روش برق انداختن ظروف نقرهای
نقره از جمله فلزاتی است که نه به اندازه طلا ولی بعد از طلا بیشترین مصرف را دارد؛ امروزه به هر خانه ای که برویم مقداری وسایل نقرهای از جمله کنسولهای نقرهای، آینه و شمعدانهای با شکوه نقرهای، لوسترهای نقره و زیورآلات نقرهای در آنجا می بینیم.
همان طور که سایر فلزات روز به روز در حال گران شدن است نقره نیز با افزایش قیمت روبه رو می شود به همین جهت افرادی که علاقمند به نقره جات هستند همواره این ناراحتی را دارند که چگونه از وسایل نقره مواظبت کنند تا آنها صدمه نبینند و یا رنگشان کدر نشود.
اگر عاشق ظروف نقرهای هستید و دوست دارید همیشه ظرفهای مورد علاقه تان دارای جلا و شفافیت اولیه باشد و بوفههای پذیرایتان از تلالو و درخشش ظروف نقرهای بدرخشد پس باید راههای نگهداری و مواظبت از آن را بیاموزید تا مدت ها بتوانید از آنها استفاده کرده و از دیدن آنها لذت کافی را ببرید.
راههای متعددی برای براق و شفاف نگاه داشتن ظروف نقرهای وجود دارد، افراد متبحر و ماهر در این زمینه اعتقاد دارند که برای اینکه ظرفهای نقرهای براق و شفاف بمانند باید پیوسته مورد استفاده قرار گیرند البته تجربه نیز این ادعا را اثبات کرده است؛ اما بیشتر مردم این وسایل را در کنج خانه ها یا روی میزها و طبقات کمدها پنهان می کنند و بدون اینکه استفاده بهینه ای از آن داشته باشند، برای مدت ها بلا استفاده می گذارند و تنها در مواقع خاص یا مهمانیهای مخصوص از آن استفاده می کنند.
البته در مورد مراقبت از ظروف نقرهای عده ای نیز اعتقاد دارند که برای مواظبت از ظروف نقرهای می توان آنها را درون کیسههای نایلونی نگه داشت اما دانشمندان پس از سالها، کشف کرده اند که این کار اصلا کار درستی نیست و سبب صدمه به ظروف می شود زیرا کیسههای نایلونی دارای مقداری گوگرد است که به بافت ظروف نقره صدمه می زند.
شاید این سؤال در ذهن هر کسی نقش ببندد که چه چیزی موجب می شود تا یک وسیله نقرهای، جلا و شفافیت خود را از دست داده و کدر و سیاه شود؟ چه روشهایی برای از بین بردن تیرگی از روی سطوح نقرهای مؤثر است؟ و چه روشهایی برای برگشتن شفافیت اولیه وسایل نقرهای کمک می کند؟
در جواب این سؤال باید گفت که اجناس نقرهای وقتی با اکسیژن موجود در هوا ترکیب شوند (اکسیداسیون) خراشهایی بر سطح آن ایجاد می شود و این لکه ها سیاه رنگ و خراش ها به علت وجود سولفید هیدروژن در هوا است. در این قسمت سعی داریم چند روش طبیعی برای پاک و شفاف کردن نقره را به شما نشان دهیم.
سه راهکار عالی برای شفاف و پاک کردن وسایل و لوازم نقرهای
١. در ابتدا یک ورقه آلومینیومی را در درون یک ظرف بزرگ بگذارید البته قسمت براق آن به سمت بالا باشد و بعد وسایل نقرهای سیاه شده را بر روی ورقه آلومینیومی بگذارید و داخل آن آب جوش بریزید و در انتها چند قاشق غذا خوری نمک طعام به آن بیفزایید.
خواهید دید که لکههای سیاه و کدر چگونه از لوازم نقرهای جدا شده و به ورقه آلومینیومی می چسبند. اگر لکه ها کمتر از بین رفتند، جای نگرانی نیست چرا که می توانید این کار را چندین بار تکرار نیز نمایید، بعد از اینکه مطمئن شدید ظروف نقرهای تمیز و شفاف شد می توانید با صابون و آب گرم به خوبی شسته و ظرف را خشک کنید.
٢. خمیر دندان هم جزو روشهایی است که از آن برای تمیز کردن وسایل نقرهای می توان بهره برد؛ برای این کار باید مقداری خمیر دندان را به کمک یکی از انگشتان دست یا به وسیله یک پارچه نرم به روی قسمتهای تیره و کدر ظرف کشید و بعد با آب گرم ظرف را شسته و با یک دستمال تمیز خشک کنید؛ اگر می خواهید نتیجه بهتری کسب کنید پس بهتر است این کار را 1 الی 2 بار دیگر نیز انجام دهید تا نتیجه مورد نظر حاصل شود.
٣. در این بخش یک روش کاملا طبیعی برای از بین بردن لکههای تیره و کدر پیشنهاد می کنیم برای این منظور ابتدا یک اسفنج تهیه کرده و آن را با آب گرم، نمدار می کنیم و بعد اسفنج را فشار داده تا کاملا آب آن از بین برود، سپس مقداری نمک طعام را به روی اسفنج ریخته و به آهستگی بر سطوح ظرف نقرهای می کشیم برای کسب نتیجه بهتر می توان این کار را چندین بار تکرار نمود؛ این یک روش طبیعی و بی ضرر است، البته در هنگام کار باید مواظب بود تا به ظروف هیچ صدمه ای وارد نگردد.
اگر می خواهید که وسایل نقرهای کدر نشوند و زیبایی اولیه خود را حفظ کنند، بهترین روش این است که ظروف نقرهای را بعد از استفاده یا خیس شدن سریع خشک کرد تا هیچ اثری از نم و آب بر روی آن نماند.
اسید ها نیز از جمله عواملی است که موجب سیاهی لوازم نقرهای می گردد و باعث خرابی و از بین رفتن ظروف نقرهای می شود ذکر این نکته بسیار مهم است که از تناول غذاهایی که اسیدی هستند در ظروف نقرهای خودداری کنید و اگر مجبور به استفاده شدید برای غذاهایی مانند:سس، خردل و تخم مرغ زودتر آنها را با صابون و آب گرم شسته و خشک کنید.
هیچ وقت وسایل نقرهای را در کنار جسم تیز و برنده مانند:کارد، چاقو و چنگال قرار ندهید؛ چرا که نقره به عنوان یک فلز بسیار نرم است و وقتی که با این اجسام برخورد کند دچار آسیب و خراش می گردد و صدمه می بیند، پس مکان نگهداری از ظروف نقره برای جلوگیری از آسیب و صدمه حائز اهمیت است.
تا جایی که امکان دارد وسایل نقرهای را با دست بشویید و از شستن با ماشین ظرفشویی اجتناب نمایید چرا که باعث خط و خش و صدمه در ظروف می گردد پس بهترین روش شستن با دست و سپس پاک کردن با یک دستمال خشک و تمیز است.
برای نگهداری ظروف نقرهای در داخل کابینت، لازم است که آنها را در لای پارچه ها و کاغذهای مخصوص قرار دهید و تا جایی که ممکن است در درون کابینتهای چوبی نگذارید در مقابل در کابینتهای شیشه ای نگهداری کنید، البته چون نقره وزن سنگینی دارد قبل از قرار دادن در کابینت از محکم بودن کابینت ها مطمئن شوید. امروزه در بازار نوعی کیسههای مخصوص برای نگهداری از ظروف نقرهای وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید و برای جلوگیری از خط و خش درون کیسه قرار داده و اطمینان حاصل کنید که ظروفتان سالم می ماند.
برای زدودن گرد و غبار بر روی لوازم نقرهای می توانید با یک برس نرم و یا یک پارچه پنبه ای این گرد و غبار را از بین ببرید؛ شاید به نظر بعضی ها این گرد و غبار زیاد مهم نباشد ولی همین گرد و غبارهای ریز می توانند خراشهایی در روی سطوح ظروف نقرهای ایجاد کنند.
از دیگر روشهای برطرف کردن خراش ها بر روی لوازم نقرهای استفاده از موم نرم شده است؛ ابتدا موم نرم شده شمع را به روی بخشهایی که صدمه دیده بکشید و بعد آن را شسته و پاک نمایید دقت کنید که برای تمیز کردن موم هرگز از کارد و چاقو استفاده نکنید چرا که سبب ایجاد خش بر روی ظروف می گردد.
از نکات مهمی که در هنگام شست و شوی وسایل نقرهای باید به آن دقت کرد این است که از قرار دادن ظروف نقرهای به مدت طولانی در زیر آب خودداری کنید؛ زود آن را شسته و کاملا خشک نمایید.
ترفندهایی برای برق انداختن وسایل نقرهای
در این قسمت سعی داریم علاوه بر روشهایی که در بالا ذکر شد چند روش دیگر برای برق انداختن وسایل نقرهای به شما یاد دهیم که شاید تا به حال از معجزه آنها در این باره چیزی نشنیده باشید.
مایع دستشویی
یک روش عالی دیگر برای درخشان کردن لوازم نقرهای، استفاده از مایع دستشویی می باشد؛ برای این کار اول چند قطره از مایع دستشویی را روی یک پارچه نرم و تمیز ریخته و نقاط تیره شده را خوب بمالید خواهید دید که وسایل نقره تان به خوبی پاک و درخشان شده است. با مایع دستشویی می توانید به نبرد با جرم ظروف نیز بروید و مطمئنا برنده میدان نیز شما خواهید بود.
شیشه شوی
شیشه شوی یک مایع عالی برای تمیز کردن شیشه ها می باشد اما استفاده دیگری نیز می توانید از آن داشت، و آن پاک کردن وسایل نقرهای با شیشه شوی است. اسپری شیشه شوی را بر روی یک پارچه یا مسواک و برس بزنید و قسمتهای تیره و کدر شده را با آن به خوبی پاک کنید تا ظروفتان جلا و شفافیت قبلی خود را به دستآورد.
