درمان دیسک کمر با لیزر
رپورتاژ آگهی : جراحی لیزری دیسک در 85 % موارد موثر است و نیاز به بستری و بیهوشی و عوارض زیادی ندارد و روز بعد از عمل درد در بیمار از بین میرود. و در درمان دردهای کمر و سیاتیک بکار میرود
لیزر در واقع یک نور تقویت شده و متمرکز است که کاربردهای زیادی از جمله در صنعت،در ایجاد برشهای ظریف مانند بریدن فلز و موزاییک و در پزشکی از نوع ضعیف آن برای انجام عمل جراحی در چشم و در ستون مهره ها بکار می رود.
لیزر در درمان بیماری دیسک کمری، تنگی کانال نخاعی و نیز دردهای پس از عمل جراحی باز که اصطلاحا عمل جراحی شکست خورده نامیده می شود به کار میرود.
. یکی از مزایای مهم عمل درمان دیسک کمر با لیزر این است که نیاز به بیهوشی ندارد. در نتیجه با افزایش فشار داخل دیسک که اصطلاحا دیسکوگرافی نامیده میشود جراح پی می برد که آیا دردی که بیمار از آن شکایت می کنند مربوط به آن دیسک خاص می باشد یا خیر؟
عمل جراحی دیسک با لیزر چیست ؟
عمل جراحی دیسک با لیزر در اتاق عمل زیر راهنمایی دستگاه رادیولوژی که اصطلاحاً فلوروسکوپ نامیده می شود و یا با کمک سی تی اسکن انجام می شود زیرا برای انجام این کار جراح باید دقیقا سوزن را وارد هسته دیسک کند.
انواع درجات پارگی دیسک ها
اصولاً پارگی دیسک ها چهار درجه دارد درجه یک فقط برجستگی در کل دیسک ایجاد می شود
در درجه دوم پارگی در لابه های بیشتری از حلقه اطراف دیسک ایجاد می شود اما این پارگی کامل نیست
درجه سوم هنگامی است که تمام لایه های حلقه دریک محل پاره می شود و در واقع یک سوراخ در داخل دیسک به وجود می آید و محتویات دیسک وارد کانال نخاعی می شود اما هنوز به هسته اصلی وصل است
درجه چهارم هنگامی است یک سوراخ در داخل دیسک به وجود می آید و قطعه ای از هسته دیسک از سوراخ کاملاً کنده شده و در داخل کانال نخاعی قرار گرفته و ارتباطی با بقیه دیسک ندارد . که اصطلاحاً ( disc free fragment ) نامیده می شود عمل جراحی لیزری دیسک در دیسک های عود کننده بعد از عمل جراحی و نیز در سندرم های شکست خورده جراحی نیز به کار میرود.
موارد منع استفاده از لیزر شامل موارد زیر است:
اگر بیمار علائم عصبی داشته باشد مثلا نتواند روی پنجه پا یا پاشنه پا راه برود و یا دچار بی اختیاری ادرار و مدفوع شده باشد لیزر قابل استفاده نیست.
مکانیزم عمل لیزر و نتیجه درمانی آن به شرح زیر است:دانشمندان نشان دادند که وارد کردن 1200 ژول انرژی لیزر به داخل دیسک باعث کاهش 2.4 گرم از دیسک می شود.
آقای Choy 389 نفر را مورد مطالعه قرار گرفته داده اند و پس از دوسال حدود 78.4% بیماران نتیجه خوب داشتند همچنین در 1000 بیمار که مبتلا به دیسک کمر بودند پس از انجام لیزر درصد موفقیت 84 درصد است.
قبل از شروع درمان با لیزر یک ماده حاجب به داخل دیسک کمر تزریق می شود و فشار داخل دیسک بالا برده می شود در صورتی که دیسک پاره باشد ماده حاجب از داخل دیسک خارج می شود و به علت بالا رفتن فشار داخل دیسک نیز بیمار احساس درد می کند که اگر درد بیمار شبیه همان درد اصلی بیمار باشد معمولا این گونه بیماران از درمان دیسک نتیجه بهتری خواهد کرد.
نحوه انجام درمان دیسک کمر با لیزر
برای انجام لیزر بیمار به روی شکم می خوابد. برای جلوگیری از صدمه ریشه عصبی لازم است که بیمار بیهوش کامل نباشد بنابراین از بی حسی موضعی و خواب کردن بیمار با داروی آرامبخش ( sedation ) استفاده میشود.
پس از استریل کردن کمر بیمار و انداختن پارچه های استریل، یک سوزن نمره 18 به طول 7 اینچ یا 17.5 سانتی متر وارد فضای دیسکی می شود و هر یک سانتیمتر که سوزن را به پیش میبریم با فلوروسکوپی چک می کنیم تا سوزن را در فضای مناسب قرار دهیم.معمولا 1200 ژول انرژی به داخل هر دیسک تزریق می شود و بیمار همان روز به منزل می رود و نیاز به بستری شدن ندارد و درد بیمار از روز بعد از عمل از بین می رود.
شایع ترین عارضه ذکر شده برای عمل جراحی دیسک با کمک لیزر عفونت محل دیسک یا دیسکیت میباشد و عوارض دیگر مانند صدمه عروقی داخل شکم و عوارض عصبی نادر است.برای مطالعه بیشتر به وبسایت دکتر قاسم اسحاقی فوق تخصص جراحی ستون فقرات و دیسک کمر مراجعه فرمایید.