وی فور یو
یک سال پیش / خواندن دقیقه

نماز شب اول قبر چند رکعته و چطور خونده میشه؟ + نیت

نماز شب اول قبر چند رکعته و چطور خونده میشه؟ + نیت

نماز وحشت یا نماز شب اول قبر را برای دور کردن ترس و وحشت از میت می خوانند. احکام و روش های خواندن این نماز مستحب در این قسمت کامل توضیح داده شده است.

نماز شب اول قبر یا لیله الدفن

نماز وحشت (صلاه الوحشه) یا نماز هدیه (صلاه الهدیه) یا نماز شب دفن (لیله الدفن) و یا نماز شب اول قبر نماز مستحبی است که بازماندگان برای متوفی می خوانند تا به فضل خدا ترس و وحشت از تازه درگذشته دور شود. در این بخش از پلاس وی در مورد طریقه خواندن نماز وحشت و احکام آن توضیحاتی ارائه می دهیم.

نماز وحشت چند رکعت است؟

نماز وحشت دو رکعت می باشد و می توان آن را به سه طریق که در ادامه توضیح داده ایم بخوانید اما اگر نماز لیلة الدفن به دو صورت نخست خوانده شود، بهتر است. (آملی، مصباح الهدی، ‌1380ق، ج6، ص501)

نماز وحشت

وقت نماز وحشت

نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر (از اول شب تا صبح) می‌شود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعداز نماز عشا خوانده شود. (خمینی، توضیح المسائل، 1387ش، ص100، مسئله 639)

اگر بین زمان مرگ فرد و روز دفن کردن مدتی فاصله بیفتد، این نماز را باید تا هنگام دفن میت به تاخیر بیندازید تا در زمان مقرر خوانده شود.( خمینی، توضیح المسائل، 1387ش، ص100، مسئله 640)

نماز شب اول قبر سجده دارد؟

بله همانطور که گفتیم نماز شب اول قبر دو رکعت بوده و تعداد سجده و رکوع آن همانند نماز های دو رکعتی می باشد.

نیت نماز شب اول قبر

برای خواندن نماز شب اول قبر باید ابتدا نیت دو رکعت نماز وحشت کنید یعنی بگویید دو رکعت نماز وحشت می خوانم بر این میّت قربه الی الله.

علت نام گذاری نماز وحشت

بعضی از افراد نماز وحشت را با نماز آیات اشتباه می‌گیرند، علت اصلی این اشتباه این است که یکی از موجبات واجب شدن نماز آیات وحشت و ترس زیاد از رخداد‌های طبیعی است اما نماز وحشت برای رفع وحشت میت خوانده می شود.

علت نامگذاری این نماز به نام نماز وحشت هم این است که فرد از دنیا رفته هنوز با عالم قبر آشنایی و انس ندارد و دچار وحشت می شود، پس مسلمانان با ادا کردن این نماز او را از وحشت دور می کنند.

نماز شب اول قبر

طریقه خواندن نماز شب اول قبر

مستحبّ است در شب اوّل قبر، به یکی از صورت های زیر دو رکعت نماز وحشت برای میّت بخوانند:

روش اول:

در رکعت اول بعد از سوره حمد، یک مرتبه آیة الکرسی بخوانید.

در رکعت دوم بعد از حمد، ده مرتبه سوره قدر خوانده شود.

بعد از سلام نماز بگویید: اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمدٍ وَ آلِ مُحمدٍ وَ ابْعَثْ ثَوابَها اِلی قَبرِ فلان بن فلان. به جای فلان بن فلان، نام میت و پدرش را ببرید.(خمینی، تحریر الوسیلة، دارالعلم، ج1، ص97.)

روش دوم:

در رکعت اول یک مرتبه حمد و دو مرتبه سوره توحید (قل هو اللَّه) بخوانید.

در رکعت دوم یک مرتبه سوره حمد و ده مرتبه سوره تکاثر بخوانید.

