وی فور یو
2 سال پیش / خواندن دقیقه

راهنمای کامل نگهداری صحیح از پرنده فنچ + بیماری و مشکلات

راهنمای کامل نگهداری صحیح از پرنده فنچ + بیماری و مشکلات

فنچ یکی از پرندگان پرطرفدار و زیبا خانگی است که بسیاری از افراد علاقه مند به نگهداری از آن در خانه هستند، البته گفتنی است که برای نگهداری فنچ باید به برخی نکات توجه ویژه ای داشت.

همه چیز در رابطه با نگهداری فنچ و انواع آن

فنچ ها یکی از بهترین گزینه ها به عنوان پرندگان خانگی هستند زیرا شما را بیش از حد به چالش نمی کشند و سختی برایتان ایجاد نمی کنند. فنچ ها صحبت نمی کنند اما با دیدن صاحبشان بسیار ذوق می کنند و تعاملات اجتماعی آن ها بسیار عالی است. زادگاه فنچ استرالیا و بعضی از کشورهای گرمسیری در شرق آسیا ، از جمله هند و پاکستان و مصر می باشد. قدرت بدنی بالای این پرنده در نگهداری در خانه باعث می شود که از آن به عنوان گونه های مقاوم و کم هزینه در تمامی گونه ها نام برد.

قبل از هر چیز باید موارد زیر را در مورد فنچ ها بدانید :

- فنچ ها از نظر قدی تا 12 و نیم سانت رشد می کنند.

- تقریبا 5 سال عمر می کنند.

- بعضی از فنچ های نر می توانند آوازهای پدر خود را حفظ کنند و یا آن ها را به نت های هر روزه خود اضافه کنند.

- فنچ ها متابولیسم بالایی دارند و به سرعت گرسنه می شوند.

نگهداری فنچ

چگونه مکان و آشیانه زندگی فنچ را بسازیم ؟

پرنده ها جزء مخلوقات بسیار اجتماعی هستند. فنچ ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و حتی مایلند که به صورت گروهی زندگی کنند. قفس آن ها باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتوانند بدن خود را کش دهند، بال بزنند، بپرند و بازی کنند. از قفسی استفاده کنید که افقی باشد.

پس قفسی انتخاب کنید که حداقل 30 در 30 در 38 سانتیمتر باشد. هرچقدر که پرنده های بیشتری درون این قفس باشد ، باید این سایز افزایش پیدا کند. همیشه این قفس را در جایی قرار دهید که خودتان به آن دید داشته باشید.

پرندگان به بوهای قوی مثل سیگار حساس هستند. آن ها به دور از آشپزخانه در کنار در و پنجره قرار دهید. کف قفس را با برگ های صنوبر، پالت های چوبی و کاغذهای بازیافتی بپوشانید و کف قفس را حداقل یک بار در ماه تمیز کرده و یا عوض کنید. حتما یک ظرف کم عمق برای حمام کردن فنچ ها داخل قفس بگذارید و هر دو الی سه بار در هفته آب گرم به داخل آن اسپری کنید.

با قرار دان توپ بازی او را به جنب و جوش و کاوش وا دارید.

فنچ ها همچنین باید از لحاظ کلسیم برای تحکیم استخوان ها تقویت شوند.

نگهداری از فنچ

فنچ ها چه می خورند ؟ 

فنچ ها حتما باید همیشه غذا در دسترس داشته باشند ؛ آن ها معمولا درحالت حداقلی هر 24 ساعت گرسنه هستند. غذای فنچ باید بیشتر مواد ضروری را شامل شود که این مواد ضروری شامل غلات ، میوه ها و سبزیجات می باشند و همچنین هر روز باید غذای فنچ را تازه کنید و حداقل روزانه یک سوم کاسه غذایی او را پر کنید.

سبزیجات باید 15 درصد رژیم فنچ را تشکیل دهند و یک روز در میان به او داده شوند. میوه ها باید 5 درصد رژیم غذایی فنچ را شامل شوند و بهتر است که یک بار در هفته به فنچ ها میوه بدهید. هرگونه میوه یا سبزیجات خورده نشده را بعد از 4 ساعت از قفس فنچ بیرون بیاورید.

تخم مرغ پخته و یا املت تخم مرغ ، پاستای گندم ، لوبیا و نخود جزء ایده آل های رژیم غذایی فنچ هستند و باید 5 درصد از رژیم فنچ را تشکیل دهند. حال یکی از این آیتم های منو را یک بار در ماه به فنچ بدهید. همیشه از اینکه فنچ شما آب تمیز و تازه می خورد، اطمینان حاصل کنید.

چگونه فنچ خود را سالم نگه دارم ؟

چنانچه در پلاس وی گفته شده است سعی کنید که فنچ ها را بعد 3 الی 4 روز جابجا کنید و اجازه دهید که با جای جدید خو بگیرند اما از طرفی بیشتر آن ها را در یک مکان ثابت نگه ندارید زیرا مریض می شوند. اگر هر کدام از علائم زیر را در فنچ خود مشاهده کردید ، با یک متخصص در این زمینه تماس بگیرید :

  • کاهش وزن یا کاهش اشتها
  • کاهش فعالیت
  • تغییر در حرکات و رفتار بیش از دو روز
  • نشستن به مدت طولانی بر کف قفس
  • باد کردن بال و پر فنچ به مدت طولانی

نگهداری فنچ ها

تولید مثل فنچ ها

هنگام لانه سازی ، یک جفت فنچ به شدت شروع به جمع آوری چیزهایی برای لانه سازی می ‏کنند. در این دوران کاغذ تکه تکه شده و شاخه‏ های کوچک مثل چوب جارو یا برگ در اختیار آنها قرار دهید. در غیر اینصورت آنها از پر و پوست دانه ‏ها و هر چیزی برای ساخت لانه در گوشه قفس استفاده می کنند. این لانه باید مقابل ظرف غذا و در فاصله نزدیک برای نشستن فنچ‏ ها در نظر گرفته شود. اگر میله قفس دور از لانه جدید باشد فنچ نر روی آن نخواهد نشست و در طول دوران تخم گذاری فنچ های ماده ترجیح می ‏دهد بالای لانه بنشیند. بعد از ساخت لانه ، هردو فنچ هر شب را در آن سپری می کنند. هر دو پرنده برای کف لانه خود اقدام به جمع آوری مقدار زیادی تکه‏ های نرم از برگ و رشته‏ های مثل نخ و شاخه‏ های می‏ کنند. در نهایت لانه با کوچکترین لوازم ممکن در یک هفته قبل از تخم گذاری آماده می شود.

بین 3 تا 12 تخم در هر دوره، تخم گذاری می‏ شود. پس از تخم گذاری نباید به لانه دست زد چرا که شاید فنچ ماده از روی تخم خود بلند شود و دیگر روی آن ننشینند. معمولا 14 تا 16 روز طول می ‏کشد تا جوجه‏ ها سر از تخم بیرون آورند. همچنین 3 تا 4 هفته بعد از دنیا آمدن طول می کشد تا جوجه ها از لانه بیرون بیایند. در این مدت فنچ ها کنار جوجه ‏ها ‏می‏ نشینند و آنها را به نوبت تغذیه می‏ کنند. تا زمانی که جوجه ها نتوانند بدون وابستگی به پدر و مادرشان بر روی میله بنشینند نباید لانه را از قفس خارج کنید. بعد از بیرون آمدن همه جوجه‏ ها، فنچ مادر به سرعت برای دوره بعدی تخم گذاری به لانه بر می‏ گردد.

تغذیه مناسب فنچ ها تا سن دو ماهگی موجب بالغ شدن آنها می شود و فنچ ها توانایی تشکیل خانواده و جفت گیری را خواهند داشت.

فنچ

آواز خواندن و صدای فنچ ها

سر و صدای این پرندگان بسیار زیاد است و شبیه کلماتی مانند بییپ یا مییپ بلند می باشد. ریتم آواز فنچ نر کمی پیچیده و متفاوت است. اما همه فنچ ‏ها در یک چهارچوب خاص و یک ریتم خاصی آواز می‏ خوانند. تا دوره بلوغ ، صدایی که از فنچ نر به پسر می رسد ، تغییر می کند و سپس تا پایان عمر پرنده ثابت باقی می‏ ماند. تحقیقات علمی نشان می دهد که آواز خواندن در ماده‏ ها در واقع پاداشی برای هیجان فنچ نر می ‏باشد.

فنچ ‏های نر برای یافتن جفت خود تا حدودی از صدایشان استفاده می نمایند و برای جفت گیری صدای آنها ریتم بلند و منظمی دارد. توانایی آنها در زندگی در مناطق خشک و تولیدمثل باعث محبوبیت بیشتر آنها شده است پرا که هر کسی می تواند جوجه آنها را داشته باشد.

تعیین جنسیت فنچ

تعیین جنسیت در گونه های مختلف فنچ با یکدگیر تفاوت دارد. در برخی از گونه ها ، رنگ و شکل پرنده نر و ماده متفاوت است و به راحتی می توان جنسیت آنها را شناخت. در گونه فنچ راه راه ، گونه های فنچ‏ های نر معمولا پرهای نارنجی روشنی دارند، و یک منقار سرخ رنگ، در مقابل منقار نارنجی ماده و همراه با یک طرح سیاه و سفید مشخص. رنگ جوجه ‏ها نیز معمولا شبیه رنگ پدر و مادرشان است و گاهی نیز با رنگ آنها اختلاف دارند. رنگ جوجه‏ های درون لانه معمولا خاکستری است و در برخی مواقع به رنگ سفید می باشند. جفت گیری با انواع گونه های مختلف ، باعث اختلاف رنگ در میان جوجه ها و والدین می شود. این اختلاف معمولا در مکانهایی همچون مغازه پرنده فروشی که انواع مختلف فنچ‏ ها در کنار هم نگهداری می‏ شوند بیشتر قابل مشاهده است. فنچ گونه نارنجی که بسیار فعال و سرسخت ‏تر هستند مطمئناً یک نر جوان است و رنگ گونه های این فنچ از دو ماهگی ظاهر می‏ شوند.

