همه چیز درباره هیسترکتومی
بسیاری از سرطان های زنان مانند سرطان رحم و یا گردن رحم را می توان با انجام چکاپ های زنان به موقع تشخیص داد. اما در برخی از مواقع ممکن است عدم توجه به چکاپ های زنان موجب عدم تشخیص به موقع این سرطان ها شود. در این صورت ممکن است سرطان گسترش یابد و بهترین روش برای درمان آن انجام هیسترکتومی یا برداشتن رحم است. هیسترکتومی می تواند با توجه به میزان بیماری به صورت برداشت کامل رحم، برداشتن گردن رحم و یا برداشتن قسمتی از باشد.به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با دلایل هیسترکتومی و مراقبت های قبل و بعد از آن،آشنا کنیم.
هیسترکتومی در چه شرایطی انجام می شود؟
عمل جراحی برداشتن رحم معمولا زمانی انجام می شود که دیگر روش ها بی نتیجه بوده اند. به طور کلی از این روش میتوان در شرایط زیر استفاده نمود.
- سرطان های زنان: در صورتی که فردی به سرطان های زنان مانند سرطان رحم و یا گردن رحم دچار باشد.ممکن است برای درمان سرطان و پیشگیری از پیشرفت آن از این روش درمانی استفاده شود.
- خونریزی های غیرطبیعی واژن:در برخی از مواقع عادت ماهانه های سنگین و نامنظم با استفاده از روش های غیرجراحی درمان نمی شوند. در این صورت ممکن است پزشک به منظور کنترل این خونریزی ها هیسترکتومی را توصیه نماید.
- آندومتریوز: برای درمان آندومتریوز نیز ممکن است از این روش استفاده شود و با استفاده از آن بخشی از رحم، لوله های فالوپ و یا بخشی از تخمدان ها خارج می شود.
- دردهای لگنی: از دیگر شرایطی که ممکن است برای درمان آن نیاز به جراحی رحم باشد، دردهای مزمن لگن است. در صورتی که سایر روش های درمانی بی نتیجه باشند، این روش توصیه می شود.
- پرولاپس رحم: در برخی از مواقع به دلیل ضعف رباط ها و بافت هایی که رحم را در جای خود نگه می دارند، ممکن است رحم وارد واژن شود. این موضوع می تواند با مشکلاتی نظیر بی اختیاری ادرار، فشار به لگن، اختلال در عملکرد روده ها و ... همراه باشد. در این صورت ممکن است برای درمان قطعی نیاز به برداشتن رحم باشد.
عوارض احتمالی هیسترکتومی
هیسترکتومی ،جراحی بسیار سنگین محسوب می شود و انجام آن زمانی توصیه می شود که دیگر روش های درمانی بی نتیجه بوده اند. از مهم ترین عوارض ناشی از این جراحی می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- ناتوانی در بارداری و عدم قاعدگی
- از طرفی در صورتی که جراحی توسط جراح متخصص انجام نشود ممکن است با عوارضی مانند لخته شدن خون، عفونت و یا خونریزی شدید مواجه شوید.
- آسیب دیدگی سایر اندام های لگنی مانند روده، مثانه، عروق خونی و اختلال در سیستم ادراری
- یائسگی زودرس در صورت برداشتن تخمدان
نحوه انجام جراحی هیسترکتومی
هیسترکتومی معمولا از طریق برشی در ناحیه واژن و یا برش بسیار کوچکی روی شکم (مانند لاپاراسکوپی) انجام می شود. معمولا پزشک با توجه به نوع جراحی و شدت آن مناسب ترین روش برش را انتخاب می نماید. برش های افقی ایجاد شده روی سطح شکم می توانند جای اسکار کمتری را نسبت به برش های عمودی شکم ایجاد نمایند. اما برش های عمودی امکان دسترسی بهتری به لگن ایجاد می نمایند.از آنجایی که جراحی هیسترکتومی تحت بیهوشی کامل انجام می شود، بیمار هیچ دردی را در طول جراحی احساس نخواهد کرد.از انواع جراحی هیسترکتومی می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- برداشتن رحم جزئی:در این جراحی بخشی از رحم برداشته می شود و ممکن است دهانه رحم هیچ گونه آسیبی نبیند.
- کامل: در این روش تمام رحم از بدن بیمار خارج می شود. که معمولا با برش بزرگی روی شکم همراه است.
- برداشتن رحم به همراه سالپنگو اوفورکتومی:در این روش لوله های فالوپ و یک یا هر دو تخمدان نیز به همراه بخشی از رحم برداشته می شوند.ممکن است نیازی به برداشتن رحم نباشد و تنها لوله های رحمی همراه با تخمدان از بدن خارج شوند.
آمادگی های لازم پیش از هیسترکتومی
- انجام تست پاپ اسمیر به منظور بررسی وجود سلول های سرطانی در دهانه رحم
- بیوپسی آندومتر جهت بررسی وجود سلول های سرطانی در رحم و یا لوله های رحمی
- انجام سونوگرافی به منظور بررسی فیبروئید رحم، کیست های تخمدان و پولیپ های آندومتر
- مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک جهت تخلیه کامل دستگاه گوارش
- شستشوی واژن و مصرف آنتی بیوتیک به منظور پیشگیری از بروز عفونت بعد از جراحی
مراقبت های بعد از هیسترکتومی
- بهتر است برای پیشگیری از عفونت پس از جراحی، ناحیه جراحی شده را تمیز و خشک نگه دارید.
- دو روز پس از جراحی استحمام کنید و سپس روزانه دوش بگیرید.
- در صورت مشاهده علائمی مانند تب، درد شدید، خونریزی، ترشح سفید رنگ و بدبو حتما به متخصص زنان خوب مراجعه نمایید.
- پانسمان محل جراحی را به موقع تعویض نمایید.
- آنتی بیوتیک های تجویز شده را به موقع و به طور کامل مصرف نمایید.
- به هیچ عنوان تا حداقل شش هفته پس از جراحی اجسام سنگین بلند نکنید.
- تا 48 ساعت بعد از جراحی مایعات و غذاهای سبک میل کنید.
- از مصرف غذاهایی که منجر به یبوست می شوند، خودداری کنید.
- البته در خوردن مواد خوراکی ملین نیز اعتدال را رعایت نمایید.
- یک روز پس از جراحی راه رفتن آهسته را شروع کنید.
- تا 2 هفته از رانندگی کردن خودداری نمایید.