موزه باستانشناسی جیرفت یکی از دیدنیترین موزههای ایران و نشانگر تمدن دیرینه سرزمینمان است. حدود ۵۰۰ شی و ظروف کندهکاریشده در موزهی واقع در استان کرمان وجود دارد که هریک رمزوراز و شگفتی خاص به خود را دارد. براساس بررسیهایی که روی کشفیات تمدن جیرفت صورت گرفته، قدیمیترین آثار باستانی این تمدن ۷۰۰۰ سال قدمت دارند.
تمدن باستانی جیرفت، نماد تمدن ایران پیش از تاریخ است که قدمتش به ۴۳۰۰ سال قبل بازمیگردد. داستان کشف این آثار باستانی، داستان جالبی است که در ادامه برایتان خواهیم گفت.
در این شاتر تعدادی از آثار باستانی حاضر در موزه جیرفت را مشاهده خواهید کرد. محمد عربی از اعضای تیم پلاس وی، تمام این عکسها را با دوربین گوشی سامسونگ A52S ثبت کرده است. برای دیدن آثار ارزشمند تمدن جیرفت و شنیدن داستان کشفشان در ادامه همراه ما باشید.
هیچ چیز به اندازه یک داستان جذاب نمیتواند باعث شود موضوعی در ذهنمان بماند. داستان کشف گنجهایی از تمدن ایران هم از این قاعده تبعیت میکند.
روزی کشاورز کرمانی که در حال شخم زدن زمینهای خشک و بیآبش بود، کاسهای را از میان خاکها پیدا کرد. با نگاهی به کاسه و طرحهای عجیب روی آن هر کسی که سریالهای صداوسیما را مشاهده کرده باشد و داستانهای شهرزاد را خوانده باشد، میداند که با یک چیز عادی سروکار ندارد. مرد با شگفتی و به امید یافتن اشیأ بیشتر، به کندن ادامه داد، بیخبر از اینکه به گورستان ۵۰۰۰ سالهای که تاریخ سرزمینمان آنجا مدفون شده بود، دست یافته است.
اگر دوست دارید بشنوید که او فوری با اطلاع از اینکه تمدن و هویت این کشور را از زیر خاکها بیرون کشیده است، به مسئولین اطلاع داد، باید ناامیدتان کنم. خب شاید جامهایی که از زیر خاک بیرون آمدند، غولی داخلشان نبود اما هرکس میتواند خودش غول چراغ جادوی خودش باشد.
وقتی پای چیزی به این بزرگی و ارزشمندی در میان باشد به زودی همه باخبر میشوند و در این بین آدم بدها از قافله عقب نمیمانند. قاچاقچیان وارد بازی شدند و تعدادی از گنجهای ملی ما را به قیمتی پایینتر از ارزششان خرید و فروش کردند. ماهها به این منوال گذشت تا دکتر حمیده چوبک و دکتر یوسف مجیدزاده از باستانشناسان معروف ایرانی به جیرفت سفر کردند.
با تلاش و دوندگی این دو باستانشناس تعداد زیادی از آثار جمعآوری شد و به موزه انتقال یافت. آنها همچنین موفق شدند تعدادی از این آثار را از حراجیای در انگلستان پس بگیرند.
تمام تصاویری که در این شاتر میبینید اشیأ و ظروف سفالی، مفرغی و سنگی بهخصوص سنگ صابون، تندیس و مجسمههایی از انسان و جانوران، جامها و کاسههای سفالی منقوش و ساده و ... هستند.
میتوان مدتها به طرحهای جذاب و عجیب روی ظروف که با ظرافت و مهارت خاصی حک شدهاند، خیره شد. طرحهای قدرتمندی از انسان، مار، عقرب، پلنگ، بز، میش و هیولاها و نقوش متقارنی که با مهارت تمام روی هر شی نقش بستهاند.
همانطور که در مقاله نگاهی اجمالی به مهمترین محوطههای ماقبل تاریخی ایران اشاره شد، همهی اینها نشانگر غنای فرهنگی و تمدنی پیشرفته در این منطقه از ایران باستان است. عمده نقوشی که در این محوطه باستانی روی ظروف و سفالها به چشم میخورد حاکی از احترام عمیق این مردمان به طبیعت است. در بخش دیگری از کشفیات تمدن جیرفت، علائمی از عروسکسازی، حکاکیهای ظریف روی سنگها و پیکرهتراشی به چشم میخورد. تمامی این کشفیات دالبر این است که مردمان تمدن جیرفت، دارای فرهنگ اساطیری غنی بودهاند.
به گفته باستانشناسان، تمدن جیرفت بهعنوان یکی از مراکز مهم تمدن شرق، هزاران سال قبل از عصر حاضر، معابد، کاخها و باروها و سازمانهای شهری پیشرفتهای داشته است. به همین جهت، برخی مورخان و باستانشناسان به جیرفت، لقب «بهشت گمشده» را دادهاند.
امیدواریم از تماشای این بخش از شاتر لذت برده باشید. آیا تاکنون از موزه باستانشناسی جیرفت بازدید کردهاید؟ در مورد این موزه اطلاع داشتید؟ در مورد تمدن باستانی جیرفت چطور؟