شیرخشک و آبلیمو
اگر می خواهید که لوازم نقره تان بدرخشد و از دیدن آنها لذت ببرید پس این روش را برای درخشان کردن آنها امتحان کنید؛ لوازم نقره را در مخلوطی از نصف فنجان شیر خشک، نصف فنجان آب و یک قاشق غذاخوری آب لیمو به مدت یک شب بخیسانید، روز بعد خواهید دید که چگونه وسایلتان زیبا و شفاف شده اند.
سس کچاپ
اگر لوازم نقره مورد علاقه تان سیاه و تیره شده و این امر شما را ناراحت می کند، اینجاست که سس کچاپ معجزه می کند مقداری از سس کچاپ را روی دستمال کاغذی بریزید و به آهستگی روی قسمتهای کدر و تیره بکشید.
اگر وسایل نقره تان به حالت اولیه برنگشت پس اجازه دهید تا سس کچاپ به مدت 15 دقیقه روی سطوح ظرف باقی بماند و بعد آن را با یک دستمال نرم و تمیز پاک کنید و بعد آن را به خوبی شسته و خشک کنید. البته بعضی وسایل هستند که دارای سطوح بافت دار هستند، مثل بعضی از جا شمعی ها یا وسایل دکوری که برای تمیز کردن شکاف ها ودرزهای آنها از برس و مسواک باید استفاده کرد.
نوشیدنی گازدار لیمویی
با استفاده از نوشیدنی گازدار لیمویی می توانید درخشش قبلی ظروف نقرهای خود را برگردانید؛ به این روش که نوشیدنی گازدار لیمویی را در یک ظرف ریخته و لوازم را در آن قرار دهید و اجازه دهید 1 ساعت در آن باقی بماند و بعد از آن خارج کرده و کاملا خشک و تمیز کنید، خواهید دید که چگونه شفاف و زیبا شده است.
نرمکننده مو
یکی از روشهای مخصوص این بخش از نکات خانه داری پلاس وی استفاده از نرمکننده موی سر است، برای از بین بردن تیرگی و کدر شدن لوازم نقره، نرمکننده موی سر نیز گزینه مناسبی است. برای این کار کمی نرمکننده موی سر را روی سطوح نقرهای بزنید، نرمکننده ها ویژگی تمیز کنندگی بسیار خوبی دارند.
آمونیاک
اگر لوازم و بدلیجات نقره دوست داشتنی تان شفافیت اولیه خود را از دست داده، هیچ نگران نباشید چرا که آمونیاک درخشندگی قبلی را به شما باز خواهد گرداند اگر به مدت 10 دقیقه آنها را در محلولی از نصف فنجان آمونیاک و یک فنجان آب گرم قرار دهید و به آرامی بشویید و خشک کنید مشاهده خواهید کرد که چگونه این وسایل دوباره زیبا و جذاب شده اند.
نشاسته ذرت
نشاسته هم یکی دیگر از روشهای مناسب برای این کار می باشد؛ خمیری از نشاسته ذرت و آب درست کنید و بعد با یک دستمال نمدار این خمیر را روی سطح کدر و تیره قرار دهید تا خشک گردد و بعد با یک دستمال نسبتا زبر یا حوله یا دستمال کتان آن را پاک کنید.
گچ
اگر چند عدد گچ در محلی که ظروف نقره را در آن نگه می دارید، بگذارید ظروف شما همیشه درخشان و زیبا می ماند برای اینکه گچ رطوبت موجود را جذب خود می کند و از کدر و سیاه شدن نقره جات جلوگیری می کند و ظروف شما همیشه درخشان و زیبا می مانند.
سرکه
سرکه به عنوان یک محلول معجزه گر عمل می کند و برای تمیز کردن هر چیزی می توان از آن کمک گرفت، شاید خیلی ها از خاصیت این محلول تمیز کننده بی خبر باشند. نصف فنجان سرکه را با دو قاشق غذا خوری جوش شیرین مخلوط کرده و نقره جات خود را به مدت 2 الی 3 ساعت در آن قرار دهید و بعد آنها را با آب سرد بشویید و اجازه دهید تا کاملا خشک و عاری از آب گردد.
نکات پایانی
در هنگام استفاده از موارد بالا باید دقت کرد که لوازم هیچ صدمه ای نبینند چرا که با هر خط و خشی که به روی آن بیفتد از قیمت و ارزش آن کاسته می شود و تعمیر آن نیز هزینه گزاف می خواهد. اگر از لوازم نقرهای به عنوان دکور، برای زیباتر کردن منازلتان استفاده می کنید پس حتما مواردی که به آن اشاره شد را رعایت کنید تا هم زیبایی و شفافیت لوازمتان حفظ گردد و هم هزینههای بیخودی برای تعمیر نپردازید.