بعد از سلام نماز بگویید: اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمّدٍ وَ آلِ مُحمّدٍ وَ ابْعَثْ ثَوابَها اِلی قَبرِ فلان بن فلان. به جای فلان بن فلان، نام میت و پدرش را بگوید.(میرزای قمی، جامع الشتات، 1413ق، ج1، ص62 )

روش سوم:

در رکعت اول، بعد از حمد، دو مرتبه سوره توحید و یک مرتبه آیة الکرسی بخوانید.

در رکعت دوم،‌ پس از حمد، ده مرتبه سوره تکاثر خوانده شود.(آملی، مصباح الهدی، ‌1380ق، ج6، ص501.)

نحوه خواندن نماز وحشت

احکام نماز شب اول قبر

از دیدگاه امام خمینی احتیاط آن است که آیه الکرسی تا «هم فیها خالدون» خوانده شود. (امام خمینی، تحریر الوسیله (ترجمه فارسی)، 1386ش، ج1، ص:109) ولی از دیدگاه آیت الله گلپایگانی تا «و هو العلی العظیم» کفایت می‌کند. (گلپایگانی، مجمع المسائل، 1409ق، ج1، ص190.)

هر‌گاه شخص نماز وحشت را سهواً به غیر کیفیتی که ذکر شد به جا آورد باید اعاده کند؛ اگر چه یک آیه از سوره قدر یا یک آیه از آیةالکرسی را فراموش کرده بود بخواند. (قمی، الغایة القصوی، 1423ق، ج‌1، ص262)

یک شخص می‌تواند به قصد اهداء ثواب چندین مرتبه این نماز را برای میت بخواند.( قمی، الغایة القصوی، 1423ق، ج‌1، ص262)

برای خواندن نماز وحشت می توان اجرت گرفت؟

اجیر کردن و اجرت گرفتن برای خواندن نماز وحشت جایز است و احتیاط آن است که به عنوان بخشش و احسان به نمازگزار بذل نمایند و نماز را بدون در نظر گرفتن وجه مالی بخوانند.(خمینی، تحریر الوسیلة، دارالعلم، ج1، ص97)

تأثیر نماز وحشت بر میت

پیامبر(ص) درباره ثواب خواندن این نماز فرمود:

«بر میت ساعتی سخت‌تر از شب اول قبر نمی‌گذرد. پس بر مردگان خود رحم کنید و برایشان صدقه دهید و اگر نتوانستید، دو رکعت نماز برای شخص درگذشته بخوانید. پس همان لحظه حق تعالی هزار فرشته به سوی قبر او می‌فرستد که با هر فرشته جامه‌ای و حلّه‌ای است، و تنگی قبر او را تا روز نفخ صور وسعت می‌دهد و به نمازگزار به عدد آنچه آفتاب بر آن طلوع می‌کند، حسنه عطا می‌کند و او را چهل درجه بالا می‌برد.»( نوری، مستدرک الوسائل، 1408ق، ج2، ص113.)

محدث نوری در کتاب دارالسلام نقل می‌کند که:

استادش ملا فتحعلی سلطان‌آبادی عادت داشت که هرگاه فردی از دوستان خاندان اهل‌بیت از دنیا می‌رفت و او خبردار می‌شد، دو رکعت نماز شب دفن (نماز وحشت) برایش می‌خواند؛ خواه او را می‌شناخت یا نمی‌شناخت. هیچ‌کس از این عادت ملا فتحعلی آگاه نبود، تا روزی یکی از دوستان، در راهی او را ملاقات کرد و گفت:دیشب فلان شخص که به تازگی از دنیا رفته را در عالم خواب دیدم و از چگونگی حال او بعد از مرگش پرسیدم. او گفت:من بعد از مرگ در تنگنای سختی قرار گرفتم و هنگام حسابرسی، مرا به‌سوی عذاب بردند؛ تا اینکه فلانی (نام شما را برد) دو رکعت نماز برای من خواند؛ همان دو رکعت، مرا از عذاب نجات داد. خدا پدرش را رحمت کند که به من چنین احسانی نمود. آنگاه آن شخص، از سلطان‌آبادی پرسید، آن دو رکعت نماز، چه نمازی بود؟ و او طریقه خود را در مورد خواندن نماز شب دفن (نماز وحشت) برای او بیان کرد. (نوری، دارالسلام، ج2، ص348)


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع