هپاتیت چیست؟ علائم انواع هپاتیت چیست؟
هپاتیت به مشکل التهابی کبد اشاره دارد. این بیماری عموماً توسط یک عفونت ویروسی ایجاد می شود، اما دلایل دیگری از هپاتیت نیز وجود دارد.این موارد شامل هپاتیت خودایمنی و هپاتیتی است که به عنوان نتیجه ثانویه داروها، مواد مخدر، سموم و الکل رخ می دهد.
چنانچه در ادامه این بخش از سلامت پلاس وی توضیح خواهیم داد هپاتیت یک بیماری خود ایمنی است و زمانی رخ می دهد که بدن شما آنتی بادی در برابر بافت کبدتان ایجاد می کند. کبد در ناحیه بالایی شکم قرار دارد. عملکردهای بسیار مهمی را انجام می دهد، که متابولیسم بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد، از جمله:
عملکردهای بسیار مهم کبد
- تولید صفرا، که برای هضم ضروری است
- فیلتر کردن سموم از بدن
- دفع بیلی روبین (محصولی از گلبول های قرمز خون شکسته)، کلسترول، هورمون ها و داروهاست
- شکستن کربو هیدرات ها، چربی ها، و پروتئین ها
- فعال کردن آنزیم ها که پروتئین های ویژه ای برای بدن هستند.
- ذخیره سازی گلیکوژن (نوعی قند)، مواد معدنی و ویتامین های (A، D، E و K)
- سنتز پروتئین های خون، مثل آلبومین
- ترکیب عوامل انعقاد کننده
در حال حاضر حدود 4.4 میلیون آمریکایی در حال حاضر با هپاتیت B و C زندگی می کنند. بسیاری از مردم حتی نمی دانند که هپاتیت دارند. گزینه های درمان بسته به نوع هپاتیتی است که دارید. شما می توانید از طریق اقدامات احتیاطی و سبک زندگی از هپاتیت جلوگیری کنید.
بیماری هپاتیت چند نوع دارد و هر نوع آن چیست؟
پنج نوع ویروس هپاتیت:
عفونت های ویروسی کبد که به عنوان هپاتیت طبقه بندی می شوند، شامل؛ هپاتیت A، B، C، D و E هستند.یک ویروس مسئول یک نوع هپاتیت است که به هپاتیت منتقل می شود.
هپاتیت A همیشه یک بیماری حاد و کوتاه مدت است، در حالی که هپاتیت B، C و D به احتمال زیاد در حال پیشرفت هستند. هپاتیت E معمولاً حاد است اما در زنان باردار می تواند خطرناکتر باشد.
هپاتیت A:
هپاتیت A ناشی از عفونت ویروسی هپاتیت (A (hav است. این نوع از هپاتیت به طور معمول با مصرف غذا یا آب آلوده به مدفوع انسان آلوده به هپاتیت A منتقل می شود.
هپاتیت B:
هپاتیت B از طریق تماس با مایعات عفونی بدن مثل خون، ترشحات واژینال، یا منی، که شامل ویروس هپاتیت (B (HBV است، منتقل می شود. استفاده از مواد مخدر، داشتن رابطه جنسی با شریک آلوده، و یا به اشتراک گذاشتن تیغ ها با فرد مبتلا، ریسک ابتلا به هپاتیت B را افزایش می دهد.
هپاتیت C:
هپاتیت C از ویروس هپاتیت (c (HCV می آید. هپاتیت C از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن آلوده، به طور معمول از طریق تزریق مواد مخدر و تماس جنسی منتقل می شود.تقریباً 2.8 تا 3.9 میلیون آمریکایی در حال حاضر با شکل مزمن این عفونت زندگی می کنند.
هپاتیت D:
هپاتیت D، یک بیماری جدی کبد است که در اثر ویروس هپاتیت D (HDV) ایجاد می شود. HDV از طریق تماس مستقیم با خون آلوده منتقل می شود. هپاتیت D شکل نادری از هپاتیت است که تنها در ارتباط با عفونت هپاتیت B رخ می دهد. ویروس هپاتیت D نمی تواند بدون حضور هپاتیت B تکثیر شود.
