با اجزا و کارکرد ماشین لباسشویی اتوماتیک آشنا شوید
لباسشویی اتوماتیک اول از همه در کشور های اروپایی رواج پیدا کرد و مدتی بعد جزء بزرگترین تجارت های دنیا قرار گرفت. سال های زیادی است که این ماشین لباس شویی ها در کشورهای زیادی از دنیا مورد استفاده قرار می گیرند و سیستم آن ها کمی متفاوت و در بعضی از قسمت ها پیچیده تر از لباسشویی های معمولی می باشد، زیرا آن ها می توانند بدون هیچ ماده شوینده ای و فقط با مقدار کمی آب لباس را تمیز کنند. با این بخش از نمناک همراه شوید تا با تاریخچه و کارکرد این دسته از ماشین لباسشویی های پرکاربرد آشنا شوید.
تاریخچه ماشین لباسشویی های اتوماتیک
ماشین لباسشویی اتوماتیک سال های زیادی است که روی کار آمده و توسط کمپانی بندیکس در سال 1937 معرفی شدند. این ماشین لباسشویی ها کاملاً اتوماتیک هستند و بدون هیچ دخالتی خودشان به انجام کار های شستشو، چرخش و گرفتن آب لباس می پردازند و معمولاً هم سایز بزرگی دارند.
با آغاز جنگ جهانی دوم بسیاری از افراد مجبور بودند که خدمات جنگی را آماده کنند و همه آن ها شروع به شستن لباس ها با دست می کردند. بعد از جنگ جهانی دوم در سال 1950، سیستم لباسشویی های دوقلو روی کار آمد. لباس ها در یک قسمت شسته و در قسمت دیگر خشک می شدند و همین باعث شد که هزینه شستشوی آن ها به شدت کاهش پیدا کند.
بعد از آن، ماشین لباسشویی های معمولی روی کار آمدند اما کم کم ماشین لباسشویی های اتوماتیک توانستند جای ماشین قبلی را بگیرند. به طوری که لباس ها در یک ماشین، هم شسته و هم خشک می شدند.
این طراحی در اروپا بیش از هر جای دیگر به شهرت رسید. سایر کشور های دیگر هم در اوایل سال 2000 کم کم به استفاده از ماشین لباسشویی ها روی آوردند، زیرا عقیده داشتند که صرفه جویی انرژی در آن ها به شدت بالا است.
قیمت ماشین لباسشویی های اتوماتیک از انواع معمولی گران تر است اما آب و انرژی بیشتری ذخیره می کند، در نتیجه می توان گفت که ارزش خرید بالایی دارد.
اجزای ماشین لباسشویی اتوماتیک در یک نگاه
- اجزای داخلی ماشین لباسشویی های اتوماتیک ساده تر از ماشین لباسشویی معمولی هستند. موتور ماشین لباس شویی از طریق یک کمری و یک چرخ کوچک به درام وصل می شوند.
- این ماشین دارای یک سیستم مرتجع شبیه به کش پلاستیکی می باشد که لباس ها را داخل خود نگه می دارد و باعث می شود آب داخل ماشین بیرون نریزد و چرخش آن کاملاً روان تر و سبک تر است.
- نوار پلاستیکی بکار رفته شده داخل محفظه، مانع از بو گرفتن لباس ها می شود، البته شما باید به طور منظم ماشین لباسشویی اتوماتیک خود را تمیز کنید.
- انواع اتوماتیک جزء ماشین لباسشویی هایی هستند که به شما این امکان را می دهند تا هنگام کار کردن ماشین، در آن را باز کنید و لباس ها را اضافه کنید که معمولاً یک در کوچک بالای در اصلی قرار می گیرد و باز کردن آن، حتی هنگام چرخش ماشین هیچ گونه آبی را بیرون نخواهد ریخت.
- اعضای داخلی مکانیکی ماشین کاملاً ساده است اما سیستم کنترلی آن ساده نیست. سیستم کنترلی ماشین لباسشویی به گونه ای است که شما می توانید تعداد چرخش ها را با توجه به سایز لباس ها تعیین کنید.
- این اجزای الکترونیکی، مینی کامپیوتر هایی دارند که توسط آن ها کنترل می شوند و اگر اجزای آن آسیب ببیند، به طور کل باید سیستم کنترلی را تعویض کرد. البته گاهی اوقات مسدود شدن بعضی از منافذ و حفره ها باعث ایجاد مشکل می شود که با تمیز کردن آن توسط یک متخصص، می توان مشکل را برطرف کرد.
معرفی اجزا و قطعات ماشین لباسشویی اتوماتیک
علاوه بر آنچه گفته شد، اجزای ماشین لباسشویی به شرحی که در ادامه خواهید خواند، است:
موتور
یکی از اجزای اصلی ماشین لباسشویی موتور است که قابلیت چند سرعته دارد و سرعت آن را می توان مطابق با نیاز تغییر داد. موتور هنگام کار دستگاه آنها را به چرخش درمی آورده و باعث می شود شتاب در چرخه اول ایجاد شود. همزن و دیگ داخلی در داخل دستگاه، به موتور ماشین لباسشویی متصل هستند.
برد الکترونیکی
PCB یا همان برد در طرز کار ماشین لباسشویی تاثیر بسزایی دارد و شامل اجزای الکترونیکی و مدارهای مختلفی می باشد که وزن کل لباس ها را محاسبه کرده و مقدار آب و مواد شوینده مورد نیاز و کل زمان لازم برای شستن لباس ها را تشخیص می دهد.
تایمر
تایمر یکی دیگر از اجزای ماشین لباسشویی است که با استفاده از آن می توان زمان شستشوی لباس ها را به صورت دستی تنظیم کرد. در حالت اتوماتیک ماشین لباسشویی بسته به تعداد لباس داخل ماشین لباسشویی و نوع چرخه شستشو، مدت زمان لازم به صورت خودکار تنظیم می گردد.
شیربرقی
در ماشین لباسشویی نزدیکی محل ورودی آب شیر کنترل آب ورودی قرار دارد که دریچه ای الکترونیکی است و امکان عبور آب داغ و سرد را محیا می سازد. این شیر به صورت خودکار پس از قرار دادن لباس در ماشین لباسشویی و روشن کردن آن، باز شده و بعد از تعیین مقدار آب لازم به طور خودکار بسته می شود.
پمپ تخلیه آب
پمپ تخلیه آب یکی از اجزای ماشین لباسشویی است که در دو قسمت یکی در گردش مجدد آب در چرخه شستشو و دیگری در تخلیه آب در چرخه چرخش عمل می کند. آب از طریق پمپ تخلیه ، از دیگ دستگاه تخلیه می گردد.
دیگ
یکی دیگر از قسمت های دستگاه دیگ خارجی است که دیگ داخلی را پوشانده و در طی چرخه های مختلف شستشوی لباس با پشتیبانی از آن سبب بهبود عملکرد دستگاه می شود. آب از این دیگ ثابت پمپ می گردد. پس از خروج آب، دیگ داخلی دوباره با آب تمیز پر شده و برای چرخاندن لباس ها همزن دوباره به کار می افتد.
آبکش
آبکش یکی دیگر از قسمت های ماشین لباسشویی و محفظه ای دارای سوراخ های کوچک است که لباس ها در داخل آن قرار داده می شوند و همان جا شسته، آبکشی و خشک می شوند. سوراخ های کوچکی آبکش برای تخلیه آب داخل آن استفاده می شود. نیروی گریز از مرکز که به آن خشک کن میگویند باعث بیرون کشیده شدن آب از داخل دیگ می شود.
همزن یا دیسک چرخان
همزن بخش مهمی از ماشین لباسشویی به حساب می آید و در مرکز داخل دیگ ماشین لباسشویی قرار دارد که وظیفه ی آن تمیز کردن لباس ها می باشد. چرخش مداوم همزن و ایجاد جریان های چرخشی قوی را درون آب در طول چرخه شستشو سبب می شود لباس ها در داخل آب که حاوی مواد شوینده می باشد، بیشتر بچرخند و ذرات آلوده از بافت لباس ها خارج شوند.
لباسشویی اتوماتیک چگونه کار می کند؟
تشابهات زیادی بین لباسشویی اتوماتیک با لباسشویی معمولی وجود دارد. اول این که فضای داخلی آن ها از استیل ضد زنگ ساخته شده و دارای محفظه شوینده خارجی، موتور، سیستم کنترل، پمپ و صفحه چرخان هستند که آب لباس را می گیرد.
ماشین لباسشویی های اتوماتیک از طریق پر کردن ظرفی از قسمت داخل ماشین و در انتهای ماشین لباسشویی پر می شوند. مقدار کمی آب داخل این ظرف جا می گیرد و سپس همان مقدار کم از آب را بین لباس ها پخش می کنند.
فعالیت و عملکرد چرخش در این ماشین لباسشویی ها شبیه به عملکرد خشک کردن لباس در ماشین های معمولی است. یک پدال کناری در درام داخلی ماشین لباسشویی وجود دارد که لباس ها را کمی بالاتر می برد و آب آن ها را می گیرد. همین باعث از بین رفتن گرد و خاک و آلودگی از روی پارچه می شود.
این فعالیت مکانیکی نیاز به این ندارد که همه لباس ها به یکباره با مقدار زیادی آب احاطه شوند. به همین دلیل است که لباسشویی های اتوماتیک نسبت به لباسشویی های معمولی از آب بسیار کم تری استفاده می کنند.
ماده شوینده مورد استفاده در این لباسشویی ها هم به شدت کمتر است و کف و حباب ایجاد شده نیز به نسبت کمتر خواهد بود.
استفاده از ماشین لباسشویی های اتوماتیک مقدار آب مصرفی را تا 50 درصد کاهش می دهند اما ماشین لباسشویی های معمولی برای هر بار شستشو از 26 گالن آب استفاده می کنند که این مقدار در ماشین لباسشویی های اتوماتیک تقریباً 13 گالن آب است. یعنی برای یک خانواده معمولی هزاران گالون آب در سال صرفه جویی می شود. در نتیجه ذخیره انرژی بالا رفته و هزینه ها نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
ماشین لباسشویی های اتوماتیک در هر چرخه مقدار کمی آب مصرف می کنند و فرقی ندارد که چه نوع و چه مقدار لباسی داخل ماشین انداخته شده باشد. هر چقدر که فضای ماشین بزرگتر باشد، نیاز به آب بیشتری برای شستشو دارد و این مسئله کاملاً طبیعی است.
خلاصه مراحل شستشوی لباس ها در ماشین لباسشویی
- شستشو با ورود آب به محفظه ی مواد شوینده شروع می گردد و مواد شوینده با آب مخلوط شده و از طریق لوله های متصل به جاپودری وارد دیگ می شود. سپس در محفظه ی ماشین لباسشویی آب پر می شود.
- آب موجود در دیگ پس از آنکه دمای آب به مقدار مناسب رسید، به وسیله یک نیروی چرخشی لباس ها را به صورت کامل شستشو می دهد. فنرهای داخل دستگاه وظیفه ی متعادل کردن دستگاه از بالا و پایین در حین شستشو را بر عهده دارند و موجب می شوند ماشین لباسشویی تکان نخورده و در جای خود ثابت بماند.
- با پایان یافتن چرخه ی شستشو، تایمر به پمپ تخلیه فرمان تخلیه آب را می دهد و پمپ آب و کف را خارج می کند. سپس دیگ دستگاه از آب تمیز سرد پر می گردد تا لباس ها آبکشی شود.
- سپس تخلیه کامل آب و شوینده ها صورت می گیرد و پمپ به صورت خودکار قطع می شود. پس از آن لباس ها برای مدت زمان مشخصی در آب سرد به چرخش درمی آیند تا تمیزتر شوند.
- به منظور پخش متعادل و یکنواخت لباس ها در داخل دیگ دستگاه شروع به چرخش می نماید. این موضوع در نحوه کار ماشین لباسشویی اهمیت زیادی دارد. در این مرحله که ماشین لباسشویی در حال چرخش می باشد، پمپ خشک کن یا پمپ تخلیه روشن شده و آب خارج شده از لباس ها را تخلیه می شوند و لباس ها تقریبی خشک می شوند.