پیوند ریه و هر آنچه لازم است در مورد قبل و بعد آن بدانید
پیوند ریه، یک روش جراحی برای جایگزینی یک ریه بیمار یا ناکارامد با یک ریه سالم است.پیوند ریه برای افرادی که داروها یا درمان های دیگر را امتحان کرده اند و جواب نگرفته اند، انجام می شود. بسته به مشکل پزشکی شما, پیوند ریه ممکن است شامل تعویض یکی از ریه ها و یا هر دوی آن ها باشد.
در برخی شرایط, ریه ها را می توان به همراه قلب اهدا کننده پیوند زد. پیوند ریه یک عمل مهم است که می تواند شامل بسیاری از مشکلات باشد و می تواند سلامتی و کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد. زمانی که با تصمیم درباره پیوند ریه روبرو هستید, درباره پیوند ریه, خود جراحی, خطرات بالقوه و مراقبت پی گیری داشته باشید.
چه کسانی نیاز به پیوند ریه دارند؟
چرا این کار ( پیوند ریه ) انجام می شود؟
ریه های خراب یا آسیب دیده می توانند برای بدن شما مشکل ایجاد کنند. انواع بیماری ها و شرایط مختلف می توانند به ریه ها صدمه بزنند و مانع از توانایی آن ها در عملکرد موثر شوند.
برخی از علل شایع، عبارتند از:
_بیماری های انسدادی ریه شامل آمفیزم ریوی
_اسکار ریه (فیبروز ریوی)
_فشار خون بالا در ریه ها (فشار خون ریوی)
_فیبروز سیستیک
آسیب ریه اغلب می تواند با دارو یا دستگاه های تنفسی خاص درمان شود اما چنانچه در این بخش مهم از سلامت پلاس وی می خوانید وقتی این اقدامات دیگر به شما کمک نکنند یا عملکرد نادرست ریه تهدید شود, پزشک ممکن است پیوند ریه منفرد یا پیوند دو ریه را پیشنهاد کند.
برخی افراد مبتلا به بیماری عروق کرونری برای بازگرداندن جریان خون به یک شریان مسدود شده یا باریک قلب, علاوه بر پیوند ریه به پیوند قلب نیز نیاز داشته باشند.در برخی موارد, افراد مبتلا به بیماری های قلبی و ریوی به پیوند قلب و ریه نیاز دارند و پیوند ریه درمان مناسبی برای همه نیست.عوامل مشخصی ممکن است به این معنی باشند که شما کاندیدای خوبی برای پیوند ریه نیستید.
بیماری هایی که باعث پیوند ریه می شوند
چه کسانی برای پیوند ریه مناسب نیستند؟
پیوند ریه ممکن است در صورت وجود این موارد برای فرد مناسب نباشد:
_داشتن عفونت فعال
_سابقه مشکل پزشکی شخصی اخیر
_بیماری های جدی مانند بیماری های کلیوی, کبدی و یا بیماری های قلبی
_انجام عادت های خطرناک مانند نوشیدن الکل یا سیگار کشیدن
_نداشتن شبکه حمایتی از خانواده و دوستان
موارد نامناسب بودن عمل پیوند ریه
عوامل خطر پیوند ریه:
عوارض مرتبط با پیوند ریه می تواند جدی و گاهی کشنده باشند. ریسک های اصلی شامل پس زدن و عفونت است.
ریسک عدم پذیرش:
سیستم ایمنی شما از بدتان در برابر مواد خارجی دفاع می کند.حتی با بهترین تطابق های ممکن بین شما و اهدا کننده, سیستم ایمنی سعی در حمله و پس زدن ریه جدید شما را دارد. خطر پس زدن بعد از پیوند ریه بیشتر می شود و در طول زمان کاهش می یابد.
درمان دارویی شما بعد از پیوند, شامل داروهایی برای جلوگیری از عدم پذیرش سیستم ایمنی می شود. شما احتمالاً این داروهای ضد پس زدن را تا بقیه عمرتان مصرف خواهید کرد.
