توضیح در مورد اسم غذا اینکه لخلاخ از کلمهٔ عربی "لخلخه"گرفته شده و به معنای بوی خوش است. این غذا از سواحل عربی "خلیج همیشگی فارس" گرفته شده، و بیشتر در سواحل ایران جا افتاده است.
مواد لازم برای درست کردن لخ لخ بوشهری
- برنج : 4 پیمانه
- سیر : 1 بوته
- پیاز : 1 عدد
- ماهی (بهتر است از ماهی شیر یا قباد، هامور یا سنگسر سفید استفاده شود ) : برای هر نفر حدود 200 گرم
- سبزی ماهی که شامل (شوید و گشنیز و مقدار کمی شنبلیله) : حدود نیم کیلو
- تمر هندی از نوع سیاه رنگ : نصف یک بسته کوچک 200 گرمی
- نمک ، فلفل و زردچوبه : به مقدار کافی
- روغن : به میزان لازم
طرز تهیه لخ لخ غذای محلی
سبزی ها را شسته و پس از اینکه آب آن رفت آنها را خرد کنید. پیاز و سیر را هم نگینی خرد کنید.تمر هندی را هم با 6 پیمانه آب گرم حل کنید تا شیره تمر هندی گرفته شود و بعد آن را از صافی عبور دهید. ماهی ها را هم تمیز پاک کنید و به نمک آغشته کنید.برنج را هم بشویید.
سپس قابلمه ای تقریبا بزرگ را روی حرارت قرار دهید و کمی روغن داخلش بریزید تا گرم شود. بعد پیاز نگینی خرد شده را داخل آن بریزید و تفت دهید. بعد از کمی تفت دادن پیاز، سیر را به آن اضافه کنید و با هم تفت دهید. در حین تفت کمی فلفل و زردچوبه هم به آنها اضافه کنید.
بعد از کمی تفت دادن سبزی های خرد شده را داخل قابلمه بریزید و خوب تفت دهید تا سرخ شوند.
بعد به سبزی های سرخ شده شیره تمر هندی را اضافه کنید و بگذارید تا بجوشد. ماهی های نمک زده را زیر آب سرد بشویید و به مواد در حال جوش خوردن اضافه کنید تا خوب بپزد. بعد از پخته شدن ماهی ، آن را از داخل قابلمه بیرون می آوریم و کنار میگذاریم .
برنج شسته شده را داخل قابلمه بریزید و صبر کنید تا در اثر جوشیدن آب داخل قابلمه کشیده شود.
سپس حرارت را کم کنید و ماهی ها را روی برنج بچینید و یک دم کنی روی در قابلمه بگذارید و منتظر بمانید تا برنج دم بکشد.
نکات تکمیلی در مورد لخ لخ
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 1 ساعت و 30دقیقه میباشد .
لخ لخ را می توانید در وعده نهار - شام - سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار - میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 4 نفر مناسب میباشد .