وی فور یو
یک سال پیش / خواندن دقیقه

عوارض و درمان های کامل سرترالین به همراه نکات مصرف “سرترالین”

عوارض و درمان های کامل سرترالین به همراه نکات مصرف “سرترالین”

“سرترالین” دارویی کمیاب برای درمان بیماری های همچون افسردگی و همچنین درمان های دیگر نظیر استرس های شدید می باشد.

نحوه مصرف داروی ضد افسردگی سرترالین و عوارض آن 

سرترالین یک داروی ضد افسردگی از گروه مهارکننده های بازجذب سروتونین است که استفاده از آن برای درمان افسردگی، اختلال وسواسی جبری، اختلال هراس، فوبیای اجتماعی، اختلال ناخوشی پیشاقاعدگی و اختلال استرس پس از سانحه پذیرفته شده است. 

سرترالین در سال 2013 با تجویز بیش از 41 میلیون نسخه پرمصرف ترین داروی ضدافسردگی و دومین داروی پرمصرف روانپزشکی پس از آلپرازولام در ایالات متحده بوده است.

سرترالین شادی اور 

موارد استفاده سرترالین و عوارض آن

حساسیت دارویی سرترالین 

گرچه حساسیت دارویی شدید به داروی سرترالین عارضه ای نادر است اما نباید به سادگی از کنار آن گذشت. بنابراین در صورت پدید آمدن هر یک از علایم حساسیت دارویی بایستی بلافاصله به یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید. شایع ترین علایم حساسیت دارویی عبارتند از: 

  • واکنش پوستی نظیر زدن جوش های ریز (راش پوستی)
  • تورم لب ها و صورت (آنژیوادم)
  • سرگیجه شدید
  • تنگی نفس

  حساسیت سرترالین

سرترالین باعث چه حساسیتی می شود؟

کاهش میل جنسی از عوارض مصرف داروی سرترالین 

کم شدن میل جنسی شما ممکن است به دلیل مصرف سرترالین باشد. چرا که داروهای ضدافسردگی معمولا میل جنسی را کاهش می دهد. ضمن این که سرترالین به دلیل افسردگی برای شما تجویز شده است نه استرس. همچنین کم کاری تیروئید هم به تایید افسردگی و هم کم شدن میل جنسی کمک می کند.

اگر این موضوع به تنش در داخل خانه منجر می شود باید تمرین کنید تا به سمت یک رابطه جنسی خوب پیش بروید. به جای این که میل جنسی را ایجاد کنید، رفتارهای جنسی و عوامل تحریک کننده را ایجاد کنید. با همسرتان بیشتر باید معاشقه یا عشق بازی را در پیش بگیرید تا خود رابطه جنسی را نه حتما در معاشقه، بلکه برای لذت بخش بودن اتفاق بیفتد.

عوامل های افزایش میل جنسی را در خود شناسایی کنید و آن عوامل ها را در خودتان اجرا کنید و به آن ها پاسخ مثبت بدهید. مدام با خودتان نگویید که من میل جنسی ندارم. افکارتان را مثبت کنید و بگویید می توانم رابطه خوبی داشته باشم. از طرفی همسر هم نقش خیلی مهمی در این مسئله دارد.

بدعملکردی و رفتارهای بد جنسی همسرتان ممکن است میل جنسی شما را کم کند. ممکن است مشکل از عدم رضایتمندی یا عدم ارگاسم در ایشان باشد. شما باید این عوامل را شناسایی و برطرفش کنید تا میل جنسی شما برگردد.

کاهش میل جنسی 

عوارض مصرف داروی سرترالین

ملاحضات قبل از مصرف سرترالین 

قبل از شروع به مصرف سرترالین، در صورت وجود هر یک از موارد زیر پزشک خود را مطلع کنید: 

در صورت حساسیت به سرترالین، یا هر داروی دیگر 

در صورتی که داروهای بازدارنده منوآمین اکسیداز (MAO) دریافت می کنید، حتی اگر این داروها را در کمتر از 14 روز گذشته نیز دریافت کرده باشید. برخی از این دارو ها عبارتند از:ایزوکربوکسازید، فنلزین، سلژیلین، و ترانیل سیپرومین. بعد از قطع مصرف سرترالین نیز باید حداقل 14 روز تا شروع مصرف داروهای باز دارنده MAO صبر کنید. 

در طول دوره درمان با سرترالین نباید دی سولفیرام دریافت کنید. 

