مطالعه جدیدی نشان میدهد که مورچهها را میتوان برای تشخیص سرطان در ادرار آموزش داد. بهگفتهی پژوهشگران، گرچه بو کشیدن مورچهها فاصله بسیار طولانی با استفاده بهعنوان ابزار تشخیصی در انسان دارد، نتایج دلگرمکننده است.
ازآنجا که مورچهها فاقد بینی هستند، از گیرندههای بویایی روی شاخکهای خود برای کمک به پیدا کردن غذا یا جفت استفاده میکنند. برای مطالعه جدیدی که ۲۵ ژانویه در مجلهی Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences منتشر شد، دانشمندان مورچه-های فورمیکا فوسکا را آموزش دادند تا از گیرندههای بویایی تیز خود برای وظیفه متفاوتی استفاده کنند: پیدا کردن تومورها.
در آزمایشگاه، دانشمندان برشهایی از تومورهای سرطان سینه را از نمونههای انسانی به موشها پیوند زدند و به ۳۵ حشره آموزش دادند تا ادرار مربوط به جوندگان حامل تومور را با قند مرتبط کنند. مورچهها پس از قرار گرفتن در ظرف آزمایشگاه، ۲۰ درصد زمان بیشتری را در کنار نمونههای ادرار حاوی تومورهای سرطانی نسبت به ادرار سالم میگذراندند.
باپتیست پیکره نویسنده اصلی مطالعه و اخلاقشناس دانشگاه پاریس سوربن شمالی در فرانسه گفت: «آنها فقط میخواهند قند بخورند.»
لایوساینس مینویسد، ازآنجا که سلولهای تومور حاوی ترکیبات آلی فرار (VOCs) هستند که پژوهشگران میتوانند از آنها بهعنوان نشانگرهای زیستی سرطان استفاده کنند، حیواناتی مانند سگها (و اکنون مورچهها) را میتوان آموزش داد تا ازطریق حس بویایی این ناهنجاریها را تشخیص دهند. بااینحال، پژوهشگران فکر میکنند که مورچهها ممکن است ازایننظر نسبتبه سگها و حیوانات دیگر برتری داشته باشند؛ چرا که آموزش آنها زمان کمتری میبرد.
این امر اهمیت دارد، زیرا هرچه سرطان زودتر تشخیص داده شود، درمان میتواند زودتر آغاز شود. پژوهشگران امیدوارند مورچههای بوینده سرطان پتانسیل عمل کردن بهعنوان شناساگر زیستی سرطان کارآمد و ارزان را داشته باشند. پیکره گفت: «نتایج بسیار امیدوارکننده است.» اگرچه او هشدار داد: «باید بدانیم که با از استفاده از آنها بهعنوان روشی متداول برای تشخیص سرطان فاصله زیادی داریم.»