کریسمس کلیسای وانک
آغاز سال نو در همه جای دنیا با تغییر و دگرگونی در طبیعت آغاز می گردد و این تغییر یعنی یک شروع جدید. در کشور ما آمدن بهار شروع سال جدید را نوید می دهد و جشن نوروز که دارای قدمتی چند هزار ساله است آغاز می گردد و مردم به شادی و جشن می پردازند. مردم در ایام تعطیلات به مسافرت و گردش به اقصی نقاط کشورمان می روند و سعی می کنند از ایام تعطیلات نهایت لذت را ببرند. اما در دیگر کشورها با برگزاری جشن کریسمس سال نو خود را آغاز می کنند که مصادف با تولد حضرت مسیح سال نو میلادی شروع می گردد.در ایران نیز هموطنان ارامنه ی ساکن کشورمان در شروع جدید به برگزاری مراسم های مربوطه می پردازند. یکی از شهرهای ارامنه نشین کشورمان شهر زیبای اصفهان می باشد در این بخش قصد داریم شما عزیزان را با نقاط جذاب و زیبای اصفهان از جمله کلیسای وانک آشنا کنیم.
معرفی کامل قدمت کلیسای وانک
کلیسای وانک همچون الماسی زیبا و درخشان در مرکز شهر اصفهان واقع شده است. این کلیسا با نگاره گری های زیبا و منحصر به فردش و معماری ساده و بی آلایش عنوان یک اثر تاریخی بی بدیل را به خود اختصاص داده است و هر ساله هم بخشهایی به ساختمان این کلیسا افزوده می گردد.کلیسای وانک در سراسر جهان شناخته شده و دارای شهرت جهانی است و اگر به عنوان یک بازدید کننده به تماشای آن بپردازید شاید آن چنان محو تماشا گردید که ساعتها به طول بیانجامد.این کلیسا از مکانهای توریستی و قدیمی در محله جلفا و از جاذبه های مهم گردشگری در اصفهان می باشد. ارامنه های مهاجری زمان شاه عباس اقدام به ساخت این اثر بی همتای تاریخی کرده اند. البته شکل ابتدایی کلیسا با شکل امروزی آن فرق دارد در ابتدا کلیسا فقط جنبه ی مذهبی برای مسیحیان داشته اما امروزه از لحاظ تاریخی و جاذبه توریستی بسیار پر اهمیت است .
کلیسای وانک به عنوان کلیسای جامع ارامنه در اصفهان به شمار می رود و در جهان با اسم "آمناپرکیج" معروف است و قدمت آن به قرن ١٧ میلادی بر می گردد در زبان ارمنی وانک به معنای "صومعه" می باشد. کلیسای وانک با گذشت زمان علاوه براینکه جایگاه مذهبی خود را حفظ کرده به مکانی اداری و مرکز رویدادهای اجتماعی نیز مبدل گشته است. اولین چاپخانه با ماشین چاپ در خاورمیانه و ایران در حیاط کلیسای وانک تاسیس گردید. آثار هنری زیبا و منحصر به فرد و همچنین هنرنمایی معماران بزرگ سبب شده تا این کلیسا همیشه مورد توجه قرارگیرد. معماری چشم نواز، مجمسه های زیبا، نقاشی های رنگارنگ و تابلوهای تاریخی ارزش این کلیسا را چندین برابر کرده است. در حیاط کلیسا نیز پیکر چند تن از بزرگان ارامنه به خاک سپرده شده اند.
کلیسای وانک از چندین قسمت تشکیل شده است و اگر بخواهید از این مکان بی نظیر بازدید کنید باید زمان کافی را برای این کار اختصاص دهید. در دی ماه سال ١٣١٠ کلیسای وانک در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. کلیسای وانک به عنوان نماد قدمت و جایگاه والای مسیحیان و آیینه هنر نقاشی هنرمندان برجسته ی کشورمان محسوب می گردد. در واقع این کلیسا علاوه بر این که یک مکان گردشگری زیباست بعنوان یک نمایشگاه یا موزه ی با ارزش از نقاشی های چشم نواز کشورمان نیز می باشد.