هپاتیت E:
هپاتیت E، یک بیماری آبی ناشی از ویروس هپاتیت (E (hev است. هپاتیت E عمدتاً در مناطقی با بهداشت ضعیف یافت می شود و نوعاً به دلیل وجود مدفوع در منبع آب است. این بیماری در ایالات متحده غیرمعمول است. با این حال، طبق گزارش CDC، موارد هپاتیت E در خاور میانه، آسیا، آمریکای مرکزی و آفریقا گزارش شده است.
علل هپاتیت غیر عفونی:
الکل و دیگر سموم:
مصرف بیش از حد الکل می تواند موجب آسیب و التهاب کبد شود. این بیماری گاهی به عنوان هپاتیت الکلی منسوب است. الکل به طور مستقیم به سلول های کبد شما آسیب می رساند.
در طول زمان، می تواند منجر به آسیب دائمی شود و منجر به نارسایی کبد و سیروز و افزایش کبد و زخم کبد شود. دیگر عوامل سمی هپاتیت شامل استفاده بیش از حد از دارو و قرار گرفتن در معرض سموم هستند.
واکنش سیستم خودایمنی:
در برخی موارد، سیستم ایمنی، کبد را به عنوان یک شی مضر اشتباه می پندارد و شروع به حمله به آن می کند. باعث التهاب مداومش می شود که می تواند از ملایم تا شدید باشد و اغلب مانع از عملکرد کبد شود. در زنان سه برابر بیشتر از مردان رایج است.
علائم و نشانه های رایج هپاتیت:
اگر شما اشکال عفونی از هپاتیت داشته باشید که مزمن هستند، مانند هپاتیت B و C، ممکن است در ابتدا علائم بیماری نداشته باشید. علایم ممکن است تا زمانی که آسیب وارد عمل کبد شود، رخ ندهد.علائم و نشانه های هپاتیت حاد به سرعت ظاهر می شوند. آن ها شامل موارد زیر هستند:
- خستگی
- علائم آنفولانزا مانند
- ادرار تیره
- مدفوع روشن
- درد شکمی
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن غیرقابل توضیح
- پوست زرد، که ممکن است نشانه هایی از یرقان باشد
هپاتیت مزمن به آرامی رشد می کند، بنابراین این نشانه ها و علائم ممکن است بسیار ظریف و خفیف باشند.
تشخیص بیماری هپاتیت چگونه است:
آزمایش فیزیکی و تاریخچه بیماری:
همانطور که در این بخش از سلامت پلاس وی توضیح خواهیم داد برای تشخیص هپاتیت، ابتدا پزشکتان تاریخچه ای را برای تعیین هر گونه عوامل خطری که ممکن است برای هپاتیت عفونی یا غیر عفونی داشته باشد، به دست خواهد آورد.
در طی معاینه فیزیکی، ممکن است پزشک به نرمی بر روی شکم شما فشار بیاورد تا ببیند آیا درد یا حسی وجود دارد یا خیر. همچنین ممکن است بخواهد بفمهد که آیا کبد شما بزرگ تر شده است یا خیر.اگر پوست و یا چشم ها زرد هستند، پزشک این را در طول معاینه و آزمایش یادداشت خواهد کرد.
آزمایش عملکرد کبد و هپاتیت:
تست های عملکرد کبد از نمونه های خون برای تعیین میزان موثر بودن کبد خود استفاده می کنند.نتایج غیر نرمال این تست ها ممکن است اولین نشانه این باشد که یک مشکل وجود دارد، به خصوص اگر هیچ علامتی را در یک تست فیزیکی از بیماری های کبد نشان ندهید. سطوح بالای آنزیم کبد ممکن است نشان دهد که کبد شما فشار دارد، آسیب دیده و یا درست کار نمی کند.
دیگر آزمایشات خونی برای هپاتیت:
اگر آزمایشات کارکرد کبد غیر عادی باشند، به احتمال زیاد پزشک برای تشخیص منبع مشکل به آزمایشات خونی دیگری نیاز خواهد داشت. این تست ها می توانند برای ویروس هایی که باعث هپاتیت می شوند، کنترل شوند. آن ها همچنین می توانند برای کنترل آنتی بادی که در شرایطی مانند هپاتیت بی ایمنی رایج هستند، مورد استفاده قرار گیرند.