خطرات و عوارض پیوند ریه
عوارض جانبی داروهای ضد پس زدن در پیوند ریه:
داروهای ضد پس زدن ممکن است عوارض جانبی قابل توجهی داشته باشد، از جمله:
_افزایش وزن
_موی صورت
_مشکلات معده
داروهای پیوند ریه چه عوارضی دارند؟
پیوند ریه و عوارض داروهای آن
برخی از داروهای ضد پس زدن ممکن است خطر توسعه شرایط جدید یا تشدید شرایط موجود را داشته باشد, مانند:
_دیابت
_آسیب کلیوی
_پوکی استخوان
_سرطان
_فشار خون بالا
افزایش احتمال ابتلا به سرطان با مصرف داروهای پیوند ریه
خطر عفونت در پیوند ریه:
داروهای پس زدن، سیستم ایمنی شما را سرکوب می کنند و بدن شما را بیشتر مستعد عفونت می کنند, به ویژه در ریه ها. برای جلوگیری از عفونت, پزشک شما توصیه می کند که:
_دست هایتان را به طور مرتب بشورید
_دندان ها و لثه هایتان را به طور منظم مسواک بزنید
_از زخم های پوستی خود محافظت کنید
_از افرادیکه بیمار هستند دوری کنید
_ واکسن مناسبی دریافت کنید
جلوگیری از عفونت بعد پیوند ریه
چگونه می توان خود را برای پیوند ریه آماده کرد؟
آماده سازی برای پیوند ریه اغلب قبل از جراحی شروع می شود. شما ممکن است ماهها و یا سال ها قبل از دریافت شروع به آماده سازی کنید و منتظر دریافتش بمانید.
قدم اول را بردارید:
اگر پزشک شما توصیه می کند که پیوند ریه را در نظر بگیرید، احتمالاً به مرکز پیوند برای ارزیابی ارجاع داده خواهید شد. شما همچنین آزاد هستید که مرکز پیوند را خودتان انتخاب کنید. هنگام ارزیابی مرکز پیوند ریه این موارد را در نظر بگیرید:
_با تامین کننده بیمه خود چک کنید تا ببینید که کدام مراکز پیوند تحت برنامه بیمه شما هستند.
_تعداد پیوندهای ریوی مرکز که به صورت سالانه انجام می دهد را درنظر بگیرید و میزان زنده ماندن گیرنده ها را نیز چک کنید.
_زمانی که تصمیم می گیرید که در کجا می خواهید پیوند ریه را انجام دهید، باید یک ارزیابی داشته باشید تا ببینید آیا واجد شرایط پیوند ریه هستید یا خیر.
_تیم پیوند همچنین با شما درباره مزایا و خطرات پیوند صحبت خواهند کرد و اینکه پس از پیوند چه انتظاری را باید داشته باشد.
آمادگی قبل از انجام پیوند ریه
انتظار برای عضو اهدا کننده:
اگر تیم پیوند تعیین کند که شما کاندیدای پیوند ریه هستید، مرکز پیوند شما را ثبت خواهد کرد و نام شما را در لیست انتظار قرار خواهد داد. تعداد افرادی که نیاز به پیوند ریه دارند از تعداد ریه های اهدا شده بیشتر است. متاسفانه، برخی از مردم در حالی که منتظر پیوند هستند، می میرند.
در حالی که شما در لیست انتظار هستید، تیم پزشکی وضعیت شما را تحت نظارت قرار خواهد داد و درمان شما را در صورت نیاز تغییر خواهد داد.
پزشکان ممکن است توصیه کنند که یک برنامه توان بخشی ریوی بگیرید. احیای ریوی می تواند به شما کمک کند سلامتی و توانایی خود را در زندگی روزمره قبل و بعد از پیوند بدست آورید.
زمانی که عضو اهدا کننده در دسترس قرار می گیرد، سیستم تطبیق دهنده توسط شبکه متحد برای تقسیم اعضا (UNOS)، تطابق مناسبی را براساس معیارهای خاص پیدا می کند، از جمله:
_گروه خونی
_اندازه اندام در مقایسه با حفره قفسه سینه
_فاصله جغرافیایی بین اهدا کننده و دریافت کننده پیوند
_شدت بیماری گیرنده ریه
_بهبود کلی بهداشت
نکات دانستنی قبل از پیوند ریه
احتمال موفقیت آمیز بودن پیوند ریه:
_سریعاً پیش از جراحی پیوندتان
ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد تا یک دهنده مناسب در دسترستان قرار گیرد، اما شما باید آماده باشید که هر چه زودتر عمل شوید. مطمئن شوید که تیم پیوندتان می داند چگونه در تمام اوقات به شما برسند.
کیسه بیمارستانیتان را دم دست نگه دارید - از جمله یک بسته 24 ساعتی اضافی از داروهایتان- و حمل و نقل به مرکز پیوند.
ممکن است از شما خواسته شود که ظرف چند ساعت به بیمارستان مراجعه کنید. هنگامی که به بیمارستان رسیدید، آزمایش هایی را انجام خواهید داد تا مطمئن شوید که شش ها به اندازه کافی سالم هستند تا عمل جراحی را انجام دهید یا خیر.
شش اهداکننده باید سالم باشند، وگرنه انجام نخواهد یافت. اگر به نظر برسد عمل جراحی موفقیت آمیز نخواهد بود، پیوند لغو خواهد شد.
موفقیت در عمل پیوند ریه
چیزی که شما می توانید انتظار داشته باشید:
در طول پیوند ریه:
این روند با بی حسی عمومی انجام خواهد شد، بنابراین شما از آن آگاه خواهید بود و هیچ دردی احساس نمی کنید. یک لوله از طریق دهان و در نای تان گذاشته می شود تا بتوانید نفس بکشید.
جراح شما برای برداشتن ریه بیمار, در سینه تان بریدگی ایجاد می کند.راه هوایی اصلی ریه و رگ های خونی بیمار، بین ریه و قلب شما متصل خواهد شد.
برای برخی پیوندهای ریوی, شما ممکن است به یک دستگاه تنفس قلب متصل شوید که خون شما را در طول فرآیند، گردش بدهد.
دانستنی ها درباره جراحی پیوند ریه
بعد از پیوند ریه:
بلافاصله پس از جراحی, چند روز را در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان سپری خواهید کرد. چنانچه در بخش سلامت پلاس وی شرح داده شده است یک دستگاه تهویه مکانیکی به شما در تنفس برای چند روز کمک می کند و لوله ها در قفسه سینه مایع را از اطراف ریه ها و قلب شما خالی می کنند.
یک لوله در رگتان, داروهای قوی را برای کنترل درد و جلوگیری از پس زدن ریه جدید می دهد. با بهبود وضعیتتان, دیگر به تهویه مکانیکی نیاز نخواهید داشت و از بخش مراقبت های ویژه خارج خواهید شد.
ریکاوری اغلب به مدت سه هفته می باشد. زمان سپری شده در بخش مراقبت های ویژه و بیمارستان می تواند متفاوت باشد.
پس از ترک بیمارستان, به سه ماه پایش مداوم توسط تیم پیوند ریه برای پیش گیری, تشخیص و درمان عوارض و ارزیابی عملکرد ریه نیاز دارید. در طول این مدت, عموماً باید به مرکز پیوند نزدیک باشید. پس از آن, بازدیدهای بعدی معمولاً کم تر می شود.
نکات کلیدی بعد از پیوند ریه
همه چیز درباره پیوند ریه و بعد از آن
بازدیدهای بعدی شما ممکن است شامل تست های آزمایشگاهی, اشعه ایکس, الکتروکاردیوگرام, تست های عملکرد ریه, بیوپسی ریه و چک آپ با متخصص باشد.
در بیوپسی ریه, پزشکان نمونه های کوچکی را از بافت ریه برای آزمایش علائم پس زدگی و عفونت بر می دارند. این تست ممکن است در طول برونکوسکوپی انجام شود، که در آن پزشک یک لوله کوچک و انعطاف پذیر از طریق دهان و یا بینی را به ریه ها وارد می کند.
یک دوربین سبک و کوچک متصل به آن، به پزشک اجازه می دهد که داخل شش ها را نگاه کند. تیم پیوند به شما کمک می کند تا اثرات جانبی داروهای سرکوب کننده ایمنی را مدیریت کنید.
پزشک ممکن است برایتان آنتی بیوتیک, داروهای ضد ویروسی یا ضد قارچی برای جلوگیری از عفونت تجویز کند. تیم پیوند ممکن است به شما در مورد روش های پیش گیری از عفونت در خانه نیز آموزش هایی را دهند.
همچنین به خاطر نشانه هایی از عدم پذیرش, مانند تنگی نفس, تب, سرفه یا گرفتگی قفسه سینه, تحت نظارت قرار خواهید بود. مهم است که به تیم پیوندتان علائم یا نشانه هایی از پس زدن ریه تان را بگویید.
علائم خطر بعد از پیوند ریه
مراقبت ها بعد از پیوند ریه
عموماً نیاز به مراقبت های طولانی مدت بعد از پیوند ریه دارید, از جمله:
_مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی:شما باید برای سرکوب سیستم ایمنی خود از داروهای سرکوب کننده ایمنی استفاده کنید تا از پس زدن ریه جلوگیری کنید.
مدیریت دارویی, درمانی پیوند ریه:
پزشک ممکن است از شما بخواهد که بعد از پیوند، تجویزهایش را دنبال کنید. مهم است که تمام داروها را مصرف کنید, عملکرد ریه را چک کنید, در جلسات پی گیری شرکت کنید و از یک برنامه مراقبت دائمی پیروی کنید.
ایده خوبی است که روتین روزانه را برای مصرف داروهای خود آماده کنید تا فراموششان نکنید. در تمام زمان هایی که به پزشک اورژانس نیاز دارید، لیستی از تمام داروهای خود تهیه کنید و به پزشکتان بگویید که هر بار که داروی جدیدی تجویز می کند، به شما بگوید.
پیوند ریه و مراقبت های آن
حمایت عاطفی از پیوند ریه:
درمان های جدید دارویی و استرس بعد از پیوند ریه ممکن است باعث ناراحتی شما شود. بسیاری از افراد دارای پیوند ریه این احساس را دارند. اگر احساس استرس یا ناتوانی می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. مراکز پیوند اغلب گروه های حمایتی و منابع دیگری برای کمک به مدیریت این شرایط را دارند.
پیوند ریه می تواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد. اولین سال پس از پیوند, زمانی که عوارض جراحی, پس زدن و عفونت بزرگ ترین تهدیدها محسوب می شود، بحرانی ترین دوره است.
گرچه برخی از افراد پس از 10 سال یا بیشتر از پیوند ریه زندگی می کنند, اما نیمی از این افراد فقط پنج سال بعد از پیوندشان زنده می مانند.
اهمیت حمایت های خانوادگی از پیوند ریه
رژیم غذایی و تغذیه پیوند ریه:
بعد از پیوند ریه, ممکن است نیاز به تنظیم رژیم غذایی برای سالم ماندن داشته باشید. حفظ وزن سالم از طریق رژیم غذایی و ورزش می تواند به شما در جلوگیری از عوارضی مانند فشار خون بالا, بیماری های قلبی و دیابت کمک کند.
گروه پیوند شامل یک متخصص تغذیه (متخصص تغذیه) است که می تواند درباره تغذیه و رژیم غذایی شما صحبت کند و به هر سوالی که ممکن است بعد از پیوند شما داشته باشد پاسخ دهد. رژیم غذاییتان به شما اجازه می دهد بدانید که چه غذایی ممکن است با داروهای شما تداخل داشته باشند و می توانند توضیح دهد که چگونه مواد غذایی را برای کاهش خطر عفونت از غذا آماده کنید.
غذاهای مفید برای بعد از پیوند ریه
ورزش بعد پیوند ریه:
بعد از پیوند ریه, پزشک و تیم درمان به شما توصیه می کنند که ورزش و فعالیت بدنی را به طور منظم انجام دهید تا سلامت جسمانی و ذهنی خود را بهبود دهید.
ورزش منظم به شما در کنترل فشار خون, کنترل استرس, حفظ وزن سالم, تقویت استخوان ها و افزایش عملکرد فیزیکی شما کمک می کند. با تناسب بیشتر می توانید از اکسیژن بهتری استفاده کنید.
تیم درمانی شما یک برنامه تمرینی برای برآورده کردن نیازهایتان ایجاد خواهد کرد و آنطور که در بخش سلامت پلاس وی توضیح داده ایم برنامه تمرینی شما ممکن است شامل تمرین های گرم کردن باشد، مانند کشش و یا آهسته راه رفتن.
تیم درمانی ممکن است فعالیت های فیزیکی مانند پیاده روی, دوچرخه سواری یا تمرینات قدرتی را بعنوان بخشی از برنامه تمرینیتان پیشنهاد کند. اگر احساس خستگی می کنید, در ورزشتان کمی استراحت کنید.
اگر علایمی مانند تنگی نفس یا سرگیجه دارید, ورزش را رها کنید. اگر علائم شما از بین نمی رود, با پزشک خود تماس بگیرید.
نکات ورزشی برای بعد پیوند ریه
درمان سرکوب کننده ایمنی در پیوند ریه:
شما باید از داروهای سرکوب کننده ایمنی استفاده کنید که سیستم ایمنی شما را ضعیف می کند و بنابراین بدن نتواند عضو جدید را پس بزند.
