علائم سکته در دوران بارداری یا بعد از آن
علائم سکته در این دوران تقریبا شبیه به علائم سکته در هر دوره دیگری می باشد و خیلی متفاوت نیست؛ اما بعضی از علائم هستند که فقط مختص سکته در دوران بارداری می باشند که در این قسمت از پلاس وی توضیح خواهیم داد.
خانم هایی که از فشار خون بالا، مشکلات سیستم ایمنی، بیماری قلبی و مشکلاتی مانند لخته شدن خون رنج می برند، معمولاً در دوران بارداری و بعد از آن بیشتر در معرض سکته قرار می گیرند.
سکته اساساً زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به مغز متوقف می شود و باعث مرگ سلول های مغزی خواهند شد؛ البته شما می توانید تا حد زیادی با سبک زندگی سالم از این اتفاقات جلوگیری کنید.
سر درد، تشنج، مشکلات نورولوژیکی (مربوط به مغز و اعصاب)، تاری دید، سرگیجه، مشکلات تنفسی، بی حسی، ضعف عمومی بدن و توهم جزو علائم رایج سکته در دوران بارداری یا بعد از بارداری هستند که در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.
تشنج
تشنج می تواند اولین علامت سکته باشد. آسیب مغزی به خاطر سکته؛ عامل ایجاد تشنج خواهد بود که در خانم های باردار ممکن است به خاطر فشار خون بالا رخ بدهد.
مشکلات نورولوژیک و مغز و اعصاب
مشکل در تکلم، مشکلات حسی، ضعف یک طرف بدن، مشکل در فهم زبان و از دست دادن هماهنگی بدن یا ترکیبی از همه این علائم نشان دهنده این است که سکته مغزی احتمالاً در همان لحظه اتفاق افتاده یا در حال رخ دادن است که باید فورا با اورژانس تماس بگیرید.
سر درد
یکی از اصلی ترین علائمی که نشان دهنده سکته در دوران بارداری و بعد از آن است، سر درد می باشد. این سردرد ها هرگز مانند سردرد های معمولی نیستند؛ بلکه بسیار شدیدتر و طولانی تر می باشند که اگر همراه با بی حسی، ضعف بدن یا دوبینی رخ بدهند؛ باید فورا به پزشک مراجعه شود و هرگز نباید آن را نادیده بگیرید.
تاری دید
تاری دید به دلیل مشکلاتی در پشت مغز اتفاق می افتد که در چنین حالتی نورون های مغزی نمی توانند وظیفه پردازشِ بینایی را به خوبی انجام دهند که همین باعث تاری دید خواهد شد. فشار خون بالا در خانم های باردار هم می تواند عاملی برای تاری دید باشد.
سرگیجه
اگر چه ممکن است افراد در دوران بارداری سرگیجه را تجربه کنند که خیلی جای نگرانی نیست؛ اما اگر این سرگیجه همراه با مشکلات بینایی، استفراغ، از دست دادن تعادل و مشکلات در تکلم بود، حتما باید آن را به صورت اورژانسی پیگیری کنید.
رخوت، سستی
ممکن است بعضی از خانم های باردار احساس خواب آلودگی، رخوت و سردرگمی مداوم داشته باشند که احتمالا به خاطر خونریزی شدید یا تورم در داخل مغز است که این اتفاق هم بخاطر سکته و فشار خون بالا در دوران بارداری می افتد.
مشکلات تنفسی
مشکل در تنفس می تواند به صورت تدریجی یا ناگهانی اتفاق بیفتد. استرس و اضطراب هم می تواند عاملی برای مشکلات تنفسی باشد که البته از علائم سکته هم هست. اگر به صورت مکرر تنگی نفس دارید، بسیار مهم است که با پزشک مشورت کنید؛ چرا که ممکن است نشانه ای از یک مشکل جدی در سلامتی تان باشد.
بی حسی
سوزش، درد یا یک نوع حس غیر معمول و عجیب و غریب یا کاهش حساسیت بدن و بی حسی می تواند علائم سکته باشد که در قسمت پا یا بازو ها بیشتر اتفاق می افتد که همراه با آن افتادگی یک طرف صورت، مشکلات فکری، سختی در تکلم یا بی حسی در یک طرف بدن هم رخ می دهد که باید فورا به پزشک مراجعه کرد.
توهم
توهم می تواند نتیجه یک بیماری ذهنی یا یک مشکل جسمی یا حتی عوارض جانبی یک دارو باشد؛ اما به هر حال ممکن است جزء علائم سکته در دوران بارداری و بعد از آن هم باشد که ممکن است بر بینایی، چشایی، احساسات بدن یا بویایی تأثیر منفی بگذارد.
بی قراری و کلافگی و زودرنجی
علت های مختلفی برای بی قراری و کلافگی وجود دارد و ممکن است به خاطر عوارض جانبی یک دارو هم اتفاق بیفتد؛ اما اگر این علامت همراه با تپش قلب، عرق، ترس، خشم، تنفس سریع، سردرگمی، گرگرفتگی، کاهش میل جنسی، ریزش مو یا تب باشد، حتما باید به پزشک مراجعه شود.
ضعف عمومی بدن
بعضی از افراد ممکن است ضعف عمومی را در نواحی خاصی از بدن تجربه کنند؛ اما بعضی این ضعف را در کل بدن تجربه می کنند که در کنارِ آن مشکلات تنفسی، تپش قلب شدید یا درد هم اتفاق می افتد؛ بنابراین اگر دچار ضعف ناگهانی شدید، حتما با اورژانس تماس بگیرید.
نکاتی برای جلوگیری از سکته در بارداری و مراقبت از جنین
- سعی کنید که در دوران بارداری وزن بدن تان را در حالت سالم نگه دارید و مدام فشار خون و سطح قند خون تان را کنترل کنید.
- در مورد خطر سکته در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید؛ هرگز سیگار نکشید که عاملی برای سکته و فشار خون است.
- از میوه، آجیل، سبزیجات، چربی سالم، حبوبات و غذاهایی با سدیم پایین استفاده کنید و خیلی شکر مصرف نکنید.