منوی کامل و ویژه ی غذاهای محلی استان گیلان و شهر رشت
پیشینه هر شهری را می توان از غذاهای محلی آن تشخیص داد، در هر شهر یا کشوری غذا به عنوان نماد فرهنگی به شمار می رود. گیلان نیز از جمله شهرهایی میباشد که از تنوع غذایی بسیار بالایی برخوردار است تا جایی که در سال 1394 نام آن به عنوان شهر خلاق و متنوع خوراک شناسی در یونسکو به ثبت رسید.
به جرات می توان گفت که کسی نیست که غذاهای محلی گیلان را نشناسد. چرا که تقریبا 220 نوع غذا آن هم غذای محلی در این شهر طبخ می شود. وجه مشترک و پایه اصلی اکثر غذاهای محلی گیلان، بادمجان، زردچوبه، سیر، گردو، آب انار، سبزی های محلی همچون خالواش و چوچاق می باشد.
پیشنهاد می کنیم در این مطلب از آشپزخانه سایت پلاس وی ما را همراهی کنید تا با لیستی از معروف ترین غذاها و دسرهای شهر رشت و گیلان آشنا شوید مطمئن باشید که پس از خواندن این مطلب حتماً مشتاق به سفر کردن به گیلان خواهید شد و حتی این ذوق و شوق در شما ایجاد می شود که سری به آشپزخانه خود بزنید و یکی از این غذاهای لذیذ محلی را بپزید.
دسرهای سنتی و خوش طعم گیلان
پیش غذا و دسرها همان وعده های کوچک غذایی هستند که پیش از غذای اصلی سرو می شوند و برای هر شهری متفاوت از شهرهای دیگر می باشد. گلچینی از نام دسرهای معروف گیلان در اختیارتان قرار داده شده است در ادامه به اتفاق هم می خوانیم.
یخ در بهشت
یخ در بهشت از جمله نوشیدنی های سنتی و خوشمزه گیلانی می باشد که برای برطرف کردن عطش بسیار مناسب است. در تهیه این نوشیدنی یخ های خرد شده، لیمو، آب، شکر و گلاب استفاده می شود.
دسر رشته خوشکار
این دسر شیرین و محبوب گیلانی طرفداران بسیار زیادی در ماه مبارک رمضان دارد و به عنوان سوغاتی در فروشگاه های این استان به فروش میرسد. این شیرینی خوشمزه تا جایی محبوبیت دارد که در سایر شهرهای ایران هم پیدا می شود.
مواد تشکیل دهنده این دسر، مغز گردو، روغن مایع، آرد برنج و گندم، شکر، مغز بادام و مغز می باشد. ناگفته نماند که دستور پخت آن به دو بخش تقسیم شده است قسمت اول مربوط به رشته خوشکار و قسمت دوم مربوط به شربت آن است.
شیرینی اگردک
یکی دیگر از دسرهای خوشمزه سنتی استان گیلان می توان به شیرینی اگردک اشاره کرد، در تهیه این شیرینی آرد برنج محلی، هل، پودر گل زنجبیل و میخک، پودر قند استفاده می شود و به خاطر همین مواد تشکیل دهنده طعمی بسیار تند و ماندگاری پیدا میکند.
اگرچه مرکز اصلی این شیرینی در ماسوله است ولی در شیرینی فروشی های گیلان نیز می توانید آن را خریداری کنید چنانچه گذرتان به این منطقه افتاد حتماً طعم این خوشمزه را امتحان کنید.
فرنی فشکل
" فرنی فشکل " از دسرهای مخصوص گیلان محسوب می شود که از شیره به دست آمده از برنج ساییده شده درست می شود. در تهیه و درست کردن این دسر شیره انگور یا دوشاب، برگ تازه نارنج، آرد برنج و کره بکار می رود.
جالب است بدانید فشکل اصطلاحی است که بجای برنج ساییده شده کشدار استفاده می شود. طعم این فرنی اصلا قابل قیاس با فرنی های دیگر نیست و هر چقدر که در یخچال بماند و سرد شود چندین برابر خوشمزه تر می شود.
باقلوای یاس
برخلاف باقلوا های رایج در این باقلوای خوشمزه و سنتی به جای اینکه برای عطرآگین کردن از هل استفاده شود گل یاس به کار می برند و نام آن برگرفته از همین ویژگی می باشد و به فراوانی در این استان یافت می شود.
مواد تشکیل دهنده این دسر خوشمزه زرده تخم مرغ، پودر قند، شیر، گردو، بادام و پسته می باشد. در تهیه این شیرینی قبل از به کار بردن بادام ابتدا آن را با گل یاس معطر می کنند و سپس به آن اضافه می کنند.
غذاهای معروف و سنتی گیلان
حالا به معرفی فهرستی از غذاهای معروف سنتی گیلان میرسیم غذاهایی که بسیاری از آنها شهرت جهانی پیدا کرده اند و تمامی گردشگران و توریست هایی که از سایر کشورهای جهان به این منطقه می آیند طرفدار پروپاقرص آنها هستند.
کویی تره
یکی از غذاهای خوشمزه و سنتی استان گیلان " کویی تره " نام دارد که با ترکیب رب انار با گردوی ساییده و پخته شده و گوجه فرنگی شبیه به یک معجون می شود و زمانی که با سیر، کدو حلوایی، نمک، فلفل، گلپر و زردچوبه تفت داده می شود یک خورش بسیار خوشمزه و لذیذ برای برنج به شمار میرود.
خورش آلو مسما
خورش آلو مسما از آن دسته غذاهای سنتی می باشد که با مرغ، زعفران، روغن، زردچوبه درست می شود. چنانچه در این غذا از آلو قیسی استفاده کردید رنگ بسیار زیبایی به خورش می بخشید.این غذا به همراه برنج سرو می شود. جالب است بدانید که این غذاها برای افرادی که مبتلا به بیماری قلبی و فشار خون بالا هستند بخاطر وجود پرندگان و ماکیان بسیار مفید هستند.
سیر قلیه
" سیر قلیه " این غذای گیلانی که دستور پخت آن با نکات ویژه اش در آشپزخانه پلاس وی آموزش داده شده است با طعمی شناخته شده از گوشت اردک یا مرغ و تخم مرغ، لپه، پیاز، سیر تازه، نمک، فلفل زردچوبه درست می شود. گوشت اردک به رنگ تیره است در اکثر غذاهای گیلکی مخصوصاً آن دسته غذا های تیره رنگی که حاوی سبزی هستند از آن استفاده می شود.
اناربیج
" اناربیج " یکی از غذاهای معروف سنتی شهر گیلان می باشد که در آن گوشت چرخ کرده را به حالت گلوله مانند در می آورند و در روغن تفت می دهند و سپس با مخلوطی از رب انار و آبغوره و کمی سبزی و گردوی ساییده شده می پزند. جالب است بدانید که این غذا شباهت زیادی به فسنجان دارد. و از آن دسته غذاهای مجلسی به شمار می رود که با برنج سرو میشود.
سیرابیج یا سیرابیج
ویج یا بیج یک کلمه ترکیبی در غذاهای مختلف گیلانی می باشد که به معنای سرخ شده است. این غذای ساده گیلانی خیلی سریع آماده می شود و بسیار پرخاصیت و خوشمزه است. رنگ منحصر به فردی در این غذا قابل مشاهده است.
در تهیه این غذای خوشمزه و خوشرنگ زردچوبه، برگ سیر تازه تفت داده شده در روغن، تخم مرغ، زردچوبه، فلفل و نمک استفاده می شود. سیرابیج همراه با برنج سرو میشود.
واویشکا
غذای محلی و سنتی دیگری از گیلان " واویشکا " نام دارد که هم با نان و هم با برنج سرو می شود. این غذا را می توان هم با گوشت گوسفند تهیه کرد و هم با دل و جگر گوسفند.
گوجه فرنگی، پیاز، دو قاشق رب گوجه فرنگی، دارچین، روغن، زردچوبه و فلفل مواد تشکیل دهنده این غذای خوشمزه هستند و ترکیب بسیار فوق العاده ای را ایجاد می کنند. چنانچه این غذا را با دل و جگر تهیه کردید توجه داشته باشید که برای بیماران قلبی و سالمندان سنگین است و حتما با احتیاط مصرف کنند.
کباب ترش
" کباب ترش " از غذاهای معروف سنتی گیلان می باشد که یک طعم بسیار فوق العاده ای متفاوت با تمامی کباب ها دارد در این کباب گوشت گوسفند با مخلوط گردو ساییده شده، رب انار، سیر، دانه های انار ترش، سبزی محلی، پیاز، روغن زیتون ترکیب می شود و سپس به سیخ کشیده می شود و به همراه برنج سرو می شود.
کاله کباب
کاله کباب یکی دیگر از غذاهای سنتی و گیاهی گیلانی به شمار می رود که نسبت به غذاهای دیگر آماده شدن آن سریع است. این کباب با مخلوطی از بادمجان کباب شده، دانه های انار ترش، گردوی ساییده شده، سیر، سبزی محلی یا همان چوچاق، نمک و فلفل تهیه می شود و در عین خوشمزگی خاصیت غذایی بسیار بالایی دارد.
ترش آش
ترش آش به خاطر کیفیت و طعم بی نظیر، حسابش از سایر آش ها جدا است و متمایز از غذاهای گیلان می باشد. این آش همان آش معروف و دلپذیری است که در میان خانم های باردار گیلانی بسیار معروف است ست و آنها به عنوان ویارانه در وعده عصرانه با خوردن این آش دلی از عزا در می آورند. در پخت این غذا لوبیا، نخود، سبزی آش، باقالی و انار یا آبغوره به کار برده می شود و معمولاً با ترب و برگ ترب یا ماهی شور میل می شود.
باقالی قاتوق
از آنجایی که " باقالی قاتوق " یکی از معروفترین غذاهای گیلان محسوب می شود پس به طور حتم اسمش به گوشتان خورده است. اگر در سفر خود این غذا را امتحان نکنید یک فرصت طلایی را از دست داده اید چرا که طعم بی نظیر آن محال است از یادتان برود.
برای درست کردن باقالی قاتوق نیاز است که روغن، تخم مرغ، لوبیای پوست کنده گیلان معروف به پاچ باقلا، نمک، شِوِد (نوعی سبزی) و سیر استفاده کنید.
پلو کبابی یا پلا کباب
پلا کباب از غذاهای مجلسی گیلان به شمار می رود که گیلانی ها علاقه بسیار زیادی به این غذا دارند. از موادی که در این غذا به کار می رود می توان به باقالی خشک یا تازه، تخم ماهی شور (اشپل)، پیاز، گردو اشاره کرد. همانطور که از اسم این غذا پیدا است با کته برنج سرو می شود. پیشنهاد میکنیم این غذای خوشمزه را حداقل برای یک بار هم که شده امتحان کنید.
دیبیجا
یکی از غذاهای محلی گیلانی که با ماهی پخته می شود " دیبیجا " نام دارد. این غذای دریایی لذیذ طعم بسیار متفاوتی دارد و شما می توانید با انار ترش یا ترشی و انواع برنج های ایرانی مثل برنج صدری یا هاشمی آن را میل کنید.
مواد به کار رفته در این غذا تخم مرغ، انار دون شده، اشپل (ماهی سفید)، کره، گلپر، نمک و فلفل و برگ سیر می باشد. زمان آماده کردن این غذا خیلی کم است و به عنوان وعده شام می شود.
خورش ملاقورمه
" خورش ملاقورمه " نیز در طبقه بندی غذا های سنتی و محلی گیلانی قرار دارد و این خورش خوشمزه از آن دسته غذاهایی میباشد که بدون گوشت تهیه می شود و با این حال بسیار خاصیت دارد.
می توان گفت این غذا جایگزین مناسبی برای قورمه سبزی خواهد بود. در تهیه این غذا گوجه، تخم مرغ، پیاز داغ، آبغوره، روغن، بادمجان، سیر، آبغوره، سبزی های معطر همچون گشنیز و جعفری و نعناع، فلفل، دارچین و زردچوبه به کار برده می شود.
فندق قاتق
غذای محلی پر انرژی و سالم " فندق قاتق " یکی از غذاهای محلی گیلان به شمار می رود که در تقویت بینایی و پیاز مو بسیار موثر است. جزء اصلی این غذا فندق می باشد. برای پخت این غذای مقوی شما به موادی همچون فندق، مرغ، انار ترش، گلپر، رب گوجه فرنگی، بادمجان، آرد، روغن، فلفل، نمک و زردچوبه نیاز دارید. این غذا معمولاً در وعده های ناهار و شام سرو می شود.
شیرین تره
یکی دیگر از غذاهای پرطرفدار محلی گیلان که بیشتر در شرق گیلان معروف است " شیرین تره " می باشد این غذا به دلیل داشتن اسفناج از خاصیت غذایی بسیار بالایی برخوردار است.
از مواد تشکیل دهنده این غذا می توان به اسفناج تازه، تخم مرغ، سیر، آبلیمو، کره یا روغن، نمک و فلفل و زردچوبه اشاره کرد. جالب است بدانید که این خورش منحصر به فرد بر خلاف سایر خورش ها به زمان پخت کمتری نیازمند است و هم با کته و هم با نان می توان آن را سرو کرد.
آش قلیه
آش سنتی مقوی و خوشمزه گیلان به نام آش قلیه یکی از غذاهای محلی استان گیلان به شمار می رود. خوردن این آش در روزهای خنک و سرد بسیار دلچسب است.
روش های پخت متفاوتی برای " آش قلیه " در نظر گرفته شده است و با استفاده از موادی چون گوشت چرخ کرده، پیاز رنده شده، نخود، لوبیا سفید، هویج نگینی، کشمش پلویی، قیسی، چغندر، سبزی، آرد برنج، سرکه، شکر، آبغوره، نمک و فلفل، نعنا داغ تهیه می شود. در وعده های ناهار و شام و در بعضی مواقع پیش غذا سرو می شود.
شوید خولی
شما در صورت دسترسی به اردک به جای مرغ می توانید خورش شوید خولی محلی گیلان را تهیه کنید. تفاوتی که بین این غذای منحصر و سایر خورش ها وجود دارد این است که آلوچه خشک بدون اینکه از قبل خیس شود به خورش اضافه می شود.
این غذای سرشار از ویتامین با استفاده از پیاز، مرغ، شوید، سبزی و تخم مرغ تهیه می شود. پیشنهاد می کنیم برای یک بار هم که شده طعم این غذای خوشمزه را بچشید.
نیمرو و ماهی دودی
غذای خوشمزه و پرطرفدار نیمرو و ماهی دودی به همراه برنج میل می شود در خوردن این غذا باید احتیاط شود چرا که شوری قابل توجهی دارد در این غذا روغن، نمک، نیمرو و ماهی دودی پوست کنده به کار می رود.
اشپل لقمه
یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی گیلان که مورد توجه بسیاری از مردم ایران میباشد اشپل لقمه نام دارد. معمولاً در مراسم ها از این غذا تهیه می کنند چرا که هم زمان پخت کمتری نیاز دارد و همین این که زیبایی سفره های مهمانی را جذاب تر میکند.
برای این که طعم و بوی نابی را در این غذا حس کنید حتماً باید مواد اولیه تازه در آن استفاده شود چرا که هرچه سبزیجات و مواد تشکیل دهنده این غذا از بهترین و تازه ترین نوع باشد به همان اندازه ظاهر و بوی خوشی از آن ساطع می شود.
برای تهیه " اشپل لقمه " خوشمزه به موادی همچون اشپل، برنج، گردو، پیاز، سیر، رب انار، سبزی های معطر نعنا، پونه و تره ساطوری شده، تخم مرغ، نمک، فلفل، گلپر، روغن و نان نیاز است.
اشپل شور
در این غذای بسیار خوشمزه گیلانی به نام " اشپل شور " مواد زیادی به کار نمی رود و شما فقط با مقداری نمک و اشپل می توانید این غذای منحصر به فرد را درست کنید و یا چنانچه گذرتان به گیلان افتاد آن را از سفره خانه ها تهیه کنید.
میرزا قاسمی
به جرات می توان گفت که غذای میرزا قاسمی یکی از پرطرفدارترین غذاهای گیلان به شمار می رود غذایی که در زمان ناصرالدین شاه قاجار توسط محمد قاسم خان ابداع شده و گسترش یافت و از آن پس به نام او ماندگار شد. این غذای خوشمزه و عالی روش پخت بسیار آسانی دارد. و طعمی نزدیک به خاویار بادمجان دارد. و البته گزینه مناسبی برای افراد گیاه خوار محسوب می شود.
در پخت " میرزا قاسمی " موادی همچون بادمجان، گوجه، تخم مرغ، سیر، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به کار می رود. ناگفته نماند میرزا قاسمی با دو روش دیگر نیز پخته می شود که در آن از مرغ و گردو نیز استفاده می کنند در روشی که از مرغ استفاده می شود معروف به میرزا قاسمی با مرغ می باشد و در روشی که گردو در آن به کار برده می شود به میرزا قاسمی با گردو شناخته شده است و هر دو طعم بسیار خوشمزه ای دارند.
ورقه گیلکی
نوعی کوکوی بادمجان گیلکی به نام " ورقه گیلکی " که همراه با کته میل می شود از محبوب ترین غذاهای سنتی گیلان به شمار می رود. مواد اولیه ای که در تهیه این غذا به کار برده می شود شامل بادمجان، روغن، تخم مرغ، نمک، فلفل و زردچوبه می باشد. این غذا با بوی مطبوعی که دارد بسیار اشتها برانگیز است و روش پخت بسیار آسانی دارد.
گمج کباب
خورش گمج کباب از آن دسته خورش های لذیذ و مجلسی استان گیلان می باشد که با شنیدن نام آن ممکن است در انتظار یک نوع کباب باشید ولی نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که " گمج کباب " نوعی خورش گیلانی می باشد که با استفاده از سبزیجات محلی همچون چوچاق تهیه می شود و برای سلامتی بدن بسیار مفید است. در پخت این غذا موادی همچون گردو آسیاب شده، پیاز، سبزی خرد شده، رب انار، آب انار ترش، فیله گوساله، نمک، فلفل و زردچوبه به کار میرود.
املت گیلانی یا پنیر برشته
" پنیر برشته " جزو غذاهای جذاب گیلک ها به شمار می رود این غذا به قدری خوشمزه است که در شهرهای مختلف شمال کشور با کمی تغییر درست می شود. از موادی که در تهیه این غذای خوشمزه بکار می رود می توان به پنیر سفید یا لیقوان، تخم مرغ، روغن، سیر، شوید خشک، زردچوبه، نمک و فلفل اشاره کرد.
ترشه شامی گیلانی
از محبوب ترین غذاهای نونی گیلان می توان به " ترشه شامی " اشاره کرد این غذای خوشمزه طرز تهیه بسیار ساده ای دارد و دلیل محبوبیت آن به خاطر آماده شدن سریع آن است. در تهیه این غذای لذیذ موادی همچون تخم مرغ، گوشت چرخ شده بدون چربی، گشنیز خرد شده، آب نارنج، آرد، پیاز رنده شده، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین به کار برده می شود.
شیرین قورمه یا شیرین قاتق
یکی دیگر از غذاهای خوشمزه سنتی گیلان شیرین قورمه یا همان شیرین قاتق میباشد که در اکثر مراسم های محرم پخته می شود. زمان آماده شدن این غذا کوتاه است. در تهیه این غذای خوشمزه و خاص گوشت خرد شده، قیسی، زعفران، پیاز ریز شده، نمک، فلفل، روغن و زردچوبه استفاده می شود.
خورش فسنجان
" خورش فسنجان " گیلان از آن دسته غذاهایی است که در بین مردم شهرهای مختلف ایران طرفداران بسیار زیادی دارد و به خاطر طعم بی نظیری که دارد مهمان سفره بسیاری از ایرانیان می باشد و از قدیمی ترین غذاهای سنتی ایرانی که متعلق به دوره ساسانیان است به شمار می رود.
طعم ملس این خورش حس بسیار خوبی در وجود هر کسی ایجاد می کند. ناگفته نماند که در مناطق شمالی این غذا گاهی اوقات با گوشت قلقلی و گاهی اوقات با گوشت اردک تهیه میشود. مواد به کار رفته در این غذا عبارتند از:مغز گردو، رب انار، مرغ، پیاز، روغن مایع، شکر، زعفران آب کرده، نمک، زردچوبه و فکر سیاه.
بادمجان کباب
" بادمجان کباب " به عنوان یک غذای کامل به حساب می آید و شما می توانید آن را در وعده ناهار با برنج و یا در وعده شام با نان میل کنید. در تهیه این غذا انتخاب بادمجان بسیار مهم است چرا که اگر بادمجان هایی انتخاب کنید که تخم زیادی دارند باعث می شود که غذای شما تلخ شود بنابراین حتماً دقت داشته باشید که بادمجان هایی را انتخاب کنید که کمترین میزان تخم را دارد. در تهیه بادمجان کباب از موادی مثل پیاز، گردو آسیاب شده، رب انار، روغن، رب آلو، نمک، زردچوبه و فلفل به کار می رود.
خورش دختر لوس
" خورش دختر لوس " شاید عجیب ترین و در نوع خود جالب ترین غذاهای محلی گیلانی می باشد که تا به حال شنیده اید. این غذای خوشمزه و منحصر به فرد برخلاف غذاهایی همچون نازخاتون به صورت سرد سرو نمیشود.
با وجود این که نام این غذا عجیب و غریب است و ممکن است سخت به نظر برسد اما در زمان کمی آماده می شود و در تهیه آن از موادی همچون بادمجان، گوجه، پیاز، سیر، نعنا خشک، آبغوره، آب، نمک، گلپر، زردچوبه استفاده می شود.
پلا سر تره
" پلا سر تره " از جمله غذاهای محلی گیلان می باشد که طعم واقعی آن به خاطر سبزی های محلی و سنتی به کار رفته در این غذا می باشد. شکل ظاهری این غذا بدین گونه است که تره در روی آن و پلو زیر آن قرار دارد. پیشنهاد میکنیم اگر گذرتان به این شهر افتاد طعم غذای لذیذ را بچشید.
ماهی شکم پر یا فیبیج
یکی از غذاهایی که برای سلامتی بدن بسیار مفید است ماهی " شکم پر " می باشد. در تهیه این غذا از نمک، گلپر و فلفل برای طعم دار کردن داخل شکم و بدنه ماهی استفاده می کنند. سپس مخلوطی از گردوی ساییده شده، دانه های انار ترش، رب انار، سیر، سبزی های معطر، نمک، آلو، گلپر و فلفل را برای پر کردن شکم ماهی استفاده می کنند و در نهایت با برنج سرو می کنند.
کوکوی اشپل
جالب است بدانید که این غذایی استثنایی با استفاده از تخم ماهی به دست می آید در تهیه این غذای خاص کافیست از ترکیب تخم ماهی با سیر رنده شده، زعفران، پیاز، جگر، تخم مرغ، زردچوبه، نمک و فلفل استفاده کنید و در نهایت داخل روغن سرخ کرده و آن را همراه با پلو و ماهی سرو کنید مطمئن باشید که طعم خوشمزه و بی نظیر آن را فراموش نخواهید کرد.
باقلا وابیج
ویژگی بارز این غذا آماده شدن سریع آن است و مانند اکثر غذاهای گیلانی بدون گوشت درست میشود و بسیار مفید است. مواد تشکیل دهنده این غذای لذیذ، شوید، باقالی های سبز، نمک، روغن، زردچوبه و تخم مرغ می باشد. چربی خون و فشار خون با ترکیب باقالی و شوید به طور چشمگیری کاهش می یابد.
پامادور قاتق
طعم ترش این غذای خوشمزه به خاطر جزء اصلی آن یعنی گوجه فرنگی می باشد. پامادور خورشت یکی از غذاهای محلی محبوب گیلان به شمار می رود که با استفاده از گوجه فرنگی، تخم مرغ، سیر، فلفل، زردچوبه، روغن و نمک تهیه می شود و همراه با برنج میل می شود.
کولی ماهی
از غذاهای بسیار مفید و خوشمزه ای که به سرعت آماده می شود می توان به کولی ماهی اشاره کرد که در گیلان طرفداران بسیار زیادی را به خود اختصاص داده است. این ماهی پس از پوست کنده شدن با کمی فلفل و نمک داخل روغن سرخ می شود و به همراه برنج سرو می شود.
متنجان
این غذای سنتی و خوشمزه گیلان که با نام " مطنجن مرغابی " شناخته می شود اگرچه با اردک یا مرغابی مرغ پخته می شود اما نوعی فسنجان به شمار می رود و در آن کشمش و آلو قیسی نیز استفاده می شود. گیلانی ها معمولاً فسنجان را نیز با همین پرندگان نظیر مرغابی، اردک و چنگر تهیه می کنند البته مرغ های محلی آنها نیز در این غذا پرکاربرد هستند.
خورش ترشه واش
خورش ترش واش از دیگر غذاهای محلی گیلان می باشد که نام آن برگرفته است از گیاهی به نام شبدر ترشک یا همان ترشه واش می باشد. غذای خوشمزه ی " ترشه واش " طعم ترش مزه ای دارد و از ترکیب گیاه ترشه واش، سبزیجات، مرغ، بادمجان، رب آلوچه انار طبخ می شود.
چنانچه به غذاهای ترش علاقه مند هستید پیشنهاد می کنیم در سفری که به این شهر دارید حداقل برای یک بار هم که شده طعم این غذا را امتحان کنید.
انار دانه مسمی
طعم متفاوت انار " دانه مسما " زبانزد عام و خاص می باشد و بین گیلانی ها هم که بسیار پرطرفدار است چرا که یک طعم منحصر به فردی را دارد. موادی مثل گوشت یا مرغ، دانه های انار ترش، روغن، پیاز، رب گوجه فرنگی، زردچوبه و نمک در پخت این غذا استفاده می شود. و در نهایت می توانید با برنج میل کنید.
ترش مرغ
ترش مرغ یکی دیگر از غذاهای پرطرفدار و سنتی گیلانی ها می باشد که با استفاده از چاشنی های مورد علاقه شما درست می شود. برای پخت این غذا به مرغ، لپه، سبزی آش، آب نارنج یا آبغوره و تخم مرغ نیاز دارید. این غذا همراه با برنج سرو می شود. بسیاری از ویتامین ها داخل این غذا وجود دارد که برای سلامتی بسیار مفید است.
غوره مسما
غوره مسما غذای خوش طعم محلی و سنتی گیلان از آن دسته غذاهایی می باشد که در آن هم مرغ به هم گوشت به کار برده می شود. این خورشت خوشمزه همراه با چاشنی های متداول یک طعم دلپذیری دارد که با ترکیبی از بادمجان سرخ شده، پیاز، گوشت، گوجه فرنگی و غوره این طعم را به دست آورده است.
شش انداز
یکی دیگر از غذاهای بدون گوشت که بسیار مقوی و خوشمزه است " شش انداز " نام دارد غذایی که در گیلان طرفداران بسیار زیادی دارد و البته گردشگران نیز هر زمان گذرشان به این شهر می افتد از این غذای خوشمزه تهیه می کنند. این غذا یا بهتر است بگوییم این خورش با بادمجان، رب انار، روغن، پیاز سرخ شده، گردوی ساییده شده پخته می شود و همراه با برنج سرو می شود.
خورش چغرتمه
" خورش چغرتمه " خوشمزه گیلانی کمی با کوکوی چغرتمه متفاوت است. با این تفاوت که در این غذا مواد زیادی از جمله پیاز، تخم مرغ، آبلیموی تازه، نمک، زردچوبه، آب مرغ، فلفل، پیاز، دارچین و سینه مرغ پخته شده به کار می رود.
با ترکیب این مواد شما یک خورش بسیار لذیذی به دست خواهید آورد. این خورش خوشمزه با برنج سرو میشود البته ناگفته نماند طعم این غذا تقریباً به شیرینی می زند.
کوکو مرغ گیلانی یا چغرتمه (چخرتمه)
" کوکو مرغ گیلانی و یا چغرتمه " شباهت زیادی به کوکو دارد و با استفاده از مرغ پخته شده بدون استخوان و روغن، پیاز داغ، تخم مرغ یا تخم اردک درست می شود و سپس در نهایت با برنج میل می شود. این غذا به خاطر سریع آماده شدنش طرفداران زیادی دارد.
خورشت طلا کوله یا طلا کوله غورابه
شباهت بسیار زیاد این خورش به فسنجان باعث شده طرفداران زیادی داشته باشد فقط تنها تفاوتی که بین آنها وجود دارد این است که در این خورش سبزیجات معطر استفاده می شود و همین یک تفاوت باعث شده که طعم غذا کاملاً تغییر کند.
برای پخت این غذا به سبزی های معطری مثل نعنا، گشنیز، جعفری و آرد برنج، مرغ یا گوشت و گردو نیاز دارید چنانچه این غذا با مرغ پخته شود نام طلا کوله غورابه به خود میگیرد.
سخن آخر
دانستیم که استان گیلان به مرکزیت شهر رشت، در خطه سرسبز جنگل ها و زیبای شمال کشور واقع شده است و از جهت های متفاوتی بالاخص در حوزه غذا و خوراک مورد علاقه گردشگران و مسافران است. اصلا بعید نیست اگر گیلان را یکی از خوشمزه ترین استان ها نام گذاری کنیم به حق و بجا باشد.
گیلان شهر غذا های سنتی، شیرینی ها و خوردنی های ایران است. مسافران گیلان طعم و عطر خاص کلوچه فومن، رشته خوشکار، غذاهای محلی و انواع دسر ها و شیرینی ها را فراموش نخواهند کرد. پیشنهاد میکنیم این شهر را حتما در برنامه سفر خود لحاظ کنید.