ظاهرا نهادهای رگولاتوری چین به شرکتهای فناوریمحور این کشور گفتهاند که دسترسی به چتبات هوش مصنوعی ChatGPT را غیرممکن کنند. منابع آگاه میگویند دولت چین نگران است که ChatGPT به هنگام پاسخ به سؤالات سیاسی حساس، جملات «بدون سانسور» به کار ببرد.
بر اساس گزارش Nikkei Asia به نقل از منابع آگاه، رگولاتوریهای چین به شرکتهای بزرگ تنسنت و انت گروپ (زیرشاخهی گروه تجاری علیبابا) گفتهاند که نهتنها دسترسی به چتبات آمریکایی ChatGPT را محدود کنند بلکه قبل از توسعهی چتبات اختصاصی با مقامات دولت چین در ارتباط باشند.
دولت چین رویکردی سختگیرانه در قبال سانسور محتوا دارد و نهادهای رگولاتوری این کشور معمولاً در زمانی سریع به فناوریهای جدید واکنش نشان میدهند. برای نمونه چین ماه گذشهی میلادی قوانین جدیدی معرفی کرد که روی «تولید محتوای مصنوعی» نظیر دیپفیک تمرکز دارند. چین میگوید این قوانین در تلاشند از مردم در برابر مسائلی مانند جعل هویت محافظت کنند.
شرکتهای فناوریمحور بزرگ چین همواره مجبور بودهاند سایر ابزارهای هوش مصنوعی نظیر سرویسهای تولید عکس را سانسور کنند. برای نمونه ابزاری که توسط شرکت بایدو تولید شده است نمیتواند هیچ تصویری از میدان تیانآنمن بسازد.
ChatGPT بهصورت رسمی در چین قابل دسترس نیست، اما جنجال زیادی در بین کاربران اینترنت و اعضای جامعهی هوش مصنوعی در این کشور ایجاد کرده است. بسیاری از اعضای این جامعه گفتهاند چنین فناوری جدیدی میبایست ابتدا در چین توسعه داده میشد. برخی از کاربران گفتهاند قوانین سختگیرانهی دولت مانعی برای تولید چنین ابزارهای خلاقانه و پرکاربرد است.
نشریهی Nikkei Asia میگوید گروهی از کاربران چینی از طریق سرویس VPN و گروهی دیگر از طریق سرویسهایی ویژه در اپلیکیشن ویچت به ChatGPT دسترسی پیدا کردهاند. گفته میشود تنسنت، توسعهدهندهی ویچت، شماری از این سرویسها را از دسترس خارج کرده است.
چاینا دیلی، بزرگترین روزنامهی انگلیسیزبان چین، این هفته در گزارشی هشدارآمیز گفت که ChatGPT ممکن است عاملی برای پخش پروپاگاندای غربی باشد. منابع آگاه به Nikkei Asia گفتهاند که سختگیری دولت چین به شرکتهای فناوریمحور این کشور اتفاق تعجببرانگیزی نیست. یکی از مدیران فناوری که نخواسته نامش فاش شود، به Nikkei Asia گفته است: «از همان ابتدا میدانستیم که ChatGPT به دلیل مسائل مربوط به سانسور، هرگز نمیتواند وارد چین شود. چین به نسخههایی اختصاصی از ChatGPT نیاز خواهد داشت.»
از زمان انتشار عمومی ChatGPT در اواخر سال گذشتهی میلادی، شرکتهای چینی تنسنت و بایدو و علیبابا اعلام کردهاند که روی سرویسی مشابه کار میکنند. بایدو شب گذشته گفت چتبات ERNIE Bot را بهزودی با موتور جستوجویش ادغام میکند.