سونوگرافی برای هپاتیت:
سونوگرافی شکمی از امواج فراصوت برای ایجاد تصویری از اندام ها در شکمتان استفاده می کند. این تست به پزشک شما این امکان را می دهد که به کبد و ارگان های مجاور نزدیک شوید. می تواند این موارد آشکار شود:
- مایع در شکم شما
- آسیب کبدی و یا بزرگ شدن کبد
- تومور کبدی
- غیر عادی بودن کیسه صفرا
- گاهی اوقات پانکراس را در تصاویر سونوگرافی نشان می دهد. این می تواند یک تست مفید در تعیین علت عملکرد غیرطبیعی کبد شما باشد.
نمونه برداری کبد برای تشخیص هپاتیت:
نمونه برداری کبدی یک روش تهاجمی است. این کار می تواند از طریق پوست با سوزن انجام شود و نیاز به جراحی ندارد. به طور معمول، از یک سونوگرافی برای هدایت پزشک خود هنگام گرفتن نمونه نمونه برداری استفاده می شود. این تست به پزشک شما اجازه می دهد تا مشخص کند عفونت یا التهاب کبد شما را تحت تاثیر قرار داده است یا خیر.
چگونه هر نوع از بیماری هپاتیت درمان می شود:
گزینه های درمانی با نوع هپاتیت شما مشخص می شوند و این که آیا عفونت حاد و یا مزمن است یا خیر.
درمان هپاتیت A:
هپاتیت A معمولاً به درمان نیاز ندارد چون یک بیماری کوتاه مدت است. استراحت می تواند در صورتی توصیه شود که علائم بیماری موجب ناراحتی زیادی شود. اگر استفراغ یا اسهال را تجربه می کنید، دستور پزشک خود را برای آبرسانی و تغذیه دنبال کنید.
واکسن هپاتیت A برای پیش گیری از این عفونت در دسترس است. اغلب کودکان زیر 12 تا 18 ماه واکسیناسیون را آغاز می کنند. این یک سری از دو واکسن است. واکسیناسیون برای هپاتیت A هم برای بزرگسالان موجود است و می تواند با واکسن هپاتیت B ترکیب شود.
درمان هپاتیت B:
هپاتیت B حاد به درمان ویژه ای نیاز ندارد. هپاتیت B مزمن با داروهای ضد ویروسی درمان می شود. این نوع درمان می تواند پرهزینه باشد، چون باید چندین ماه یا چند سال ادامه یابد.
درمان بیماری های هپاتیت B مزمن نیز نیازمند ارزیابی های منظم پزشکی و نظارت بر تعیین این است که آیا ویروس در حال واکنش به درمان است یا خیر. هپاتیت B می تواند با واکسیناسیون پیش گیری شود.
CDC واکسیناسیون هپاتیت B را برای تمام نوزادان توصیه می کند. این مجموعه از سه واکسن به طور معمول در شش ماهه اول دوران کودکی تکمیل می شود.
درمان هپاتیت C:
داروهای ضدویروسی برای درمان بیماری های حاد و مزمن هپاتیت C استفاده می شوند. افرادی که هپاتیت C دارند معمولاً با ترکیبی از داروهای ضد ویروسی درمان می شوند. آن ها همچنین ممکن است نیاز به آزمایش بیشتری برای تعیین بهترین نوع درمان داشته باشند.
افرادی که دچار سیروز (زخم کبد) یا بیماری کبدی می شوند در نتیجه هپاتیت C مزمن می توانند شخصی برای دریافت پیوند کبد باشند. در حال حاضر، هیچ واکسیناسیونی برای هپاتیت C وجود ندارد.
درمان هپاتیت D:
هیچ داروی ضد ویروسی برای درمان هپاتیت D در این زمان وجود ندارد. براساس مطالعه 2013، دارویی بنام اینترفرون برای درمان هپاتیت D استفاده می شود، اما این بیماری در حدود 25 تا 30 درصد در افراد پیشرفت می کند.
