آشنایی با سوره بینه و معجزات سوره لم یکن
سوره بینه که با نام های دیگری همچون البریه هم شناخته میشود، نود و هشتمین سوره قرآن کریم و یکی از سوره های مدنی است که هشت آیه دارد. این سوره مبارک صدمین سوره نازل شده بر پیامبر(ص) است و جزء 30 قرآن قرار دارد. این سوره یکی از سورههای مُفَصّلات و جزو سورههای کوچک قرآن کریم بوده و تعداد آیات و کلمات سوره بینه به شرح زیر است:
- 8 آیه
- 94 کلمه
- 404 حرف
نام دیگر سوره بینه
سوره بینه به نام های دیگری همچون البریّة، لم یکن، اهل الکتاب، الانفکاک، منفکّین، القیّمة، و القیامة نیز شهرت دارد. ( تفسیر الصافی، ج5، ص354)
دلیل نامگذاری سوره بینه
نامگذاری نام مشهور این سوره، بیّنه (به معنای دلیل آشکار) است که از واژه «البینه» و در آیات اول و چهارم گرفته شده است. منابع کهن و روایات از این سوره با عبارت «لم یَکُن» یا «لم یکن الذین کَفَرو» یاد کردهاند. «اهل الکتاب»، «قَیِّمه»، «مُنفَکّین» و «اِنفِکاک» دیگر نامهایی هستند که برای این سوره گفته شده است.(دائرة المعارف قرآن کریم، ج6، ص430)
در میان این نامها، دو نام «لم یکن» و «قیّمه» نیز مشهورند.(مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج27، ص196)
سوره بینه صوتی پرهیزگار
با هم گوش جان می سپاریم به تلاوت سوره بینه صوتی توسط استاد پرهیزگار
متن سوره بینه کامل
همراه شما تلاوت می کنیم سوره بینه بدون ترجمه را :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم
لَمْ یَکُنِ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْکِتَابِ وَالْمُشْرِکِینَ مُنْفَکِّینَ حَتَّی تَأْتِیَهُمُ الْبَیِّنَةُ ﴿١﴾
رَسُولٌ مِنَ اللَّهِ یَتْلُو صُحُفًا مُطَهَّرَةً ﴿٢﴾ فِیهَا کُتُبٌ قَیِّمَةٌ ﴿٣﴾
وَمَا تَفَرَّقَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتَابَ إِلا مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَتْهُمُ الْبَیِّنَةُ ﴿٤﴾
وَمَا أُمِرُوا إِلا لِیَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ حُنَفَاءَ وَیُقِیمُوا الصَّلاةَ وَیُؤْتُوا الزَّکَاةَ وَذَلِکَ دِینُ الْقَیِّمَةِ ﴿٥﴾
إِنَّ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْکِتَابِ وَالْمُشْرِکِینَ فِی نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِینَ فِیهَا أُولَئِکَ هُمْ شَرُّ الْبَرِیَّةِ ﴿٦﴾
إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ ﴿٧﴾
جَزَاؤُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الأنْهَارُ خَالِدِینَ فِیهَا أَبَدًا رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ذَلِکَ لِمَنْ خَشِیَ رَبَّهُ ﴿٨﴾
ترجمه و تفسیر سوره بینه
درمورد تفسیر آیات 1 تا 5 سوره بینه و آیه 7 سوره بینه سوالات بسیاری مطرح می شود که در ادامه و بعد از بخش ترجمه سوره بینه، مفهوم هریک عنوان شده است.
به نام خداوند بخشنده مهربان
کافران اهل کتاب و مشرکان (از کفر و عصیان) منفک نبودند (و به راه صواب هدایت نمییافتند) تا آنکه برهان و حجت حق بر آنها بیاید. (1)
رسولی از جانب خدا (چون محمّد صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) که کتب آسمانی پاک و منزه (از خطا و تحریف) را بر آنها تلاوت کند. (2)
که در آن کتب نامههای حقیقت و راستی (و نگهبان سنّت عدل الهی) مسطور است. (3)
و اهل کتاب (در حق این رسول گرامی) راه تفرقه و خلاف نپیمودند مگر پس از آنکه آنها را حجت کامل (در کتب آسمانی بر حقانیت رسول) آمد (و دانسته بر انکار او لجاج و عناد ورزیدند) (4)
در صورتی که (در کتب آسمانی) امر نشده بودند مگر بر اینکه خدا را به اخلاص کامل در دین (اسلام) پرستش کنند و از غیر دین حق روی بگردانند و نماز به پا دارند و زکات (به فقیران) بدهند. این است دین درست. (5)
محقّقا آنان که از اهل کتاب کافر شدند (و عیسی و عزیر و رهبانان و احبار را به مقام ربوبیت خواندند) آنها با مشرکان همه در آتش دوزخند و در آن همیشه معذبند، آنها به حقیقت بدترین خلقند. (6)
آنان که ایمان آوردند و نیکوکار شدند آنها به حقیقت بهترین اهل عالمند. (7)
پاداش آنها نزد خدایشان باغهای بهشت عدن است که نهرها زیر درختانش جاری است و در آن بهشت ابد جاودان متنعّمند، خدا از آنها خشنود و آنها هم از خدا خشنودند. این بهشت مخصوص کسی است که از خدا ترسد (و به طاعت او پردازد). (8)
تفسیر سوره بینه آیه 5
این آیه که به آیه اخلاص نیز خوانده می شود اسراری در خود دارد که به شرح زیر است:
آیه پنجم سوره بینه را جزو آیات الاحکام برشمردهاند. (فاضل مقداد، کنز العرفان، ج1، ص32)
فاضل مقداد مینویسد:
طبق این آیه، نیتکردن در اعمال عبادی مثل نماز و روزه واجب است.( فاضل مقداد، کنز العرفان، نشر مرتضوی، ج1، ص32)
اما مقدس اردبیلیاین سخن را نمیپذیرد و مینویسد آیه مورد نظر فقط بر این دلالت دارد که در عبادات باید اخلاص داشت.( مقدس اردبیلی، زبدة البیان، مکتبة المرتضویه، ص28.)
