وی فور یو
یک سال پیش / خواندن دقیقه

زمان مناسب شخم زدن باغ با تمام نکات مهم آن

زمان مناسب شخم زدن باغ با تمام نکات مهم آن

شخم زدن برای از بین بردن علف های هرز و بیرون کشیدن باقیمانده محصولات استفاده می شود که باعث بالا رفتن کیفیت خاک و محصولات می شود.

زمان مناسب شخم زدن باغ و زمین زراعی

شخم زدن باغ یکی از مهم ترین نوآوری های موجود در تاریخ کشاورزی و باغداری است. در زمان های خیلی دور از اسب و گاو ها برای شخم زدن استفاده می شد اما امروزه این کار را از طریق تراکتورها انجام می دهند که نقش اساسی را در سلامت کلی زمین ایفا می کند.

تراکتور، خاک رویی باغ را برمی دارد و در نتیجه خاک نرم تر و تازه تر را همراه با مواد مغذی بیشتر تحویل می دهد که می توان در آن دانه و محصول کاشت. در طول فرآیند شخم زدن، ممکن است که مقداری از محصولات برداشت شده نیز در زمین باقی مانده باشند که این مواد به سرعت شکسته می شوند و کیفیت خاک باغ را بالا می برند.

باقیمانده برداشت کردن زمین، مخصوصا مواد ارگانیک باعث افزایش فواید خاک و نیتروژن موجود در آن می شوند. گیاهان باقیمانده در باغ نیز بعد از برداشت شروع به شکستن می کنند و بعد از فصل شخم زدن، کم کم خشک می شوند. اضافه کردن مقداری کاه به روی خاک باعث افزایش زیبایی بعد از کار می شود همچنین باعث می شود که بادهای وزیده شده به محل شخم زده شده، آلودگی ها را جابجا نکنند.

چنانچه در پلاس وی اشاره کرده ایم قبل از شخم زدن باید در محیط زمین قدم بزنید و هر گونه محصول باقیمانده را بردارید. بعضی از این باقیمانده ها را نیز می توانید به عنوان دارو هم استفاده کنید و همچنین می توانید آن را به عنوان خوراکی نیز استفاده کنید. بعضی از افراد نیز این گیاهان را خشک می کنند و از پودر آن در مواد غذایی بهره می برند.

با شخم زدن نه تنها از شر علف های هرز خلاص می شوید، بلکه حشرات را هم دور خواهید کرد. این حشرات اثرات مخربی روی زمین دارند و باعث ایجاد مشکلاتی در کاشت گیاه می شوند. وجود کرم ها نیز در روی زمین باعث بهم ریختن دمای متعادل زمین می گردد. 

تراکتورهای شخم زن

بهترین زمان برای شخم زدن زمین

شخم زدن پاییزی

بعضی از باغبان ها باغ خود را هم در پاییز و هم در اوایل بهار شخم می زنند. شخم زدن پاییزی می تواند برنامه ای برای آمادگی بیشتر زمین برای رشد محصولات باشد اما در بعضی از مناطق سطح زمین در فصل پاییز خشک نیست و در نتیجه شخم زدن به خوبی پیش نخواهد رفت.

شخم زدن در اواخر پاییز نیز ایده خوبی است اما هوا به شدت سرد است و زمین بیش از حد سفت می شود و در نتیجه شخم زدن سخت تر انجام خواهد گرفت.

اگر اصرار دارید که شخم زدن را در فصل پاییز انجام دهید ، بهتر است که صبر کنید تا هوا به خوبی گرم شود و رطوبت آن از بین برود و حشرات نیز در سرمای هوا کشته شده باشند.

شخم زدن چند هفته بعد از برداشت زمین، می تواند آلودگی را وارد خاک کند و باعث شود که علف های هرز جدیدتر شروع به رشد کنند و در زمین باقی بمانند. 

زمان شخم زدن

شخم زدن بهار

شخم زدن در فصل بهار نیز زمان مناسبی است زیرا زمین از سرمای زیاد خلاص شده و نرم تر است اما بهترین کار این است که یک بار در فصل پاییز و یک بار هم در فصل بهار زمین را شخم بزنید.

بعضی از باغبانان برای دور کردن حشرات یک ماه قبل از کاشت محصول، زمین را شخم می زنند. بعضی از آنها نیز عقیده دارند که دوبار شخم زدن در سال باعث کار کشیدن زیاد از خاک می شود که برای سلامت آن خوب نیست.

اگر در مناطقی زندگی می کنید که بادهای شدید دارد، بهتر است که ریسک نکنید و در فصل رشد گیاه، زمین را شخم نزنید. 

بافت خاک

باید خاک مرطوب را برای شخم زدن انتخاب کنید، نه خاک خیس . خاک خیس با شخم زدن گل می شود و فشرده می گردد . بهترین خاک برای شخم زدن، خاک نسبتا شل با وزن متعادل است.

خاک بیش از حد خشک نیز نمی تواند مواد مغذی را بعد از شخم زدن به گیاه برساند، پس مرطوب بودن معمولی خاک بهترین حالت برای شخم زدن می باشد. 

چگونه زمین را شخم بزنیم ؟

1. اول زمان مناسب را تعیین کنید و هدف خود را از شخم زدن مشخص کنید.

2. سپس یک جهت مناسب را برای شخم زدن انتخاب کرده و هرگز در وسط کار، آن را تغییر ندهید. البته رعایت این نکته با تراکتور کار راحتی است.

3. حال باید عمق های مختلف را در خاک ایجاد کنید و خاک را زیر و رو کنید . راحت ترین نوع شخم زدن این است که خاک زیری را بالا بیاورید و آن را عوض کنید.

4. بعد از اتمام کار شخم زدن ، برای غنی کردن خاک مقداری کود گیاهی به آن اضافه کنید. 

کود دهی

انواع تراکتورهای مخصوص شخم زدن

 مولدبورد:

این تراکتورها در قسمت لبه بالای خود دارای انحنا هستند و منافذ عمیقی را داخل خاک حفر می کنند و موج سنگینی را ایجاد خواهند کرد.

 دیسک:

این تراکتورها آلودگی ها را به خوبی پاکسازی می کنند و برای زمین های سفت و سخت پاسخگوی خوبی هستند.

 معکوس:

این نوع تراکتور شبیه مولدبورد است اما حداقل از دو تیغه استفاده می کند که سر پهن تری دارد . هر تیغه به تنهایی یک شیار و گودی روی زمین ایجاد می کند و به گونه ای نصب می شود که فضای کافی را برای کاشت گیاه فراهم می سازد.

 زیرخاکی:

این مدل از تراکتورها خاک را می شکنند و لایه هایی از مواد درمانی و شیمیایی را به خاک می دهند اما آن را برنمی گردانند.

 چیزل:

تراکتور چیزل نیز دارای سر منحنی است که بدون برگرداندن خاک ، آن را عمقی حفر می کند.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع