علائم و درمان شکستگی استخوان انگشت دست
استخوان های انگشت، بند انگشت یا phalanges نامیده میشوند. هر انگشت سه فالانگس یا استخوان بند انگشت دارد به جز انگشت شست که تنها دو فالانگس دارد. هنگام شکستگی انگشتان دست، در واقع یک یا چند استخوان بند انگشت شکسته است. شکستگی انگشت ده درصد شکستگی استخوان ها را در بر می گیرد. علائم شکستگی انگشت معمولا با درد سریع بعد از آسیب دیدن انگشت همراه است و گاهی اوقات شکل انگشت را نیز تغییر خواهد داد.
شکستگی معمولا به علت جراحت در مچ دست اتفاق می افتد. شکستگی در هر یک از فالانگس ها و یا در مفاصل انگشت که محل اتصال فالانگس ها رخ می دهد.اگر این آسیب دیدگی شدید باشد ، استخوان شکسته در معرض بافت نرم قرار می گیرد. اگر درد یا ورم ،حرکت یا استفاده از انگشت ها را محدود کند، انگشت بی حس می شود، بافت نرم کوفته می شود و نیاز به مراجعه به پزشک وجود خواهد داشت.
ضرب دیدگی یکی از علل اصلی شکستگی انگشت است که هنگام بازی کردن، آسیب دیدگی در محل کار، هل دادن چیزی، افتادن یا تصادف اتفاق می افتد.
انگشت شکسته شده معمولا با اشعه های ایکس قابل تشخیص است و چنانچه در بخش سلامت پلاس وی خواهید خواند درمان انگشتان شکسته بستگی به نوع شکستگی، میزان ضربه وارد شده و آن استخوان خاص در انگشت دارد که آسیب دیده است. البته پوکی استخوان و سوء تغذیه تاثیر بسیاری در میزان آسیب شکستگی استخوان دارد.ممکن است جراحی برای مواردی مورد نیاز باشد که باعث تغییر شکل دادن انگشت و یا آسیب دیدگی مفصل شده باشد.
مشکلات بعد از شکستگی انگشت شامل سفتی مفصل، چرخش و عفونت می باشد.
بعد از حدود 4 تا 6 هفته، این شکستگی کم کم رو به بهبودی می رود.
بهترین راه برای جلوگیری از شکستگی انگشت این است که تا جایی که می توانید ، از آن مراقبت کنید. همیشه هنگام انجام فعالیت ها از تجهیزات امن استفاده کنید تا به دستتان آسیب نرسد.
انواع مختلف شکستگی
طبق بررسی های انجام شده در جامعه جراحی دست امریکا، تعداد ترکیب انواع شکستگی دست بسیار زیاد می باشد. انواع دسته بندی شکستگی انگشت شامل موارد زیر است:
موقعیت استخوان
شکستگی بدون جا به جایی (شکستگی باثبات):استخوان ترک برمی دارد یا کامل شکسته می شود اما در جای خود ثابت بوده و حرکت نمی کند.
شکستگی دارای جا به جایی:
استخوان به چند قطعه جدا از هم تقسیم می شود و از موقعیت اصلی خود خارج می گردد.
شکستگی چند تکه:
استخوان شکسته به سه یا چند قسمت تبدیل و جا به جایی دارد.
نحوه شکستگی
شکستگی کنده شده (avulsion):
رباط یا تاندون و قطعه استخوان متصل به آن از استخوان اصلی جدا میشود.
شکستگی در هم فرو رفته (impacted):
انتهای شکسته استخوان در استخوان دیگر فرو می رود.
شکستگی برشی (shear):
استخوان با فشار اعمال شده در دو جهت مختلف حرکت کرده و به دو نیم تقسیم می شود.
درگیری پوست
شکستگی بسته:
پوست روی استخوان شکسته بدون آسیب و سالم باقی مانده است.
شکستگی باز:
روی پوست زخم ایجاد شده و استخوان قابل مشاهده می شود.
علائم شکستگی انگشت چیست ؟
1. این شکستگی معمولا با درد همراه است که با حرکت دادن آن افزایش پیدا می کند و شدت درد بستگی به میزان شکستگی دارد.
2. معمولا با گذشت 5 الی 10 دقیقه بعد از شکستگی ، ورم و کبودی انگشت مشخص می گردد و کم کم انگشت سفت می شود، همچنین ممکن است ورم روی انگشت های مجاور نیز تاثیر بگذارد.
3. ممکن است که بی حسی انگشت به خاطر ضرب دیدگی هم اتفاق بیافتد یا گاهی اوقات دلیل آن ورم می باشد.
4. شکستگی در نوک انگشت باعث له شدن ناخن می شود و علائم آن ورم و کبودی است که زیر ناخن به وجود می آید.
5. اگر این ضرب دیدگی شدید باشد ، استخوان دستتان با درد شدیدی درگیر خواهد شد.
میزان رایج بودن شکستگی انگشت چقدر است ؟
از آن جایی که انگشتان راحت آسیب می بینند، بنابراین بیشتر شکستگی های مراجعه به اورژانس ،به دلیل شکستگی استخوان می باشد. شکستگی انگشتان دست و کف دست جزء رایج ترین انواع شکستگی ها می باشند که10 درصد از آن ها را شامل می شوند، زیرا دست ها برای انجام فعالیت های روزانه بیش از همه اعضای بدن، مورد استفاده قرار می گیرند و در نتیجه بیشتر در معرض آسیب خواهند بود.
آسیب دیدگی دست را به سه قسمت تقسیم می کنند:
1. مچ دست هشت استخوان دارد که با یکدیگر حرکت می کنند و طیف وسیعی از حرکات مچ را ایجاد می کنند .
2. کف دست یا میانه دست پیوستگی های عضلانی دارد که پلی برای وصل کردن استخوان مچ به انگشت ها است. کف دست در اثر برخورد با اجسام آسیب می بیند.
3. سومین قسمت نیز انگشتان هستند که بیشتر از همه در معرض آسیب قرار می گیرند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر شکستگی انگشت قرار دارند؟
افرادی که از استخوان های ضعیفی برخوردار هستند مانند افراد سالمند،افراد که کمبود کلیسیم دارند، افرادی که با دستان خود زیاد کار میکنند مانند ورزشکاران و کارگران
همچنین برخی از ورزش ها، با میزان خطر بیشتری در شکستگی انگشت مواجه هستند مانند:
والیبال ، فوتبال ، هاکی ، راگبی ، بسکتبال، بیسبال، بوکس، اسکی، کشتی و اسنو بورد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟
- درد و ورم بعد از آسیب دیدگی
- ناتوانی در تکان دادن انگشت
- بی حس شدن انگشت
- کوفته شدن انگشت دست
- ظاهر شکسته استخوان
- درد کم اما وجود احتمال شکستگی
درمان شکستگی انگشت چیست؟
انگشتان شکسته باید تحت معاینه پزشک قرار بگیرند تا بتوانند در حد ممکن درد را کاهش دهند . برای کاهش درد و التهاب ، می توان کمپرس یخ را روی قسمت آسیب دیده قرار داد . البته نباید یخ را مستقیما روی پوست اعمال کرد. حتما بین یخ و انگشت یک حوله قرار دهید.
معمولا پزشک در این شرایط انگشت شما را گچ می گیرد تا آن را تکان ندهید. همانطور که بخش سلامت پلاس وی توضیح داده است شما نیز می توانید قبل از مراجعه به پزشک، یک چیزی شبیه به خودکار یا خود خودکار را کنار انگشت تان قرار دهید تا انگشت را از طریق آن، در محل صحیح ثابت نگه دارید. در این شرایط نباید بیش از حد انگشت را سفت بست زیرا احتمال آسیب دیدگی افزایش می یابد.
انگشت شکسته را به صورت صاف و بدون خمیدگی نگه دارید.
هرگونه طلا یا زیور آلات را نیز از آن خارج کنید.
درمان شکستگی انگشت توسط پزشک
پزشک در مرحله اول میزان استقامت انگشت شکسته را بررسی می کند. درمان آن نیز بستگی به نوع شکستگی و قسمت خاص شکسته شده از استخوان دارد. معمولا برای درمان، دو انگشت را با یکدیگر گچ می گیرند که معمولا چهار هفته در گچ می ماند. تا دو هفته بعد نیز توصیه می کنند که حرکت دستتان محدود باشد و سپس جراح با استفاده از تکنیک های مختلف به جراحی انگشت می پردازد و بعد از جراحی نیز موقعیت جدید استخوان را با اشعه ایکس مشاهده می کنند.
جراحی در موارد زیر برای درمان شکستگی استخوان انگشت نیاز است :
- شکستگی باز، جا به جا شده و یا بی ثبات
- شل شدن قطعات استخوان آسیب مفصل
- شکستگی در هم فرو رفته
- آسیب به رباطها یا تاندونها
- شکستگی های متعدد
جراح ارتوپد یا جراح دست بهترین روش درمان برای شکستگی های پیچیده دست را مشخص می کند. در عمل جراحی ممکن است از پیچ، پین و سیم به کار برده شود. تشخیص و درمان درست و برنامه های توان بخشی و فیزیوتراپی درحفظ عملکرد و قدرت استخوان شکسته و پیشگیری از تغییر شکل آن تاثیر بسیاری می گذارد.
سختی ها و مشکلات بعد از شکستگی انگشت چیست؟
- سفتی مفصل
- زخم شدن بافت نرم دست
- تغییر شکل انگشت
- چرخش استخوان انگشت
- بدشکل شدن و کاهش توانایی در استفاده از انگشت
- مدت زمان طولانی برای خوب شدن و جوش خوردن استخوان
- احتمال ابتلا به عفونت
پیشگیری از شکستگی انگشت
رژیم غذایی مناسب و دریافت ویتامین D و کلیسم کافی برای حفظ سلامت استخوانها بسیار اهمیت دارد و مانع از شکنندگی آنها می شود.
ورزشکاران و کارگران برای پیشگیری از شکستگی استخوان دست باید اقدامات احتیاطی را انجام دهند.
افرادی که در راه رفتن مشکل دارند و خطر افتادن به زمین در آنها زیاد است می توانند با انجام فیزیوتراپی و استفاده از ابزارهای کمکی ، با آسیب های کمتری در راه رفتن مواجه شوند.