وی فور یو
یک سال پیش / خواندن دقیقه

دلایلی که ثابت خواهد کرد خوردن بیش از حد شکر مضر است

دلایلی که ثابت خواهد کرد خوردن بیش از حد شکر مضر است

شکر از جمله مواد غذایی رایجی است که باید میزان مصرف آن را به دقت کنترل کنید؛ چراکه مصرف بیش از اندازه ی آن، عوارض و مضرات قابل توجهی را در بدن ایجاد می کند.

چرا شکر زیاد برای سلامتی مضر است 

 شکر از جمله مواد غذایی رایجی است که باید میزان مصرف آن را به دقت کنترل کنید؛ چراکه مصرف بیش از اندازه ی آن، عوارض و مضرات قابل توجهی را در بدن ایجاد می کند. حتی غیرمنتظره ترین خوراکی های مصرفی نیز معمولاً مقادیر متفاوتی از شکر را شامل می شوند.در این مقاله تلاش خواهد شد تا ضمن بررسی برخی از مضرات مهم مصرف بیش از حد شکر در بدن، فهرستی از خوراکی های پُرشکر و نیز پیشنهادهایی در خصوص تعدیل مصرف این ماده ی غذایی ارائه شود.

مضرات و عوارض مصرف بیش از اندازه ی شکر در بدن

دانسته های عمومی در خصوص مضرات مصرف شکر کافی و جامع نیست و این خود دلیلی بر سهل انگاری در خصوص خوردن شکر محسوب می شود. تحقیقات مختلف به اثبات رسانده اند که مصرف بیش از حد شکر در بدن، سبب بروز مشکلات و بیماری های زیر می شود :

1.شکر از عوامل مهم چاقی است:نرخ چاقی در جهان روبه افزایش است و قندهای اضافه شده به مواد غذایی و نوشیدنی های مصرفی از مهم ترین علت ها به حساب می آیند. قندها نه تنها سبب جلوگیری از اشتها نمی شوند، بلکه در افزایش تمایل به خوردن غذا و گرسنگی تاثیر مستقیم دارند.
 
2.شکر خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد: شواهد متعددی نشان می دهند که مصرف زیاد شکر می تواند سبب چاقی، افزایش تری گلیسرید، چربی و نیز فشار خون شود؛ عوارضی که همگی زمینه ساز اصلی بیماری های قلبی هستند. همچنین شکر در شکل گیری رسوبات قلبی و گرفتگی عروق بی تاثیر نیست.
 
3.شکر موجب افزایش جوش و آکنه می شود: تاثیر مصرف شکر بر سلامت پوست، موضوعی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با این حال باید دانست که مواد قندی، با افزایش قند خون و انسولین، باعث ترشح آندروژن، تولید روغن و همچنین التهاب می شوند که این موارد در شکل گیری آکنه نقش گسترده ای دارند.
 
4.شکر خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را افزایش می دهد:شیوع دیابت در سراسر جهان در 30 سال گذشته تقریباً دو برابر شده است و مصرف زیاد مواد قندی مهم ترین عامل در این رابطه شناخته می شود. مصرف طولانی مدت و زیاد خوراکی های دارای مواد قندی بالا، بدن را در برابر انسولین مقاوم می کند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس تولید شده و سطح قند خون را تنظیم می کند.
 
5.شکر خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد:در حالی که رژیم غذایی سالم می تواند به بهبود خلق وخوی شما کمک کند، مواد غذایی فرآوری شده و حاوی شکر زیاد، احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش می دهند. شکر با تغییر میزان قند خون، اختلال در انتقال دهنده های عصبی و التهاب می تواند بر سلامت روان تاثیرگذار باشد.
 
6.شکر موجب ابتلا به کبد چرب می شود: فروکتوز یکی از انواع قند است که تقریباً به طور انحصاری در کبد جذب می شود و کبد این قند را به انرژی تبدیل کرده یا آن را به صورت گلیکوژن ذخیره می کند. به این ترتیب آشکار است که مصرف زیاده از حد فروکتوز، با دچار شدن به کبد چرب رابطه ی مستقیم دارد.
 
7.شکر پوسیدگی دندان را تسریع می کند: پس از خوردن قند، باکتری ها یک لایه ی نازک از پلاک روی دندان ها تشکیل می دهند. این باکتری ها همچنین با قندهای موجود در غذاها و نوشیدنی ها واکنش می دهند و این واکنش باعث آزاد شدن اسیدی می شود که به دندان ها آسیب می رساند.

خوراکی های دارای بیشترین میزان شکر را بشناسید

کاپ کیک

ثابت شده است که در برخی موارد، مصرف بیش از اندازه ی شکر و دچار شدن به عوارضی که این ماده در بدن ایجاد می کند، در نتیجه ی عدم شناخت کافی نسبت به مواد مغذی موجود در خوراکی ها است؛ تعدادی از خوراکی هایی که بیشترین میزان شکر را دارا هستند، اما در گروه پرمصرف ترین مواد غذایی قرار می گیرند، عبارت اند از :

 

1.نوشابه ها:نوشابه های گازدار از اصلی ترین نوشیدنی های مضرِ دارای شکر زیاد هستند که باید مصرف ان ها را متوقف کنید. پوکی استخوان، چاقی و ابتلا به دیابت نوع دوم، از رایج ترین عوارض این نوع از نوشیدنی ها به حساب می آیند.

