چه عواملی و عللی موجب نتیجه بارداری مثبت کاذب
آزمایش بارداری در منزل یکی از رایج ترین روش ها برای فهمیدن این است که آیا باردار هستید یا خیر که معمولا این آزمایش ها به صورت بیرونی انجام می شود . از چسب های مخصوصی نیز برای این کار استفاده می شود که هورمون های مخصوص جفت را نشان می دهد که این هورمون ها در اوایل بارداری در بدن فرد تولید می شود.
بعضی از انواع آزمایش ها به گونه ای هستند که همان اول حامله بودن فرد را تشخیص می دهند . این آزمایش ها می توانند دقیق عمل کنند اما نباید به طور صد در صدی به آن ها اطمینان کرد و البته که گاهی اوقات این روش ها منفی یا مثبت بودن بارداری را غلط نشان می دهند که در این مرحله حتما باید به نظر پزشک اطمینان کرد که این اشتباه بودن دلایل مختلفی دارد ، از جمله :
1. بارداری شیمیایی
ممکن است که شما باردار نباشید اما جواب آزمایشتان مثبت باشد که به این اشتباه مثبت کاذب می گویند و گاهی اوقات علت آن بارداری شیمیایی می باشد . در بارداری شیمیایی تخمک توانایی کاشته شدن و رشد کردن را ندارد که به دلایل مختلفی اتفاق می افتد و این موضوع هیچ ربطی به اقدامات مادر ندارد بلکه چنانچه در پلاس وی اشاره کرده ایم می تواند به دلیل اتفاقات درون رحم رخ دهد ، مثل :
- فیبروم
- بافت زخمی
- مشکلات مادرزادی رحم
- کمبود هورمون های خاص مثل پروژسترون که می تواند میزان کاشت تخمک را کاهش دهد.
- بعضی از علت ها نیز ناشناخته هستند.
بارداری های شیمیایی بسیار رایج است اما معمولا در صورت انجام ندادن تست بارداری، ناشناخته باقی می مانند . نتایج غلط این تست ها در مراحل اولیه می تواند احساسات مادر را جریحه دار کند و به همین دلیل بهتر است که این تست های خانگی را یک هفته بعد از پریود نشدن انجام دهید.
2. بارداری خارج از رحم
گاهی اوقات تخمک دقیقا خارج از رحم قرار می گیرد و در نتیجه بارداری خارج از رحم رخ می دهد. این بارداری معمولا زمانی اتفاق می افتد که تخمک در بین مسیر رسیدن به رحم به لوله فالوپ می چسبد که موارد زیر می تواند باعث بارداری خارج از رحم شود:
- زخم بافت یا التهاب در لوله فالوپ
- لوله فالوپ ناقص یا بد شکل
- سابقه عفونت های رحمی در گذشته
این بارداری هیچ گاه به یک بارداری نرمال و طبیعی تبدیل نمی شود زیرا هیچ جایی در خارج از رحم برای رشد تخمک وجود ندارد . بارداری خارج از رحم نیاز به مراقبت های پزشکی دارد و این نوع بارداری در صورت درمان نشدن به خانم ها آسیب جدی وارد می کند و از دست دادن خون زیاد از بدن یکی از اتفاقات بعد از بارداری خارج از رحم است.
علائم بارداری خارج از رحم شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع و سوزش سینه که از علائم بارداری نرمال نیز هستند.
- موج های تیز درد در شکم ، لگن ، شانه و گردن
- درد شدید در یک طرف شکم
- لکه بینی یا خونریزی ضعیف یا شدید در واژن
- سرگیجه یا غش کردن
- فشار وارد شده به مقعد
3. سابقه سقط جنین
ممکن است که در صورت سابقه سقط جنین مشکلاتی در تشخیص بارداری داشته باشید که سطح این هورمون ها در دوران بارداری افزایش پیدا می کند و در نتیجه ممکن است که فرد با نتیجه مثبت کاذب بارداری مواجه شود و این هورمون ممکن است که تا شش هفته در بدن خانم بماند و حتی ممکن است که تا آخر بارداری هم باقی بماند.
4. خطای سقط جنین
تست های بارداری در منزل نیز مانند هر آزمایش دیگری احتمال خطا دارند و در نتیجه نمی توان اعتماد کامل و صد در صدی به آن ها داشت و یکی از اشتباه ترین کارها این است که این تست را در اوایل چرخه بگیریم و در نتیجه با نتیجه مثبت یا منفی کاذب مواجه می شویم و گاهی اوقات نیز ترشحات واژن به حدی بالاست که باعث ایجاد نتیجه مثبت کاذب می شود.
5. خطوط تبخیر
گاهی اوقات خطوط تبخیر روی وسیله با نتیجه مثبت بارداری اشتباه گرفته می شود . خط هایی که رنگ های روشن تری دارند و شبیه به صورتی، قرمز یا آبی می باشند، از همین خط های اشتباه هستند و در نتیجه بهترین راه این است که تست را سریع نگاه کنیم و فاصله ای ایجاد نکنیم تا خط تبخیر ایجاد شود.
6. داروها
داروها نیز می تواند در اشتباه نشان دادن نتیجه آزمایش تاثیرگزار باشد.
برندهای دارویی مثل:
- نووارل
- پرژنیل
- اوویدرل
- پروفاسی
تزریق این هورمون ها نیز می تواند باعث آزاد سازی تخمک های بالغ شود که ممکن است نتیجه مثبت کاذب بارداری را ایجاد کند.
داروهای زیر نیز می تواند این نتایج غلط را ایجاد کند:
- دارو های ضد استرس مثل دیازپام و الپروزولام
- آنتی سایکوتیک مثل کلوزاپین یا کلورپرومازین
- داروهای بیماری پارکینسون مثل بروموکریپتین
- آنتی کانوولسنت مثل فنوباربیتال یا دیگر باربیتوراتس ها
- داروهای ادرار آور مثل فورسمید
- آنتی هستامین ها مثل پرومتازین
- متادون
7. وضعیت های خاص پزشکی
در مطالب قبلی بخش بارداری و نوزاد در پلاس وی هم عنوان شد که وضعیت های خاص پزشکی می تواند باعث جواب بارداری مثبت کاذب شود که این وضعیت ها شامل موارد زیر است:
- عفونت های ادراری
- بیماری های کلیوی
- کیست های تخمدانی
- بیماری های جدی تر مثل سرطان تخمدان
- مشکلات غددی
کلام آخر این که هرگز به تست های بارداری داخل خانه اکتفا نکنید و حتما به پزشک مراجعه کنید که در این شرایط پزشک آزمایش دقیق تر را از شما می گیرد. آزمایش های سونوگرافیک نیز در این موارد بسیار دقیق تر عمل می کنند .