همچنین گفته شده است آیه اشاره دارد به اینکه ریا نوعی شرک است.(آیات الاحکام، ج1، ص54)
تفسیر آیه هفتم سوره بینه
سوره بینه آیه 7 که به آیه خیر البریه نیز معروف است، را بیشتر بشناسید.
إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَـٰئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّة (7)
ترجمه:مسلّماً کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام دادهاند، ایناناند که بهترین مخلوقاتاند.
این آیه بر اساس روایات فراوان به امام علی(ع) و اهل بیت و شیعیان او تفسیر شده است. (طبرسی، مجمع البیان، ج10، ص759.)
برای نمونه علامه طباطبایی از کتاب تفسیر الدر المنثور نقل کرده است:
نزد رسول خدا(ص) بودیم که علی(ع) از راه رسید. رسول خدا(ص) فرمود:
به آن خدایی که جانم به دست او است، این مرد و پیروانش (شیعیانش) تنها و تنها رستگارانِ در قیامتاند؛ آنگاه این آیه نازل شد:
«إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِکَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ». (سیوطی، الدر المنثور، 1404ق، ج6، ص379)
از وقتی که این آیه نازل شد، اصحاب رسول خدا(ص) هر وقت علی را میدیدند که میآید میگفتند «خَیْرُ الْبَرِیَّةِ» آمد.( طباطبایی، المیزان، 1974م، ج20، ص341)
فضیلت سوره بینه
نگاهی خواهیم داشت به فضیلت سوره بینه در احادیث
پیامبر(ص) می فرمایند:
هر که سوره بینه را قرائت کند از مشرکان به دور است و جزو پیروان دین محمد صلی الله علیه و آله وسلم بوده و خداوند او را به مومن محشور کرده و به آسانی از او حسابرسی می کند.(ثواب الاعمال، ص124)
وقتی خداوند قرائت این سوره را می شنود می گوید به بنده من بشارت دهید به عزت و جلا لم سوگند چنان بهشت را برای تو فراهم می کنم که راضی شوی.(الدرالمنثور، ج6، ص377)
خواص سوره بینه و آثار و برکات آن
از این سوره برای درمان و رفع برخی مشکلات هم استفاده می شود که در ادامه به آنها اشاره ای داشته ایم.
سوره بینه برای رفع لرزش بدن
از پیامبر(ص) روایت شده است که:
اگر سوره بینه را در ظرف جدیدی نوشته شود و انسان گرفتار لرزش به ان نگاه کند شفا خواهد یافت.(تفسیرالبرهان، ج5، ص717)
رفع بیماری پیسی و یرقان با سوره بینه
از امام صادق (ع) روایت شده است که:
هر کس این سوره را بنویسد و به همراه داشته باشد اگر بیماری یرقان داشته باشد بهبود می یابد.
اگر کسی که در چشمش سفیدی داشته باشد یا بیماری پوستی پیسی داشته باشد ابتدا آن را نوشته و با آب بشوید و از آب آن بیاشامد و آن را با خود همراه داشته باشد این بیماری از او دفع می گردد. (تفسیرالبرهان، ج5، ص717)
درمان مسمومیت غذایی و ورم بدن با سوره بینه
همچنین برای زن باردار آب شسته شده این سوره برایشان مفید است و مانع آسیب مسمومیت های غذایی می شود و اگر برای هر گونه ورم نوشته شود آن را از بین می برد. (تفسیرالبرهان، ج5، ص717)
متفرق ساختن گروه گمراه
اگر بخواهید جمعی را که بر اساس گمراهی تشکیل شده را پراکنده سازید از چهار طرف راه، خاک بردارید و سوره بینه را بر آن بخوانید و آن را در میان این جمع بپاشید متفرق می شوند.(منتخب الکلام فی تفسیرا الاحلام، ج1، ص74)