2.آب میوه ها: برای تولید آب میوه ی طبیعی، میوه های زیادی مصرف می شوند؛ بنابراین یک لیوان آب میوه، شکر خیلی بیشتری نسبت به مصرف خود میوه دارد. آب میوه های مصنوعی نیز به دلیل مواد شیرین کننده ای که به آن ها اضافه می شود، جزء ناسالم ترین نوشیدنی ها از نظر میزان شکر محسوب می شوند.

3.کورن فلکس ها: کورن فلکس ها که از صبحانه های رایج، به خصوص در میان کودکان به شمار می روند، حاوی مقادیر زیاد شکر در حجم اندک هستند. خوردن کورن فلکس ها به دلیل برخورداری از غلات فرآوری شده و شکر زیاد توصیه نمی شود.

4.سوپ های آماده:سوپ هایی که خودتان تهیه می کنید را می توان از خوراکی های مفید در وعده های مختلف غذایی دانست، اما سوپ های آماده گرچه در ظاهر ارتباطی با شکر ندارند، اما مقادیر زیادی از شکر در افزودنی های آنان استفاده شده است. هم چنین مواد فرآوری شده ی موجود در این نوع سوپ ها باعث می شوند تا ارزش غذایی پایینی داشته باشند.

5.نوشیدنی های انرژی زا:ورزشکاران و مردم عادی اغلب این نوشیدنی ها را به عنوان منبعی غنی از مواد مغذی سالم می دانند؛ تصوری که با واقعیت سازگار نیست. نوشیدنی های انرژی زا حاوی مقادیر بسیار زیادی از شکر هستند و واکنشی به مراتب بیشتر از حتی نوشابه های عادی یا آب میوه ها در بدن ایجاد می کنند.

خوراکی های کم ضرری که می توان آنها را جایگزین کرد

پاستیل شکری

همان طور که مشاهده کردید، خوراکی های مضر از نظر میزان شکر، معمولاً در شمار خوراکی های پرمصرف روزانه ی ما طبقه بندی می شوند؛ همین رایج بودن و کثرت مصرف باعث می شود تا حذف این مواد خوراکی دشوارتر گردد. بنابراین اگر خوراکی های نام برده شده را زیاد مصرف می کنید، می توانید مواد غذایی زیر را به عنوان جایگزینی کم خطرتر برای مواد قندی مضر درنظر بگیرید :

1.شکلات تلخ:شکلات تلخ شکلاتی است که بیش از 70 درصد آن از کاکائو تشکیل شده باشد. شکلات تلخ حاوی ترکیبات مفیدی به نام پلی فنل است که در سلامت قلب مفید هستند. برای تهیه ی آسان انواع شکلات های تلخ خارجی و ایرانی مرغوب می توانید از فروشگاه دیجی کالا کمک بگیرید.

2.خرما :خرما سرشار از مواد مغذی ضروری مانند فیبر، پتاسیم و آهن است و در ضمن مزه ی شیرینی دارد که می تواند میل شما را نسبت به مصرف خوراکی های با میزان شکر بیش از حد کنترل کند.

3.آجیل و خشکبار: قرار دادن آجیل و مغزها نه تنها نیاز شما به مصرف شیرینی جات را برطرف می کنند، بلکه منبعی غنی از مواد مغذی مورد نیاز بدن محسوب می شوند. این مواد خوراکی سرشار از چربی های سالم، پروتئین و فیبر هستند.

4.پاستیل ها: پاستیل ها از خوراکی های محبوبی به شمار می روند که اگر به میزان متعادل مصرف شوند، می توانند فوایدی داشته و جایگزینی مناسب برای مواد قندی پرضرر باشند. پاستیل خواص ضدالتهابی داشته و دردهای مفصلی را کاهش می دهد و ژلاتین موجود در آن نیز سرشار از پروتئین است.
 
کاهش کلسترول خون، تأمین بخشی از اسیدفولیک مورد نیاز زنان، پیشگیری از نازکی مو و بهبود افسردگی از دیگر خاصیت هایی است که برای این خوراکی می توان نام برد. البته مصرف زیاده از حد پاستیل سبب خرابی دندان ها، چاقی و مشکلاتی از این دست می شود. پیشنهاد می کنیم ابتدا انواع پاستیل های بسته بندی یا کیلویی را از نظر کیفیت و قیمت مقایسه کنید و سپس اقدام به خرید نمایید.
 
نتیجه گیری
مصرف زیاد و مداوم مواد قندی می تواند شما را در معرض ابتلا به بیماری ها و مشکلاتی قرار دهد که یا جبران ناپذیر هستند و یا مدت ها شما را درگیر روند درمانی می کنند؛ لذا شایسته است تنها با مراعات میزان مصرف این ماده ی مغذی، گامی مهم در جهت حفظ سلامت خود بردارید.

هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع