مواد شیمیایی مضر موجود در برخی از لوازم آرایشی
شاید شما فکر کنید که هر روز به لیست مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی که باید از آن ها اجتناب کنیم، افزوده می شود اما این موضوع به این معنی نیست که این مواد برای همه افراد مضر می باشد. ممکن است مواد اولیه به کار رفته در محصولات یک برند خاص برای یک نفر مضر باشد و برای شخص دیگری بی خطر!
مطابق شواهد یک مطالعه صورت گرفته، هر خانم در طول روز از 168 ماده شیمیایی مختلف استفاده می کند. در طولانی مدت قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیای می تواند خطرناک باشد، به همین علت برای مردم مهم است محصولاتی را انتخاب بکنند که سلامت و بهداشت آن ها را حفظ کند.
مطابق گفته های یک متخصص، محصولات آرایشی به خوبی زیر نظر گرفته نمی شوند و از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند. این وظیفه به عهده خریدار است که بازار را کاملا بررسی کند و محصول سازگار با پوست و موی خود را خریداری کند. با توجه به لیستی که در این قسمت از بهداشت و سلامت پلاس وی برای شما ترتیب داده ایم، از خرید محصولاتی که حاوی مواد داخل لیست هستند اجتناب کنید.
فرمالدئید
با وجود این که چندین دهه است مطالعات سرطان زا بودن فرمالدئید را تایید کرده اند، همچنان در محصولاتی مانند صاف کننده مو، لاک ناخن، چسب مژه و تعدادی دیگر از لوازم آرایشی، این ماده وجود دارد. خوشبختانه برخی از خرده فروشان، محصولات حاوی فرمالدئید را از قفسه های خود دور انداخته اند اما یک مسئله وجود دارد و آن این است که مستقیما بر روی برچسب مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی کلمه فرمالدئید را مشاهده نخواهید کرد بلکه بعضی از مواد اولیه به کار رفته در لوازم آرایشی به مرور زمان فرمالدئید تولید می کنند. "برونوپل، هیدانتوئین DMDM، دیازولیدینیل اوره، ایمیدازولیدینیل اوره و کواترنیوم -15 نگهدارنده های آرایشی هستند که به مرور زمان فرمالدئید را تولید می کنند."
عطر مصنوعی
اغلب اوقات وقتی در برچسب مواد تشکیل دهنده کلمه عطر و رایحه را می بینیم، دقیقا نمی دانیم از چه نوع عطری استفاده شده است. برند های لوازم آرایشی ملزم به افشای ترکیبات عطری به کار رفته نیستند و کسی نمی تواند مواد تشکیل دهنده این عطر ها را تشخیص بدهد و بگوید که باعث چه واکنش های شیمیایی می شوند.
فتالات
آیا ممکن است چنین ترکیبی پشت نام عطر پنهان شده باشد؟ بله ممکن است از فتالات که در چسب مژه و لاک ناخن موجود می باشد، استفاده شده باشد اما این خبر بدی است زیرا ثابت شده که فتالات ها مختل کننده غدد درون ریز هستند. در برخی موارد موجب بلوغ زودرس در دختران و پسران می شوند و همچنین تعداد اسپرم های آقایان را کاهش می دهند.
پلی اتیلن گلیکول
این ماده از مشتقات نفت خام است و میتواند باعث تحریک پوست بشود. این مواد ضخامت دهنده شیمیایی هستند و گاهی اوقات در محصولاتی که بر پایه کرم هستند استفاده می شوند.
سیلوکسان ها
این ترکیبات که با عنوان سیلیکون های چرخه ای نیز شناخته می شوند، در انواع محصولات آرایشی و مراقبت از پوست یافت می شوند اما برای محیط زیست مفید نیستند و با اختلالات غدد درون ریز نیز ارتباطاتی دارند.
تریکلوزان
این ماده یک ضد عفونی کننده و میکروب کش است که در محصولاتی مانند صابون های ضد باکتریایی استفاده می شود اما تاثیر قابل توجهی بر غدد تیروئید دارد و بر هورمون های تولید مثل نیز تاثیر میگ ذارد. علی رغم ممنوعیت استفاده از این ماده در چندین کشور، همچنان در محصولاتی مانند دهانشویه، خمیر دندان و کرم اصلاح وجود دارد.
اتانول آمین ها
در حالی که این ترکیبات در کرم پودر، ریمل و محصولات مراقبت از پوست یافت می شوند و از نظر فنی برای استفاده در لوازم آرایشی تایید شده اند اما همچنان حساسیت زا هستند و در صورت بروز حساسیت باید به پزشک مراجعه کنید.
اکسی بنزون
این ماده که یکی از عاملین اختلالات غدد درون ریز می باشد در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست مثل کرم ضد آفتاب، بالم لب، لوسیون،عطر و حتی محصولات کودکان نیز یافت می شود.
اکتینوکسات
تصور می شد که این ماده رایج ضد آفتاب برای صخره های مرجانی مضر است. اگر چه این خبر تکذیب شده است اما هنوز هم این ماده تا حدودی برای پوست های حساس مضر است.
هموسالات
ماده شیمیایی دیگری که در کرم های ضد آفتاب با قابلیت جذب اشعه UV استفاده می شود. اگر چه هر روز به قوانین عدم استفاده از این مواد شیمیایی افزوده می شود، اما بهتر است که خودتان هم مراقب باشید.
تولوئن
این ماده شیمیایی ارتباط مستقیمی با مسمومیت مغزی دارد و همچنین ممکن است در دوران بارداری خطر آفرین باشد. در حالی که این محصول در اتحادیه اروپا و آسیای شرقی ممنوع شده است؛ اما هنوز هم در محصولاتی مانند لاک ناخن و رنگ مو یافت می شود.
تالک
به عنوان یک ماده صاف کننده در مواد آرایشی استفاده می شود و با وجود اینکه تالک به خودی خود بی خطر است، اما می تواند آلوده به آزبست باشد که یک ماده سرطان زا و محرک بیماری های ریوی است.
PFA و PFC
به یاد دارید که گفتیم کلمه عطر در برچسب مواد سازنده می تواند به تنهایی شامل هزاران هزار ماده شیمیای مختلف باشد؟ خب PFA ها یکی از همان مواد هستند. این مواد شیمیایی، فلورین دار هستند و در کرم های ضد آفتاب، محصولات مو و کرم های موبر وجود دارند. از جمله عوارض جدی استفاده از آن ها سرطان، تیروئید و حتی کاهش اثرات واکسن ها می باشد. اگر معمولا از ریمل یا خط چشم ضد آب استفاده میک نید، باید بدانید که PFC ها عامل ایجاد این خاصیت هستند.
رزورسینول
این ماده معمولا در رنگ مو و محصولات سفید کننده استفاده می شود که با تحریک پوست و اختلال در عملکرد سیستم ایمنی ارتباط مستقیم دارد. در مطالعات حیوانی رزورسینول عملکرد طبیعی غده تیروئید را مختل می کند.
کربن سیاه
این رنگدانه که اغلب در ریمل و خط چشم یافت می شود، به دلیل ارتباط احتمالی که با سرطان دارد، خطرناک به نظر می رسند.
پارابن ها
مطابق تحقیقاتی که در سال 2004 صورت گرفت، پارابن ها در نمونه های بافت سرطان سینه پیدا می شوند. با وجود این که پارابن شناخته شده ترین ماده ای است که در لوازم آرایشی در غلظت کم استفاده می شود؛ باید از آن اجتناب کرد.