وی فور یو
2 سال پیش / خواندن دقیقه

فواید سحر خیزی از نظر علم، طب سنتی و اسلام

فواید سحر خیزی از نظر علم، طب سنتی و اسلام

سحرخیز باش تا کامروا باشی، این جمله ی معروف را همه ی ما شنیده ایم ولی اینکه چقدر با اسرار پنهان آن از نظر علم، طب سنتی و اسلام آشناییم جای بحث دارد.

فواید سحرخیزی برای بدن از دید علم و طب سنتی

افرادی که سحرخیز هستند این ویژگی را عامل موفقیت خود می دانند.صبح زود زمان بسیار خوبی از روز است که همراه با وزش نسیم ملایم احساس آرامش کنیم، وقتی برای انجام کارها زودتر بیدار می شوید کمتر احساس عجله می کنید و در نتیجه کارها با کیفیت بهتری انجام می شود اما تا لحظه ای که به فواید سحر خیزی آگاه نباشید همیشه دلیلی برای تنبلی و خوابیدن می آورید، به همین دلیل در این بخش از بهداشت و سلامت پلاس وی به فواید سحرخیزی و اثرات آن بر سلامت می پردازیم.

داشتن وقت بیشتر:

یکی از مزیت های مهم سحرخیزی داشتن وقت بیشتر برای انجام کارها است. هیچ چیز بهتر از ساعات روشنایی بیشتر برای لذت بردن و انجام کارها نیست. افرادی که دیر از خواب بیدار می شوند همیشه عجله دارند و باید با استرس کارها را انجام دهند و تا آنها شروع به کار کنند تقریباً روز تمام می شود.

وقتی فرد زمان بیشتری دارد می تواند از صبح با پیاده روی، ورزش، مدیتیشن یا تصمیم گیری درباره چیزهایی که برای تکمیل آن روز به آنها احتیاج دارد لذت ببرد از طرفی با داشتن وقت کافی در ابتدای روز، احساس انرژی بیشتری می کنید.

داشتن زمان بیشتر

احساس مثبت رضایت و شادی:

محققان می گویند ارتباط مستقیمی بین سحرخیز بودن و داشتن حس مثبت وجود دارد به همین دلیل افراد دارای عادت سحرخیزی از زندگی احساس بیشتری دارند و به همین دلیل شادتر زندگی می کنند.

نداشتن احساس عجله:

فردی که دیر از خواب بیدار می شود برای اینکه کارها را به تاخیر نیاندازد در طول روز عجله می کند و گاهی بر خلاف میل باطنی مجبوراست از ورزش و صبحانه خوردن صرف نظر کند و این باعث ناراحتی و آزار او می شود.

بنابراین یکی دیگر از مزیت های مهم زود بیدار شدن این است که احساس عجله نمی کنید و زمان اضافه برای نشستن روی مبل و نوشیدن یک فنجان چای / قهوه دارید.

خوردن صبحانه:

صبحانه مهمترین وعده غذایی محسوب می شود. مصرف یک صبحانه مغذی و سالم سطح انرژی را بالا می برد. بنابر گفته کارشناسان مصرف صبحانه شما را در طول روز سالم و فعال نگه می دارد و حذف آن از رژیم غذایی برای بدن مضر است و باعث احساس ضعف و انرژی کمتر می شود و تأثیر مستقیم بر سلامتی جسمی و روحی خواهد داشت.

خوردن صبحانه

داشتن خواب بهتر:

این افسانه ای بیش نیست که اگر هنگام خستگی ساعت های بیشتری را بخوابید احساس سرحالی خواهید کرد. خوابیدن بیش از حد باعث خستگی و بی قراری بدن می شود بنابراین یک برنامه مناسب داشته باشید و در طول روز شش تا هشت ساعت بخوابید.

افرادی که در زمان مقرر به رختخواب می روند نسبت به افرادی که برنامه زمانی نامنظمی دارند بهتر می خوابند. با داشتن خواب آرام زودتر از خواب بیدار می شوید و کاملاً از روز استفاده می کنید.بنابراین شب زنده دار نباشید تا در نهایت باعث افزایش وزن و کلسترول نشود.

کاهش خطر ابتلا به بیماری های روانشناختی و افسردگی:

طبق نتایج بررسی های انجام شده خطر ابتلا به اختلالات روانی مثل افسردگی، پرخوری روانی و اختلال خلقی فصلی در افراد سحرخیز در مقایسه با افراد شب بیدار که صبح ها دیر بیدار می شوند، کمتر است.

وزن مناسب و تناسب اندام:

در مطالب قبلی بخش بهداشت و سلامت پلاس وی خواندید که یکی از عوارض شب بیداری های طولانی مدت اضافه وزن و چاقی است پس در واقع خطر افزایش وزن در افراد شب بیدار بیشتر است به این دلیل که دیر خوابیدن موجب مصرف بیشتر کالری در پایان روز می شود.

قرار گرفتن در چنین شرایطی و مصرف غذاهای ناسالم موجب افزایش وزن و مشکلات جسمی متعددی از قبیل بیماری های قلبی و گوارشی و نیز اختلالات عروق مغزی در این افراد میشود.

وزن مناسب

نمرات بهتر در امتحان:

جالب است بدانید طبق بررسی ها دانش آموزان و دانشجویان سحرخیز نسبت به دانشجویانی که دیر از خواب بیدار می شدند، نمرات بهتری دریافت میکنند.

لذت بردن از آرامش و سکوت:

یکی دیگر از مزیت های مهم زود بیدار شدن این است که از آرامش و سکوت صبح لذت می برید. هیچ همکار یا دوستی برای شما مزاحمت ایجاد نمی کند و نبود پیامک، ایمیل، سر و صدا ترافیک به آرامش بیشترتان کمک می کند .صبح زود بهترین زمان برای لذت بردن از سکوت و آرامش است پس روی چیزهای مهم تمرکز کنید و در مورد چگونگی دستیابی به اهداف خود بیاندیشید.

داشتن برنامه ریزی:

فردی که دیر از خواب بیدار می شود، باید در طول روز عجله کند چراکه زمان لازم برای برنامه ریزی و فعالیت سودمندانه ندارد و قادر به انجام وظایف خود نیست. لیستی از کار ها براساس اهمیت و اولویت تنظیم کنید و طبق آن کارها را پیش ببرید.

کاهش استرس:

وقتی عادت به سحر خیزی کنید، می توانید روزانه ورزش و مدیتیشن انجام دهید، صبحانه بخورید، خواب کافی داشته باشید و همین باعث استرس کمتردر طول روزخواهد شد چراکه استرس ناشی از فشار بیش از حد کار و عدم برنامه ریزی است.

کاهش استرس

اختصاص دادن زمان بیشتر به ورزش و مدیتیشن:

یکی از مهمترین دلایل استرس و اضطراب افراد سبک زندگی نادرست است که با صرف وقت و تمرین جسمی یا ذهنی می توانند به آرامش خود کمک کنند. تمرینات فیزیکی به منظور حفظ تعادل بدن، هورمونهای زیادی را ترشح می کنند در حالی که مدیتیشن به افزایش تمرکز و هماهنگی ذهن و بدن کمک می کند.

افزایش بازدهی:

افراد در ساعات اولیه روز بیشتر از شب تمرکز دارند اگر کار ناتمام دارید آن را صبح زود انجام دهید تا حجم کارها را کاهش دهید. سحر خیزی به شما زمان لازم را می دهد تا با انرژی و شادابی کار انجام دهید و به اهداف خود برسید.

تسهیل در رفت و آمد:

هنگامی که زود بیدار شوید، می توانید قبل از وقت عادی خود را به دفتر برسانید به این ترتیب از رفت و آمد در ساعات شلوغ خود داری کرده و به موقع به محل کار می رسید.

بهبود سلامت پوست:

سحرخیزی همانند عادت های ورزشی و صبحانه می تواند به بهبود پوست کمک کند. انجام این کارها بطور روزمره و آبرسانی، اکسیژن رسانی و بهبود جریان خون، در سلامت پوست نقش مهمی دارد.

سلامت پوست

افزایش تحرک:

یکی دیگر از فواید زود بیدار شدن این است که بتوانید به راحتی با هر چالشی رو به رو شوید. برنامه ریزی جنبه بسیار مهمی از زندگی فرد است زیرا به وی فرصت تعیین اهداف و انجام اقدامات مناسب برای تحقق آنها را می دهد.

بالا بردن قدرت اراده:

رفتن به رختخواب در ساعات منظم باعث می شود به راحتی صبح زود بیدار شوید، البته این کار به تصمیم آگاهانه نیاز دارد. فایده مهمی که بیدار شدن زود هنگام دارد این است که به تدریج این کار به عادت تبدیل می شود، اعتماد به نفس را در شما افزایش می دهد و همچنین به نظم بیشترکمک می کند.

افزایش شادی و سلامتی:

زود بیدار شدن از خواب میزان شادی را افزایش می دهد زیرا افراد می توانند بهتر به کارها برسند و دغدغه ای نداشته باشند. احساس کنترل، تیز بینی، تمرکز و انرژی به وجود آمده در این افراد موجب خوشحالی و آرامش درونی تان می شود.

شادی و سلامتی

فواید سحرخیزی در اسلام

درباره ی فواید سحرخیزی در اسلام و از دید ائمه احادیث بسیاری موجوداست که در بخش دین و مذهب پلاس وی خواهید خواند، در این بخش به چند مورد از انها اشاره کرده ایم.

جبرئیل به حضرت محمد(ص) فرمود:

«ای محمد(ص)، هر گونه می خواهی زندگی کن ولی بدان که از این دنیا رخت برمی بندی، هر گونه می خواهی دوست بدار ولی بدان پایان آن جدایی است، هر گونه می خواهی عمل کن ولی بدان برای کردارهایت جزایی است اما بدان که شرف و بی نیازی مرد در سحرخیزی است.» ( من لا یحضره الفقیه:ج 1، ص 471-484 ـ بحارالانوار:ج 84، ص 1368ـ امالی صدوق:ص 24 ـ وسائل الشیعه:ح 27 و 33 )

امیرمؤمنان علیه السلام می فرمایند:

صبح زود در پی روزی رفتن، روزی را افزون می کند. (عیون اخبار الرضا ، ج2، ص38)

امام رضا علیه السلام می فرمایند:

مابین طلوع سپیده صبح تا طلوع خورشید ملائکه الهی ارزاق انسان ها را سهمیه بندی می نمایند. هر کس در آن زمان بخوابد، غاقل و محروم خواهد شد. (وسائل الشیعه ج 6 ص 49)

پیامبر اکرم (ص) می فرمایند:

در پی روزی و نیازها، سحر خیز باشید؛ چرا که حرکت در آغاز روز،مایه برکت و پیروزی است. (المعجم الاوسط، ج 7، ص 194، ح 7250)


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع