روش نگهداری از سهره یا همان "فنچ"
سهره نوعی پرنده کوچک و شاد است که امروزه به محبوبیت بالایی در نظر دوست داران حیوانات خانگی رسیده است. این پرندگان که که در انواع و رنگ های مختلفی یافت می شوند ، بسیار سرگرم کننده بوده و مراقبت از آن ها بسیار آسان است. این پرندگان در محیط های بسیار کوچک نیز به زندگی خود ادامه می دهند ؛ این ویژگی باعث شده که بسیاری از افرادی که در آپارتمان های کوچک زندگی می کنند نیز از این پرنده به عنوان پرنده خانگی خود نگهداری کنند. ویژگی مثبت دیگر پرندگان سهره و یا همان فنچ این است که آن ها همانند طوطی ها نیازمند توجه مداوم نیستند و به راحتی با شرایط زندگی شما سازگار می شوند. در این قسمت از پلاس وی به ارائه نکاتی در زمینه نگهداری از سهره "فنچ" خواهیم پرداخت.
خصوصیات کلی پرنده سهره
پرندگان سهره در سراسر جهان یافت می شوند و امروزه بسیاری از پرورش دهندگان پرندگان ، به پرورش این پرنده کوچک روی آورده اند.
این پرندگان کوچک دارای اندازه ای حدود 7.5 تا 20 سانتی متر اند . بسته به نوع سهره ای که انتخاب می کنید ، آن ها دارای پرهای رنگین در قسمت سر خود هستند. فنچ ها پرندگانی ساکت و پر جنب و جوش هستند و بین 5 تا 10 سال عمر می کنند ، البته در برخی موارد آن ها تا 27 سال نیز عمر داشته اند . همانطور که گفته شد این پرندگان دارای انواع بسیار مختلفی هستند ، برخی از آن ها وحشی و برخی دیگر اهلی اند اما با این وجود همه این پرندگان اعم از وحشی و اهلی ، متعلق به یکی از چهار خانواده زیر می باشند :
- فرینگیلیدا :این خانواده از پرندگان فنچ یکی از پرطرفدار ترین انواع پرندگان سهر می باشد. این خانواده از پرندگان سهر دارای 125 زیر شاخه با نام های پسریدا، پلوسیدا و ... می باشد.
- استریلدیدا : این خانواده از پرندگان فنچ شامل فنچ های چمنی ، واکسها، مونیا ها و ... . این خانواده از پرندگان فنچ نیز دارای 133 گونه مختلف هستند.
- پلوسیداها :فنچ های پلوسیدا شامل فنچ های بافنده و شب رنگ هستند. این خانواده دارای 156 زیر شاخه اند.
- پاسریدا :این خانواده از پرندگان سهر، دارای 32 گونه مختلفند.
طیف گسترده ای از پرندگان فنچ ، در صنعت حیوانات خانگی وجود دارند. لیستی از فنچ ها که در سراسر نقاط جهان یافت می شوند ، عبارتند از:نقره آفریقایی ، طوطی فینچر آبی ، گره تاج ویور، گنج الماس ، لیدی گولدیان، بافنده نارنجی، بهشت ویدا، پینتای ویدا، قرمز فینچر استار، طوطی سرخ، فنچ توت فرنگی.
مراقبت و تغذیه سهره
این پرندگان نیازمند غذا و آب تازه به صورت روزانه هستند. تغذیه پرندگان فنچ بسیار آسان است.
- غذای پرندگان :دانه های مخصوص فنچ ها به راحتی در دسترس است. این پرندگان تنها یک قاشق چای خوری دانه در طول روز می خورند و به ندرت پرخوری می کنند اما با این حال ممکن است در هنگام غم و ناراحتی و یا در هنگام سرد بودن هوا، پر خوری کنند.
- مکمل : مکمل مورد نیاز این پرندگان بسیار مهم است و باید در ظرفی جداگانه برای این پرنده تهیه شود.
- جوانه و ارزن :دانه جوانه زده و ارزن مرطوب نیز مورد علاقه این پرندگان است.
- پروتئین : غذاهای پروتئین دار شامل تخم مرغ ، شیر ، گندم خیس شده ، حشرات مانند کرم ها و مگس ها و غذای سگ می باشد.
- ویتامین ها :روغن کُد و ویتامین D برای پرندگانی که از تابش نور آفتاب بی بهره اند نیز لازم می باشد.
- کلسیم : پوست تخم مرغ منبع غنی کلسیم است و به پرندگان در داشتن منقاری محکم کمک خواهد کرد.
- مکمل های درمانی گاه به گاه : مکمل های غذایی شامل سبزیجات مانند :اسفناج ، جوجه تازه ، هویج، قاصدک ، کاهو و همچنین مقداری کمی سیب و گلابی است. عسل و میوه نیز برای پرنده مغذی می باشد.
- آب: روزانه آب تازه برای پرنده خود مهیا کنید و همچنین می توانید ویتامین ها و مواد معدنی محلول را نیز به آب اضافه کنید.
- حمام :حداقل هفته ای یک مرتبه با قرار دادن ظرفی حاوی آب درون قفس ، فنچ را استحمام کنید. استحمام به فنچ ها در داشتن ماهیچه هایی قوی کمک می کند.
- نظافت پرنده :ناخن های فنچ گاهی اوقات نیازمند کوتاه شدن هستند اما با این حال مراقب باشید تا ناخن آن ها را از ته نگیرید زیرا احتمال خونریزی رگ های آن ها وجود خواهد داشت.
آشیانه مناسب سهره "فنچ"
- قفس پرنده :قفس مناسب برای فنچ ها قفسی حداقل به اندازه 30 در 45 سانتی متر است. در صورت تمایل به نگهداری از دو فنچ ، لازم است که قفس بزرگتری مهیا کنید. ظروف مناسب برای تامین غذا، آب و سایر مکمل ها و همچنین ظرفی مخصوص حمام برای این پرنده لازم و ضروری می باشد . قرار دادن کاغذ در کف قفس به تمیز کردن راحت تر آن کمک خواهد کرد.
- نشیمنگاه پرنده :دو یا سه عدد چوب نرم در قطر 3.4 تا 3.8 برای نشیمنگاه پرنده مناسب می باشد.
- محل نگهداری قفس :بهتر است قفس را روی پایه ای بلند قرار دهید و نوری کافی و مناسب برای آن را تامین کنید. قرار دادن قفس در کنار دیوار نیز به ایجاد حس امنیت در او کمک خواهد کرد . قفس را از درها و پنجره ها و همچنین نور مستقیم آفتاب دور نگه دارد که این امر به جلوگیری از گرم شدن بیش از حد قفس و پرنده کمک می کند. دمای مناسب برای نگهداری فنچ در روز دمای 15 تا 21 درجه سانتی گراد و در شب تا 4 درجه سانتی گراد می باشد. در طول شب قفس پرنده را بپوشانید که این امر باعث ایجاد احساس امنیت بیشتر در او خواهد شد و همچنین لازم به ذکر است این پرندگان نیازمند مکانی با تهویه مناسب هستند.
نگهداری
این پرندگان نیازمند محیطی تمیز، غذای تازه و آب روزانه هستند که این موارد به جلوگیری از بروز بیماری در پرندگان کمک می کند. مراقبت های اساسی قفس شامل تمیز کردن روزانه آب و غذای آن است. هر دو سه روز یک بار نیز لازم است که کاغذ موجود در کف قفس را تعویض کنید. هفته ای یک مرتبه قفس را شستشو دهید.
رفتارهای اجتماعی
این پرندگان بسیار اجتماعیی بوده و به کودکان و سایر حیوانات آسیبی نمی رسانند. این پرندگان بسیار سازگار بوده و با شرایط محیطی خود را وفق می دهند اما با این حال ممکن است گونه های بزرگتر این پرندگان نسبت به گونه های کوچکتر آن ، دارای رفتار تهاجمی تری باشند. بهتر است از جمع شدن دور و بر قفس پرنده خودداری کنید زیرا این امر باعث پر پر شدن بال های فنچ خواهند شد. از قرار دادن پرنده های تهاجمی در کنار این پرندگان خودداری کنید.