در صورتی که داروی دیگری نیز مصرف می کنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است لازم باشد پزشک، شما را از نظر بروز برخی عوارض جانبی تحت نظر داشته باشد. بخصوص داروهای زیر: 

  1.  داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین
  2.  داروهای ضد افسردگی مانند:آمی تریپتیلین، آموکساپین، کلومیپرامین، دزیپرامین، دوکسپین، ایمی پرامین، نورتریپتیلین، پروتریپتیلین، و تریمی پرامین
  3.  آسپیرین و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
  4.  سایمتیدین
  5.  دیازپام
  6.  لینزولید
  7.  لیتیم
  8. داورهای مورد استفاده برای درمان اضطراب، پارکینسون، و داروهای ضد تشنج
  9. داروهای مورد استفاده برای درمان آریتمی مانند فلکائینید و پروپافنون
  10. متیلن بلو
  11. داروهای خوراکی برای دیابت مانند تولبوتامید

نکات سرترالین

تداخلات دارویی سرترالین

داروهای مورد استفاده برای درمان میگرن مانند:

  1. آلموتریپتان، الِتریپتان، فرواتریپتان، ناراتریپتان، ریزاتریپتان، سوماتریپتان و زولمیتریپتان
  2. آرامبخش ها
  3. سیبوترامین
  4. داروهای خواب آور
  5. ترانکیلیزرها

در صورت ابتلا به هر یک از بیماری های زیر (یا داشتن سابقه قبلی ابتلا به آنها) 

  • حمله قلبی
  •  تشنج
  •  بیماری قلبی
  • بیماری کبدی 

در صورت بارداری، به خصوص ماه های آخر بارداری، تصمیم به باردار شدن و یا شیردهی

سرترالین در بارداری 

مصرف سرترالین قبل و بعد بارداری

سایر ملاحظات در مصرف داروی سرترالین 

سرترالین ممکن است موجب خواب آلودگی شود. بنابراین تا زمان مشخص شدن اثرات دارو از رانندگی و یا انجام کارهایی که نیازمند هوشیاری کامل است خودداری کنید. 

سرترالین ممکن است موجب ایجاد گلوکوم با زاویه بسته نماید (اختلالی که در آن مایع درون چشم نمی تواند جریان یابد و این کار باعث افزایش ناگهانی فشار داخل چشم و اختلال در بینایی می شود). قبل از دریافت سرترالین بهتر است تحت معاینه چشم پزشکی قرار بگیرید. 

مصرف سرترالین در بارداری و شیردهی 

سرترالین بارداری 

مصرف این دارو در زنان باردار مطالعه نشده است ولی بروز عوارض جانبی در نوزادانی که مادران آنها در طول دوران بارداری این دارو را مصرف می کنند مشاهده شده است. در صورت بارداری یا احتمال آن به پزشک اطلاع دهید. 

سرترالین شیردهی 

این دارو در شیر مادر ترشح می شود و گزارشاتی مبنی بر ایجاد عوارض جانبی در نوزادن شیرخواره که مادر آنها در دوران شیردهی این دارو را مصرف می کنند دیده شده است. در صورت مصرف این دارو در دوران شیردهی پزشک را مطلع سازید. 

داروهای کمیاب

عوارض مصرف سرترالین در دوران شیردهی

موارد احتیاط در مصرف سرترالین 

1- پزشک معالج حتما باید طبق فواصل زمانی منظم پیشرفت بهبودی شما را کنترل کند تا تغییرات لازم را انجام دهد و احتمال بروز عوارض ناخواسته را کاهش دهد. 

2- از مصرف این دارو هم زمان یا 14 روز بعد از قطع مصرف داروهای مهارکننده های آنزیم مونوآمینواکسیداز خودداری کنید. هم چنین از مصرف داروهای مهارکننده MAO هم زمان یا 14 روز بعد از قطع مصرف این دارو خودداری کنید زیرا احتمال بروز فشار خون بسیار بالا یا تشنج افزایش می یابد. 

3- این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی، اختلالات فکری و اختلالات حرکتی شود. لذا ضمن درمان از رانندگی و یا کار با ماشین آلاتی که نیاز به هوشیاری کامل دارند و هر فعالیتی که ممکن است در صورت هوشیار نبودن یا عدم تعادل خطرناک باشند خودداری کنید. 

4- مصرف این دارو در بعضی از افراد سبب اضطراب، تحریک پذیری و رفتارهای غیر عادی دیگری می شود. هم چنین ممکن است سبب افزایش تمایل به خودکشی و افسردگی شود. در صورت بروز هر یک از عوارض فوق سریعا پزشک را مطلع سازید. 

5- قبل از قطع مصرف این دارو حتما پزشک را مطلع سازید. ممکن است پزشک قبل از قطع کامل مصرف دارو، مقدار آن را کاهش دهد تا از بروز عوارض قطع مصرف دارو مانند دلواپسی، اضطراب، گیجی، احساس حرکت مداوم خود و یا محیط اطراف، سردرد، افزایش تعریق، حالت تهوع، لرزش، اختلال در خوابیدن و راه رفتن و یا خستگی غیر عادی جلوگیری شود.

عوارض سرترالین 

نکات دانستنی از سرترالین

مقدار و نحوه مصرف سرترالین 

مقادیر ذکر شده در زیر مقدار متوسط مصرف است و مقدار دقیق را پزشک تعیین می کند. 

بزرگسالان 

• برای افسردگی و وسواس: 

برای شروع، 50 میلی گرم یکبار در روز، صبح یا عصر. ممکن است میزان مصرف توسط پزشک تدریجا افزایش داده شود. به هر حال، مقدار مصرف نباید بیشتر از 200 میلی گرم در روز باشد. 

• برای اختلال ترس، اضطراب بعد از ضربه (PTS) و اضطراب: 

برای شروع، 25 میلی گرم یکبار در روز، صبح یا عصر. ممکن است میزان مصرف توسط پزشک تدریجا افزایش داده شود. به هر حال، مقدار مصرف نباید بیشتر از 200 میلی گرم در روز باشد. 

• برای سندرم قبل از قاعدگی (PMS): 

برای شروع، 50 میلی گرم یکبار در روز در طول دوران قاعدگی و یا قبل از قاعدگی. ممکن است میزان مصرف توسط پزشک افزایش داده شود. میزان مصرف در طول دوران قاعدگی نباید بیشتر از 150 میلی گرم در روز و در طول دوران قبل از قاعدگی نباید بیشتر از 100 میلی گرم در روز باشد. 

مصرف سرترالین

سرترالین برای بزرگسالان

کودکان 

• برای افسردگی، اضطراب بعد از ضربه (PTS) یا ترس: 

مصرف و مقدار آن توسط پزشک تعیین می شود. 

• برای وسواس: 

- کودکان کمتر از 6 سال:مصرف و مقدار آن توسط پزشک تعیین می شود. 

- کودکان 6 تا 12 سال:برای شروع، 25 میلی گرم یکبار در روز، صبح یا عصر. ممکن است میزان مصرف توسط پزشک تدریجا افزایش داده شود. به هر حال، مقدار مصرف نباید بیشتر از 200 میلی گرم در روز باشد. 

- نوجوانان 13 تا 17 سال:برای شروع، 50 میلی گرم یکبار در روز، صبح یا عصر. ممکن است میزان مصرف توسط پزشک تدریجا افزایش داده شود. به هر حال، مقدار مصرف نباید بیشتر از 200 میلی گرم در روز باشد. 

نحوه سرترالین

مصرف سرترالین در کودکان

سالمندان 

• برای افسردگی، وسواس، اختلال ترس، اضطراب بعد از ضربه (PTS)، اضطراب: 

برای شروع معمولا 5/12 تا 25 میلی گرم یکبار در روز، صبح یا عصر. ممکن است میزان مصرف توسط پزشک تدریجا افزایش داده شود. 

نحوه ی مصرف سرترالین 

این دارو به صورت قرص و کپسول خوراکی 50و100میلی گرم موجود می باشد.

-از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد،مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد.اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود،با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و سوالات خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید . 

قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حمله ی تشنجی برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع این دارو بایدبصورت تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود. 

ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود. 

در صورتی که این دارو بصورت 1 عدد در روز برای شما تجویز شده باشد،می توانید آن را در هر زمان از روز که راحت ترید میل کنید.اما برای همه ی روزها زمان مشخصی تعیین کنید و دارو را منظم مصرف نمایید. معمولاً توصیه می شود این صبح یا عصرها مصرف گردد. 

درمان بی خوابی

چگونگی استفاده از داروی سرترالین

در صورتی که از این دارو جهت درمان اختلالات اضطرابی استفاده می نمایید،ممکن است پزشک درمان را با مقدار کم دارو آغاز کند.به این خاطر که در برخی افراد در دوهفته ی نخست درمان با سرترالین امکان بروز اضطراب یا افزایش آن وجود دارد.به همین دلیل بهتر است دارو با مقدار کم آغاز شود و به تدریج دوز آن افزایش یابد،لذا این دارو را دقیقا طبق دستورات پزشک مصرف نمایید و به مقدار مصرفی تاکید شده،دقت کنید. 

این دارو با غذا تداخل ندارد می توان قبل یا بعد از غذا آن را مصرف نمایید. 

در صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف نمایید اما از دوبرابر کردن مقدار دارو در یک نوبت جداً خودداری نمایید.‎ 

عوارض قطع درمان  سرترالین با آسنتر ا: 

احتمال بروز گیجی،لرزش دستها،اضطراب،تهوع و طپش شدید قلب به صورت بسیار نادر وجود دارد.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع