لیست غذاهای محلی خوشمزه تبریز، قلب آذربایجان شرقی
از دیر باز تاکنون تبریز به عنوان یک شهر تاریخی با قدمت دیرینه خودنمایی می کند و با جاذبه های گردشکری بی نظیرش همواره توریست های زیادی را پذیرا میگردد اما تنها جاذبه های دیدنی این شهر زیبا، دعوت کننده ی مهمانان نیست بلکه غذاهای خوشمزه و سنتی این شهر نیز فرهنگ دیرینه و کهن این شهر زیبا را به نمایش می گذارد.
تبریز شهر غذاهای متنوع و دلپذیر می باشد تنوع غذاهای خوشمزه به قدری زیاد است که انتخاب را مشکل ساز می کند. غذاهای محلی و سنتی تبریز به خوشمزه و پر رنگ و لعاب بودن شهره اند و اکثرشان با هر ذائقه ای سازگارند.
شما هم می توانید با مسافرت به این شهر پرآوازه، از غذاهای خوشمزه ی این شهر که لیست آنها را در این بخش از آشپزخانه پلاس وی آورده ایم چشیده و لذت کافی را ببرید. وقتی وارد تبریز بشوید و از غذاهای خوشمزه تبریز نوش جان کنید محال است که طعم دلپذیر و خوشمزه ی آن را از یاد ببرید چرا که غذای سنتی تبریز با صبر و حوصله ی فراوان طبخ و مهیا می گردد.
عطر غذاهای تازه پخته شده مشام هر رهگذر گرسنه ای را قلقک می دهد و میل فرد را برای خوردن افزون می کند حتی خاطره انگیز بودن سفر نیز به خوردن غذاهای آن شهر می باشد. با اینکه از تاوا کبابی و کبابهای خوشمزه ی تبریز به هیچ عنوان نمی توان چشم پوشی کرد ولی ما پیشنهاد می کنیم که دیگر غذاهای محلی و سنتی را نیز امتحان کنید.
دسرهای تبریز با طعم عالی و متفاوت
دسر ها و پیش غذاها خیلی مواقع باعث می شوند که مسافران به خوردن غذای اصلی هم ولع داشته باشند در واقع زمانی که دسر ها رنگ و بوی خوبی دارند پس در جذابیت خوراک های بعدی هم نقش دارند. با ما همراه باشید تا با چند مورد از دسر های شهر تبریز آشنا شوید.
خاگینه یا قیقاناخ
خاگینه به عنوان یک دسر خوشمزه در مهمانی یا دور همی ها سرو می شود. خاگینه ی نعنا پرطرفدارترین خاگینه در بین سایر خاگینه ها می باشد که مواد اصلی آن را تخم مرغ و سبزی تشکیل می دهد خاگ به معنی تخم مرغ می باشد که از ترکیب تخم مرغ و سبزی یا سبزی کوهی خاگینه پخته می شود.
حلوای اوماج
از حلواهای محلی خوشمزه و پرطرفدار حلوای اوماج است. این حلوا دارای بافت و طعم متفاوتی می باشد که مواد تشکیل دهنده ی آن عبارت است از :آرد، روغن، گردوی نیمکوب، گلاب، آب چودر یا عرق هل، زعفران دم کرده، شکر آب و شیره ی انگور می باشد.
پخت حلوای اوماج با زحمت و حوصله ی زیادی همراه است ولی در پایان نتیجه ی کار بسیار عالی و خوشمزه می گردد. اوماج یک کلمه ترکی به معنی ساییدن و از ریشه ی اوماغ است و همانطور که از معنی آن مشخص است در واقع در پخت حلوا آرد را در بین کف دو دست به هم می سایند تا آرد به شکل ریزه های سنگی از آرد درست شود.
حلوای کفگیری تبریز
از خوشمزه ترین و پرطرفدارترین حلواها، حلوای کفگیری می باشد. این حلوا به علت دارا بودن مواد تشکیل دهنده ی مختلف در بین هموطنان آذری طرفداران بسیاری دارد که همیشه قنادیها از این حلوا برای فروش دارند.
