مشکلات بینایی کودکان و عوامل مؤثر در بروز آن
در حال حاضر، بسیار کمتر از قبل افرادی وجود دارند که مراجعه به چشم پزشک به عنوان یک اقدام پیشگیرانه را ندانند. این مراجعات دورهای به معنای بررسیهای منظم چشم پزشکی، از اهمیت زیادی برخوردار است و میتواند از بروز مشکلات و عوارض چشمی جلوگیری کند. با این حال، هنوز بسیاری از افراد اطلاعات کافی درباره عواملی که ممکن است به مشکلات بینایی کودکان منجر شوند ندارند. در این بخش از پلاس وی به شما با این عوامل آشنا میشویم.
آیا تا به حال بینایی کودک خود را تست کرده اید یا از معاینه چشم او اطلاع دارید؟ در سنین کودکی، زمان برای رسیدگی به مشکلات بینایی بسیار مهم است. معاینات سالانه بینایی سنجی که از نوزادی شروع میشود، برای کودکان بسیار مفید است. کودکانی که با مشکلات بینایی مواجه هستند، باید بیش از یک بار در سال این معاینات را انجام دهند.
دلایل مؤثر در ایجاد مشکلات بینایی کودکان
عواملی که احتمال بروز مشکلات بینایی در کودکان را افزایش میدهند عبارتند از:
- مادری که شغل سختی دارد و در شرایط استرس زیادی قرار دارد.
- داشتن وزن کم هنگام تولد و یا زایش زودرس.
- داشتن سابقه بیماری چشمی در خانواده مانند آب مروارید.
- مادری که در دوران بارداری عفونتهایی از قبیل ایدز، سرخک، تبخال و یا بیماریهای مقاربتی داشته است.
- داشتن مشکلات در سیستم عصبی، که معمولا با علائمی مانند تشنجها و یا تأخیر در رشد ظاهر میشود.
معاینات چشم نوزاد و کودک چقدر اهمیت دارد؟
برای تشخیص سریعتر مشکلات بینایی در نوزادان، معاینه چشم در ابتدای تولد توسط پزشکان انجام میشود. سپس در سنین ورود به مدرسه، ارزیابی چشم به طور منظم انجام میشود و همچنین سالانه کودکان باید توسط پزشک اطفال معاینه شوند.
این معاینات به بررسی مواردی مانند ضعف بینایی و انحراف چشم میپردازند. اگر در معاینهها نور قرمز در چشمهای کودک دیده نشود، این ممکن است نشانه وجود مشکلاتی مانند آب مروارید یا مسائل دیگر باشد.
همچنین پزشکان باید درباره سابقه خانوادگی و وجود مشکلات بینایی پرسش کنند. با این حال، در دستورالعملهای غربالگری کودکان، عموما ذکر شده است که مراجعه به چشمپزشک لازم نیست مگر اینکه مشکلی وجود داشته باشد. این مشکلات همچنین در معایناتی که پزشک اطفال انجام میدهد، مشخص میشوند.