آموزش
این پرندگان بسیار آرام اند و کمتر پیش میاید که رفتار تهاجمی از خود بروز دهند. برای آموزش دادن به این پرندگان کافیست کمی صبور باشید و با انگشتان خود، پرنده تان را ترغیب به انجام کار مورد نظر کنید. فنچ ها به ندرت انگشتتان را گاز خواهند گرفت و اگر گاز بگیرند هم به شما آسیبی نخواهد رسید.
فعالیت ها
فنچ ها باید بتوانند به راحتی به دور و اطراف چرخیده و از لبه های قفس به این سو و آن سو حرکت کنند. از قرار دادن لوازم جانبی بیش از حد درون قفس خودداری کنید تا فضای کافی برای جنب و جوش فنچ مهیا شود. در صورت تمایل به تامین اسباب بازی های مختلف درون قفس ، می توانید به صورت دوره ای آن را با یکدیگر تعویض کنید. این پرندگان معمولا علاقه مند به برگ های مرطوب می باشند ؛ بنابراین گاهی اوقات برگی مرطوب درون قفس این پرنده قرار دهید؛ البته تنها برای مدتی کوتاه.
تولید مثل
برخی از این پرندگان به راحتی تولید مثل کرده و برخی دیگر سخت تر به این کار تن می دهند. همچنین همه این پرندگان در زمانی مشخص تولید مثل نمی کنند. برای مثال پرنده ماده حداقل باید یک ساله باشد و نر ها نباید بالای پنج سال باشند. قاعده کلی بر این منوال است که پرنده نر حداقل باید 8 ماهه باشد. تغذیه نیز در توانایی پرندگان برای تولید مثل بسیار تاثیر گذار است.
مکمل های اضافی
پروتئین ها، کلسیم و ویتامین های A و D برای تامین مواد مغذی این پرندگان لازم است. رژیم غذایی مورد نیاز این پرندگان با توجه به نوع آن ها متفاوت است. برخی از آن ها نیازمند اسفناج ، کاهو و برگ های قاصدک هستند، در حالی که برخی دیگر به رژیم غذایی حاوی جوانه گندم و روغن زیتون و تخم مرغ نیازمندند.
جنسیت
نوع نر و ماده برخی از گونه های این پرندگان دارای ظاهری متفاوت از یکدیگر و برخی دیگر دارای ظاهری یکسان هستند و فقط با رفتار و نوای نوع نر، می توان آن ها را از یکدیگر تشخیص داد.
محیط پرورش
هر یک از گونه های پرندگان فنچ نیازمند محیط پرورشی خاصی برای خود هستند . برخی از آن ها نیازمند پرورش انفرادی و برخی دیگر نیازمند پرورش گروهی هستند. بیشتر آن ها در فصل بهار زاد و ولد می کنند. برخی ترجیح می دهند در لانه ای دارای چمن جفت گیری کنند و برخی دیگر باید در لانه ای بر روی چوب تولید مثل کنند.
تخم گذاری
به طور کلی نوع ماده این پرنده، روزانه یک عدد تخم می گذارد . بعضی از گونه ها تنها 2 عدد و برخی دیگر تا 10 عدد تخم گذاری می کنند. پرنده تازه متولد شده پس از گذشت 3 هفته بالغ شده و لانه را ترک خواهد کرد.
برخی مشکلات بالقوه
فنچ ها پرندگان سر سختی هستند اما با این وجود در صورت عدم مراقبت های لازم و تمیز کردن به موقع آن ها و محیط زندگیشان ، مستعد ابتلا به بیماری خواهند بود.
علائم بیماری در این پرندگان عبارتند از :
- چشمان بسته
- پر های ریخته شده
- عدم اشتها
- تنفس نا منظم
- نگه داشتن سر در زیر باله ها
- عدم تحرک کافی
- ضعف پاها،
- گرفتگی در پاها
- کاهش وزن
- گیجی
- اسهال
- سرماخوردگی
- یبوست
بهترین درمان برای برطرف کردن این مشکلات ، تامین گرمای مناسب برای پرنده است.
قفس را در مکانی گرم دارای دمای 29 درجه سانتی گراد نگهداری کنید.
تمام پر های ریخته شده را تمیز کرده و در صورت عدم ایجاد بهبودی در پرنده به دامپزشک مراجعه کنید.