موادی که برای طبخ این حلوای بی نظیر مورد استفاده قرار می گیرد عبارت است از:آرد سفید قنادی، آرد نخودچی، پودر قند، کره، گردو یا بادام خردشده، پودر هل، روغن جامد یا نیمه جامد و زعفران دم کرده می باشد.
بورانی کدو سبز
بورانی کدو سبز از جمله دسرها و پیش غذاهای خوشمزه آذربایجان شرقی می باشد که به خاطر استفاده از ماست و کدو در آن یک خوراک مقوی و پرخاصیت محسوب می شود. جالب است بدانید که این پیش غذا با دو روش متفاوت رژیمی و غیر ژیمی درست می شود و در تهیه آن از ماست، کدو سبز، سیر، شوید، دارچین و نمک استفاده می شود.
آش های تبریز؛ پرطرفدارترین ها میان غذاهای محلی تبریز
آش های تبریز بخاطر طعم و مزه بی نظیرشان طرفداران بسیار زیادی به خود اختصاص داده اند در این بخش به معرفی آش های تبریز پرداخته ایم.
داش کلم آشی
از آش های مخصوص و منحصر بفرد تبریز آش داش کلم می باشد که فقط در تبریز پخته می شود برای طبخ یک آش خوشمزه ی داش کلم از موادی همچون:کلم قمری، پیاز، لپه، برنج و بلغور و انواع سبزی ها شامل تره، جعفری، کروز و گوجه فرنگی، رب گوجه، و فلفل استفاده می گردد.
البته برخی از افراد با توجه به ذائقه ی خود به آن کشک هم اضافه می کنند و برای تزیین آن و خوشمزه ترشدن بیشتر از نعنا خشک هم استفاده می کنند.
آش گوجه فرنگی
یکی از آش های خوشمزه ی تبریز که اشتها برانگیز و خوش رنگ و لعاب است آش گوجه فرنگی می باشد. همانطورکه از اسم آش مشخص است برای طبخ آن از گوجه فرنگی بیشتری استفاده میشود و موادی که در آن بکار میرود شامل:لوبیا چیتی، یا چشم بلبلی، پیاز داغ، بلغور، برنج. سبزی آش (جعفری و تره) و آبغوره، که نقش بسزایی در طعم خوشمزه ی آن دارد.
سوپ بذرک
سوپ بذرک از آن دسته غذاهای سنتی انرژی زایی است که طرفداران زیادی در بین مردم آذربایجان شرقی دارد. این غذا معمولاً در وعده های صبحانه و میان وعده میل می شود و در تهیه آن از موادی همچون بذرک، آرد گندم، آب، روغن یا کره و در صورت تمایل شیره انگور استفاده می شود.
آش کلم برگ
آش کلم برگ یکی دیگر از آش های سنتی تبریز به شمار می رود که طعم بسیار لذیذ و متفاوتی دارد. پیشنهاد می کنیم اگر میهمان مردمان شهر تبریز هستید این آش خوشمزه را برای یکبار هم که شده امتحان کنید. بخاطر وجود سبزیجاتی همچون هویج، کلم برگ و ... در این آش در روزهای سرد پاییز و زمستان به عنوان یک تقویت کننده سیستم ایمنی بدن عمل می کند.
برای تهیه آش کلم برگ نیاز به موادی همچون کلم برگ ریز خرد شده، هویج نگینی خرد شده، برگ کرفس خرد شده، عدس، نخود، لوبیا چیتی، پیاز داغ، رشته آش، کشک، نمک، فلفل و ادویه دارید.
آش یخ
آش یخ معروف یکی از متفاوت ترین غذا های سنتی مردم آذربایجان شرقی می باشد. این آش طرز پخت ساده و بسیار جالبی دارد و با کمترین امکانات می توان آن را درست کرد.
در تهیه آن از ماست، برنج پخته شده، یخ، سیر رنده شده، نمک، فلفل، سبزیجات معطر پخته شده مثل ترخون، تره، گشنیز، جعفری و برگ چغندر به کار برده می شود. این آش خوشمزه، برای میان وعده و وعده های عصرانه مناسب است.
