سیپروترون کامپاند برای چه مشکلاتی مصرف می شود؟
سیپروترون کامپاند (Cyproterone Compound) یکی از داروهای ضدبارداری است که علاوه بر تاثیر در جلوگیری از بارداری ، به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتریایی ، در درمان آکنه های مقاوم به آنتی بیوتیک ، کاهش و درمان پر مویی وابسته به آندروژن در خانمها نیز استفاده می شود. در این بخش از سلامت پلاس وی عملکر این دارو را تشریح و بررسی خواهیم کرد. سیپروترون به همراه استروژن، اثر ضد بارداری دارد. این دارو به دلیل آثار آنتی آندروژنیک در مردان در درمان سرطان پروستات استفاده می شود.
ترکیبات سیپروترون کامپاند :
یک جزء استروژنی(اتینیل استرادیول) + یک جزء آنتی آندروژن (سیپروترون)
Cyproterone Acetate 2 mg +Ethinylestradiol 35 mcg
طبقه بندی فارماکولوژیک:ترکیب استروژن و پروژستین
طبقه بندی درمانی:ضد آندروژن، جلوگیری کننده از بارداری.
طبقه بندی مصرف در بارداری:رده X
شکال دارو
قرص 21 عددی سیپروترون کامپاند
قرص سیپروترون کمپاند( کلایرت 21 عددی)
قرص 21 عددی دیان(سیپروترون کامپاند)
کاربرد ، خاصیت درمانی ، نحوه و مقدار صرف سیپروترون کامپاند:
الف) درمان آکنه شدید و مقاوم به درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک های خوراکی،درمان پرمویی خفیف تا متوسط بدون علت مشخص.
در اولین دوره درمان، روزانه یک عدد قرص به مدت 21 روز از روز پنجم قاعدگی استفاده شود .در دوره های بعدی درمان، بعد از گذشت هفت روز بدون مصرف قرص، به همان ترتیب شروع می شود.
ب) جلوگیری از بارداری
از روز پنجم قاعدگی روزانه یک قرص به مدت 21 روز مصرف می شود. سپس، به مدت یک هفته مصرف دارو را قطع کرده و بعد از آن، دوباره به همان صورت قبل باید مصرف نمود. در صورت بروز وقفه در قاعدگی، باید در ابتدا احتمال باردار را برری کرد و پس از منفی بودن نتیجه ، دوره بعد درمان را آغاز نمود.
توجه:با توجه به اینکه این دارو تایری همانند داروهای خوراکی پیشگیری از بارداری دارد اما مصرف آن تنها برای این منظور توصیه نمی شود بلکه این قرص را خانمهایی استفاده می کنند که به درمان بیماریهای پوستی وابسته به آندروژن نیاز دارند.
نحوه مصرف سیپروترون کامپاند برای پیشگیری از بارداری
سیپروترون کامپاند برای جلوگیری از بارداری در دوره های معین ، مصرف می شود. البته بیشتر پزشکان توصیه می کنند که از ابزارهایی مانند کاندوم برای جلوگیری از بارداری ناخواسته به جای قرص و داروهای ضد بارداری استفاده کنند چرا که این داروها عوارض مختلفی را برای بدن به همراه دارد.
اصول مصرف قرص diane یا همان cyproterone compound به این ترتیب است به مدت 21 روز از روز پنجم قاعدگی ، باید هر روز یک عدد قرص مصرف شود، سپس یک هفته مصرف آن را باید قطع کرد و پس از آن دوباره دوره درمان را شروع نمود.
روش تاثیر قرص سیپروترون کامپاند
این قرص با مبارزه با آثار آندروژنها موجب کاهش ترشح سبوم و یا کاهش رشد موها می گردد. همچنین فعالیت پروژستینی سیپروترون و اثر استروژنی اتینیل استرادیول نیز در جلوگیری از بارداری موثر است.
نکته مهم
در صورت مصرف قرص سیپروترون کامپاند توسط مردان ، تولید اسپرم کاهش یافته و آنها را عقیم می کند که معمولا بعد از ترک دارو ، این عوارض برطرف می شود.
نکاتی که خانمها باید در طول درمان با سیپروترون کامپاند باید توجه داشته باشند :
در طول درمان توسط این قرص باید به طور منظم معاینه پستانها و اعضای لگنی و اندازه گیری فشار خون بمیار انجام شود.
تا بهبود کامل آکنه یت پرمویی باید درمان ادامه پیداکند و در صورت عود مجدد بیماری ، باید دوره درمان را تکرار کنند.
در صورت عدم شروع قاعدگی پس از پایان دوره مصرف این دارو ، باید احتمال بارداری را رد کرد.
این دارو در افراد دچار اضافه وزن و یا دارای فشار خون بالا با احتیاط بیشتری تجویز می گردد.
مصرف قرص سیپروترون کامپاند ممکن است موجب تشدید برخی از بیماری ها شود.
اگر از این قرص برای پیشگیری از بارداری مصرف می شود باید در دو هفته اول درمان ، از روش دیگری به طور همزمان برای جلوگیری از بارداری استفاده گردد.
عواملی مانند چاقی، سیگار کشیدن، بیماریهای قلبی- عروقی، دیابت و میگرن ممکن است خطر ترومبوز را افزایش دهند. افزایش سن، خطر ترومبوز شریانی ناشی از مصرف داروهای خوراکی ترکیبی جلوگیری کننده از بارداری را افزایش می دهد و سیگار کشیدن این وضعیت را وخیم تر می کند.
بر اساس یک نظریه عمومی مبتنی بر مشاهدات آماری، مصرف کنندگان داروهای خوراکی ترکیبی ضد بارداری بیش از افراد دیگر در معرض خطر ترومبوآمبولی وریدی ، ترومبوز شریانی (از جمله انفارکتوس مغزی و قلبی) و خونریزی زیر عنکبوتیه قرار دارند.همیشه امکان بهبود کامل این عوارض وجود ندارد و در برخی موارد این عوارض خطر مرگ را به همراه دارند.
در صورت بروز اسهال یا استفراغ، ممکن است تاثیر دارو برای پیشگیری از بارداری تا حدودی کاهش پیدا کند. بنابراین در زمان باقیمانده از دوره درمان باید از سایر روشهای جلوگیری از بارداری استفاده کرد.
عوارض جانبی سیپروترون کامپاند
قرص سیپروترون کامپاند مانند بسیاری از داروها دارای عوارض جانبی مختلفی است مانند :تهوع، استفراغ، سردرد، تغییرات در وزن بدن، تغییراتی در میل جنسی، افسردگی، کلوآسما، درد و سفتی پستان ها، زیادی فشار خون، اختلال عملکرد کبد، تومورهای کبدی، کاهش حجم خون قاعدگی، لکه بینی در اوایل دوره قاعدگی و تحریک لنزهای تماسی
موارد منع مصرف قرص سیپروترون کامپاند
1- در صورت وجود سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری های شریانی در بستگان درجه یک زیر سن 45 سالگی و یا ابتلا به وریدهای واریسی، بی حرکت ماندن به مدت طولانی،افسردگی شدید، کم خونی داسی شکل و بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون ، این دارو باید با احتیاط تجویز شود.
2- این ترکیب در صورت وجود اختلالات ترومبولیک یا سابقه آن ویا وجود هر نوع بیماری و حالات مرضی که خطر بروز ترومبوز را افزایش می دهد، میگرن حاد، حملات گذرای ایسکمیک مغزی ، بیماری های کبدی و از جمله سندرم دوبین ـ جانسون و سندرم روتور، هپاتیت ،پورفیری ، آدنوم کبد، سنگهای صفراوی ،متعاقب تخلیه مول هیدراتی فرم ، سابقه کهیر ، یرقان انسدادی ، کارسینوم پستان یادستگاه تناسلی و خونریزی های مهبل باعلت نامشخص نباید مصرف شود.
3- مصرف این دارو توسط زنان سیگاری، بویژه افراد بالاتر از 35 سال، خطر بروز بیماری های شریانی را افزایش می دهد.
4- 4 تا 6 هفته قبل از جراحی مصرف این دارو را قطع کنید.
تداخل های دارویی قرص سیپروترون کامپاند
مصرف همزمان با برخی از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف مانند آمپی سیلین باعث کاهش جذب مجدد اتینیل استرادیول از روده بزرگ و کاهش اثرات درمانی این دارو می گردد.
مصرف همزمان این دارو با ترکیبات القا کننده فعالیت آنزیم های کبدی مانند کاربامازپین، فنی توئین، فنوباربیتال، پیریمیدون، گریزئوفولوین و ریفامپین موجب تسریع متابولیسم این دارو و در نتیجه کاهش کارآیی درمانی آن می گردد.
نکات تکمیلی مصرف دارو سیپروترون کامپاند
در صورت فراموش کردن یک وعده باید در صورت یادآوری ، آن را مصرف کنید اما در صورت تاخیر بیش از 12 ساعت بهتر است از مصرف آن نوبت خودداری شود و حین مصرف نوبت های دیگر از روشهای مختلف دیگر برای پیشگیری از بارداری استفاده نمایند.
به نظر برخی از خانمها ، قرص های ضد بارداری بر روی لاغری و کاهش وزن تاثیر دارند به همین دلیل در رژیم لاغری خود از این قرصها مصرف می کنند. باید توجه داشت که عوارض مصرف این قرص ها چند برابر عوارض قرص های لاغری است و حتی ممکن است منجر از دست رفتن توانایی باروری و نازایی شود. به همین دلیل بدون توصیه پزشک از مصرف خودسرانه این دارو خودداری شود.
هشدارها درباره سیپروترون کامپاند
در صورت مشاهده علایم زیر مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید :
- ایجاد لخته خون
- درد قفسه سینه که به دست چپ کشیده می شود
- از دست دادن نسبی یا کامل بینایی یا دوبینی
- قطع تنفس،سردرد شدید یا طولانی غیرطبیعی یا تشدید میگرن
- تغییر ناگهانی در حس چشایی،بویایی یا شنوایی
- گیجی یا غش، ضعف یا بی حسی در هر بخش از بدن
- درد شدید شکمی، درد شدید یا ورم در پاها
- ناتوانی در تکلم
- سرفه ناگهانی