منقار فنچ های بسیار جوان سیاه است و در سن بلوغ تغییر رنگ می دهد. در برخی گونه ها نمی توان تفاوت مشخصی برای تعیین جنسیت یافت. مثلا در فنچ طلایی علایم چندانی برای تشخیص نر و ماده وجود ندارد فقط در صورت بررسی مخرج پرنده می توان جنسیت او را تعیین کرد. رنگ آن در پرنده ماده به رنگ روشن ودر پرنده نر به رنگ تیره تا مشکی است.

جنسیت فنچ

در جهان انواع مختلفی از نژادهای فنچ را می توان یافت ، اما به طور کلی نژاد قفسی فنچ در ایران و جهان ، دو گونه است :

1. فنچ گور خری یا زبرا

2. فنچ کامل سفید

این دو گونه فنچ فقط در ظاهر متفاوت هستند.

تفاوت این دو گونه فقط فقط در ظاهر پرنده است مثلا ماده فنچ زبرا خاکستری کامل است اما ماده فنچ سفید ، بالهای سفیدی دارد. البته ممکن است فنچ سفید نیز دو رگه باشد و ژن زبرا آن پنهان باشد.

بهترین انتخاب برای جفت گیری و نگهداری فنچ به صورت زیر است. جفت گیری به صورت زیر ، جوجه های زیبایی را به شما خواهد داد.

فنچ ماده :گونه تمام سفید

فنچ نر :گونه زبرا

انواع فنچ

گونه های فنچ عبارتند از:

  • فنچ آوازه خوان
  • فنچ سرخ زیبا
  • فنچ کشیش آفریقایی
  • فنچ راه راه
  • فنچ نواری
  • فنچ جاوه
  • فنچ بلوطی
  • فنچ طوطی وار آبی رخ
  • فنچ بنگالی
  • فنچ مونیای سر سفید
  • فنچ چاشنی
  • فنچ مونیای ملوکان

انواع فنچ مصری

فنچ جاوا ، نرگسی یا مصری با نام علمی Padda oryzivora پرنده ای بسیار زیبا است که به راحتی می توان آن را در منزل نگهداری کرد. فنچ مصری آخرین نوع فنچ جاوا است که بسیار شبیه به نوع وحشی می باشد ، با این تفاوت که بدن فنچ جاوا ، خاکستری رنگ است.

یکی دیگر از انواع فنچ های مصری نوع Cream یا Pastel Fawn است.این گونه فنچ ، یکی از انواع گران ترین و کمیاب ترین فنچ ها است که دارای بدنی سفید ،با کلاه، دم و زیر شکم قهوه ای می باشند.

اصول تغذیه فنچ

راهکارهای نگهداری امن از پرندگان خانگی

در پاسخ به سوالات رایج شما کاربران از پلاس وی در این رابطه باید بگوییم که :

- قبل از برخورد یا تماس با فنچ ، دستانتان را با دقت شستشو دهید.

- هنگام حمل و نقل کردن آن ها مراقب باشید و مراقب گاز گرفتن و چنگ زدن پرندگان باشید ، مخصوصا زمانی که استرس دارند.

- مراقب کودکان در اطراف پرندگان باشید.

- همه پرندگان می توانند حامل ویروس، باکتری، قارچ و بیماری های انگلی باشند که برای انسان ها واگیر دارد. دستان خود را کامل با آب گرم و صابون بعد از برخورد با حیوان خانگی ، قفس او و یا آب آکواریوم را بشویید. کودکان خود را نیز ملزم به شستن دست هایشان کنید.

نکاتی در مورد فنچ ها

- فنچ ها مخصوص افرادی هستند که دوست دارند در منزل خود یک پرنده داشته باشند اما هنوز آمادگی کامل برای برآورده کردن نیازهای سخت پرندگانی همچون طوطی را ندارند.

- اگر چند فنچ را در یک قفس گذاشتید ، به زودی منتظر زاد و ولد آن ها باشید. پس اگر تمایلی به تولید مثل فنچ ندارید ، تنها یک نوع جنسیت را در قفس قرار دهید.

- اگر می خواهید چند گونه از فنچ های مختلف را در یک قفس قرار دهید ، حتما با یک مشاور صحبت کرده و در این مورد مشورت کنید تا فنچ ها در قفس به مشکل برنخورند.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع