دوربین های فیلمبرداری خانگی چه تغییراتی داشته اند؟
دوربین های فیلمبرداری خانگی طی چند سال گذشته تغییر زیادی کردند. اولین و مهم ترین تغییر هم مربوط به روش ضبط ویدیو ها است. اصلاً فرقی ندارد که بخواهید با رزولوشن معمولی فیلمبرداری کنید یا به رزولوشن Full HD یا 4K نیاز دارید. به هرحال دیگر دوربین های فیلمبرداری که روی فیلم ضبط می کردند کاملاً منسوخ شدند و عملاً هیچ دوربینی را در بازار پیدا نمی کنید که روی فیلم های مغناطیسی ضبط کنند.
اصلاً دوربین فیلمبرداری خانگی یعنی چی؟
دوربین های فیلمبرداری خانگی را در زبان تخصصی Camcorder هم می نامند. همان طور که گفتیم، این دوربین ها دیگر از هیچ فیلمی استفاده نمی کنند و به جای فیلم یک حسگر دارند که تصاویر را دریافت کرده و روی حافظه ای که در داخل دوربین است ضبط می کنند. از آنجا که این دوربین ها برای کاربران خانگی ساخته می شود، سازندگان سعی می کنند که تا جای ممکن، روند ضبط فیلم را ساده تر کنند.
به همین علت هم در اغلب آن ها، یک حافظه داخلی در خود دوربین وجود دارد که ویدیو ها روی آن ضبط می شوند. شما این حافظه را نمی توانید ببینید یا خارج کنید.
بلکه هر زمان که می خواهید فیلم ها را ببینید، باید دوربین فیلمبرداری را مستقیماً به تلویزیون وصل کنید و دکمه پخش (Play) را بزنید تا ویدیو های ضبط شده روی تلویزیون پخش شوند. البته می توانید آن ها را روی نمایشگر خود دوربین هم ببینید که البته به دلیل اندازه کوچک نمایشگر، چندان لذت بخش نیست و صرفاً برای بررسی کیفیت ضبط و کادربندی ویدیو ها استفاده می شود.
اما این حافظه داخلی نامحدود نیست. طبیعتاً مانند هر حافظه دیگری (مثل حافظه گوشی موبایلتان) این حافظه هم به زودی و پس از چند ساعت فیلمبرداری، پر می شود و امکان ضبط ویدیو های بیشتر را به شما نمی دهد. به همین علت باید ویدیو های ضبط شده را به جای دیگری منتقل کنید یا آن ها را پاک کنید. برخی از دوربین های فیلمبرداری خانگی جدید، علاوه بر حافظه خود دوربین، از یک نوع کارت حافظه هم پشتیبانی می کنند. بنابراین می توانید با استفاده از این کارت های حافظه، زمان بیشتری را ضبط کنید. اما کارت ها هم مانند حافظه های داخلی پس از مدتی پر می شوند.
اینجاست که به یک حافظه جانبی مانند هارد دیسک های اکسترنال یا یک کامپیوتر نیاز پیدا خواهید کرد. کپی کردن ویدیو های ضبط شده روی دوربین های فیلمبرداری خانگی بسیار ساده است. معمولاً دوربین ها به محض اتصال به کامپیوتر، تبدیل به یک حافظه جانبی می شود و به راحتی می توانید فایل های ویدئو یی را منتقل کنید. بهتر است ویدیو ها را به همان شکل کپی و نگهداری کنید.
بسیاری از کاربران برای راحتی استفاده از این فایل ها، آن ها را تبدیل به DVD می کنند. فراموش نکنید که بالاترین کیفیتی که DVD ها دارند، از پایین ترین کیفیت ضبط HD هم کمتر است و تبدیل کردن به DVD می تواند موجب کاهش کیفیت ویدیو های HD شود.
بنابراین اگر کیفیت ویدیو ها برایتان اهمیت دارد از تبدیل کردن آن ها به DVD پرهیز کنید.
چرا از موبایل استفاده نکنیم؟
جالب است بدانید کیفیت بسیاری از دوربین های فیلمبرداری خانگی تقریباً هم تراز کیفیت ضبط ویدئو یی گوشی های هوشمند پیشرفته است.
یعنی اگر رزولوشن و کیفیت رنگ و نور آن ها را با یک گوشی پیشرفته مقایسه کنید، احتمالاً به سختی تفاوت بین آن ها را درک خواهید کرد. حالا سؤال اینجاست که اصولاً چرا باید به جای موبایل، از یک دوربین استفاده کنیم؟
مهم ترین تفاوت به حسگر این دوربین ها برمی گردد. اگرچه رزولوشن ویدیو های اغلب گوشی های هوشمند و دوربین های فیلمبرداری یکسان است، اما فراموش نکنیم که حسگر یک دوربین، مستقیماً برای ضبط طولانی مدت فیلم در شرایط نوری مختلف طراحی شده و احتمالاً در نور کم، کیفیت بهتری نسبت به یک گوشی خواهد داشت.
اما مهم ترین موضوع در اینجا، به لنز دوربین برمی گردد.
حتی بهترین گوشی های هوشمند هم در طراحی خود با محدودیت بسیار زیادی روبرو هستند که به اندازه کوچک آن ها مربوط می شود.
لنز دوربین گوشی ها نمی تواند اندازه بزرگی داشته باشد، اما دوربین های فیلمبرداری دارای لنز های فوق العاده باکیفیت تر و بزرگ تری هستند و نه تنها تصویر بهتر و شفاف تر با اعوجاج کمتری را ضبط می کنند، بلکه امکان زوم اپتیکال هم دارند که موضوع بسیار مهمی است.
حتماً پیش از این تجربه فیلمبرداری در یک جمع خانوادگی را داشته اید. مثلاً هنگام فیلمبرداری از عروس و داماد، خیلی وقت ها نمی توانید به اندازه کافی به سوژه نزدیک شوید و البته، واید بودن لنز های گوشی های هوشمند باعث می شود تا وقتی به سوژه نزدیک می شوید هم تصویر به شدت اعوجاج پیدا می کند و چهره افراد را زشت و ترسناک ضبط می کند!
زوم اپتیکال در لنز دوربین های فیلمبرداری خانگی یک قابلیت فوق العاده برای فیلمبرداری از فواصل دور محسوب می شود. البته در هنگام خرید دوربین باید حتماً به مقدار زوم اپتیکال و دیجیتال دوربین دقت کنید. در بسیاری از دوربین ها به لحاظ تبلیغات تجاری، این مقدار زوم را به صورت ترکیبی می نویسند.
به عنوان مثال مقدار زوم را روی دوربین 500X ذکر کرده اند که به معنی این است که این دوربین می تواند تصویر را تا 500 برابر بزرگنمایی کند. اما این مقدار احتمالاً ترکیب زوم اپتیکال 10X و زوم دیجیتال 50X است. آنچه که برای شما اهمیت دارد، زوم اپتیکال است. زیرا این مقدار زوم توسط لنز دوربین اتفاق می افتد و موجب افت کیفیت نمی شود.
در حالی که زوم دیجیتال، در واقع بزرگنمایی نرم افزاری تصویر است و موجب افت کیفیت تصویر می شود.
دقت داشته باشید که خیلی اوقات این افت کیفیت را روی نمایشگر کوچک دوربین نمی بینید، اما روی تلویزیون های بزرگ به شدت مشخص و آزار دهنده می شود.
آیا دوربین های فیلمبرداری عکس هم می گیرند؟
خیلی از دوربین های فیلمبرداری، فلاش های قوی ای هم دارند و می توانید در نور کم از آن ها برای روشن کردن صحنه و گرفتن عکس استفاده کنید. اما به هرحال پیشنهاد می کنیم اگر فیلمبرداری اولویت اول شماست، دوربین های فیلمبرداری گزینه بهتری برایتان خواهد بود.
باتری دوربین های فیلمبرداری خانگی
دوربین های فیلمبرداری برای ضبط ویدیو های طولانی مدت بهینه می شوند و از ارگونومی بدنه گرفته تا باتری، همه اجزای این دوربین ها برای همین منظور طراحی شده اند. باتری این دوربین ها معمولاً از نوع شارژی لیتیومی هستند که دوام و قدرت بالایی دارند تا بتوانند از پس انرژی مصرفی لنز دوربین و نمایشگر بزرگ آن برآیند. اما مشکل اینجاست که بدون آن باتری کلاً کار نمی کنند. یعنی اگر باتری دوربینتان از نوعی است که نمی توانید آن را روی خود دوربین شارژ کنید، کار کردن بدون باتری برایتان غیر ممکن می شود.
برخی از دوربین ها هم هستند که شارژر آن ها می تواند به عنوان آداپتور عمل کند. یعنی می توانید سیم برقی که از آداپتور (شارژر) دوربین بیرون می آید را به دوربین وصل کرده و در هنگامی که باتری در دسترس نیست، مستقیماً از برق مستقیم استفاده کنید. البته طبیعتاً دیگر نمی توانید دوربین را به اطراف حمل کنید یا در فضای باز با محدودیت هایی روبرو هستید.
برخی از دوربین های فیلمبرداری خانگی جدید تر هم در بازار هستند که عملاً بدون شارژر عرضه می شوند.
در واقع شارژر این دوربین ها در داخل خود دوربین قرار دارد و کافیست سیم شارژ را مانند یک گوشی موبایل به آن متصل کنید تا همزمان، در هنگام کار، باتری دوربین را هم شارژ کند. مزیت این دوربین ها این است که می توانید آن ها را توسط یک پاور بانک هم شارژ کنید. بنابراین خیالتان راحت است که اگر در فضای باز و دور از برق به شارژ نیاز داشتید، دوربینتان خاموش نخواهد شد.
آیا می توانم از میکروفون یا هدفون استفاده کنم؟
این موضوع بسیار مهمی است که باید قبل از خرید به آن توجه کنید. اگرچه دوربین های فیلمبرداری خانگی دارای میکروفون های بسیار قدرتمندی هستند و کیفیت صدای آن ها بسیار قوی تر و شفاف تر از گوشی های موبایل هوشمند است، اما گاهی اوقات، در هنگام ضبط سمینار ها یا مراسم خاص نیاز داریم تا صدا را با نهایت شفافیت و وضوح ضبط کنیم. در چنین مواقعی لازم است تا از میکروفون های اکسترنال استفاده کنیم که در وب سایت نورنگار می توانید انواع مختلف با قیمت های متنوعی از آن ها را بیابید.
برای اتصال این میکروفون ها به دوربین، نیاز به جک ورودی صدا دارید. اگر دوربینتان دارای این گزینه است، می توانید قبل از ضبط کابل میکروفون را به دوربین وصل کنید تا صدایی شفاف را مستقیماً روی ویدیو ها ضبط کنید.
مهم ترین چیزی که درباره این دوربین ها وجود دارد، راحتی استفاده از آن هاست. فراموش نکنید که برخلاف دوربین های عکاسی یا تلفن های هوشمند، این ابزار دقیقاً برای فیلمبرداری ساخته شده است. بنابراین باید در دستتان راحت باشد و بتوانید ساعت ها با آن کار کنید.
بنابراین بهتر است حتماً قبل از خرید، به یک فروشگاه معتبر مراجعه کرده و دوربین را در دست بگیرید و راحتی آن را بررسی کنید. ما پیشنهاد می کنیم برای خرید دوربین فیلمبرداری خانگی با خیال راحت، حتما به مراکز معتبری مثل فروشگاه نورنگار مراجعه کنید.