه داشتن بافت های بدن تان باشد.
4. جگر مرغ برای کاهش استرس و حمایت از باروری :
امروزه استرس به دلیل فشار زندگی، به ویژه در زندگی شهری، به یک مشکل رایج تبدیل شده است. در کمال تعجب، شاید جگر مرغ بتواند استرس را کاهش دهد. جگر مرغ از هورمون های کورتیزول، که سطح استرس را کنترل می کنند، مراقبت می کند.
بنابراین، اگر می خواهید ساعات خواب خود را برنامه ریزی کنید، از بی خوابی دوری کنید و از استرس خلاص شوید، جگر مرغ را در رژیم روزانه خود بگنجانید. دوم، اگر می خواهید باردار شوید باز هم جگر بخورید. جگر حاوی 560 میکروگرم فولات است که به ارتقای باروری و جلوگیری از نقص های لوله های عصبی کمک می کند.
جگر پرندگان همراه با اسید فولیک، حاوی اسید پانتوتنیک می باشد که عملکرد مناسب سیستم آدرنال را تضمین می نماید.
5. جگر مرغ برای تقویت انرژی، ذهن و افزایش سیستم ایمنی :
جگر مرغ دارای آهن می باشد که از کم خونی جلوگیری می کند، سیستم ایمنی را سالم نگه می دارد و همچنین منبع بسیار عالی روی، فسفر و منیزیم است. تمام این مواد معدنی با هم سیستم ایمنی را بالا می برند و از پیشرفت کل بدن اطمینان حاصل می کند. بنابراین اگر احساس خستگی می کنید و ذهنتان پر می شود، سعی کنید جگر مرغ را مصرف کنید.
تقویت انرژی و ذهن با جگر مرغ
6. جگر مرغ برای حفظ سلامتی پوست، مو و ناخن ها :
88% پروتئین در کبد طیور به حفظ پوست مو و ناخن های سالم و نیز در شرایط فوقالعاده کمک می کند. در واقع، میزان توافق مشترک متخصصان یا قشر دانشگاهی نشان می دهند که ویتامین ها به طور کلی دارای مزیت بزرگی برای بدن هستند.
در این مورد، مقدار ویتامین های موجود در جگر مرغ برای پوست، مو و ناخن ها بسیار خوب است.
7. درمان پلاگرا :
جگر مرغ و همچنین ماهی تن یکی از بزرگترین منابع نیاسین است که می تواند پلاگرا را بهبود ببخشد. این بیماری ناشی از کمبود نیاسین و ویتامین B3 می باشد. یکی از بیماری ها ناشی از کمبود ویتامین نیاسین (ویتامین B3) است.
علائم عبارتند از:التهاب پوست، اسهال، جنون و زخم در دهان. قسمت هایی از پوست که در معرض نور خورشید یا اصطکاک قرار می گیرند معمولاً تحت تاثیر قرار می گیرند.
در طول زمان پوست آسیب دیده ممکن است تیرهتر، خشک، پوستهپوسته و یا دچار خونریزی شود.
8. جگر مرغ برای پیشگیری از آلزایمر :
بیماری آلزایمر یک بیماری عصب مغزی مزمن است که معمولاً به آهستگی شروع می شود و در طول زمان بدتر می شود. افراد معمولا در به یادآوری مسائل مشکل دارند.
این شایع ترین علامت این بیماری است. اما ما می توانیم مشکلات دیگری مانند:مشکل زبانی، حواس پرتی، کمبود انگیزه را پیدا کنیم و گفته شد که یکی از مواد مغذی موجود در جگر مرغ ویتامین B12 می باشد. این ویتامین برای کارکرد خوب و برای کمک به بیماران آلزایمری مفید است. ویتامین B نیز برای حفظ خاطرات بیماران آلزایمری خوب است.
9. جگر مرغ مفید برای دندان ها و استخوان ها :
مزیت دیگر جگر مرغ، بهبود کیفیت دندان ها و استخوان است. شکی نیست، داشتن دندان های قوی و سالم چیزی است که همه می خواهند. متأسفانه سبک زندگی، مردم را به مصرف مواد غذایی می رساند که در بسیاری اوقات اثرات زیان آوری بر روی دندان ها می گذارد.
بنابراین، جگر مرغ می تواند راه حلی برای این مشکل باشد. در بخش سلامت پلاس وی می خوانید که جگر مرغ مقدار فسفر زیادی دارد و مقدار آن در هر اونس بیش از 40 % است.