هپاتیت D را می توان با دریافت واکسن هپاتیت B پیش گیری کرد، زیرا عفونت با هپاتیت B برای توسعه هپاتیت D ضروری است.
درمان هپاتیت E:
در حال حاضر، هیچ درمان پزشکی خاصی برای درمان هپاتیت E در دسترس نیست. از آنجا که این عفونت معمولاً حاد نیست، به طور معمول خودش حل می شود.
افراد مبتلا به این نوع عفونت، اغلب توصیه می شود که استراحت کافی داشته باشند، مقدار زیادی مایعات بنوشند، مواد مغذی کافی داشته باشند و از الکل دوری کنند. با این حال، زنان باردار که این عفونت را رشد می دهند، نیازمند نظارت و مراقبت نزدیک هستند.
هپاتیت خودایمنی:
کورتیکواستروئیدها، مانند پردنیزون یا بدسونید، در درمان اولیه هپاتیت خود ایمنی بسیار مهم هستند. آن ها در حدود بین 80 درصد از افراد مبتلا به این بیماری موثر هستند. آزاتیوپرین، دارویی که سیستم ایمنی را سرکوب می کند، و اغلب در درمان گنجانده می شود و می تواند بدون استروئید به کار رود.
سایر داروهای سرکوب کننده ایمنی مانند میکوفنولات (سلسپت)، تاکرولیموس (پروگراف) و سیسلوسپورین (نورال) نیز می توانند به عنوان جایگزین برای درمان استفاده شوند.
توصیه هایی برای پیش گیری از هپاتیت:
نظافت برای هپاتیت:
داشتن بهداشت خوب یک راه کلیدی برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت A و E است. اگر به یک کشور در حال توسعه سفر می کنید، باید از این موارد دوری کنید:
- آب محلی
- یخ
- صدف های خام یا نپخته
- میوه و سبزیجات خام
- هپاتیت B، C و D از طریق خون آلوده منتقل می شوند.
- به اشتراک گذاشتن سرنگ
- به اشتراک گذاشتن تیغ
- استفاده از مسواک یک نفر دیگر
- دست نزدن به خون ریخته شده
- هپاتیت B و C را می توان از طریق روابط جنسی و تماس جنسی نزدیک گرفت.
واکسن هپاتیت:
استفاده از واکسن یک کلید مهم برای پیش گیری از هپاتیت است. واکسیناسیون برای پیش گیری از توسعه هپاتیت A و B در دسترس است. متخصصان در حال حاضر در حال توسعه واکسن بر علیه هپاتیت C هستند. واکسیناسیون هپاتیت E در چین وجود دارد، اما در ایالات متحده در دسترس نیست.
مشکلات و عوارض انواع بیماری هپاتیت:
هپاتیت B یا C مزمن اغلب می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. از آنجا که ویروس بر کبد تاثیر می گذارد، افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن یا C در معرض این خطرها قرار دارند:
- بیماری مزمن کبد
- سیروز
- سرطان کبد
هپاتیت و نارسایی کبد
وقتی کبد شما به طور طبیعی عمل نمی کند، نارسایی کبد ممکن است رخ دهد. مشکلات مربوط به نارسایی کبد شامل موارد زیر باشد:
- اختلالات خونریزی
- سلول هایی از مایعات در شکم
- فشار خون در رگ های پورتال که به کبد وارد می شوند، فشار خون را افزایش می دهند.
- نارسایی کلیه
- بیماری کبد، که می تواند شامل خستگی، از دست دادن حافظه و کاهش توانایی های ذهنی ناشی از تجمع سموم، مانند آمونیاک باشد که بر عملکرد مغز تاثیر می گذارد
- هپاتوسلولار که نوعی سرطان کبد است
مرگ در اثر هپاتیت:
افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن و C به اجتناب از الکل تشویق می شوند، زیرا می تواند منجر به تسریع بیماری کبد و نارسایی شود.مکمل های خاص و داروها نیز می توانند بر عملکرد کبد تاثیر بگذارند.اگر هپاتیت B مزمن یا C دارید، قبل از مصرف داروهای جدید با پزشک خود مشورت کنید.