طلاق چه شرایط ، مراحل و مدارکی لازم دارد ؟
در زندگی زناشویی به دلایل مختلف شرایطی پیش می آید که ادامه آن برای زن و شوهر، غیرممکن می شود با نگاهی گذرا به دادگاه خانواده میبینیم که روزانه زوج های زیادی برای طلاق به دادگاه مراجعه می کنند.
اما اکثرا به دلیل عدم آشنایی با حقوق خود دچار مشکل شده و روند درخواست بسیار طولانی می شود. در این مرحله افراد ملزم به آشنایی با حقوق و قوانین مرتبط با این موضوع می شوند. در این مقاله سعی شده به طلاق و مسائل حقوقی مرتبط با این موضوع پرداخته شود
شرایط طلاق به درخواست مرد
در کشور ما طلاق در اختیار مرد قرار داده است بر طبق ماده 1133 قانون مدنی اختیار طلاق با مرد است و اوست که می تواند حتی بدون دلیل موجه، دادخواست طلاق به طرفیت همسر تقدیم دادگاه کند. مگر این که زن در زمان عقد این حق را از شوهر بگیرد و یا بعد از ازدواج در قبال بخشش مهریه و یا با رضایت شوهر حق طلاق را بگیرد.
شوهر می تواند با شرایط طلاق زوجه که در قانون آمده است، یعنی پرداخت حقوق مالی زوجه اعم از مهریه، نفقه، اجرت المثل و نحله، به رغم مخالفت زوجه او را طلاق بدهد در صورت درخواست طلاق از طرف مرد شرط تنصیف اموال هم انجام می شود یعنی باید اموالی که مرد بعد از زندگی مشترک بدست آورده است را با زن نصف کند.
شرایط درخواست طلاق از طرف زن
شرایط طلاق توافقی
مدارک لازم برای طلاق توافقی
- اصل و کپی عقدنامه یا رونوشت آن (رونوشت را باید از دفترخانه محل انعقاد عقد نکاح دریافت کرد)
- اصل و کپی شناسنامه زوجین
- اصل و کپی کارت ملی زوجین
- توافق نامه مبنی بر توافقات زوجین بر سر مهریه،اجرت المثل، حضانت و …
- گواهی بکارت از پزشکی قانونی (برای طلاق توافقی در دوران عقد)
- گواهی عدم بارداری
شروط 12 گانه ضمن عقد برای طلاق زن کدامند؟
- نپرداختن نفقه به مدت 6 ماه
- سوء رفتار یا سوء معاشرت زوج
- جنون زوج
- مبتلا شدن زوج به امراض صعب العلاج بطوری که ادامه زندگی برای زن مخاطره آمیز باشد
- اشتغال زوج به شغلی که منافی مصالح خانوادگی وحیثیت زوجه باشد
- محکومیت زوج به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر
- اعتیاد زوج
- غیبت و یا ترک زندگی توسط زوج به مدت 6 ماه
- محکومیت قطعی زوج در اثر ارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد وتعزیر در اثر ارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد
- عقیم بودن زوج بعد از گذشت 5 سال
- 1مفقود الاثر بودن زوج به مدت 6 ماه
- ازدواج مجدد زوج بدون اجازه همسر و یا عدم اجرای عدالت بین همسران
مراحل طلاق از کجا شروع می شود؟
برای انجام طلاق توافقی در اولین قدم باید به سامانه تصمیم مراجعه نموده ، زوجین مشخصات خود را ثبت کرده و برای اخذ نوبت مشاوره اقدام می نمایند سپس روز، ساعت و مرکز مشاوره را در این سامانه انتخاب می کنند.
همچنین میتوانید جهت مشاوره حقوقی رایگان با شماره تلفن 47783-021 تماس بگیرید.
قاضی با بررسی نظر کارشناس مشاوره، اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می کند که زوجین باید این گواهی را تا سه ماه از تاریخ صدور، به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق برده و اجرای صیغه طلاق و ثبت آن را تقاضا کنند.
اگر طلاق توافقی نیست و اگر وکالت در طلاق(حق طلاق) از همسر ندارید باید دادخواست طلاق از طرف زوجه به دادگاه خانواده تقدیم کنید.
زوجه هم می تواند در دادگاه خانواده شهری که هم اکنون ساکن است و یا در دادگاه خانواده محل اقامت شوهر دادخواست بدهد.
برای شروع و ثبت مراحل طلاق زوجه بایستی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست خود را ثبت کند و سپس به دادگاه خانواده فرستاده و ارجاع می شود.
در صورتی که حکم دادگاه اول (بدوی) به ضرر آن ها باشد می توانند نسبت به آن در فرصت 20 روزه تجدید نظر خواهی کنند.
بدیهی است که پرونده پس از تبادل لوایح به دادگاه تجدید نظر استان فرستاده می شود و در ادامه پس از صدور رای توسط شعبه دادگاه تجدید نظرکه غالبا بدون حضور زوجین و تشکیل جلسه می شود در مهلت 20 روزه هر کدام از طرفین که رای به ضرر او باشد می تواند فرجام خواهی کند.
در این صورت پرونده به دیوان عالی کشور ارسال می گردد که ممکن است دیوان از رای دادگاه تجدید نظر نقص بگیرد و یا نقض کند و مجددا پرونده به دادگاه تجدید نظر اعاده شود که در این صورت پس از صدور حکم مجدد از سوی شعبه دادگاه تجدید نظر باز هم امکان فرجام خواهی مجدد مهیا است.
پرونده طلاق در صورت مقاومت زوجین، پرونده ای طولانی است و باید بسیار صبور باشد مگر این که طلاق غیابی باشد و زوج در دادگاه حضور پیدا نکند و یا اعتراض نکند که زمان کمتری به طول می انجامد.
در هر حال طلاق مشکلات خاص خود را دارد وخیلی از افراد حاضر نیستند بار این مشکلات را به تنهایی به دوش بکشند پس به شما پیشنهاد میکنیم در این مسیر از وکیل طلاق و یا مشاورین با تجربه کمک بگیرید.