آش گوشواره
آش گوشواره از پرطرفدارترین آش های استان تبریز می باشد. علت نامگذاری آن به خاطر وجود خمیر هایی است که داخل آن به کار رفته است. برخلاف آش های دیگر معمولاً زمان طولانی برای پخت آن نیاز است اما با این وجود طرفداران بسیار زیادی را به خود اختصاص داده است.
از مواد به کار رفته در تهیه این غذا می توان به رب گوجه فرنگی، کره، نخود، پیاز، تخم مرغ، آرد، گوشت چرخ کرده، سرکه، تخم مرغ، نمک، جعفری، آب، زردچوبه و فلفل اشاره کرد. پیشنهاد می کنیم این غذای اصیل و خوشمزه را در سفرتان به تبریز فراموش نکنید.
آش میوه
از آش هایی معروفی که در منطقه ی آذربایجان طبخ می شود میتوان به آش میوه اشاره کرد. چون در پخت این آش از انواع میوه های خشک استفاده میشود به آن آش میوه می گویند که برای شستشوی دستگاه گوارش بسیار مفید است. برای پخت این آش سبزی، میوه های خشک مانند آلو خورشتی، زردآلو و آلو قیسی حتما باید استفاده گردد.
آش دندونی یا دیشلیق
یکی دیگر از آش های سنتی و قدیمی تبریز آش دندونی نام دارد. این آش را به مناسبت درآوردن اولین دندان کودک درست کرده و بین دوستان و آشنایان پخش می کنند و حتی مهمانی های مجللی به مناسبت این اتفاق برگزار می کنند و در کنار این آش با کیک و انواع خوراکی ها و گیفت های هدیه نیز از میهمانان پذیرایی می کنند.
آذربایجانی ها معتقدند که با درست کردن و خوردن این آش خوشمزه بقیه دندانهای بچه راحت تر رشد می کنند. مواد مورد نیاز برای تهیه این آش منحصر به فرد گندم پوست کنده، نخود، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، پیاز، آب قلم یا آب گوشت، نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز داغ می باشد.
آش شیله عدس
آش شیله عدس هم همچون شوربا در سفره های تبریزی از قدمت کهنی برخوردار است ولی امروزه دیگر کمتر پخته می شود. موادی که در پخت آن بکار میرود شامل بلغور، پیاز، عدس، رب گوجه فرنگی و نوعی سبزی محلی به نام "کالش"می باشد.
شوربای تره (سوزی شورباسی)
از غذاهای کهن تبریز که امروزه دیگر در سفره های ساکن تبریز جایی ندارد. در زمانهای قدیم اهالی تبریز و دیگر شهرها این غذا را به شیوه های مختلف طبخ میکردند و میتوان گفت که دستور پخت مشخصی را برای تهیه ی این غذا وجود ندارد و هر شخصی با توجه به آنچه در خانه داشت این غذا را می پخت یکی از معروفترین شوربا ها، شوربای تره است. برای تهیه ی آن از سیب زمینی، گوجه فرنگی، روغن، تخم مرغ، رب گوجه فرنگی و ادویه استفاده می شود.
آش شیر
از غذاهایی که بسیار خوشمزه است و در فصل پاییز و زمستان بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد آش شیر است این غذا از غذاهای سنتی دریان در استان آذربایجان شرقی است که با شیر، گندم، نمک و فلفل، کشمش بی دانه، بادام و گردو تهیه می گردد.
غذایی بسیار دلپذیر که بدون روغن تهیه می شود و دارای کالری زیادی است و اگر هنگام سرماخوردگی مصرف شود از ضعف عمومی بدن نیز جلوگیری می کند و چون دارای شیر بیشتر است یک غذای عالی برای دوره ی نقاهت فردی که دچار سرماخوردگی شده توصیه می گردد.
آش قوروت قیله
طعم بی نظیر و متفاوت آش قوروت قیله در بین مردمان آذربایجان شرقی زبانزد است. این آش سنتی هم به عنوان میان وعده و هم به صورت پیش غذا میل می شود. در زبان محلی قوروت قیله از دو بخش قوروت به معنای کشک و قیله به معنای گوشت قورمه ای تفت داده شده در روغن گوشت تشکیل شده است.
از مواد به کار رفته در این غذا می توان به بلغور، برنج نیم دونه، لوبیا چشم بلبلی، گوجه فرنگی، لوبیا سبز خرد شده، تره خرد شده، جعفری خرد شده، بادمجان، ریحان خرد شده، سیر، پیاز نگینی شده، نمک، فلفل سبز تند، زردچوبه، آب گوشت یا قلم اشاره کرد.
آش ماست
آش ماست همیشه در سفره های رنگین تبریزیها پای ثابت است و طرفداران بیشتری دارد. موادی که برای پخت آش ماست استفاده می شود عبارتند از:(روغن، نخود، لوبیا، عدس، برنج گرده، بلغور گندم ریز، پیاز داغ، هویج، فلفل سبز تازه، سبزی آش و البته ماست ) میتوان در این آش به جای ماست از کشک نیز استفاده کرد و به عنوان آش کشک سرو کرد.
آش اوماج
در روزهای بلند و برفی زمستان سفره های تبریزی ها با آش خوشمزه ی اوماج مزین می گردد که بسیار مفید و برای سرماخوردگی عالی است. اوماج در واقع همان رشته است که برای تهیه ی آن آرد را خمیر کرده و بعد رنده می کنند و از عدس در پخت آش استفاده می کنند. عدس قبل از پخت چند ساعتی باید خیس بخورد.
موادی که برای آش لازم است عبارت است از رشته یا اوماج ، سبزی شامل ریحان و مرزه و تره و پیاز و فلفل و زردچوبه. امیدواریم که شما هم پخت این غذای دلچسب رو امتحان کنید.
غذاهای سنتی و محلی معروف تبریز
در این بخش قصد داریم به معرفی غذاهای سنتی و خوشمزه تبریز بپردازیم غذاهایی که علاوه بر اینکه بسیار خوش طعمند، به جرات میتوان گفت برای بسیاری از افراد نام آشنا هستند.
آبگوشت دیزی سنگی
آبگوشت دیزی سنگی در تبریز به عنوان یک غذای سنتی و معروف است اما فقط به تبریز خلاصه نشده است و در بیشتر شهرهای ایران نیز پخته می شود. اما این را نباید فراموش کرد که آبگوشت های تبریز از لحاظ طعم و مزه یک چیز دیگر است.
اگر سفری به تبریز داشتید پیشنهاد میکنیم حتما برای یک بار هم که شده این غذای لذیذ و خوشمزه را امتحان کنید. در تهیه آبگوشت از گوشت گوسفندی با استخوان، لپه یا نخود، دنبه، پیاز، آب گوجه فرنگی، نمک، فلفل، مغز لیمو عمانی، رب گوجه فرنگی و سیب زمینی استفاده می گردد.
دویماج
یکی دیگر از غذاهای محلی تبریز دویماج می باشد که اغلب برای وعده ی صبحانه سرو می گردد. دویماج به همراه انگور و هندوانه و سبزی خوردن بسیار خوشمزه و دلچسب است. موادیکه در دویماج استفاده می گردد شامل نان خشک، آب یا دوغ، پنیر تبریز، کره و گردوی ریز شده است.
دلمه ی برگ مو (یپراخ دولماسی)
یکی دیگر از غذاهای سنتی و خوشمزه ی آذری ها که معمولا در تابستان بیشتر پخته می شود دلمه برگ مو است که برای تهیه ی آن از برگ درخت انگور، برنج، لپه، بلغور و سبزیجات معطر استفاده می کنند. دلمه هم، مانند کوفته از غذاهای مورد پسند و شناخته شده ی خاورمیانه می باشد اما مواد و طرز پختشان با هم متفاوت است.
دلمه برگ مو در زبان فارسی با نام (یپراخ دلماسی) معروف است و از کلمه ی ترکی «دلماخ » یعنی پر شدن گرفته شده است. در منطقه ی تبریز علاوه بر دلمه برگ مو، دلمه فلفل دلمه و کدو و گوجه فرنگی نیز درست می کنند که بسیار هم خوشمزه هستند. در سال ٢٠١٧ جمهوری آذربایجان دلمه را در فهرست میراث فرهنگی خود در یونسکو به ثبت رساند.
قارنی یاریخ یا همان بادمجان شکم پر
بادمجان شکم پر که در زبان آذری به قارنی یاریخ معروف است. این یک غذای خوشمزه و مورد علاقه ی تبریزیهاست که برای پخت آن از بادمجان، سیر، جعفری، رب، ادویه های مخصوص و گوشت چرخ کرده استفاده می کنند. این غذای لذید معمولا با نان یا ماست و سبزی خوردن و یا ترشی نوش جان می شود.
قورما شورباسی
در روزگاران گذشته به خاطر نبودن یخچال مردم برای نگهداری و محافظت از مواد اولیه راهکارهای جالبی داشتند که این راهکارها به خوشمزه شدن غذا کمک بیشتری می کرد. قورما شورباسی نوعی آبگوشت بسیار خوش طعم است که چون گوشت را قورمه می کردند به این نام مشهور شده است.
برای پختن این غذا از گوشت قورمه شده گوسفند، تخم مرغ، چربی دنبه گوسفند، سیب زمینی، فلفل قرمز، لپه، رب گوجه فرنگی، نمک و زعفران و ادویه های محلی استفاده می کنند. در بعضی مواقع از سبزی محلی به نام کالش نیز در طبخ آن استفاده می کنند.
کوفته تبریزی
وقتی اسم تبریز را می شنویم بی شک اولین چیزی که یادمان می آید غذای خوشمزه و لذید کوفته تبریزی می باشد. غذای معروفی که مختص تبریز است اگر چه در دیگر نقاط خاورمیانه هم پخته می شود ولی نوع پخت آن متفاوت با دیگر جاها می باشد.
در گذشته برای پخت کوفته ی تبریزی گوشت را ابتدا در هاون له می کردند. بعد به آن لپه و سبزیجات اضافه میکردند اما امروزه به جای کوبیدن گوشت آنرا در چرخ گوشت چرخ می کنند.
از دیگر مواد مورد استفاده لپه و برنج و سبزیجات و گردو و تخم مرغ می باشد. پس از آماده شدن هم با پیاز داغ و زرشک تزیین می کنند. نا گفته نماند به جای گوشت در این غذا می توان از مرغ هم استفاده کرد.
برنج کاسه ای آذری
از غذاهای خوشمزه و محلی می توان به برنج کاسه ای اشاره کرد. البته این غذای بسیار لذیذ را میتوان در برنامه ی رژیم غذایی نیز جای داد و از طعم خوشمزه ی آن نهایت لذت را برد مواد لازم برای تهیه ی این غذای خوشمزه و لذید شامل:برنج، ذرت، نخود فرنگی، هویج خردشده، گوشت مرغ، زرشک، خلال بادام، پیاز خرد شده نمک و فلفل و ادویه و روغن می باشد.
کوکوی لوبیا سبز
این کوکو نیز از غذاهای خوشمزه است که بیشتر به عنوان پیش غذا و در مراسمات خاص مانند مهمانی های افطاری سرو می شود موادی که در تهیه ی این کوکو بکار می رود عبارت است از گوشت چرخ کرده، هویج، تخم مرغ، پیاز، زعفران و البته لوبیا که ماده ی اصلی این کوکو میباشد. برای تزیین و طعم بهتر می تـوان از زرشک استفاده کرد.
کوکوی تره تبریز
کوکوی تره تبریز از غذاهای سنتی آسانی به شمار می رود که زمان کمتری برای آماده شدن نیاز دارد و جزو کوکو های سالم و خوشمزه پرطرفدار می باشد، گاهی مواقع با اضافه کردن گردو و زرشک به این غذا در سفره های مجلسی از آن استفاده می کنند.
خواص زیادی برای کوکو تره آمده است که یکی از آنها خونساز بودن آن می باشد، برای تهیه این غذای سریع و آسان به کار بردن موادی همچون تخم مرغ، سیب زمینی آب پز، نمک، تره تازه، زردچوبه، روغن و فلفل سیاه نیاز است.
خورش هویج
از پرطرفداران ترین غذاهای تبریزی محسوب می شود همانطور که از اسمش پیداست هویج ماده ی اصلی این خورش است. برای طعم بهتر این خورش میتوان کمی زعفران و نیز آلو به آن افزود و برای طعم ملس هم میتوان کمی آبلیمو اضافه کرد.
لوبیا پلوی تبریز
عطر و طعم بی نظیر لوبیا پلوی تبریز به قدری خاص و تک است که بین همه مردم ایران، مخصوصاً مردم آذربایجان شرقی طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است. اگر سفری به تبریز داشتید مطمئن باشید با یکبار چشیدن طعم این غذا شیفته عطر آن خواهید شد.
برای پخت این غذا شما نیاز به موادی همچون برنج، لوبیا چشم بلبلی، روغن، شوید، دارچین، کره، سینه مرغ، دارچین، پیاز، زعفران دم کرده، آب مرغ، آب جوش، نمک و ادویه دارید.
قورمه سبزی تبریزی
یکی از غذاهایی که در بین همه ی مردم محبوب است و طرفداران زیادی نیز دارد قورمه سبزی می باشد اصل این غذای لذید آذری می باشد. "قورماق" نوعی سرخ کردن است که در آن از روغن استفاده نمی شود. "قورمه" به گوشتی میگویند که بدون هیچ روغنی و با چربی خود گوشت سرخ می شود.
در زمانهای قدیم استفاده از این نوع گوشت در مناطق آذربایجان رواج بیشتری داشته است که مشهورترین آن شوربای قورمه و قورمه سبزی است ولی این روش سرخ کردن دارای مشکلاتی است و هم چنین نیاز به وقت زیادی دارد به همین دلیل روش پخت گوشت قورمه سبزی به مرور تغییر کرد.
البته امروزه هم روش پخت قورمه سبزی در مناطق مختلف ایران دارای تفاوتهایی است. در قورمه سبزی تبریز از لوبیا چیتی، پیاز، روغن، سبزی خردشده شامل تره، جعفری، و شنبلیله، گوشت گوسفند یا راسته ی گوساله و لیموعمانی استفاده می شود.
تاوا کبابی تبریز
یکی از غذاهای ناب و لذید که مخصوص خود ایران است اما ریشه ی آن به تبریز بر می گردد تاوا کبابی است که در تابه پخته می شود. این کباب به صورت سنتی در تنور طبخ می گردد البته در پخت این غذا تفاوتهایی نیز وجود دارد به همین دلیل به آن کباب تابه ای یا کباب دیگی هم می گویند.
این غذای خوشمزه در زمان کمی تهیه و آماده می شود و از موادی همچون گوشت، نمک، زردچوبه، رب، پیاز، پودر سیر، فلفل قرمز، روغن و زعفران حل شده درست می شود.
خوراک دل
خوراک دل از آن دسته غذاهای پر چرب و چیلی آذربایجان شرقی میباشد که طرفداران زیادی دارد. معمولاً در وعده ناهار و شام از این غذا میل می کنند و در زمان بسیار کوتاهی آماده می شود.
مواد تشکیل دهنده این خوراک خوشمزه دل مرغ یا دل گوساله، پیاز، قارچ، نمک و فلفل می باشد. ناگفته نماند شما می توانید به جای قارچ از سیب زمینی نگینی خرد شده در این خوراک خوشمزه استفاده کنید.
یتیمچه ی تبریزی
روش پخت این غذا بسیار راحت است با مواد ساده ای هم چون بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز، رب ،کره، زعفران، فلفل و زردچوبه تهیه میگردد که طعم بسیار لذید و خوشمزه ای دارد.
این غذای محلی در اکثر مناطق کشورمان البته با کمی تغییر پخته می شود اما مواد اولیه ی آن تقریبا در همه جا یکسان است روش تهیه ی یتیمچه ی تبدیری و مواد آن با میرزا قاسمی تقریبا شبیه است و جزو غذاهایی است که بادمجان ماده ی اصلی آن را تشکیل می دهد. با این همه یک غذای کاملا خوشمزه است و برای کسانیکه علاقمند به خوردن غذاهای گیاهی هستند گزینه ی بسیار مناسبی است.
شیر پلو
یکی دیگر از غذاهای سنتی و محلی تبریز شیر پلو است. این غذا که به آن سوتی پلو هم میگویند از موادی هم چون گلاب، کشمش، زعفران، برنج، شیر، خلال پسته پخته می شود و برای ماه رمضان بسیار مقوی است.