معمولاً مراحل مختلفی در درمان سرکوب کننده ایمنی وجود دارد:
درمان القایی - به شما ترکیبی از دوز های بالا بلافاصله پس از پیوند داده می شود تا سیستم ایمنی شما را ضعیف کند, ممکن است همچنین آنتی بیوتیک و ضد عفونی داده شود تا از عفونت جلوگیری شود.
درمان نگهدارنده - در آن ترکیبی از داروها با دوز پایین تجویز می شود، تا سیستم ایمنی تضعیف شده خود را حفظ کنید.
باید درمانی برای بقیه عمرتان داشته باشید.
درمان های دارویی پیوند ریه
داروهای لازم برای بعد از پیوند ریه
اکثر مراکز پیوند از ترکیب زیر استفاده می کنند:
_تاکرولیموس
_مایوفنولات مفتیل
_کورتیکواستروئیدها
مشکلات مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی این است که می توانند باعث طیف وسیعی از اثرات جانبی شوند، از جمله:
_تغییرات روحی، مانند افسردگی و یا اضطراب
_بی خوابی
_اسهال
_ورم لثه
_کبودی یا خونریزی بیشتر
_تشنج
_سرگیجه
_سردرد
_آکنه
_رشد موی اضافی (پرمویی)
_افزایش وزن
پزشکتان سعی خواهد کرد که دوز داروهای سرکوب کننده ایمنی را به اندازه کافی بالا ببرد تا سیستم ایمنی بدن را تضعیف نکند، اما به اندازه کافی کم باشد که اثرات جانبی کمی را تجربه کنید.
حتی اگر عوارض جانبی شما مشکل ساز شود، هرگز نباید ناگهان از مصرف داروی خود دست بردارید، زیرا ممکن است که ریه ها پس زده شوند. استفاده طولانی مدت از داروهای سرکوب کننده ایمنی نیز ریسک توسعه سایر شرایط سلامتی مانند بیماری کلیوی را افزایش می دهد.
چاقی از عوارض داروهای پیوند ریه
پیش گیری از عفونت در پیوند ریه:
داروهای سرکوب کننده ایمنی باعث داشتن سیستم ایمنی ضعیف می شود. اگر مجبور باشید، باید اقدامات احتیاطی بیشتری را در مقابل عفونت انجام دهید. باید این کارها را انجام دهید:
نظافت فردی خوب:
حمام روزانه داشته باشید و حتما لباس ها، حوله و روکش تخت خود را به طور مرتب بشویید.
اجتناب از تماس با افراد مبتلا به بیماری هایی که می تواند به طور جدی بر شما اثر بگذارد - مانند آبله مرغان یا آنفولانزا.
دست خود را به طور مرتب با صابون و آب داغ بشویید - به خصوص بعد از رفتن به دستشویی و قبل از غذا خوردن.
بیشتر مراقب باشید که پوست خود را زخم نکنید - اگر این اتفاق افتاد، منطقه را کاملاً با آب گرم تمیز کنید، خشک کنید و سپس آن را با یک پارچه استریل بپوشانید.
به روز رسانی منظم ایمن سازی خود ادامه دهید - مرکز پیوند شما تمام جزئیات مربوط به آن را برای شما تامین خواهد کرد.
همچنین باید به دنبال علائم اولیه دیگری باشید که نشان می دهد شما مبتلا به عفونت هستید. یک عفونت کوچک می تواند به سرعت تبدیل به یک بیماری بزرگ شود.
اهمیت رعایت بهداشت بعد از پیوند ریه
اگر این علائم عفونت را دارید به پزشکتان بگویید:
_تب (دمای بالا) 38 درجه سانتی گراد و بالاتر
_سردرد
_درد ماهیچه ای
_برگشتن به حالت عادی
این عمل معمولاً حداقل 3 تا 6 ماه طول می کشد تا به طور کامل از روند عمل جراحی خارج شوید.
برای شش هفته اول بعد از جراحی، از هل دادن، کشیدن و برداشتن هر جسم سنگین اجتناب کنید.
شما باید بتوانید 4 تا 6 هفته پس از عمل جراحی خود رانندگی کنید، زمانی که زخم سینه شما التیام پیدا کند و به اندازه کافی احساس خوبی پیدا کنید.
بسته به نوع کاری که انجام می دهید، می توانید حدود 3 ماه پس از جراحی به سر کار برگردید.