چگونه می توان جگر مرغ را مصرف کرد؟
مصرف جگر مرغ، مهم ترین چیزی است که باید در نظر گرفت. مصرف آن برای سلامتی بسیار ایمن است اما شما همچنین باید در مورد نحوه پخت آن محتاط باشید.
بهترین دستور این است که جگر مرغ باید پخته شود تا از سموم، باکتری ها یا میکروب هایی که موجب بیماری می شوند جلوگیری شود. 100 گرم از جگر پخته شده مرغ حدود 45 کالری با تنها حدود 1 گرم چربی و 15 میلی گرم سدیم و 0 کربوهیدرات دارد. جگر مرغ حدود 7 گرم پروتئین دارد.
اگر شما جگر مرغ را در روغن بپزید، باید کالری و چربی اضافی روغن را در هنگام تعیین میزان تغذیه کل در مرغ و جگر انتخاب کنید.
نحوه مصرف جگر مرغ
عوارض جانبی جگر مرغ
مصرف جگر به روش درست برای سلامتی بسیار مفید است، اما باید اثرات جانبی جگر مرغ را در نظر بگیرید؛ زیرا این جگر کلسترول بالایی دارد. از آنجا که ما نمی توانیم کلسترول را به اندازه کافی بخوریم، باید در مورد مصرف چربی مرغ فکر کنیم.
وقتی غذایی با کلسترول بالا مصرف کنیم، بدن ما ممکن است مشکلات سلامتی پیدا کند. اگر ما مقدار زیادی از غذاهای کلسترول بالا مانند کبد مرغ را مصرف کنیم، بدن ما سنتز کلسترول خود را افزایش خواهد داد.
اگر بیشتر مصرف کنیم، این کار منجر به بیماری های قلبی می شود و جگر مرغ باعث افزایش سطح کلسترول خون خواهد شد.
در حالی که مصرف ویتامین A به ویژه از جگر مرغ می تواند برای نوزادان مضر باشد.
بیش از 2800 میکروگرم (9.333 IU) در هر روز استفاده نکنید.
اگر از داروهای آکنه خوراکی استفاده می کنید که حاوی ایزوترتینوئین است، نیازی نیست که مکمل ویتامین A مصرف کنید. اگرچه جگر مرغ یک غذای بهداشتی است که ارزش غذایی زیادی را فراهم می کند، اما برخی نگرانی های قانونی در مورد آن وجود دارد.
ویتامین A:چقدر زیاد است؟
این باور که ما هرگز نمی توانیم بیش از حد غذای سالم بخوریم، نادرست است، به خصوص وقتی که این غذا به بخش گوشت اندام ها می رسد. هنگامی که ویتامین های محلول در چربی را می خوریم (مانند ویتامین A، D، E و K)، بدن ما آنها را ذخیره می کند، و در دوزهای بالای کافی، آنها می توانند به سطوح بسیار مضر برسند و بهطور بالقوه مضر شوند.
با توجه به ویتامین A، کبد ما به طور خاص این ویتامین قابل حل را ذخیره می کند و خیلی آهسته از بدن دفع می شود. در نتیجه، و با مصرف زیاد، این ویتامین A می تواند تا سطحی ایجاد شود که باعث مسمومیت خواهد شد.
زیادی ویتامین A :
سمیت این ویتامین به عنوان، مصرف زیاد ویتامین A شناخته می شود و می تواند منجر به گستره ای از مشکلات از درد خفیف (خارش پوست و سردرد) تا آسیب شدید کبد و کما (23) شود.
معمولا این شرایط، حاصل مکمل های مضر با مکمل های بالای ویتامین است.
با این حال، مصرف بیش از حد مواد غذایی غنی از رتینول نیز می تواند یک علت باشد. اثرات جانبی خاصی از ویتامین A بیش از حد می تواند در سطوح جذب ظاهر شود، تنها کمی بالاتر از مقدار(RDA (24.
به همین دلیل، ما نباید بیش از حد گوشت این اندام را مصرف کنیم. خوردن 150 گرم جگر به مدت یک یا دو بار در هفته به اندازه کافی برای گرفتن تمام فوایدی که ارائه می دهد، کافی است.
نکته کلیدی :
مصرف مقادیر زیاد و مکرر جگر به طور بالقوه می تواند باعث مسمومیت ویتامین A شود. اما مصرف آن، یک یا دو بار در هفته نباید هیچ مشکلی داشته باشد.