کلیسا در منطقه ی جلفا که اقامتگاه ارامنه بوده ایجاد شده است. در زمان سلسه ی صفویه ی شاه عباس اول در نبرد با عثمانی ها به ایرانیان دستور عقب نشینی داد در راه بازگشت سپاه ایران از ارمنستان می گذشتند و شاه عباس دستور داد تا بخشهای زیادی به خاطر جلوگیری از پیشروی عثمانها ویران گردد و چون احتمال مرگ مردم ارامنه بیشتر می شد لذا شاه عباس فرمان داد تا ارامنه به ایران بیایند و در ایران سکنی گزینند و ارامنه نیز در این مهاجرت به اصفهان آمده و در منطقه ی جلفا ساکن شدند.
با گذشت زمان محله ی جلفا دستخوش تغییرات زیادی شده است ارامنه در این منطقه تاسیسات گوناگونی از قبیل بناهای مذهبی برای انجام مراسم های دینی خود ایجاد کرده اند. با تلاشهای مکرر هموطنان ارامنه ساکن اصفهان در محله ی جلفا تا اواخر قرن ١٧ میلادی ٢4 کلیسا ساخته شد در صورتیکه تعداد کلیساهای ساخته شده در دیگر نقاط شهر اصفهان به 6 کلیسا می رسید. اما امروزه تنها ١4 کلیسا از آن دوران پا برجا مانده است.
قدمت کلیسای وانک به سال ١6٠6 بر می گردد در آن دوران فقط یک ساختمان کوچک در بخش جنوب غربی ساختمان کنونی ایجاد شده بود که به نام کلیسای هاکوب (یعقوب) معروف بود. روحانیان مسیحی به مدت 5٠ سال از این کلیسا استفاده می کردند و کشیش ها و خلیفه های زیادی در این کلیسا آموزش دیده اند.
نوشته روی تار مو در کلیسای وانک
وقتی کلیسای وانک اصفهان را در گوگل سرچ می کنید موضوع جالبی در میان سرچ ها برای شما نمایش داده می شود که مربوط به نوشته ای خارق العاده روی تارموی دختری 18 ساله است، بله درست متوجه شدید؛ در این کلیسای زیبای واقع در نصف جهان ایران تار موی دختر 18 ساله ای موجود است که نوشته ای از کتاب تورات به زبان ارمنی با قلمی از جنس الماس روی آن حک شده است و این نوشته با چشم غیرمسلح قابل رویت نیست و بایستی با میکروسکوپ آن را دید. درباره ی تاریخچه ی این تارموی شگفت انگیز در همین حد بگوییم که توسط هنرمندی به نام "واهرام هاکوپیان" در سال 1974 خلق شده است.
مراسم کریسمس در کلیسای وانک
وقتی کریسمس از راه می رسد همیشه یک درخت سبز کاج که چراغانی شده و لامپهای رنگارنگ و نورانی از آن آویزان شده است و اطراف درخت کریسمس کادو های زیادی جا خوش کرده و تصویر پنجره ای که بارش برف را نشان می دهد برایمان تداعی می گردد. در محله ی جلفا نیز با وجود سرمای زمستان در کریسمس گرمای خاصی در همه جا می توان حس کرد مغازه ها و خیابانها با انجام تزیینات زیبا به پیشواز سال نو می روند همه جا بوی جشن و سرور می دهد و حال و هوای خاصی در محله های شهر ایجاد می شود اطراف کلیساها احساس خاصی به انسان منتقل می شود. کلیساها جشنهای خاصی به مناسبت تولد عیسی مسیح برگزار می کنند و مراسمات خاصی را تدارک می بینند. ناقوسها در کلیساها به صدا در می آیند و آغاز سال نو را به همه خبر می دهند و این امر در ورد کلیسای وانک نیز صدق میکند. موزیک های مذهبی در همه جا پخش می گردد و در واقع یک فضای بسیار شور انگیز و هیجان آور در همه جا به وجود می آید.
درخت کاج به عنوان سمبل کریسمس است و برای همین در ایام کریسمس در اصفهان در محله "جلفا" مخصوصا کلیسای وانک و همچنین در دیگر کشوهای جهان در کریسمس خیابانها و معابر را با درختان زیبای کاج تزیین می کنند. درخت کاج را با تزییناتی از قبیل ستاره ای در نوک آن و پارچه های رنگارنگ آذین می بندند. این کار از سالیان پیش در نزد مسیحیان رواج داشته است چراغهای رنگارنگ عصا و فرشته ای کوچک که زیبایی خاصی به درخت کاج می بخشد بیشتر مغازه ها هم در این منطقه ویترینهای خود را متناسب با کریسمس تزیین می کنند. در تاریکی شب خیابانها و محله ها در هنگام جشن کریسمس بسیار جذاب می گردد و دل هر رهگذری را می برد.
وقتی که از کریسمس حرف می زنیم اولین چیزی که در ذهنمان تداعی می شود "کریسمس" "بابانوئل" و "درخت کاج" است. بابا نوئل همان پدر زمستان است که از سالیان متمادی سمبلی برای جشن کریسمس محسوب می شد. در مورد بابانوئل داستانهای زیادی نقل شده است .مردی با لباس قرمز و ریشهای بلند و کیسه ای به دوش که همیشه از آن کادوهایی برای بچه ها دارد و بچه ها کریسمس را به خاطر این مرد مهربان که برایشان هدیه ای می آورد دوست دارند. بعضی از افراد اعتقاد دارند که بابانوئل را در محله جلفا در کریسمس می توانید مشاهده کنید مردی مهربان که همیشه برای فقرا و بچه ها هدیه می آورد.
اغلب ارامنه در شب کریسمس در محله جلفا ی اصفهان به مناسب آغاز سال غذاهای خوشمزه ای را می پزند برنج و ماهی و کوکو مخصوصا کوکو سبزی از مرسوم ترین غذاهای شب کریسمس می باشد همچنین انواع شیرینی ها و شربت ها و خوراکی های خوشمزه که به صورت خانگی تهیه می کنند تا از مهمانهای خود به نحو احسن استقبال کنند.
اگر در ایام کریسمس به محله ی جلفای اصفهان سفر کردید حتما به کافه های دنج و زیبا سری بزنید و از خوردن قهوه و غذاهای خوشمزه لذت ببریید رستورانهای شیک که برای خوردن دمنوش بسیار عالی هستند محله ای بی نظیر و جداب با سنگ فرش و درختان سرو و کاجهای سر به فلک کشیده که همیشه آماده ی پذیرایی از توریستها و گردشگران و افراد بومی می باشند. بدون شک سفر به این مکان برایتان به یادماندنی ترین خاطره خواهد شد هموطنان ارامنه ی کشورمان دارای فرهنگ غنی با رسم هایی زیبا، سالیان سال است که در کنار خواهر و برادران مسلمان خود در یک منطقه زیسته اند و برای همدیگز نیز احترام ویژه ای قائلند.
قدم زدن در سنگ فرشها، رد شدن از کنار کاجها و سروهای استوار و شنیدن سخنان ارامنه های محلی که با هم صحبت می کنند به فرد احساسی منتقل می کند که گویی در یکی از خیابانهای "ایروان" در کشور "ارمنستان "است. اگر در ایام کریسمس به اصفهان زیبا سفر کردید بدون تردید یکی از شیک ترین و بهترین مراسم سال نو را در کلیسای وانک تجربه خواهید کرد.