پلاس وی
یک سال پیش / خواندن دقیقه

نماینده مجلس: یوتیوب حداقل برای دانشگاه‌ها و کسب‌وکارها باز باشد

نماینده مجلس: یوتیوب حداقل برای دانشگاه‌ها و کسب‌وکارها باز باشد

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به خبرگزاری دانشجو گفته است که صرفاً برای رضایتمندی و ایجاد اعتماد و امید داریم درباره‌ی این موضوع صحبت می‌کنیم، نه اینکه با ولنگاری در فضای مجازی موافق باشیم: «وقتی مسیری رفتیم که جوابی از آن نگرفتیم، باید تغییر مسیر بدهیم.» او همچنین تأکید کرده است که حکمرانی در فضای مجازی با فیلترینگ مغایرت دارد: «بعضی از دوستان بستن و فیلتر‌کردن را همان حکمرانی در فضای مجازی می‌دانند.»

جلال رشیدی‌کوچی یکی از نمایندگانی است که در این مدت درباره‌ی برداشتن محدودیت‌های اینترنت صحبت کرده‌ است. او به خبر وزیر ارتباطات درباره‌ی رفع فیلتر کلاب‌هاوس اشاره کرده و گفته است که امید دارد گام‌های سریع‌تر و دقیق‌تری برداشته شود: «احساس می‌کنم همین امروز اگر رئیس‌جمهور دستور بدهند که فیلتر نه‌تنها اینستاگرام و واتساپ، بلکه توییتر و یوتیوب هم برداشته شود، رضایتمندی و امیدی در جامعه ایجاد می‌شود.» اول بهمن وزیر ارتباطات هم در جمع خبرنگاران به‌عنوان خبر خوش اعلام کرد که قرار است فیلتر کلاب‌هاوس برداشته شود.

در پاییز ۱۴۰۱ در‌حالی‌که شدیدترین فیلترینگ‌ها اِعمال شده بود، بررسی محبوب‌ترین اپلیکیشن‌ها نشان داده بود که واتساپ و تلگرام محبوب‌ترین پیام‌رسان‌ها بین کاربران ایرانی هستند و بقیه‌ی ده اپلیکیشن برتر را هم VPNها تشکیل می‌دهند. این دو پیام‌رسان به‌همراه اینستاگرام و تعداد زیادی سرویس و پیام‌رسان و اپلیکیشن دیگر در کشور فیلتر هستند. وزیر ارتباطات هم زمانی‌که از رفع فیلتر کلاب‌هاوس به‌عنوان خبری خوش یاد کرد، بلافاصله اعلام کرد که از رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ خبری نیست.

در این چهار ماهی که محدودیت‌های اینترنت شدت گرفته و پس از آنکه فیلتر‌شدن اینستاگرام و واتساپ بسیاری از کسب‌وکارها را زمین‌گیر و مشاغل را از بین برده و مردم را برای نیازهای روزمره آنلاین دست به دامن VPNها کرده است، بارها برخی از نمایندگان و خود مسئولان از این حد از فیلترینگ انتقاد کرده‌اند؛ اما فایده‌ای نداشته است.

با‌این‌حال، این نماینده‌ی مجلس می‌گوید: «ما منتظریم؛ چون این شیوه، یعنی فیلترینگ تا الان جوابی نداشته است و اگر فیلترینگ خیلی از پلتفرم‌ها و برنامه‌ها برداشته شود، به آگاهی‌بخشی مردم کمک می‌کند.» مثال او یوتیوب است که بسیاری آن را مانند دانشگاه می‌دانند و این نماینده هم می‌گوید هر مشکلی در حوزه تعمیرات داشته باشد یا بخواهد خریدی انجام دهد و زوایای مختلف را بررسی کند، به آن مراجعه می‌کند: «حداقل برای دانشگاه‌ها و کسبه و کسب‌و‌کار‌ها یوتیوب باید باز باشد؛ چون یوتیوب برنامه‌ای درآمدزاست، برخلاف اینستاگرام که جنبه‌ی سرگرمی دارد.»

رشیدی‌کوچی در این‌جا با اولویت‌دادن به بخشی از گروه‌ها نشان می‌دهد که درواقع به اینترنت طبقاتی هم راضی است. در‌ادامه خطاب به مسئولانی که از فیلتر اینستاگرام دفاع می‌کنند، می‌گوید: «اگر آن را هم قبول کنیم، به جایش یوتیوب یا توییتر را باز کنید که کاربران زیادی دارد... جنگ کجاست؟ وقتی این برنامه‌ها را می‌بندیم، عملاً دسترسی را برای کسانی که می‌خواهند دفاع کنند، محدود می‌کنیم. در‌کنار این‌ها، مافیای فیلترشکن هم داستانی است.»‌

صدای انتقاد از فیلترینگ در مجلس شنیده می‌شود. پیش‌از‌این هم غلام‌رضا نوری‌قزلجه گفته بود که به مسئولان مربوطه تذکر دادیم تا فیلترینگ برداشته شود؛ ولی اقدامی صورت نگرفت. او به‌تازگی نیز گفته است: «‌توقع نداریم مانند سایر کشورهای جهان اینترنت به‌روز و ارزان و ارتقا‌‌یافته‌ای را دریافت کنیم؛ بلکه تنها درخواستمان این است که به همان قیمت و کیفیت گذشته دسترسی مردم به اینترنت را فراهم کنند.» معین‌الدین سعیدی نیز در این زمینه به رئیس‌جمهور گفته بود: «نمی‌شود ما و شما دنبال تیک آبی و خاکستری باشیم؛ اما مردم دسترسی نداشته باشند.»

نمایندگان همچنین درباره‌ی غیرقانونی‌بودن ادامه‌ی محدودیت‌ها بیش از ۳۰ روز تذکر داده بودند. هفته‌ی گذشته، مجتبی توانگر در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور با انتقاد از این موضوع نوشت ادامه‌ی محدودیت‌های اینترنت بدون اقناع صحیح و جلب همراهی و همدلی مردم و بدون کسب تکلیف از مجلس شورای اسلامی اقدامی غیرقانونی است.

بااین‌حال، به‌نظر می‌رسد فعلاً صدای نمایندگان مجلس هم به جایی نمی‌رسد و نه‌تنها محدودیت‌ها برداشته نمی‌شود؛ بلکه هر‌روز مسیرهای دور‌زدن فیلترینگ هم بیش‌از‌پیش بسته می‌شود. به‌تازگی بررسی وب‌سایت سرف‌شارک نشان داده است که ایران دومین کشور دارای بیشترین محدودیت‌های اینترنت در سال ۲۰۲۲ بوده و در‌مجموع فیلترینگ ۲ شبکه‌ی اجتماعی و ۵ قطعی سراسری و ۴ قطعی منطقه‌ای را در این سال گذرانده است.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع